Zobacz pełną wersję : drukowanie zdjęcia
witam. mam następujący problem: zdjęcie w wydruku na zwykłej kolorowej drukarce jest dużo ciemniejsze niż na monitorze. co może być przyczyną? http://1.1.1.5/bmi/canon-board.info/images/smilies/icon_rolleyes.gif
googlowałem ale nic nie znalazłem. jeśli ten wątek był gdzieś poruszany to sory, dajcie znać gdzie http://1.1.1.4/bmi/canon-board.info/images/smilies/icon_mrgreen.gif
dzięki
Kartka nie jest podświetlana-to jedyny powód.
To wogóle nie jest powód.
Powodów jest cała masa. Od źle skalibrowanego monitora, przez niezgodność profili barwnych, niskiej jakości atramenty, po kiepskośc drukarki.
co zrobić, żeby było mniej więcej, jak na monitorze?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
chodzi mi o jakiś podstawowy, najczęściej spotykany powód. jest to zwykłe, małe zdjęcie do przyklejenia na gazetkę ścienną w przedszkolu. drukuje się zbyt ciemne. nie chodzi mi o jakieś wierne odwzorowanie kolorów, bo nie chodzi o jakiś profesjonalny wydruk. :)
lukaszczecin
03-03-2010, 12:11
Najprościej przyciemnić monitor do takiego poziomu, aby wydrukowane zdjęcie było podobne do tego na monitorze. NIBY pomoże :)
Tezet-gdynia
03-03-2010, 16:53
No wlasnie - Niby. Bo jesli sciemni sie monitor, a pozniej rozjasni zdjecie do takiego poziomu zeby wygladalo dobrze, to raczej pojawia sie przepalenia w miejscach gdzie powinien byc detal. A z braku detalu drukarka nie wydrukuje czegos. Ja ostatnio probowalem drukowac na kiepskim papierze foto - opisywanym na forum - firma rainbow. Wydruk ciemny, bury, w ogole taki niemrawy, zeby przetestowac prawde o roznicy w papierze - wydrukowalem na zwyklej kartce a4 z bloku technicznego - jakie bylo moje zdziwienie gdy zdjecie nabralo jasnosci i kolorow. Wiec tak jak napisal dinderi - kalibracja/dobor skladnikow do siebie.
Moze napisz najpierw jaka drukarka :)
drukarka biurowa - HP Color LaserJet CM2320, papier - zwykły, biurowy.
Mela, jeśli to monitor w pracy, zrob chociaz tyle http://www.ckmedia.pl/~jankomuzykant/k/0.htm. Zobaczysz, jaka jest odchyłka jasności monitora od własciwej.
Potem szukaj spektrofotometru do kalibracji.
ale jeśli zdjęcie na trzech monitorach wygląda podobnie, to chyba to nie może być ta przyczyna? ciemne wychodzi dopiero po wydruku. ale ok, skalibruję go i odezwę się. dzięki
Tezet-gdynia
03-03-2010, 17:48
LCD czy kineskop ? Jesli kineskop to mozliwe ze wszystkie w pracy sa juz rowno wypalone ;) Albo poprostu gdzies jest dodany jakis profil monitora producentja, ktory nie jest uwzgledniany przez drukarke - tak mi sie wydaje - na tym akurat sie za duzo nie znam ;)
monitory są lcd - dwa różne laptopy i stojący lcd - nowe są, więc chyba nie wypalone?:confused:
Tezet-gdynia
03-03-2010, 19:17
Wiec to raczej nie, pozostaje kalibracja chyba tylko
Aby się zgadzało to dobry monitor z własnym profilem (Eizo) a jak nie to kupić kalibrator i zrobić profil. Można też na oko, przykłady jak to zrobić są opisane wcześniej. Następnie drukarka z oryginalnym tuszem i na zalecanym przez producenta papierze. W sterowniku drukarki powinieneś mieć sugerowane papiery i profile do nich. Powinno być Ok.
Zwykły papier to jest do druku na laserze mono. Niefirmowy papier i niefirmowy tusz zmusza do zrobienia profili icc dla twojej drukarki. Albo możesz liczyć na szczęście że uda ci się trafić tusz i papier które się zgrają :)
temat poprawnego druku to dłuuuugi temat, kiedyś sam też to przerabiałem.
A najprościej z fotkami to jest oddawać do dobrego labu - warunek poprwnie skalibrowany monitor.
Aby się zgadzało to dobry monitor z własnym profilem (Eizo) a jak nie to kupić kalibrator i zrobić profil.
To już taniej wyjdzie zanieść fotki do laboratorium.
niby tak, tylko że jak laborant wprowadzi wlasne korekcje to nie zawsze musi się tobie podobać :)