Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : portfolio - warto czy nie warto?

allxages
10-03-2010, 18:01
Były dyskusje o kursach itd. ale takiej chyba nie było jeszcze.

Oczywiście pomijam tutaj 100% profesjonalistów, bo tam odpowiedź jest jedna (czyt. szkoda czasu :mrgreen:).

Ogólny trend jest taki: portfolio + blog. Całkiem to fajne rozwiązanie w rzeczy samej. Ale co ma zrobić osoba, która może już nie raczkuje, ale ciągle sie rozwija? Powinna robić strone z portfolio? Główny plus jest taki, że jeżeli coś chce się gdzieś załatwić i ktoś zapyta o zdjęcia/portfolio - zawsze można tam odesłać i lepsze to niż wykręcanie się, że coś tam coś tam.
Z drugiej strony, jeżeli fotograf wciąż czuje, że może te zdjęcia i są OK, ale to nie jest ten poziom który chciałby osiągnąć, to lepiej nic nie pokazywać, żeby przypadkiem złej marki sobie nie wyrobić? Tylko, dla ambitnych to osiągnięcie zadowalającego poziomu, zwyczajowo nieistnieje :)

Ciekaw jestem Waszej opinii. W końcu w Internecie, można zobaczyć setki stron autorskich z fotografią super-przeciętną. Na zachodzie prawie każdy uznaje się za profesjonalnego fotografa, bo ma portfolio i wizytówki. Treść słaba, forma wysoka i jednak ktoś to kupuje, że tak powiem...

Ernest_DLRS
11-03-2010, 22:29
Jeśli uważasz że zdjęcią są OK to warto sobie portfolio przygotować. Właśnie po to by ewentualnych klientów znaleźć :) Tak jak napisałeś, dla ambitnych fotografów zawsze zadowalający poziom będzie się podnosił i tak można w nieskończoność.

dinderi
11-03-2010, 23:43
Jak nie masz portfolio, to znaczy, że się nie znasz na niczym. ;)
Dlatego, portfolio warto mieć.

Chociaz niektórzy moi koledzy twierdzą inaczej. Ale oni mają nazwisko więc portfolio nie potrzebują.

Sergiusz
12-03-2010, 00:04
A mnie się zdaje, że to zależy od gatunku fotografii jaki się uprawia. Na przykład jeśli ktoś fotografuje hemoroidy to może i nie za specjalnie portfolio mu jest niezbędne.

szuler
12-03-2010, 09:04
Sergiusz bardzo Cię proszę nie przy śniadaniu

MM-architekci
12-03-2010, 09:11
portfolio mozna na blogu zrobic , latwo , szybko , wygodniej i sprawdza sie lepiej niz dziadosko wykonana strona

hemoroid to bardzo dobry pomysl , nigdy nic nie wiadomo

dinderi
12-03-2010, 10:42
hemoroid to bardzo dobry pomysl , nigdy nic nie wiadomoDobre zdjęcie makro to równiez sztuka ;)

AMMarshall
12-03-2010, 11:07
(...)
Ogólny trend jest taki: portfolio + blog. Całkiem to fajne rozwiązanie w rzeczy samej. Ale co ma zrobić osoba, która może już nie raczkuje, ale ciągle sie rozwija? Powinna robić strone z portfolio?(...)

Dlaczego nie? MZ powinna.
Niech strona też raczkuje, niech się rozwija, itd.

Czacha
12-03-2010, 14:02
Wydaje mi sie, ze łatwiej wypozycjnować stronę ze stałą i przemyślaną treścią, niz BLOG'a, gdzie nie zawsze da sie trzymac zasad poprawiających pozycje na google i wpisujemy tam rozne rzeczy :)

Sergiusz
12-03-2010, 14:18
Portfolio to nie taka prosta sprawa. I to zależy jaki masz target ( tak to się chyba teraz zowie ) jednym słowem do kogo kierujesz ofertę.

MM-architekci
12-03-2010, 21:20
Wydaje mi sie, ze łatwiej wypozycjnować stronę ze stałą i przemyślaną treścią, niz BLOG'a, gdzie nie zawsze da sie trzymac zasad poprawiających pozycje na google i wpisujemy tam rozne rzeczy :)

ale kazdy wpis swierzy , dziala na plus , google bot nie jest az tak madry zeby weryfikowac czy piszemy tylko w temacie ;]

pe.en.de
12-03-2010, 22:45
Jako grafik, muszę czasem pokazać klientom portfolio fotografów, którzy mogą wykonać dla nich sesję. Pokazuję im ich portfolio wydrukowane i ładnie oprawione. Oceniają je klienci: poducenci rajstop, bielizny itp. Każdy z nich uważa się za eksperta. Ale płacą za to i to oni decydują. Jeżeli bym powiedział żeby weszli sobie na strony fotografów i tam
wybierali, to ja bym był bezrobotny i fotografowie z którymi współpracuję.