PDA

Zobacz pełną wersję : 7D czy 5DM2 dla początkującego

helcik
03-03-2010, 12:03
Witam wszystkich,

Mam dylemat z wyborem lustrzanki. Proszę doradźcie coś w trybie pilnym, bo na dniach odbieram aparat, a nie chcę żałować wyboru.

Jestem praktycznie zdecydowany na 7D, ale jak się poczyta fora, to często myślenie jest takie: ech kupię 50D, 7D, 550D na początek a potem docelowo oczywiście FF.
Różnica w cenie body nie jest aż taka ogromna (a jak szkła?), więc przyszła mi taka myśl: po co ładować się w coś przejściowego, nakupić szkieł na cropa a potem zmieniać wszystko na FF? Chcę kupić dobry aparat na kilka lat, zobaczyć z czym to się je, a jak się spodoba i temat chwyci, to inwestować w dobre szkła. Nie miałem nigdy lustrzanki, do tej pory siedziałem bardziej w video (dlatego filmy są dla mnie bardzo ważne), ale przyszedł czas na foto.

Co chciałbym fotografować? Na początek rodzinkę, plenery, wakacje, ciekawe miejsca, ale myśląc o tym co się fotografuje i starając się podwyższać swój warsztat i tematykę ;-)

Do 7D przekonały mnie następujące sprawy: 100% wizjer, uszczelnione body, ergonomia pracy (względem serii xxxD), szybki 19 punktowy AF, tryby video (wiem, że np. 60p nie będzie w 5Dm2, a jest niezbędne do slow motion) no i że jest to, można powiedzieć, nowość.

Doradźcie proszę, czy 5DM2 wniesie coś w moje plany i czy wykorzystam jego potencjał. Czy np nie zniechęci mnie mała GO i trudność w uchwyceniu sceny wg swoich zamierzeń. Nie planuję używać sprzętu w jakikolwiek zawodowy sposób, ale chciałbym wybrać dobrze i perspektywicznie (na dłuższy czas).

Pozdrawiam i dziękuję.

rekin
03-03-2010, 12:15
rodzinkę, plenery, wakacje, ciekawe miejsca,

Lepiej 5D ponieważ:
1.Wymienione zastosowania nie wymagają szybkiego AF
2. Wymienione zastosowania wymagają szerszego kata który daje FF
3. W tych zastosowaniach bardziej liczy się jakość obrazu niż szybkość
4. Uszczelniane body itp z 7D się nie przyda.

tezmarek
03-03-2010, 12:20
Lepiej 5D ponieważ:
...

Jeśli w skład "rodzinki" wchodzą ruchliwe 2-5 latki, to zdecydowanie potrzebny jest szybki AF oraz mały shutter lag. Przerabiałem to... ;)

dziobolek
03-03-2010, 12:27
Za kolegą powyżej.
Natomiast...

Lepiej 5D ponieważ:

...że tak zapytam, niby dlaczego???
Widzisz kolego rekin, mi osobiście brakuje tego ficzera w 50D który posiadam
i często uciekają mi ciekawe tematy bo... deszcz zaczyna padać i trza go schować "pod pazuchę".
Czasami ryzykuję, ale bardzo krótko i zawsze z sercem na ramieniu by...

Co do jakości fotek, jestem bardzo zadowolony.
Jak na moje potrzeby jest bardzo OK z tym co mam.
Mam świadomość że może być lepiej, ale tymczasowo mnie na to nie stać.

@ helcik - jeśli już teraz myślisz o FF, to jeśli cię tylko stać - kupuj teraz.
Jeżeli jakość tryb filmowego w 5-ce cię nie zadowoli,
to w przyszłości łatwiej zmienić na "lepszy model"

Taka jest moja "fizofolia" w tym temacie.

Pozdrówka!

lukaszlada
03-03-2010, 12:38
Lepiej 5D ponieważ:
2. Wymienione zastosowania wymagają szerszego kata który daje FF
3. W tych zastosowaniach bardziej liczy się jakość obrazu niż szybkość

1. Fotografowanie dzieci nei wymaga szybkiego AF ?
2. A do cropa nie ma szerokich kątów? Od 4.5mm sigmy przez, 10-17, 10-20, 10-22, 11-18, 11-16 aż do 16-35 i 17-40. A niedługo ma się pojawić 6-16 tokiny.
3. Powiedzmy że się zgodzę z tym argumentem.

Ja powiem tak, kupiłem podstawowe lustro i cały czas odkładam na szkła żeby potem wejść w FF.
Więc zastanowił bym się bardziej jakie szkła chcesz do tego body podpiąć. Bo jeśli to będą klasowe szkiełka typu 135/2, 24/1.4 , 85/1.2, 35/1.4, 50/1.4, 85/1.8, 28/1.8, 70-200/4 16-35/2.8to jest sens wchodzenia w FF. Ale jeśli masz oszczędzać na szkłach kosztem body to nie ma sensu i wtedy weź 7D z lepszymi szkłami. A potem odkładanie na 5d bo nie ma sensu kupowanie 5D jesli podepniesz do tego jakieś śmieszne ciemne i średnio obrazujące szkiełka. Plastyka z 5D to nie tylko matryca, ale też dobre obiektywy.

Przemyśl na jakie szkła starczy Ci budżetu.

najeli
03-03-2010, 12:39
Czy np nie zniechęci mnie mała GO i trudność w uchwyceniu sceny wg swoich zamierzeń.
Aparat nie będzie miał tu nic do rzeczy, to jest kwestia obiektywów.

Myślę, że powinieneś sobie wypisać swoje własne za i przeciw 7d i 5dmkII.

Potem zobaczyć jakie obiektywy masz do wyboru. To one będą determinować co i jak będziesz mógł fotografować. No i przy piątce trochę się zakres szkieł zmniejsza i ceny wzrastają ;-)

Naprawdę, musisz rozważać szkła i body razem. Może się okazać, że niby to "gorsze" body będzie lepiej Ci pasować bo akurat bardziej się zgrywa z obiektywami jakie chcesz.

To tak jakbyś kupował samochód po karoserii, a potem ew zobaczył jaki silnik w niego włożyć.. ;-)

szuler
03-03-2010, 12:41
uszczelnienia 7D i tak nie pozwolą robić zdjęcia w deszczu to nie 1D
jak dla mnie to napakowana matryca 7D też będzie wymagała dobrej jakości szkieł

lukaszlada
03-03-2010, 12:42
Aparat nie będzie miał tu nic do rzeczy, to jest kwestia obiektywów.

w 75% obiektywu ;) Podpinając 135/2 do FF i cropa skala odwzorowania się zmienia i przez to GO się zmniejsza na FF :) Więc jednak od body to zależy też.

Pozdrawiam Gdańszczankę, i widzę że mamy podobne spojrzenie na cały temat:D

rekin
03-03-2010, 12:44
Podpinając 135/2 do FF i cropa skala odwzorowania się zmienia i przez to GO się zwiększa na FF

Ale bzdura :d

lukaszlada
03-03-2010, 12:46
Ale bzdura :d

Przejęzyczenie ;) Zmniejsza oczywiście ! :) Juz poprawiam ;P

szuler
03-03-2010, 12:46
jak dla mnie zmienia się kąt widzenia, a Go zależy w tym wypadku od odległości od obiektu

MacGyver
03-03-2010, 12:47
http://lmgtfy.com/?q=5dmk2+czy+7d+site%3Acanon-board.info

http://canon-board.info/showthread.php?t=53029

MC_
03-03-2010, 12:47
Skala odwzorowania też nie zależy od rozmiaru matrycy...

tezmarek
03-03-2010, 12:48
...
Naprawdę, musisz rozważać szkła i body razem. Może się okazać, że niby to "gorsze" body będzie lepiej Ci pasować bo akurat bardziej się zgrywa z obiektywami jakie chcesz.
...

To prawda. Z mojego punktu widzenia najpoważniejsza wada body APS-C, to obecnie brak możliwości przykręcenia do takiego korpusu dobrych jasnych i szerokich (po uwzględnieniu cropa) stałek. W tym momencie to jest ślepa uliczka, bo... nie ma takich obiektywów. Jeśli kogoś stać na pełna klatkę "na początek", to chyba warto jednak wziąć FF, pomimo pewnych "ułomności" ;) 5D MKII.

lukaszlada
03-03-2010, 12:48
jak dla mnie zmienia się kąt widzenia, a Go zależy w tym wypadku od odległości od obiektu

No właśnie? A więc z FF musisz podejść bliżej żeby mieć ten sam kadr niż jakbyś miał cropa prawda?