Zobacz pełną wersję : 24/1,4 jako podstawowy obiektyw
tylkoNikon
21-02-2010, 21:57
zastanawiam się, czy taka ogniskowa i jasność wystarczy mi (jako jedyny obiektyw) do fotografii dzieci w pomieszczeniach bez lampy błyskowej
iktorn92
21-02-2010, 22:00
Wydaje mi się ze my Ci tego nie powiemy... bo nie wiemy czego potrzebujesz.. ja bym brał 35L
35 może okazać się za wąska:( dogadaj się z kimś, pożycz 35 i sam przetestuj. Będzie za wąsko kupisz 24. Będzie oki. ZOstaniesz. Fociłem kilka razy dzieci w przedszkolu ale zomem i najczęściej były to ogniskowe ok 26-30.
tylkoNikon
21-02-2010, 22:08
właśnie obawiam się, że 35 może byc troszkę za wąsko a dzieci ruchliwe bardzo
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
zapomniałem dodać, że puszka FX
35 może okazać się za wąska:( dogadaj się z kimś, pożycz 35 i sam przetestuj. Będzie za wąsko kupisz 24. Będzie oki. ZOstaniesz. Fociłem kilka razy dzieci w przedszkolu ale zomem i najczęściej były to ogniskowe ok 26-30. Pamiętaj że kadr możesz zmniejszyć, ale nie powiększysz...
zastanawiam się, czy taka ogniskowa i jasność wystarczy mi (jako jedyny obiektyw) do fotografii dzieci w pomieszczeniach bez lampy błyskowej
do reporterki - tak
do portretow - nie
zapomniałem dodać, że puszka FX
u nas nie ma takich oznaczeń.. pisz po ludzku (czyt. canonowskiemu) :mrgreen:
tylkoNikon
21-02-2010, 22:25
do reporterki - tak
do portretow - nie :
tylko reporterka
u nas nie ma takich oznaczeń.. pisz po ludzku (czyt. canonowskiemu) :mrgreen:
no więc pełna klatka :-D
tylko reporterka
sam stoje przed wyborem 24 vs 35, ale zdecydowalem sie na 35mm .. o wiele bardziej lubie ta ogniskowa, jest neutralniejsza, a do tego swietnie nadaje sie do portretow, czego o 24mm nie da sie powiedziec, bo za bardzo znieksztalca
rzeczywista roznica pomiedzy 24mm a 35mm to jakis metr roznicy odleglosci od obiektu
no więc pełna klatka :-D
no juz lepiej... bo FX kojarzy mi sie z efektami sepcjalnymi :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
tylko reporterka
Tylko 24 :mrgreen:
tylkoNikon
21-02-2010, 22:35
tylko że w Nikonie jest narazie 35/2, którego trzeba przymykać do 4,0 żeby nie mydlił a pojawił się nowy 24/1,4 i mam ochote na niego - no chyba ze...Canon
no chyba ze...Canon
innej opcji nie ma :mrgreen:
Ja mam 5d i 35mm, czasami rzeczywiście musze chodzić po ścianach ale jest okej.
Tutaj masz kilka przykładów:
http://marcinbogusz.fotohasiok.pl/archives/1838 (wszystko robione 35L)
http://marcinbogusz.fotohasiok.pl/archives/2355 (35+85)
tylkoNikon
21-02-2010, 22:51
dzięki Czacha i Troyan - narazie foce 50-tką, ale przy trójce aktywnych dzieci nie bardzo daję rady ( wąsko i jeszcze wolny AF)