Zobacz pełną wersję : EF 135 2.0 Pomocy
Witam. Od kilku miesięcy użytkuję zakupioną z drugiej reki L-kę 135 2.0. W ostatnim czasie zauważyłem, że szkło zaczęło się rozszczelniać. Mocowanie z korpusem jest solidne, element z przełącznikami jest nieruchomy, sztywnie dopasowany do body. Pierścień ostrości posiada narastający luz, aktualnie ponad 1 mm /przesuwa się w przód i tył/. Nadto cały podzespół szkła na którym jest osadzony posiada luz w podłużnej jego osi, w ten sposób, ze na dł. około 3 m. przesuniecie centralnego punktu AF /ze statywu/ wynosi około 10 - 12 cm. Całe szczęście, ze ostrzy za punktem. Nosząc zestaw na pasku szkło stuka /efekt wahadła/ i to coraz głośniej. Szkło nie doznało wstrząsów, nie posiada znaków użytkowania. Ostrzy od początku nieszkodliwie ciut przed. Czeka mnie serwis? Będzie się pogłębiać? Co począć. Dziękuję za pomoc.
Czeka mnie serwis? Jak dla mnie, to absolutnie oczywiste.
W moim obiektywie luz ten tez wystepuje ale jest gdzies ponizej 1/4 mm, nigdy na to wczesniej nie zwracalem uwagi, z ostrzeniem AF nie wydaje mi sie aby byly jakies problemy. Mam pytanie, czy w Twoim obiektywie ruchowa jest przednia jego czesc w stosunku do tylniej zawierajacej bagnet. W moim nic tam sie nie rusza.
Tak, porusza się cała przednia jego część w stosunku do elementu z bagnetem /obiektyw "przełamuje" się na wysokości pierwszej krawędzi pierścienia/ Te części rozchodzą się i powstaje luz dla pierścienia ostrzenia.
sebcio80
07-03-2010, 15:02
u mnie luz na pierscieniu ostrosci tez wystepuje, i to spory ale zadnych innych luzow i otrzy idealnie
No to sprawa na 100% jasna, jak najmniej ruszac i jak najszybciej do sewisu.
W moim jest luz, ale bardzo minimalny. Nie zastanawiaj się i wal do serwisu. A znasz może wiek szkła?
Mój też ma koło dwóch lat. Więc tym bardziej serwis.
do serwisu
a co do luzu na pierścieniu to miałem tak w nówce ze sklepu
od razu spanikowany napisałem na forum i okazało się ze to swoista norma