PDA

Zobacz pełną wersję : C 1000f+ helios 44m-4

Cordant
14-03-2010, 17:39
witam!
kupilem ostatnio canona 1000f i przejsciowke m42->canon ef (bez soczewki).
problem jest taki ze wystepuje u mnie jakies dziwne przesuniecie skali ostrosci. nieskonczonosc(w rzeczywistosci)=1.7 m(na pierscieniu w heliosie), obiekt 10m ode mnie = ok. 1.3m ustawione na heliosie :/ troche to irytuje bo trace w sumie pol skali. Minimalna odelglosc sie zgadza czyli 0,5m w rzeczywistosci = 0,5 na pierscieniu na heliosie.

problem numer 2. Posiadam sigme 70-300 Apo DG. przy ostrzeniu wystepuje BF. Jest mozliwosc w jakikolwiek sposob kalibracji Body, czy pozostaje tylko serwis i oddanie sigmy?

Krzdry
14-03-2010, 22:54
z tego co mi wiadomo to modele powyżej 50d mają "mikro regulację" bf i ff , jeśli się mylę to mnie poprawcie :0

wiktor2323
14-03-2010, 23:08
Co do obiektywu m42 to mógł do ktoś łupac i żle ustawił pierścien.. ale dziwne, że na 0,5 m jest dobrze a dalej nie.. Co do sigmy to trzeba wysłać obiektyw z body do regulacji.

Cordant
15-03-2010, 00:03
w 1000f nie ma nic do mikroregulacji, albo nie wiem czego szukac (spodziewam sie czegos jak w cyfrowych 350d, 300d)

co do tego nieszczesnego m42 to tez nie wiem o co chodzi, zobaczymy jak to wyjdzie na zdj, jutro oddaje rolke do laba

skura
15-03-2010, 18:09
Z przejściówkami jest wiele problemów. Za grube, na pewno nie ostrzą na nieskończoność, a i skalę ostrości mają przesuniętą. Najpepiej jakbyś mial możliwość przetestowania jej wraz z obiektywem na cyfrówce z lv.

Cordant
15-03-2010, 22:17
no właśnie dzięki bogu ostrzy do nieskończoności ale... na skali obiektywu to jest 1.7 metra!:shock:

z drugiej strony nie muszę kręcić tym pierścieniem w te i wewte, no cóż chyba pozostaje mi się przyzwyczaić do tego

qb4hkm
15-03-2010, 22:44
ktoś źle złożył tego heliosa...

skura
15-03-2010, 23:12
z drugiej strony, takie heliosy sa po ok 50 zl. Kup inny egzemplarz...

wiktor2323
16-03-2010, 22:49
Ale jak mógł żle złożyć jak na początku 0,55m się zgadza ?;)
Dziwne szkło.

an_zak
17-03-2010, 11:59
Na początku skali odległości róznice są mniejsze niż na końcu, możesz tego nie dostrzegać. Składałem parę heliosów, wygląda to na złe wpasowanie ślimacznicy. Łatwo się przy tym machnąć (jest wiele możliwości wpasowania), a efekt jest dokładnie taki, jak opisujesz. Szkło jest proste w budowie, przy posiadaniu odpowiedniego śrubokręta i wolnego wieczoru bez problemu złożysz go, jak należy.

Cordant
17-03-2010, 20:56
wywolalem klisze - zdjecia ktore zrobilem sigma sa tylko ostre :D

An/-zak, bardzo interesowal by mnie tutorial "co i jak" z tym obiektywem- jakbys mial wolny wieczor napisal bys mi (i innym uzytkownikom) co nieco?

Cordant
20-03-2010, 12:38
napisze to w tym temacie, nie bede nowego twozyl:

zauwazylem ze sigma tez glupieje! :neutral: gdy na 300mm ustawie ostrosc na dajmy na to nieskonczonosc lub 10m to po zmianie ogniskowej do 70 OBRAZ JEST NIEOSTRY - zaczyna byc ostry jak piersciej focusa dam na ok. 3 metry! :shock: czy canon 1000f jest napewno do zdjec?! toc to skandal.
ciekawe czy to wina wizjera, czy naprawde to wszystko TAK dziala... zaraz wyjme rolke to sie pobawie

Cordant
20-03-2010, 20:19
pomozcie mi jakos :mrgreen: nie ma rolki w srodku wiec moge probwac :mrgreen:

Cordant
21-03-2010, 04:20
PANOWIE! piekielnie wszystkim dziekuje za pomoc!!:mrgreen:
moj problem zostal rozwiazany! jak i z heliosem tak i z sigma!
a wiec, do rzeczy postanowilem sprawdzic w ukladzie optycznym czy wszystko jest ok, bo autofokus trafial, i na blonie tez to dobrze wygladalo.
zainteresowal mnie fakt, iz matowka (doslownie) kiwa sie w tej ramce, mozna ja bylo pochylic w przod, jak puszczalem to wracala na swoje miejsce). wzialem pensete ochylilem to zabezpieczenie wyciagnalem matowke (baaaardzo ostroznie :roll:) i obrocilem ja. blaszka trzymajaca matowke zaskoczyla pieknie! Od razu podpialem heliosa! skierowalem go na sciane i pierwszy raz, poprawnie ustawilem ostrosc:)

temat do wyzucenia albo dla innych z podobnym problemem, ja wszystkie problemy rozwiazalem ! dziekuje jeszcze raz i pozdrawiam!