Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: drukowanie zdjęcia

Domyślnie drukowanie zdjęcia

witam. mam następujący problem: zdjęcie w wydruku na zwykłej kolorowej drukarce jest dużo ciemniejsze niż na monitorze. co może być przyczyną? http://1.1.1.5/bmi/canon-board.info/...n_rolleyes.gif

googlowałem ale nic nie znalazłem. jeśli ten wątek był gdzieś poruszany to sory, dajcie znać gdzie http://1.1.1.4/bmi/canon-board.info/...on_mrgreen.gif
    dzięki

Zablokowany
    Miasto
    Przeworsk

Domyślnie

Kartka nie jest podświetlana-to jedyny powód.

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

To wogóle nie jest powód.

Powodów jest cała masa. Od źle skalibrowanego monitora, przez niezgodność profili barwnych, niskiej jakości atramenty, po kiepskośc drukarki.
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Domyślnie

co zrobić, żeby było mniej więcej, jak na monitorze?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    chodzi mi o jakiś podstawowy, najczęściej spotykany powód. jest to zwykłe, małe zdjęcie do przyklejenia na gazetkę ścienną w przedszkolu. drukuje się zbyt ciemne. nie chodzi mi o jakieś wierne odwzorowanie kolorów, bo nie chodzi o jakiś profesjonalny wydruk.
    Ostatnio edytowane przez mela ; 03-03-2010 o 00:11 Powód: Automerged Doublepost

Domyślnie

Najprościej przyciemnić monitor do takiego poziomu, aby wydrukowane zdjęcie było podobne do tego na monitorze. NIBY pomoże
    puszki + szkła + inne graty

Pełne uzależnienie Awatar Tezet-gdynia
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

No wlasnie - Niby. Bo jesli sciemni sie monitor, a pozniej rozjasni zdjecie do takiego poziomu zeby wygladalo dobrze, to raczej pojawia sie przepalenia w miejscach gdzie powinien byc detal. A z braku detalu drukarka nie wydrukuje czegos. Ja ostatnio probowalem drukowac na kiepskim papierze foto - opisywanym na forum - firma rainbow. Wydruk ciemny, bury, w ogole taki niemrawy, zeby przetestowac prawde o roznicy w papierze - wydrukowalem na zwyklej kartce a4 z bloku technicznego - jakie bylo moje zdziwienie gdy zdjecie nabralo jasnosci i kolorow. Wiec tak jak napisal dinderi - kalibracja/dobor skladnikow do siebie.

Moze napisz najpierw jaka drukarka

Domyślnie

drukarka biurowa - HP Color LaserJet CM2320, papier - zwykły, biurowy.

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Mela, jeśli to monitor w pracy, zrob chociaz tyle http://www.ckmedia.pl/~jankomuzykant/k/0.htm. Zobaczysz, jaka jest odchyłka jasności monitora od własciwej.
    Potem szukaj spektrofotometru do kalibracji.
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Domyślnie

ale jeśli zdjęcie na trzech monitorach wygląda podobnie, to chyba to nie może być ta przyczyna? ciemne wychodzi dopiero po wydruku. ale ok, skalibruję go i odezwę się. dzięki

Pełne uzależnienie Awatar Tezet-gdynia
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

LCD czy kineskop ? Jesli kineskop to mozliwe ze wszystkie w pracy sa juz rowno wypalone Albo poprostu gdzies jest dodany jakis profil monitora producentja, ktory nie jest uwzgledniany przez drukarke - tak mi sie wydaje - na tym akurat sie za duzo nie znam

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów