PDA

Zobacz pełną wersję : Zdjęcia sportowe - siatkówka

fimba
12-03-2010, 21:31
Witam,
niebawem wybieram się na Puchar Polski w siatkówce, mam akredytatcję fotoreporterską, jednak doświadczenie w fotografowaniu siatkówki niewielkie. Czy ktoś podpowie jakich ustawień aparatu użyć żeby uzyskać optymalny rezultat? Zamierzam zabrać 5D mark II i 70-200 2,8L IS, lampę(?) 580EX.
Będę wdzięczny za wszelkie sugestie i podpowiedzi. Po imprezie oczywiście pochwalę się wynikami i poddam konstruktywnej krytyce :)

AMMarshall
12-03-2010, 21:49
Najlepiej poczytaj i popatrz tutaj:
http://canon-board.info/showthread.php?t=45400

fimba
13-03-2010, 11:21
Dziękuję, przebiłem się przez wszystkie strony. Oj, chciałoby się złapać taki poziom :)

Da__FreaK
13-03-2010, 11:40
Witam,
Czy ktoś podpowie jakich ustawień aparatu użyć żeby uzyskać optymalny rezultat? Zamierzam zabrać 5D mark II i 70-200 2,8L IS, lampę(?) 580EX.
Będę wdzięczny za wszelkie sugestie i podpowiedzi. Po imprezie oczywiście pochwalę się wynikami i poddam konstruktywnej krytyce :)

Masz 5D i nie wiesz jak go uzywac ?:) Pytanie o ustawienia to pytanie pokroju` mam auto, prawo jazdy a nie wiem gdzie wetknac kluczyk `:)

fimba
13-03-2010, 12:03
Masz 5D i nie wiesz jak go uzywac ?:) Pytanie o ustawienia to pytanie pokroju` mam auto, prawo jazdy a nie wiem gdzie wetknac kluczyk `:)

Mam "taki" aparat od trzech dni dni - to wg ciebie grzech? Prawo jazdy mam od 22 lat i masz racje nie ma tam gdzie "wetknąć kluczyka" - jest na kartę:) Oj, kolego, nie prosiłem o czynienie mi wyrzutów z powodu posiadanego sprzętu...

Da__FreaK
13-03-2010, 12:06
3 dni i od razu akredytacja ? no no :D

robgr85
13-03-2010, 12:25

dokładnie to samo przyszło mi na myśl. Mam Jaguara i nie wiem jak zmieniać biegi :)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

Mam "taki" aparat od trzech dni dni - to wg ciebie grzech?

To Twoje pierwsze lustro?

P.S. Ktoś wpadł na bardzo praktyczne wyłączenie fcji edycji postów...

fimba
13-03-2010, 12:38
Tematu samochodowego (z racji automatycznych skrzyń biegów) dalej nie pociągnę :)
A tak serio, to moje drugie lustro, wcześniej był 50D. Nie chodzi o to, że nie wiem jak go używać, prosiłem raczej o podpowiedzi jakich trybów/ustawień użyć w hali żeby uzyskać optymalny efekt...

Da__FreaK
13-03-2010, 12:44
Skoro miales wczesniej 50D to..hmm ?! lezal on caly czas w szafie i ladnie sie do Ciebie usmiechal, czy robiles niem JAKIEKOLWIEK zdjecia ? Nie wiem w czym masz problem skoro juz masz jakies tam doswiadczenie z lustrem.
A tak po krotce zeby nie bylo. Ustaw iso tak, aby przy najmniejszej wartosci przeslony jaka masz uzyskac najkrotszy czas+al servo i jedziesz.
Ps; mam wrazeniem ze albo jestes trolem, albo lecisz tu z nami w `karola` :D
Czizas, mialo byc `Najwiekszej wartosci przeslony` :D

fimba
13-03-2010, 13:29
Nie lecę z wami w 'karola' spokojnie :) Dzięki za podpowiedź, to już coś. Możesz napisać jaki tryb aparatu wybrać aby korzystać z al servo? Fakt, mój aparat większość czasu leżał w szafie, a jeśli pracował, to głównie przy krajobrazach czy portretach. Dynamiczny sport to jednak nie to samo. Spróbuję jedno z moich zdjęć wstawić i chętnie posłucham Waszej krytyki :) http://img218.imageshack.us/img218/9968/112jh.jpg
1
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img218.imageshack.us/img218/9968/112jh.jpg)

Da__FreaK
13-03-2010, 13:32
Z takim sprzetem taka fota ? :D Moze oddaj komus ta akredytacje i zacznij czytac jakies poradniki o podstawach fotografii :D Bo z tego co czytam, to zdjecia z tego finalu nie bedziesz chcial pokazac nikomu...serio..

fimba
13-03-2010, 14:47
Z takim sprzetem taka fota ? :D Moze oddaj komus ta akredytacje i zacznij czytac jakies poradniki o podstawach fotografii :D Bo z tego co czytam, to zdjecia z tego finalu nie bedziesz chcial pokazac nikomu...serio..

50D nazywasz super sprzętem? albo masz masz kłopoty z czytaniem ze zrozumieniem, albo jesteś po prostu złośliwy - osobiście podejrzewam to drugie. Rady typu "oddaj komuś akredytacje" zostaw dla siebie, ja takowych nie potrzebuje. I faktycznie, jeśli tak ma wyglądać współpraca na tym forum, to ja podziękuję.

Da__FreaK
13-03-2010, 15:17
Nie dziekuj :D tylko bierz sie za czytanie o podstawach focenia :D
Z mojej strony EOT :)

AS-FOTO
13-03-2010, 16:12
Tak sobie poczytuje temacik, i dochodzę do wniosku, że znajomości i trochę kasy i jesteś Sport fotografer jak się patrzy. :)

1. 5D to jakoś słabo mi pasuje do sportu (wolny af i mała szybkość Kl/s)
2. Pytanie w jakim trybie włącza się AI Servo , ja proszę, jest od tego przycisk AF/DRIVE więc pozostaje lektura instrukcji.
3. Popieram przedmówców niestety ale zabieranie się za foto sportowe bez jakiegokolwiek przygotowania to jak porywanie się z motyką na księżyc. nie oszukujmy się ale poczytaj trochę o takiej dziedzinie fotografii jak foto sportowe i dojdziesz do wniosku, że:

1 Podstawa to znajomość aparatu na ślepo, nikt nie będzie czekał aż ustawisz aparat i będziesz gotowy zrobić foto.
2 Bez znajomości dyscypliny i charakterystyki efekty będziesz miał marne nawet z całą baterią sprzętu za tyś. złotych.
3. Mając zestaw 5D 70-200 2,8 po grzyb ci lampa która i tak na takiej hali gówno ci da, nie oszukujmy się, w końcu wkurzysz kogoś, przywali ci celowo piłką i na tym się skończy twoja przygoda.

Drażnią mnie tacy fotografowie z przypadku bo ludzie ze specjalizacją w tej dziedzinie nie maja przez to pracy.

Ale teraz dość Męczenia.

Kwestia jest otwarta nie ma idealnego trybu ja używam AV dziura zależy od światła iso to zależy 1600 lub 3200 zależnie od warunków.

Potem to już wolna amerykanka co chcesz mieć, czasem trzeba przewalić w górę o 2/3 działki żeby mieć rozjaśnione cienie itd.

Długo by gadać podstawa to wiedza i praktyka więc polecam dużo czytać i dużo strzelać

jkl8
13-03-2010, 16:47
Nie chodzi o to, że nie wiem jak go używać, prosiłem raczej o podpowiedzi jakich trybów/ustawień użyć w hali żeby uzyskać optymalny efekt...

Ja wiem, pomogę. Jak patrzysz na górną powierzchnię aparatu to po lewej stronie jest takie kółeczko, którym można kręcić. Na tym kółeczku ustaw na taki zielony kwadracik i już niczym się nie przejmuj i nie interesuj po co na tym kółku są jeszcze inne symbole. One, te symbole, są dla szpanerów. Lampy to w ogóle nie ustawiaj, tylko wsuń w te sanki i włącz.

AMMarshall
13-03-2010, 17:39
Ja wiem, pomogę. Jak patrzysz na górną powierzchnię aparatu to po lewej stronie jest takie kółeczko, którym można kręcić. Na tym kółeczku ustaw na taki zielony kwadracik i już niczym się nie przejmuj i nie interesuj po co na tym kółku są jeszcze inne symbole. One, te symbole, są dla szpanerów. Lampy to w ogóle nie ustawiaj, tylko wsuń w te sanki i włącz.

jkl8, w piątce akurat nie ma tego zielonego kwadracika. Przestańcie się pienić, może on naprawdę najnormalniej w świecie szczerze pyta.

A Ty fimba poczytaj sobie to forum, naprawdę jest tu kilka fajnych sportowych wątków.

jkl8
13-03-2010, 20:48
jkl8, w piątce akurat nie ma tego zielonego kwadracika. Przestańcie się pienić, może on naprawdę najnormalniej w świecie szczerze pyta.
No przyznam, że nie mam mark2, ale spojrzałem na
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=8294&p=2
a tam jak byk stoi zielony prostokącik na kółeczku.
A jeśli chodzi o szczere pytania to co prawda wiem, że kto pyta nie błądzi, ale jak ktoś posiada taki aparat i nie wie jak fotografować dynamiczne sytuacje to ja się gubię. U mnie na mecze siatkówki przychodzą kibice (bez akredytacji) cykają fotki małpkami i przynajmniej nie mają wielu dylematów i nie próbują się lansować za pomocą drogiego aparatu i akredytacji.

wodzu99
13-03-2010, 22:18
Przede wszystkim musisz zebrac doswiadczenie, a to sie nabiera wraz z ilościa zrobionych fotek na meczach. Ja do swoich pierwszych fotek nawet nie chce wracać, ale te, ktore obecnie robie, to juz nadają sie do pokazania.
To co powiedzieli przedmowcy, musisz poznac aparat jak własną kieszen, ustawienia oczywiscie pełny manual, ale musisz dobrac ustawienia ekspozycji, jednak aby zatrzymac ruch to czas naswietlania nie moze być dluzszy niz 1/640 s, przyslone tak by byla odpowiednia głębia ostrosci, a wtedy czulosc tak by fotka byla dobrze naswietlona, a dalej to juz z górki, trafić tak by piłka była w kadrze i byly uchwycone emocje...

AMMarshall
14-03-2010, 19:51
No przyznam, że nie mam mark2, ale spojrzałem na
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=8294&p=2
a tam jak byk stoi zielony prostokącik na kółeczku.
(...)

Right. Masz rację. Pokopało mi się z trybami "strefy podstawowej" (portret, sport, itd.

pstrykijest
14-03-2010, 22:39
50D nazywasz super sprzętem? albo masz masz kłopoty z czytaniem ze zrozumieniem, albo jesteś po prostu złośliwy - osobiście podejrzewam to drugie. Rady typu "oddaj komuś akredytacje" zostaw dla siebie, ja takowych nie potrzebuje. I faktycznie, jeśli tak ma wyglądać współpraca na tym forum, to ja podziękuję.

Tak 50tka to wyższa półka i dobry aparacik do reporterki. Ja zaczynalem o soniaka i to jest dopiero shit, ale to szczegół. Pracowałem przez 3 okresy wakacyjne żeby senazbierac na 1dmkII i 70-200/2.8 i robie zdjecia sportowe, krece się, pstryklam, szkole... Dla nie których jestem jeszcze gnojkiem z aparacikeim który sobie pstryka. Chcesz robić sport? To wróć do 50tki i przeczytaj instrukcie, potem pstrykaj, ustawiaj baw sie a się nauczysz.

PS Na sali przysłona na 2.8, tryb Av najlepiej sie do tego nadaje, ja staram sie stanać wyżej (nad siatką) ale równie dobrze można przy stoliku sędziowskim kucnąć i robić ścinki lub za siatka i ataki ;d ale na 5d to bedziesz miał trochę kropowania ;] powodzenia życzę.

wodzu99
14-03-2010, 23:51
PS Na sali przysłona na 2.8, tryb Av najlepiej sie do tego nadaje, ja staram sie stanać wyżej (nad siatką) ale równie dobrze można przy stoliku sędziowskim kucnąć i robić ścinki lub za siatka i ataki ;d ale na 5d to bedziesz miał trochę kropowania ;] powodzenia życzę.

Aby zamrozic ruch piłki (nie wazne czy grają kobiety czy mężczyzni) potrzeba krotkiego czasu, najlepiej od 1/640 s, a priorytet przyslony tego nie zapewni... Nie bój sie trybu M(anual) on nie gryzie... Ja swoje fotki na hali robie ISO z przedzialu 800 - 2000 (zalezne od hali) f/2.8-4 zaleznie od obiektywu, AF ustawiony na pomiar skupiony.

Jak masz mozliwosc uzywaj przyslony 2,8, bo swiatla na hali nigdy za wiele...
a jako uzytkownik 50D podpowiem Ci, ze akceptowalne ISO to 2500.

AS-FOTO
15-03-2010, 18:25
wszystko fajnie pięknie tyle że nie wiem po co ludzie lubią utrudniać sobie życie trybem M = jestem profesjonalistą bo lecę na manualu.
Wystarczy ustawić AV, zrobić pomiar i sprawdzić jak wyglądają czasy w różnych kątach hali w które będziesz pstrykał.
Tryb M jest zdradziecki bo wystarczy że trafisz na ciemniejszą partie tła i masz ciemno jak w studni, bo masz zblokowany i czas i przysłonę, więc mało to do mnie przemawia.

A mam takie pytanko do "wodzu99" Jak ustawić AF na pomiar skupiony może wtedy miałbym lepsze wyniki i celność.

Goomis
15-03-2010, 19:55
Na Enea Cup - Puchar Polski w siatce kobiet?
A można wiedzieć skąd masz już akredytacje skoro będą przyznane dopiero po 22.03?? ;->
5D i 70-200 to za krótko na siatkę. Ja się nastawiam głównie(jeżeli dostanę akredyt) na 40D i 70-200 lub 70-200 + tc x1.4
A ustawienia i tak będą zależne od tego jak hala będzie oświetlona więc nikt Ci recepty na talerzu nie poda...
A od tego jak zrobić żeby było dobrze to jest tu wiele wątków, ale polecam kupić sobie dobrą książkę z podstaw fotografii... (o tym jaką też jest wątek - tak BTW :-P)

fimba
15-03-2010, 21:58
Dzięki za porady i przede wszystkim za to, że paru z was przywróciło mi wiarę w to forum, zaczynałem już myśleć, że jest tu towarzystwo na wzór korporacji np. prawniczej - wąskie grono i wara obcym... :)
Z tego co czytam proponujecie tryb AV lub M(anual), czy to oznacza, że preselekcje migawki TV z góry skreślacie?

AS-FOTO
15-03-2010, 22:49
Nie skreślamy ( jeśli mogę mówić w imieniu ogółu ) lecz jest mniej wydajny, jak dla mnie podstawą jest mała głębia (przeważnie), żeby wyizolować obiekt porządania :)
Przy preselekcji czasu może zdarzyć się sytuacja że braknie ci przysłony bądź automatyka przymknie przysłonę do powiedzmy f16 i będzie to mało atrakcyjnie wyglądało jak będziesz miał głębie od szatni aż po siatkę więc lepiej jest kontrolować głębie niż czas w takim wypadku.

Jak już moi przedmówcy polecam gorliwą lekturę jakiejś literatury.

wodzu99
18-03-2010, 09:41
A mam takie pytanko do "wodzu99" Jak ustawić AF na pomiar skupiony może wtedy miałbym lepsze wyniki i celność.

Polecam lekture instrukcji obslugi Twoich puszek

Lesio'73
18-03-2010, 10:37
wszystko fajnie pięknie tyle że nie wiem po co ludzie lubią utrudniać sobie życie trybem M = jestem profesjonalistą bo lecę na manualu....
Po to, żeby mieć pełną kontrolę nad obrazem. To nie kwestia profesjonalizmu tylko zdrowego rozsądku. Sam z reguły korzystam z Av ... ale nie przy siatkówce na hali - po co mam się uzależniać od tła jeśli światło padające na boisko jest w miarę stabilne i stałe...

...Wystarczy ustawić AV, zrobić pomiar i sprawdzić jak wyglądają czasy w różnych kątach hali w które będziesz pstrykał.
Tryb M jest zdradziecki bo wystarczy że trafisz na ciemniejszą partie tła i masz ciemno jak w studni, bo masz zblokowany i czas i przysłonę, więc mało to do mnie przemawia.
....
Mam nieodparte wrażenie, że pomyliłeś tryby (literki)... w halach zazwyczaj jest tak, że to boisko jest oświetlone bardziej a tło mniej. I to światłem ciągłym (o w miarę jednostajnym natężeniu w czasie).
Dla mnie podstawą jest prawidłowa ekspozycja podmiotu zdjęcia (czyli np. zawodnika) a nie tła (oczywiście w granicach poprawności). I to gwarantuje tryb manualny. W Av nawet kolor koszulki zawodnika wpłynie Ci na ekspozycję (nie wspominając o wpływie tła)... a potem zdziwienie, że ci w granatowych koszulkach mają przepały na twarzach, a ci w białych wyglądają jak Endrju L. po solarium;-)

AS-FOTO
20-03-2010, 00:50
Polecam lekture instrukcji obslugi Twoich puszek

Czytałem nawet bardzo dokładnie i to kilka razy i nie znalazłem nic takiego co by było tym o czym pisałeś . Owszem jest skupiony pomiar ekspozycji, lecz nie znalazłem nic takiego o AF. Pojedynczy punkt to owszem ale nie skupiony AF.

Pozdrawiam i czytam po raz kolejny :)

fimba
20-03-2010, 19:58
Czytałem nawet bardzo dokładnie i to kilka razy i nie znalazłem nic takiego co by było tym o czym pisałeś . Owszem jest skupiony pomiar ekspozycji, lecz nie znalazłem nic takiego o AF. Pojedynczy punkt to owszem ale nie skupiony AF.

Pozdrawiam i czytam po raz kolejny :)

I jak, znalazłeś?
W instrukcji musisz mieć coś takiego jak WYBÓR TRYBU POMIARU:

Pomiar skupiony
Tryb pomiaru przydatny, gdy tło jest znacznie jaśniejsze niż fotografowany obiekt, np. przy fotografowaniu pod światło itp. Pomiar skupiony obejmuje około 8% środkowej części wizjera.

Jest jeszcze Tryb punktowy ten służy do pomiaru konkretnej części
obiektu lub kadru. Pomiar jest wykonywany w środku kadru, na powierzchni stanowiącej około 3,5% obszaru wizjera.

wodzu99
20-03-2010, 21:14
Podpowiem Ci, ze fotki na meczach siatkowki robie wlasnie tylko w trybie M ustawiając pomiar światla i AF na punkcie centralnym ustawiony jako pomiar skupiony.

Jak już doczytasz, to proponuje, abys na najblizszym meczu wyprobowal ustawienia. Jeden set zrob na pełnym manualu, kolejny na priorytecie czasu, nastepny na priorytecie przyslony. na kolejnym spotkaniu pobaw sie ustawieniami AF, a na pewno podpatruj fachowców, którzy utrzymują się z fotografii sportowej. Ja tak zrobilem i wydaje mi sie, ze doszedlem do niezlego poziomu

AS-FOTO
21-03-2010, 00:36
Aby zamrozic ruch piłki (nie wazne czy grają kobiety czy mężczyzni) potrzeba krotkiego czasu, najlepiej od 1/640 s, a priorytet przyslony tego nie zapewni... Nie bój sie trybu M(anual) on nie gryzie... Ja swoje fotki na hali robie ISO z przedzialu 800 - 2000 (zalezne od hali) f/2.8-4 zaleznie od obiektywu, AF ustawiony na pomiar skupiony.

Jak masz mozliwosc uzywaj przyslony 2,8, bo swiatla na hali nigdy za wiele...
a jako uzytkownik 50D podpowiem Ci, ze akceptowalne ISO to 2500.

Owszem wszystko się zgadza Panowie mam pełną świadomość tego o czym piszę ael teraz obracacie kota ogonem co do cytatu to pisze jak byk "AF ustawiony na pomiar skupiony" więc nie musicie mi cytować rozdziałów z instrukcji mam ją nawet w telefonie. Zastanawiałem się tylko, czy czegoś nie przegapiłem z tym AF.

Wodzu00 co do twojej wypowiedzi to fakt próbowałem tyle że u mnie w mieście nie ma porządnie oświetlonej sali i tryb M na nic mi się zda moim zdaniem.
Pstrykam głównie kosza i ręczną więc tam są trochę bardziej dynamiczne warunki świetlne moim zdaniem .

Pozdrawiam wszystkich.
Przepraszam za pomyłkę miało być: "Wodzu99" oczywiście .

Pozdrawiam.

wodzu99
22-03-2010, 23:43
Pokaż co ustrzeliles w sporcie, to wtedy łatwiej będzie cos doradzic...

PS. jakie akceptowalne ISO ma Twoj Mark III??

AS-FOTO
25-03-2010, 01:03
Przeważnie używam ISO 3200 czasem zdarza się, że wskoczę na 6400 potem obróbka i dalej obróbka..:)

Jeśli chodzi o fotki ze sportu to jest parę na www.sajmon80.digart.pl, a na stronie www.as-foto.com.pl w galerii sport jest kilka fotek z meczu piłki ręcznej.

Pozdrawiam i czekam na rady odnośnie techniki i obróbki.

wodzu99
25-03-2010, 02:29
na koszu sie nie znam, ale fotki z digarta mnie nie powalają, zamiast łączenia kilku fotek w jedną pomysl by zlozyc z kilku fotek osobno...
kosza probuj pokazac w ten sposob jaki normalny widz nie oglada meczu, bo wygladają mi na takie przypadkowe pstryki kibica, ktory pierwszy raz jest na meczu i chce to uwiecznic

myslidar
25-03-2010, 10:59
Wygląda to u Ciebie tak jakbyś trafienie AF chciał nadrobić mega wyostrzaniem. Tak to niestety nie działa. Jak fotka nie jest trafiona to co byś nie robił i tak nie będzie dobrze wyglądać. Nie widzę zdjęcia, które jest trafione, a jak na taki sprzęt to raczej dziwne. Pooglądaj zdjęcia na www.wroclawianie.info i www.sebafoto.com. Wybierz jedno trafione zdjęcie i kombinuj tak, aby uzyskać dobry efekt.

Być może coś nie ta z tą Twoją Sigmą, poprawnie skalibrowana produkuje bardzo dobre zdjęcia..

Lesio'73
26-03-2010, 16:43
....Pstrykam głównie kosza i ręczną więc tam są trochę bardziej dynamiczne warunki świetlne moim zdaniem .
....
Nie łapię tego określenia "bardziej dynamiczne warunki świetlne":rolleyes:
Mecze siatkówki, koszykówki, piłki ręcznej czy inne w warunkach halowych charakteryzują się raczej stabilnością oświetlenia - oświetlenie hali musi spełniać warunki określone w przepisach "branżowych" i nikt w czasie meczu nie zmienia natężenia światła. W jednych obiektach jest lepiej, w innych gorzej ale zazwyczaj stabilnie...
Znów wydaje mi się, że mylisz pojęcia i to o czym piszesz dotyczy wartości światła odbitego mierzonego przez aparat - czyli wracamy do sposobu pomiaru i wyeliminowania wpływu tła na naświetlanie fotografowanego podmiotu/przedmiotu.
Przy stałym oświetleniu na Av automatyka aparatu będzie ingerowała w czas naświetlania w zależności od ilości światła odbitego ... i to z reguły wymaga eliminacji bo np. robiąc zdjęcia w serii masz ogromną szansę otrzymać każde zdjęcie z inną ekspozycją....

myslidar
26-03-2010, 16:59
Oświetlenie jest takie samo, ale różnie oświetla konkretne miejsca na hali. Np. we Wrocławiu na Orbicie fajnie świeci na środku, ale już przy bramce jest ciemniej. Dodatkowo światło świeci z góry i inaczej jest jak się fotografuje z dołu, a inaczej niż na jakim podwyższeniu. Powstaje też dosyć trudny do usunięcia zafarb, bo światło zostaje odbite od podłoża, które ma kolor pomarańczowy. No ale nikt nie mówił, że będzie łatwo :-D

Najlepiej poznać salę i dobierać odpowiednio parametry. Nie sądzę, aby AV to był dobry pomysł, ale jak kto woli.

mc_iek
26-03-2010, 20:34
A pomiar światła "padającego" - przed meczem nie rozwiązałby probklemu?

arturs
28-03-2010, 21:55
a na stronie www.as-foto.com.pl w galerii sport jest kilka fotek z meczu piłki ręcznej.
[/QUOTE]

szczerze?? dla mnie to tam zdjęć z piłki ręcznej nie ma - no może nr 6 ale jedno z sześciu to chyba trochę za mało bo zdjęcia pleców jakiegoś gościa, ekranu kamery czy zapasowej piłki nie kwalifikują się do zdjęć sportowych..
ja ręczną trochę robię i na razie wychodzi mi takie coś:

http://www.canon-board.info/showthread.php?t=11956&page=16
albo tak:
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=11956&page=14

na digarcie też jakoś mi się nie widzą - może przez to sklejanie, ale jest lepiej..
a co do światła na hali itp. to raczej kwestia opanowania sprzętu niż narzekania na warunki.. trzeba oglądać fotki innych i ćwiczyć - mniej robić "na pałę" tylko przewidywać i obserwować - w koszu np. ustawić wszystkie parametry na kosz i tam działać, w ręcznej na koło itp.

A pomiar światła "padającego" - przed meczem nie rozwiązałby probklemu?

tu może być problem żeby np. na środek boiska wejść ze światłomierzem..

myslidar
28-03-2010, 22:07
Histogram albo LCD aparatu nie wystarczy żeby dobrać prawidłowe parametry?

fimba
29-03-2010, 18:21
Ponieważ niektórzy z was udzieli mi kilka porad, to też w ramach rewanżu wstawiam kilka fotek które zrobiłem na finałach Pucharu Polski. Byłbym wdzięczny za konstruktywną krytykę. Dodam, że była to moja pierwsza tego typu impreza i pierwsze sportowe zdjęcia...

1

źródło (http://img691.imageshack.us/img691/8822/85965257.jpg)
2

źródło (http://img51.imageshack.us/img51/2668/15627292.jpg)
3

źródło (http://img686.imageshack.us/img686/8329/86700130.jpg)
4

źródło (http://img90.imageshack.us/img90/4264/82506019.jpg)
5

źródło (http://img89.imageshack.us/img89/1366/71494351.jpg)

myslidar
29-03-2010, 18:49
Mi nie odpowiadają kadry, są za szerokie.

4 raczej nie jest trafione tam gdzie trzeba
5 mimo wszystko ostrość lepiej jakby była na pierwszej zawodniczce

Brakuje walki na siatce no i trochę balans kuleje. Wiem, że od parkietu jest zafarb, ale można to trochę wyciągnąć. Ale ogólnie dobry kierunek:)

AMMarshall
30-03-2010, 07:54
1, 2, 3 - dobre. Podobają mi się.
4 i 5 byłyby dobre gdyby ostrość była w lepszym miejscu. :)

Generalnie masz odpowiedni sprzęt i możliwości - ćwicz i będzie BDB!