PDA

Zobacz pełną wersję : Nowe karty CF 16 GB?

justa8585
21-02-2010, 23:17
Dzien dobry, ostatnio jak widze pokazaly sie nowe karty CF http://www.allegro.pl/item931177854_cf_16gb_ultra_30mb_s_extreme_sandisk _w_wa_promo.html

Sa one tansze z tego co widze od innych CF sandiska o tych samych parametrach, prosze o rade jesli ktos z Was cos takiego posiada, czy warto je kupic do 5D Mark II?
Do tej pory uzywalam CF sandiska III 8GB, i z tego co wiem one tez maja 30mb/s a sa zauwazalnie tansze.........warto?
Pozdrawiam Justyna.

wiktor2323
21-02-2010, 23:27
Ta naklejka jakaś dziwna.

kadir
21-02-2010, 23:30
http://klubkm.pl/forum/showthread.php?t=29347

nie kupowalem tam jednak,ale opinie dobre :)

justa8585
21-02-2010, 23:32
Raczej mnie interesuja parametry, no bo ze naklejka dziwna (inna) to dla mnie raczej nie istotne, wazne zeby byly oryginalne i trzymaly parametry (wspolpracowaly dobrze z Mk II jak te poprzednie Extreme III).:)
Sklep renomowany , kupowalem u nich zawsze CF i bylo ok, oryginalne itp.no ale to nowosc wiec moze ktos z Was juz testowal:)

skura
21-02-2010, 23:35
W gazecie digital foto video z lutego 2010 masz test kart pamięci. Wyniki sa naprawdę ciekawe. Karty Cf testowani min na 5dmk2 i 7d, oraz kilku nikonach. Nie będę przepisywał całych tabeli, ale kumpel po jego przeczytaniu zrezygnował z zakupu sandisca i zapalił się do kupna Transcend`a 8 giga. Jedna z najszybszych kart(jeżeli chodzi o zapis na canonach).

Sleyck
22-02-2010, 00:06
Ja posiadam ta karte. Pani w sklepie digital24 powiedziała ,ze to sa nastepcy serii extreme III maja taka samam szybkośc i parametry uzytkowania sa troszke tansze, bo ex III sa juz wycofane z produkcji

Ps
uzywam ich do 50D

Normat
22-02-2010, 01:22
podobno rodzaji kart sandiska się namnożyła strasznie dużo, podobno podróbki, obiło mi się o uszy że poszło na rynek polski spora ilość kart które miały parametry ultra II a naklejki EXTREME III, ja np. mam lexara cf 4gb i jest OK, oryginalny, i jeszcze dostałem mały rabacik, http://www.fotofobia.pl/produkt/compactflash/lexar-professional-cf-4gb-udma-300x mały sklepik ale blisko mam.

Mellan
22-02-2010, 02:07
Ta naklejka jakaś dziwna.

Tak, dziwna, jednak jest takie coś na stronie sandiska (http://www.sandisk.com/about-sandisk/media-kit/retail-product-photos/dslr/sandisk-ultra-compactflash-card).

justa8585
22-02-2010, 02:16
No to jak panowie, kupowac do MarkII, chodzi o bezawaryjnosc i deklarowana szybkosc:)

lukaszlada
22-02-2010, 02:49
No to jak panowie, kupowac do MarkII, chodzi o bezawaryjnosc i deklarowana szybkosc:)

Kolega wyżej Ci odpowiedział:) Kup gazetke albo poproś go o skan wyników i tyle. Co do kart sandiska się nei wypowiem bo CF nie mialem w rękach ale naczytałem się dużo dobrego.

mgtan
22-02-2010, 10:44
ja do MarkaII kupiłem Extreme w nowej wersji 60MB/s. Przy starej Extreme III 30MB/s miałem poroblemy przy zapisie video ciągłym. często się bufor przepełniał. Co prawda to dziwne i będe reklamował karte ale wynika to chyba z tego że Extreme III nie ma takiej ciągłości zapisu idealnego u mnie, potrafi spać na chwile do np 7MB/s i wówczas pewnie jest problem.

tezmarek
22-02-2010, 11:12
ja do MarkaII kupiłem Extreme w nowej wersji 60MB/s. Przy starej Extreme III 30MB/s miałem poroblemy przy zapisie video ciągłym. często się bufor przepełniał. Co prawda to dziwne i będe reklamował karte ale wynika to chyba z tego że Extreme III nie ma takiej ciągłości zapisu idealnego u mnie, potrafi spać na chwile do np 7MB/s i wówczas pewnie jest problem.

A to Extreme III to z Allegro? Pytam, bo ja zwracałem dwie karty - okazały się być ewidentnymi podróbkami i rzeczywiście zachowywały się fatalnie...

Arek_Gd
22-02-2010, 13:42
Ja posiadam ta karte. Pani w sklepie digital24 powiedziała ,ze to sa nastepcy serii extreme III maja taka samam szybkośc i parametry uzytkowania sa troszke tansze, bo ex III sa juz wycofane z produkcji

Ps
uzywam ich do 50D

Ja też kupiłem ostatnio 2 takie karty, ale mi w sklepie powiedzieli że to poprostu nowa seria kart (design) ale wewnątrz raczej jest to samo, czyli... tak jak Ultra II - te 30MB/s - to prędkość maksymalna a nie gwarantowana. Właśnie serai extreme ma prędkości gwarantowane.

Także nie nastawiajcie się, poza tym jak dobrze pamietam gdzieś tutaj na forum któryś z kolegów testował te karty i daleko im było do tych 30MB/s

pzdr

p.s. mi na tych kartach filmy z nowej piątki chodzą bardzo dobrze....

szymekgd
22-02-2010, 13:54

Ps
uzywam ich do 50D

Jezeli juz to jest tanszy i chyba wolniejszy nastepca karty ULTRA II, karta jest oryginalna, do kupienia min. w komputroniku.

MC_
22-02-2010, 14:09
Mam taką kartę 8GB, kupioną przez KKM. Na 5D2 działa dobrze, ale nie bawiłem się filmikami, więc za to nie ręczę.

janmar
22-02-2010, 17:25
Kupowałem parokrotnie karty w tej firmie.Zawsze było ok.

mgtan
22-02-2010, 18:03
A to Extreme III to z Allegro? Pytam, bo ja zwracałem dwie karty - okazały się być ewidentnymi podróbkami i rzeczywiście zachowywały się fatalnie...

Nie normalna oryginalan karta z salonu.

APP
22-02-2010, 19:10
Ile to zamieszania potrafi narobić jeden sklep z "własną teorią ewolucji"... no i najwyraźniej zrobiło się to już zaraźliwe (dobra -może źródło (dez)informacji leży gdzieś wcześniej na szlaku, ale tak czy siak ktoś puścił niezłego "bąka").

Temat już jakiś czas temu wypłynął na forum - nowa seria ULTRA to następca starej serii ULTRA II. Następcą serii EXTREME III jest nowa seria EXTREME, a następcą EXTREME IV jest seria EXTREME PRO. Wszystkie nowe wersje są szybsze od swoich poprzedników.

Wszystkim "paniom/panom" ze sklepu, tudzież potencjalnym ich "ofiarom" ;) należy przypomnieć, że deklarowana maksymalna prędkość odczytu/zapisu to nie jedyny "parametr użytkowania" :roll: karty pamięci (choć np. o "prędkościach gwarantowanych" pierwszy raz słyszę :twisted:).
I nawet jeśli nie chce się wyobrażać sobie (o dociekaniu nie wspominając) czym technicznie karta "EXTREME" może różnić się od "ULTRA" oraz co to przynajmniej "może" oznaczać w praktyce, to wystarczy popatrzeć na różnice w specyfikacji technicznej i warunkach gwarancji wybranych modeli. BTW -wygląda na to, że starsze serie faktycznie pomału znikają ze sklepów, ale na stronie producenta nadal są jeszcze wymieniane równolegle z nowymi (czyt. miłej lektury ;)).

W kwestii "EXTERME III vs. nowa ULTRA do 5DmkII" nie mam niestety praktycznego doświadczenia, ale skoro justa8585 masz już kartę EXTIII i możesz sprawdzić czy spełnia Twoje wymagania, to IMHO nie za bardzo jest o czym dumać -jeśli EXTIII nie spełnia wymagań, to przesiadka na "równie szybką" nową ULTRA to raczej nie będzie "upgrade", co (mam nadzieję) wynika z poprzednich akapitów. Ja bym tam dziś nie inwestował poniżej EXTREME IV / nowej EXTREME do aparatu tej klasy, ale ja do tego typu kwestii mam podejście asekuracyjne (czyt. jestem z tych, co wolą przepłacić, ale mieć spokój ;)).

EDIT:
Gdzieś w sieci było w miarę na bieżąco uaktualniane zestawienie wyników praktycznych testów szybkości większości dostępnych kart -niestety zgubiłem link, a sam jestem ciekaw czy nowe SanDisk'i już się tam pojawiły.

vidocq
22-02-2010, 19:49
Bardzo ładnie opisałeś nowe oznaczenia Sandiska.
Dodam jeszcze, że sprzedawca jest bardzo solidny, kupowałem u nich (i przez Allegro i osobiście na Nowym Świecie) kilka Sandisków, zarówno CF jak i SDHC i zawsze były to oryginały.
Aktualnie mam dwie ósemki, jeszcze według starej terminologii czyli "Sandisk Extreme III wersja 30 MB/s" i wydaje mi się, że do 5D MkII są jak znalazł.
Niestety, nie testowałem szybszych więc nie wypowiem się czy dużo się zyskuje czy nie ale cenowo te karty to chyba złoty środek.
Poleciłbym też Lexary z tej aukcji: http://www.allegro.pl/item929542419_cf_16gb_professional_233x_35mb_s_udm a_lexar_w_wa.html
Są troszkę droższe ale i troszkę szybsze.
Miałem kiedyś (sprzedałem z D700) Lexara 300x UDMA ale ta wersja jest bardzo droga a mnie te 30 MB/s wystarczy w zupełności do komfortowego fotografowania.

justa8585
22-02-2010, 20:18
APP, tu raczej chodzilo o zwiekszenie pojemnosci, 8BG zamienic na 16GB, bez tracenia innych zalet lub "zalet" extreme III. Koniec koncow wybralam takie:

http://sklepfoto.com/p/12669/sandisk_cf_16gb_extreme_nowosc__60_mb_s_/
Mam nadzieje ze te 60MB/s zrobi swoje, jesli nie w body (bo podobno 30MB/s wystarczy do filmow i seri w Mk2) to przynajmniej przy zczytywaniu na dysk przez czytnik.

Pozdrawiam

mgtan
22-02-2010, 21:48
kup Extreme 60MB/s. To co chcesz kupic jest troche na styk i możesz miec małe problemy.

wiktor2323
22-02-2010, 22:14
Co sądzicie o tych kartach lexara?
http://www.allegro.pl/item932231609_lexar_compactflash_premium_16gb_gwar ancja_fvat.html
cena przystępna (normalnie na allegro trzeba dać 50 zł wiecej) Sprzedawca mówi, że są to oryginały a kosztuja tyle bo mają wyprz. Ma ktoś takie karty? Są awaryjne? Prędkość zapisu nie jest mi aż tak bardzo potrzebna bo seriami nie robie. Miałem kupić Lexara 16gb x 233 ale cena jest sporo większa a prędkości i tak do końca nie jest mi potrzebna prędkość.

mgtan
22-02-2010, 22:46
Co sądzicie o tych kartach lexara?
http://www.allegro.pl/item932231609_lexar_compactflash_premium_16gb_gwar ancja_fvat.html
cena przystępna (normalnie na allegro trzeba dać 50 zł wiecej) Sprzedawca mówi, że są to oryginały a kosztuja tyle bo mają wyprz. Ma ktoś takie karty? Są awaryjne? Prędkość zapisu nie jest mi aż tak bardzo potrzebna bo seriami nie robie. Miałem kupić Lexara 16gb x 233 ale cena jest sporo większa a prędkości i tak do końca nie jest mi potrzebna prędkość.

a do jakiego aparatu... bo 80x to bardzo wolna karta.. Dobra do aparatów bez UDMA - 40D 400/450D i starszych.

wiktor2323
22-02-2010, 23:45
50d tyle, zdaje sobie sprawe, ze jest wolna, ale z drugiej strony seriami nie lece także wydawała by się wystarczalna. Musze się z tym przespać.

elrobsono
23-02-2010, 00:45
Extreme III idealnie nadaje się do filmów i nie ma możliwości aby bufor się przepełnił - mam, testowałem na 7D. Teoretycznie Ultra 2 powinna już dawać płynnie radę z nagrywaniem filmów.

Karta z aukcji (Premium Series) jest kompatybilna z UDMA, ale zaleca się ją do zastosowań amatorskich. Jak będziesz robił RAWy w serii to może się zapchać.
Lexar to bardzo dobra firma, co prawda nie miałem ich kart,ale ogólnie z ich produktów jestem zadowolony.

mgtan
23-02-2010, 01:03
no widzisz a ja patrzyłem na 2 kartach 8GB 30MB/s (oryginalnych) i 1 16GB 30MB/s i na full HD potrafi zapchać bufor w aparacie a dokładnie w 3 sztukach 5D MarkII

elrobsono
23-02-2010, 01:17
no widzisz a ja patrzyłem na 2 kartach 8GB 30MB/s (oryginalnych) i 1 16GB 30MB/s i na full HD potrafi zapchać bufor w aparacie a dokładnie w 3 sztukach 5D MarkII
Dziwne... nawet bardzo. Niestety mogę Ci dać tylko odpowiedź admina nr 1 - u mnie działa :)

A tak na serio: Kręciłem długie klipy w HD i nie odnotowałem nawet śladowych problemów. Co prawda 5D ma większą matrycę, no, ale przecież full HD to full HD, bez względu na matrycę, więc nie powinno być różnicy - tak mi się przynajmniej wydaje.

mgtan
23-02-2010, 10:21
no a ja się borykałem z tym o czym pisze przez ostatni tydzień. Zmiana karty na Extreme 60 MB/s i odrazu wszystko jest wporządku.

krzysiek29
24-02-2010, 12:17
Ot ciekawostka z tymi Extreme III ; ja też na 7D miałem efekt zapychania się bufora z nagrywaniem Full HD a karta była z fotojokera. Ele nie próbowałem innej bo tak nie po drodze mi z trybem filmowania ..:-?

mgtan
24-02-2010, 13:40
a to widze że nie jestem sam :-)... aż sprawdze gdzie kupowałem.

Jak podpiołem do czytnika w kompie i zapuściłem nagrywanie na karte kilku plików po 2GB to zauważyłem że momentami były szpilki spadkowe do 6-7MB/s a potem wracało do normy - stąd podejrzewam że to jest ich problem.

wiktor2323
24-02-2010, 16:56
Zapytam jeszcze co sądzicie o kartach PRETEC? Są dużo szybsze od pokazanego wcześniej lexara (x233 ). Czy jest to firma godna polecenia? Czy słyszał ktoś o problemach z tymi kartami? Kuszą mnie bo są dużo tańsze a szybkość ta sama.

Jaca9
24-02-2010, 20:15
Mam znajomego co ma Pretec'a karty 16GB i bardzo sobie chwali :)

wiktor2323
28-02-2010, 00:00
Chcąc kupić coś pewnego zacząłem grzebać o kartach firmy pretec. Trafiłem na forum nikona i tam jest napisane, ze np. d300 z kartą preteca 16gb x233 uruchamia się ponad 10 sekund.Jedni twierdzą, że to wina lewych kart a inni, że karta 16gb jest za duża (podobno w instrukcji zalecane są 8Gb) . Powiem szczerze, że trochę mnie to zniechęciło, jednak jeden z userów pisał, ze po włożeniu karty, (która uprzednio wariowała) do canona 30d wszystko było ok. Czy ktoś miał takie problemy z tymi kartami? Były przypadki gubienia zdjęć? Karta jest kusząca, bo 8gb można kupić za 110zł i do tego ma solidną obudowę oraz dożywotnią gwarancje. Czy są jakieś pewne źródła gdzie mogę nabyć oryginalną kartę?

Jaca9
28-02-2010, 00:07
https://fotozakupy.pl/karta-pamieci/sandisk-ultra-compactflash-30mb-s,10569s

Sleyck
06-03-2010, 14:05
Zapytam jeszcze co sądzicie o kartach PRETEC? Są dużo szybsze od pokazanego wcześniej lexara (x233 ). Czy jest to firma godna polecenia? Czy słyszał ktoś o problemach z tymi kartami? Kuszą mnie bo są dużo tańsze a szybkość ta sama.
na canonie canonie s3 is mialel preteca 2 gb SD, niestety nie wspópracowala z aparatem, bo po kilku godzinach pstrykania wyskakiwał blad karty , ze jest pelna a nie było zadnych zdjec

myslidar
06-03-2010, 14:10
Mam 2 karty preteca, jedną 8GB, drugą 32GB. Wszystko działa doskonale z 7D, a wcześniej 8GB używałem z 350D i nigdy mnie nie zawiodła, nie odczułem różnicy z SanDiskiem którego też posiadam.

wiktor2323
06-03-2010, 16:12
Ryzyk fizyk, kupie jedną 8Gb i zobacze.. Jak bedzie żle to oddam i dopłace do innej.

_igi
06-03-2010, 20:34
Dzisiaj dostałem taką kartę, Ultra 16gb. Sprawdzę sobie jak wychodzi w prędkości to w porównaniu do Ultry II 2gb i Extreme II 2gb. ;)

Edit - sprawdziłem, porównałem z Extreme III 2gb - w serii tak samo, na 40D w trybie H po chwilce wymięka, i jedna i druga. Ale bardziej jednak jestem skłonny uwierzyć w to, że to bufor nie wyrabia ze zrzucaniem, bo nawet ustawiając Sjpeg szybka seria kończy się tak samo szybko, jak i w RAW.

mgtan
06-03-2010, 20:57
40d się średnio sprawdza do testowania bo nie ma UDMA, a więc nie pokaże ci maxymalnych osiągów.