Zobacz pełną wersję : sigma 400/5.6 apo macro hsm
kupiłem w/w obiektyw w dośc dobrej cenie.chodzi mi oto z jakim modelem body canona będzie dobrze współpracował (oczywiście myślę tylko o cyfrze i chodzi mi po głowie 30d ,gdzieś tam na forum przeczytałem ,że z nowymi już nie.)może ktoś coś wie na ten temat.może jakieś sugestie.
gadget_zary
10-03-2010, 09:28
Skoro go już kupiłeś to podłącz i sprawdź, sam się przekonasz.
wasiawiak
10-03-2010, 09:41
http://www.photozone.de/canon-eos/306-sigma-af-400mm-f56-hsm-apo-macro-test-report--review
ja miałem sigme 300 F4 (ten stary model bo nie wiem czy jest nowszy) działał z 20d tylko na f4 i nic poza tym. inne przesłony powodowały Err - ale conajmniej rok focilem nim w lesie i to z TCx2 - jakosc zadawalajaca w jasne dni w ciemniejsze juz słabsza - ale robilo sie tym co sie mialo - jeli nie stac na canona to polecam - jakby były dostepne 400mm to bym wlasnie tan kupil
Wyspa Bahama
10-03-2010, 15:50
kupiłem w/w obiektyw w dośc dobrej cenie.chodzi mi oto z jakim modelem body canona będzie dobrze współpracował (oczywiście myślę tylko o cyfrze i chodzi mi po głowie 30d ,gdzieś tam na forum przeczytałem ,że z nowymi już nie.)może ktoś coś wie na ten temat.może jakieś sugestie.
mysle , ze nie bedziesz zalowal , jesli ten obiektyw nie ma jakis usterek.
przyslona nie bedzie dzialac - tylko na 5,6.
ale jest on tak dobrze skorygowany , ze spokojnie mozna robic na pelnej dziurze.
dla tej ogniskowej i wymaganych krotkich czasow nie czesto wystepuja tak dobre warunki oswietleniowe zeby mozna bylo przymykac przyslone.
i tak najczesciej robilbys na 5,6.
A jak napisalem na 5,6 rysuje znakomicie.
na stronie sigmy masz wykaz obiektywow , w ktorych mozna zmienic chipa , dzieki czemu wspolpracuja ze wspolczesnymi aparatami , ale o ile sobie przypominam tego obiektywu nie ma na liscie.
sam zreszta posiadam i jestem zadowolony do tego stopnia ze postanowilem go zostawic mimo tej ulomnosci - jedyny opbiektyw z czasow analogowych , z ktorego jestem w pelni zadowolony.
dzięki za pomoc,rozumię,że 30d bądż 40d to jeden pieron.wolę kupic 40,ale gdyby chciał wspólpracowac z 30 kupiłbym jego
Posiadam taką Sigmę i powiem, że nie jest jeden pierun czy 30D czy 40D przynajmniej w przypadku mojego egzemplarza. Na 40D działa na pełnej dziurze natomiast podpięcie do 30D i 400D kończyło sie Errorem 99.