Zobacz pełną wersję : 5D Mark II czasami nie ustawia ostrosci.
justa8585
18-03-2010, 01:01
Witam, niestety moj 5D Mark II czasami nie ustawia ostrosci, mimo to ze na obiektywie jest AF ON, po nacisnieciu spustu nie ustawia, slychac tylko IS, swiatlomierz tez dziala , a AF nie, to przechodzi , mozna powiedziec ze to pojawia sie sporadycznie, mozna tez powiedziec ze tak sie dzieje ( chociaz nie zawsze) po wlaczeniu LV do filmowania. Mam tez wrazenie ze tak sie stalo po wgraniu najnoweszego firmware, dzis wgrany i to sie pojawilo, wczesniej od nowosci bylo ok. Serwis? Moze da sie powr. do poprzedniego firmware? Jak? Moze Wam sie tak tez zdazylo i to po wgraniu nowego FW, to by potwierdzilo przynajmniej ze to jego wina, szczerze to nowy aparat wolalabym ominac serwis.
Pozdrawiam
luc_october
18-03-2010, 01:20
Kiedyś dałem aparat bratu. Wytłumaczyłem mniej więcej co i jak, ustawiłem, ale ciągle narzekał że spust nie działa, bo nie łapie ostrości jak wciska do połowy. Okazało się że tak niefortunnie trzymał body że wciskał z przodu przycisk podglądu przysłony, a jako że aparat ustawiony był na pełnej dziurze nie zauważył że coś wciska z przodu.
...jeśli to nie to, to nie mam pojęcia, ale raczej firmware nie ma nic do tego.
justa8585
18-03-2010, 01:22
To napewno nie to, sprawdzone.
Spróbuj, sciągnąć jeszcze raz nowy soft i ponownie go wgrać do aparatu. Może z tym co masz jest coś nie tak. Albo podczas wgrywania coś się popsuło.
justa8585
18-03-2010, 02:40
Robilam tak juz, z 2 linkow sciagalam w tym jeden z oficjalnej strony, zadnego efektu. Obecnie wgralam poprzednie FW i wszystko w normie, wszystko dziala jak powinno. Brak slow........czekam tylko na potwierdzenie od innych czy u nich tez tak sie dzialo (oczywiscie nikomu tego nie zycze:)).
Wyspa Bahama
18-03-2010, 08:54
Mam tez wrazenie ze tak sie stalo po wgraniu najnoweszego firmware, dzis wgrany i to sie pojawilo, wczesniej od nowosci bylo ok. Serwis? Moze da sie powr. do poprzedniego firmware? Jak? Moze Wam sie tak tez zdazylo i to po wgraniu nowego FW, to by potwierdzilo przynajmniej ze to jego wina, szczerze to nowy aparat wolalabym ominac serwis.
Pozdrawiam
sprawdzalas czy to wystepuje z roznymi obiektywami , czy tylko z jednym ?
sugerowalbym sprawdzic z innym obiektywem tez.
servisu bym unikal jesli rzeczywiscie nie okaze sie bez watpliwosci konieczny.
Witam, niestety moj 5D Mark II czasami nie ustawia ostrosci, mimo to ze na obiektywie jest AF ON, po nacisnieciu spustu nie ustawia, slychac tylko IS, swiatlomierz tez dziala , a AF nie, to przechodzi , mozna powiedziec ze to pojawia sie sporadycznie,
mnie się takie niedziałanie AF zdarza sporadycznie w przypadku jednego z obiektywów, w którym przełącznik AF on/off trochę szwankuje ze starości.
Warto więc również zwrócić uwagę na prawidłowość działania tego przełącznika :-)
A może punk fokusa jest na tyle bliski od poprzedniego że aparat nie reaguje na zmianę ostrości, zmień miejsce patrzenia i próbuj z ostrością, ja tak mam czasami przy LV i powiększaniu max
justa8585
18-03-2010, 12:08
Nie to nie to, wszystko o czym piszecie bylo sprawdzane, z innymi obiektywami tez, po powrocie do poprzedniego FW jak reka odjal. W sieci jest juz informacja ze Canon wstrzymal ten nowy firmware wprawdzie jakies problemy byly z nim przy C1 C2 C3, jednak jak pokazuje praktyka nie tylko z tym:(
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
O na tej stronie z firmware jest nawet przekreslony:)
http://www.canon.com/eos-d/
a nie ma problemu z wgraniem poprzedniego softu bo to przeciez wczesniejsza wersja
justa8585
18-03-2010, 13:24
Niema, stary soft na karte, i normalna procedura, wraca bez problemu.
No i mamy od rana nowy soft 2.04 do Canona po poprawkach - http://web.canon.jp/imaging/eosd/firm-e/eos5dmk2/download2.html?submitButtonName=I+Agree
justa8585
19-03-2010, 13:49
Wgrany 2.0.4, narazie jest ok i AF i wszystko inne.
Wgrany 2.0.4, narazie jest ok i AF i wszystko inne.
Czyli nasza ulubiona firma znowu dała ciała.
:-D
Pozdrówka
Wyspa Bahama
19-03-2010, 14:45
Czyli nasza ulubiona firma znowu dała ciała.
:-D
Pozdrówka
ja sobie zostawilem wercje 2.03.
za kilka lat moze okazac sie kultowa. :-D
ja sobie zostawilem wercje 2.03.
za kilka lat moze okazac sie kultowa. :-D
Dobre. :shock::mrgreen: Nie słyszałem jeszcze o kolekcjonowaniu wadliwego oprogramowania. :-)
U mnie bylo podobnie ale zdazylem dac puche do serwisu. Aparat nie reagowal na zadne przyciski przez kilka sekund. Nie skojarzylem ze to moze byc po update firmware. Z jakim firmware byl problem? Ja wrzucilem 2.0.7.
pe.en.de
21-06-2010, 23:45
U mnie bylo podobnie ale zdazylem dac puche do serwisu. Aparat nie reagowal na zadne przyciski przez kilka sekund. Nie skojarzylem ze to moze byc po update firmware. Z jakim firmware byl problem? Ja wrzucilem 2.0.7.
Ten wątek może doprowadzić do siwizny.
Czy może ktoś polecić z czystym sumieniem jakąś stabilną wersję?