Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: 7D czy 5DM2 dla początkującego

Mieszany widok

Domyślnie 7D czy 5DM2 dla początkującego

Witam wszystkich,

Mam dylemat z wyborem lustrzanki. Proszę doradźcie coś w trybie pilnym, bo na dniach odbieram aparat, a nie chcę żałować wyboru.

Jestem praktycznie zdecydowany na 7D, ale jak się poczyta fora, to często myślenie jest takie: ech kupię 50D, 7D, 550D na początek a potem docelowo oczywiście FF.
    Różnica w cenie body nie jest aż taka ogromna (a jak szkła?), więc przyszła mi taka myśl: po co ładować się w coś przejściowego, nakupić szkieł na cropa a potem zmieniać wszystko na FF? Chcę kupić dobry aparat na kilka lat, zobaczyć z czym to się je, a jak się spodoba i temat chwyci, to inwestować w dobre szkła. Nie miałem nigdy lustrzanki, do tej pory siedziałem bardziej w video (dlatego filmy są dla mnie bardzo ważne), ale przyszedł czas na foto.

Co chciałbym fotografować? Na początek rodzinkę, plenery, wakacje, ciekawe miejsca, ale myśląc o tym co się fotografuje i starając się podwyższać swój warsztat i tematykę ;-)

Do 7D przekonały mnie następujące sprawy: 100% wizjer, uszczelnione body, ergonomia pracy (względem serii xxxD), szybki 19 punktowy AF, tryby video (wiem, że np. 60p nie będzie w 5Dm2, a jest niezbędne do slow motion) no i że jest to, można powiedzieć, nowość.

Doradźcie proszę, czy 5DM2 wniesie coś w moje plany i czy wykorzystam jego potencjał. Czy np nie zniechęci mnie mała GO i trudność w uchwyceniu sceny wg swoich zamierzeń. Nie planuję używać sprzętu w jakikolwiek zawodowy sposób, ale chciałbym wybrać dobrze i perspektywicznie (na dłuższy czas).

Pozdrawiam i dziękuję.

Zablokowany
    Miasto
    Przeworsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez helcik Zobacz posta
    rodzinkę, plenery, wakacje, ciekawe miejsca,
    Lepiej 5D ponieważ:
    1.Wymienione zastosowania nie wymagają szybkiego AF
    2. Wymienione zastosowania wymagają szerszego kata który daje FF
    3. W tych zastosowaniach bardziej liczy się jakość obrazu niż szybkość
    4. Uszczelniane body itp z 7D się nie przyda.

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rekin Zobacz posta
    Lepiej 5D ponieważ:
    ...
    Jeśli w skład "rodzinki" wchodzą ruchliwe 2-5 latki, to zdecydowanie potrzebny jest szybki AF oraz mały shutter lag. Przerabiałem to...

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Za kolegą powyżej.
    Natomiast...

Lepiej 5D ponieważ:
    ...że tak zapytam, niby dlaczego???
    Widzisz kolego rekin, mi osobiście brakuje tego ficzera w 50D który posiadam
    i często uciekają mi ciekawe tematy bo... deszcz zaczyna padać i trza go schować "pod pazuchę".
    Czasami ryzykuję, ale bardzo krótko i zawsze z sercem na ramieniu by...

Co do jakości fotek, jestem bardzo zadowolony.
    Jak na moje potrzeby jest bardzo OK z tym co mam.
    Mam świadomość że może być lepiej, ale tymczasowo mnie na to nie stać.

@ helcik - jeśli już teraz myślisz o FF, to jeśli cię tylko stać - kupuj teraz.
    Jeżeli jakość tryb filmowego w 5-ce cię nie zadowoli,
    to w przyszłości łatwiej zmienić na "lepszy model"

Taka jest moja "fizofolia" w tym temacie.

Pozdrówka!
    Ostatnio edytowane przez dziobolek ; 03-03-2010 o 12:34 Powód: Update
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Coś już napisał
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Lepiej 5D ponieważ:
    2. Wymienione zastosowania wymagają szerszego kata który daje FF
    3. W tych zastosowaniach bardziej liczy się jakość obrazu niż szybkość
    1. Fotografowanie dzieci nei wymaga szybkiego AF ?
    2. A do cropa nie ma szerokich kątów? Od 4.5mm sigmy przez, 10-17, 10-20, 10-22, 11-18, 11-16 aż do 16-35 i 17-40. A niedługo ma się pojawić 6-16 tokiny.
    3. Powiedzmy że się zgodzę z tym argumentem.

Ja powiem tak, kupiłem podstawowe lustro i cały czas odkładam na szkła żeby potem wejść w FF.
    Więc zastanowił bym się bardziej jakie szkła chcesz do tego body podpiąć. Bo jeśli to będą klasowe szkiełka typu 135/2, 24/1.4 , 85/1.2, 35/1.4, 50/1.4, 85/1.8, 28/1.8, 70-200/4 16-35/2.8to jest sens wchodzenia w FF. Ale jeśli masz oszczędzać na szkłach kosztem body to nie ma sensu i wtedy weź 7D z lepszymi szkłami. A potem odkładanie na 5d bo nie ma sensu kupowanie 5D jesli podepniesz do tego jakieś śmieszne ciemne i średnio obrazujące szkiełka. Plastyka z 5D to nie tylko matryca, ale też dobre obiektywy.

Przemyśl na jakie szkła starczy Ci budżetu.
    Ostatnio edytowane przez lukaszlada ; 03-03-2010 o 12:45

Pełne uzależnienie Awatar najeli
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez helcik Zobacz posta
    Czy np nie zniechęci mnie mała GO i trudność w uchwyceniu sceny wg swoich zamierzeń.
    Aparat nie będzie miał tu nic do rzeczy, to jest kwestia obiektywów.

Myślę, że powinieneś sobie wypisać swoje własne za i przeciw 7d i 5dmkII.

Potem zobaczyć jakie obiektywy masz do wyboru. To one będą determinować co i jak będziesz mógł fotografować. No i przy piątce trochę się zakres szkieł zmniejsza i ceny wzrastają ;-)

Naprawdę, musisz rozważać szkła i body razem. Może się okazać, że niby to "gorsze" body będzie lepiej Ci pasować bo akurat bardziej się zgrywa z obiektywami jakie chcesz.

To tak jakbyś kupował samochód po karoserii, a potem ew zobaczył jaki silnik w niego włożyć.. ;-)
    www.najeli.pl * fb.com/najeli.fotografia
    C5 * C5d * C40d * C17-40/4L * C50/1.4 * C85/1.8 * C100/2.8L * C70-200/4L * Samyang 8mm * 430exII

Coś już napisał
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez najeli Zobacz posta
    Aparat nie będzie miał tu nic do rzeczy, to jest kwestia obiektywów.
    w 75% obiektywu Podpinając 135/2 do FF i cropa skala odwzorowania się zmienia i przez to GO się zmniejsza na FF Więc jednak od body to zależy też.

Pozdrawiam Gdańszczankę, i widzę że mamy podobne spojrzenie na cały temat
    Ostatnio edytowane przez lukaszlada ; 03-03-2010 o 12:46

Zablokowany
    Miasto
    Przeworsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lukaszlada Zobacz posta
    Podpinając 135/2 do FF i cropa skala odwzorowania się zmienia i przez to GO się zwiększa na FF
    Ale bzdura :d

Coś już napisał
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Ale bzdura :d
    Przejęzyczenie Zmniejsza oczywiście ! Juz poprawiam ;P

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez najeli Zobacz posta
    ...
    Naprawdę, musisz rozważać szkła i body razem. Może się okazać, że niby to "gorsze" body będzie lepiej Ci pasować bo akurat bardziej się zgrywa z obiektywami jakie chcesz.
    ...
    To prawda. Z mojego punktu widzenia najpoważniejsza wada body APS-C, to obecnie brak możliwości przykręcenia do takiego korpusu dobrych jasnych i szerokich (po uwzględnieniu cropa) stałek. W tym momencie to jest ślepa uliczka, bo... nie ma takich obiektywów. Jeśli kogoś stać na pełna klatkę "na początek", to chyba warto jednak wziąć FF, pomimo pewnych "ułomności" 5D MKII.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów