Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Wątek: 5D Mark II czasami nie ustawia ostrosci.

Mieszany widok

Domyślnie 5D Mark II czasami nie ustawia ostrosci.

Witam, niestety moj 5D Mark II czasami nie ustawia ostrosci, mimo to ze na obiektywie jest AF ON, po nacisnieciu spustu nie ustawia, slychac tylko IS, swiatlomierz tez dziala , a AF nie, to przechodzi , mozna powiedziec ze to pojawia sie sporadycznie, mozna tez powiedziec ze tak sie dzieje ( chociaz nie zawsze) po wlaczeniu LV do filmowania. Mam tez wrazenie ze tak sie stalo po wgraniu najnoweszego firmware, dzis wgrany i to sie pojawilo, wczesniej od nowosci bylo ok. Serwis? Moze da sie powr. do poprzedniego firmware? Jak? Moze Wam sie tak tez zdazylo i to po wgraniu nowego FW, to by potwierdzilo przynajmniej ze to jego wina, szczerze to nowy aparat wolalabym ominac serwis.
    Pozdrawiam

Początki nałogu Awatar luc_october

Domyślnie

Kiedyś dałem aparat bratu. Wytłumaczyłem mniej więcej co i jak, ustawiłem, ale ciągle narzekał że spust nie działa, bo nie łapie ostrości jak wciska do połowy. Okazało się że tak niefortunnie trzymał body że wciskał z przodu przycisk podglądu przysłony, a jako że aparat ustawiony był na pełnej dziurze nie zauważył że coś wciska z przodu.

...jeśli to nie to, to nie mam pojęcia, ale raczej firmware nie ma nic do tego.

Domyślnie

To napewno nie to, sprawdzone.

Coś już napisał
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Spróbuj, sciągnąć jeszcze raz nowy soft i ponownie go wgrać do aparatu. Może z tym co masz jest coś nie tak. Albo podczas wgrywania coś się popsuło.
    Canon 5DII, 30D, EF 24-105 f/4 L, EF 35 f/1.4 L, EF 70-200 f/2.8 IS L, EF 85 f/1.2 L II, EF 300 f/4 IS L, 580 EX II Pentax K10D, MZ50, DA 12-24 f/4, DA 18-55, F 35-80, DA 40 f/2.8 Limited, DFA 50 f/2.8 macro, DFA 100 f/2.8 macro, AF-540FGZ, Zeiss Planar 85 f/1.4, Tamron 70-300, Exakta 80-200, Takumar-A 2x TC

Domyślnie

Robilam tak juz, z 2 linkow sciagalam w tym jeden z oficjalnej strony, zadnego efektu. Obecnie wgralam poprzednie FW i wszystko w normie, wszystko dziala jak powinno. Brak slow........czekam tylko na potwierdzenie od innych czy u nich tez tak sie dzialo (oczywiscie nikomu tego nie zycze).

Zablokowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez justa8585 Zobacz posta
    Mam tez wrazenie ze tak sie stalo po wgraniu najnoweszego firmware, dzis wgrany i to sie pojawilo, wczesniej od nowosci bylo ok. Serwis? Moze da sie powr. do poprzedniego firmware? Jak? Moze Wam sie tak tez zdazylo i to po wgraniu nowego FW, to by potwierdzilo przynajmniej ze to jego wina, szczerze to nowy aparat wolalabym ominac serwis.
    Pozdrawiam
    sprawdzalas czy to wystepuje z roznymi obiektywami , czy tylko z jednym ?
    sugerowalbym sprawdzic z innym obiektywem tez.

servisu bym unikal jesli rzeczywiscie nie okaze sie bez watpliwosci konieczny.

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez justa8585 Zobacz posta
    Witam, niestety moj 5D Mark II czasami nie ustawia ostrosci, mimo to ze na obiektywie jest AF ON, po nacisnieciu spustu nie ustawia, slychac tylko IS, swiatlomierz tez dziala , a AF nie, to przechodzi , mozna powiedziec ze to pojawia sie sporadycznie,
    mnie się takie niedziałanie AF zdarza sporadycznie w przypadku jednego z obiektywów, w którym przełącznik AF on/off trochę szwankuje ze starości.
    Warto więc również zwrócić uwagę na prawidłowość działania tego przełącznika :-)
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Domyślnie

A może punk fokusa jest na tyle bliski od poprzedniego że aparat nie reaguje na zmianę ostrości, zmień miejsce patrzenia i próbuj z ostrością, ja tak mam czasami przy LV i powiększaniu max
    Canon FF i słoików kilka

Domyślnie

Nie to nie to, wszystko o czym piszecie bylo sprawdzane, z innymi obiektywami tez, po powrocie do poprzedniego FW jak reka odjal. W sieci jest juz informacja ze Canon wstrzymal ten nowy firmware wprawdzie jakies problemy byly z nim przy C1 C2 C3, jednak jak pokazuje praktyka nie tylko z tym
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    O na tej stronie z firmware jest nawet przekreslony
    http://www.canon.com/eos-d/
    Ostatnio edytowane przez justa8585 ; 18-03-2010 o 12:11 Powód: Automerged Doublepost

Domyślnie

a nie ma problemu z wgraniem poprzedniego softu bo to przeciez wczesniejsza wersja
    Canon FF i słoików kilka

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów