Zobacz pełną wersję : canon czy nikon
waldit2t
19-02-2010, 15:39
zastanawiam sie nad przesiadka z canona 30D na nikona d200.... myslicie ze warto? czy lepej zostac przy 30 i pozniej kupic cos lepszego?
Czy przypadkiem nie jestes onanista sprzetowym?
http://lmgtfy.com/?q=d200+30d+site%3Acanon-board.info
http://canon-board.info/showthread.php?t=23024
http://canon-board.info/showthread.php?t=19895
Zanim zacznie się flejm, i wątek zostanie zamknięty: kup kozę.
waldit2t
19-02-2010, 15:44
Czy przypadkiem nie jestes onanista sprzetowym?
nie, poprostu szukam czegos innego... nigdy nie probowalem aparatow i sprzetu innych marek, i chce cos zmienic:) nie wiem czy na lepsze... dlatego pytam:)
co do tych watkow to juz je czytalem , i do konca nie jestem przekonany.... chodza rozne pogloski o d200 wlasnie ze wzgledu na jakos zdjec... szumy itp.
a co do kozy kolego:) mam jedna , wystarczy;)
nie, poprostu szukam czegos innego... nigdy nie probowalem aparatow i sprzetu innych marek, i chce cos zmienic:) nie wiem czy na lepsze... dlatego pytam:)
Kazdy sprzet jest dobry. Rob fotki :) W stopce masz ciekawe szkla a to jest przeciez sekret.
Matt_K-K
19-02-2010, 16:11
Dla mnie pod wzgledem tych zdjec ktore ja dosc czesto robie, przy kiepskim swietle, to d200 bylby krokiem w tyl. Poza tym - wszystko zalezy od obiektywow, a tych nie masz zlych i bardzo duzo mozna z nich wycisnac. Wydawac kase dla wydatku samego to sredni pomysl.
GhostRider
19-02-2010, 17:16
Na forum canon pytać się czy zamienić na nikona...:mrgreen::mrgreen::mrgreen:
allxages
19-02-2010, 17:25
Na forum canon pytać się czy zamienić na nikona...:mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Co w tym dziwnego?
Swoja drogą, ja to wychowany na Canonie, ale miałem w ręce też kilka topowych korpusów zarówno Olympusa, jak i Nikona. O ile Oly był równie intuicyjny jak Canon, to dla mnie obsługa Nikona to przerost formy nad treścią. Tysiąc guzików, połowa opcji to zbędne ficzery itd. To tak w kwestii obsługi.
WiatruMistrz
19-02-2010, 17:29
Jeśli już to na D300 lub D90 bo jakość CCD cię porazi od iso 800wzwyż, nie mniej stracisz na zmianie systemu dużo kasy...Jak lubisz focić ludzi to ew. fuji s5 pro -:), lubisz się bawić to kup 50D...ma już dużo fiuczerów względem 30D, bedziesz miał zajęcie z mikroregulacjami.
Pozdrawiam
deejay24h
19-02-2010, 17:33
allxages mam to samo zdanie o nikonie masę bezużytecznego badziewia wsadzają w te puchy chyba tylko po to żeby się dzieci na to łapały że świeci i robi inne dziwne rzeczy.
O jakich "badziewiach" (poza Qual i WB) mówicie?
Bogdan56_Ch
19-02-2010, 17:58
Mając taki sprzęt, przesiadać sie na aparat innej firmy. Strata czasu, kasy i nerwów. Jak robisz złe fotki to tylko twoja wina. Obiektywy kupowałeś z jakiegoś powodu, teraz eksperymentować i błądzic szukając sprzętu do nikona to poważny błąd.
allxages
19-02-2010, 18:00
Ja nie odpowiem na to pytanie, bo szczerze nie pamiętam. Zresztą większość tych funkcji nie zostało mi wytłumaczone przez posiadaczy Nikonów, bo "yyy nie pamiętam", "najlepiej nic nie przestawiaj, bo później tydzień siedze z instrukcją i sie gubie" itd.
greg7878
19-02-2010, 18:17
zastanawiam sie nad przesiadka z canona 30D na nikona d200....
Lepszych zdjęć od tego robił nie będziesz :lol: ...
... ale jeśli będziesz od tego szczęśliwszy , to czemu nie ? :roll:
A ja zmieniŁem wszystkie swoje Canony na Fuji S5 i korpusem nikona jestem zachwycony.
Rewelacyjna ergonomia, bardzo dużo opcji w menu, wszystko co potrzebne wyciągnięte na wierzch - miaŁem kiedyś Canona 30D - w porównaniu do Fuji wypada sŁabiutko.
Jeśli kiedykolwiek Fuji mi się zepsuje to następnym aparatem będzie Nikon, albo Fuji S6 (jeśli taki powstanie).
To ta ergonomia, dzięki której tak potrzebny przycisk do zmiany czułości mamy z lewej strony? Czy też może chodzi o ergonomiczne gumy? ;-)
Też miałem 30D i powiem szczerze, że menu tego aparatu podobało mi się dużo bardziej od tego w 40-stce. Nie zawsze dużo = dobrze. Nikonowe menu (w sumie dużego doświadczenia z tymi puszkami nie mam, używałem tylko D40 i D80) wydawało mi się przekombinowane i nieintuicyjne.
Myślałem przez moment o zmianie systemu tylko z jednego powodu - AF, w tym jest nikon napewno lepszy. Waldit2t, propunuję Ci drogę, którą ja poszedłem, kup 5D(mkI), a o zmianie systemu nagle zapomnisz, ta puszka jest boska.
Sony! :p A właśnie, że nie, bo lider rynku foto w 2012 roku Samsung! :-D
Aparat na szyje i robić fotki, a nie o zmianach systemu myślisz! A tak poważnie CMOSa na CCD bym raczej nie wymienił (zamiana FX na średni format się nie liczy :)), chociaż sam nie dawno przechodziłem to co Ty, omal nie zostałem z d300 + 50 1,8 + sb900 i ręka w nocniku :) ale na szczęście się opamiętałem, kupiłem 85 i nadal jestem szczęśliwym użytkownikiem canona ;)
Pozdrawiam
Matt_K-K
19-02-2010, 20:10
MI tez swego niedawnego czasu przyszlo do glowy ze moze by zmienic system wlasnie na Nikona, bo AF lepszy, bo w nowych korpusach i nie za kosmiczna cene wysokie ISO jest przyzwoite...ale jak pomyslalem, no dobra, ale co ja do tego podlacze? Wiekszosc topowych szkiel jest bardzo droga, wprawdzie Nikon ma duzo niezlych szkielek amatorskich, ale cos takiego jak 70-200 f4 czy 17-40 w rozsadnej cenie u nich nie istnieje, z jasnymi stalkami tez do niedawna nie bylo zbyt fajnie.
Stwierdzilem ze mimo tego ze zmienie aparat i obiektywy to tak naprawde nie bede robil lepszych zdjec. Do tego zmiana przyzwyczajen co do obslugi czy tez pozniejsza obrobka.
Ostatecznie przewazyl zdroworozsadkowy argument, ze skoro w rodzinie wszyscy to Canonierzy, to nie bede sie wylamywal, bo po co mialbym tracic latwy dostep np. do 5d? :)
To ta ergonomia, dzięki której tak potrzebny przycisk do zmiany czułości mamy z lewej strony? Czy też może chodzi o ergonomiczne gumy? ;-).
1. Guzika do zmiany ISO nie używam dzięki opcji auto-iso, tzn. ustawiam na dzień dobry ISO 100, maksymalny poziom 800 i minimalny czas migawki 1/30. koniec, jak mimo wszystko jest za ciemno to pokazuje się stosowny komunikat na wyświetlaczu
2. Na temat ergonomii gumy się nie wypowiadam
1. Guzika do zmiany ISO nie używam dzięki opcji auto-iso, tzn. ustawiam na dzień dobry ISO 100, maksymalny poziom 800 i minimalny czas migawki 1/30. koniec, jak mimo wszystko jest za ciemno to pokazuje się stosowny komunikat na wyświetlaczu
No właśnie, kiedyś nawet wysunąłem teorię, że Nikon zrobił porządne autoiso bo... musiał.
a ja jestem po przesiadce z 400D na D90 i jestem zadowolony :mrgreen:
śmieszne są te przepychanki między użytkownikami canona i nikona...
a ja jestem po przesiadce z 400D na D90 i jestem zadowolony :mrgreen:
Zapewne równie zadowolony byłbyś po przesiadce na xxD lub wyżej ;-)
D90 to fajna puszka, ale jedyne co ma naprawdę fajnego, to matrycę. Pod względem szumów i DR, ma się rozumieć.
śmieszne są te przepychanki między użytkownikami canona i nikona...
Śmieszne to jest uogólnianie, że jak Nikon to super ergonomia i super AF bez względu na to czy to entry level czy topowy korpus. Takie niestety opinie krążą, a jest to tzw. trzecia prawda góralska ;-)
tomaszt81
20-02-2010, 12:53
mialem d80 i d300. Sprzedalem d300 bo w ciemnym af nie dawal rady. Czesto nie chcial zrobic zdjecia a jesli robil to sie dlugo namyslal. Sprawdzalem to nawet z nikkorowskim 24-70 wychwalanym pod niebiosa. D200 chyba pod tym wzgledem byl lepszy, bo problemy o ktorych wspominam prawdopodobnie nie wystepowaly (wnioskuje po moim bylym d80).
Śmieszne to jest uogólnianie, że jak Nikon to super ergonomia i super AF bez względu na to czy to entry level czy topowy korpus. Takie niestety opinie krążą, a jest to tzw. trzecia prawda góralska ;-)
Śmieszne jak śmieszne... ustaw sobie preWB na canonie.
Mam do czynienia z oboma systemami i jak mam preWB w canonie ustawiać to mnie... :twisted:
To samo z 40D i zmianą jpg na RAW. Bez włażenia do menu nie da rady :D
Także każdemu według potrzeb... raz tu lepiej, innym razem tam :mrgreen:
Akurat jpg na raw da się bez problemu zmienić bez wchodzenia w menu :)
Nie wiem czy było, tak na wesoło:)
http://www.youtube.com/watch?v=5JeGHz90S20
Akurat jpg na raw da się bez problemu zmienić bez wchodzenia w menu :)
W 40D ?
Podkładając pod przycisk SET zmianę i tracąc przy tym szybki dostęp do LV? :mrgreen:
sirgerwazy
20-02-2010, 14:15
Sony! :p
zgadzam sie w 100%
sony to jest to :)
aczkolwiek a900 do pracy w studio... dlaczego nie :)))
Śmieszne jak śmieszne... ustaw sobie preWB na canonie. Mam do czynienia z oboma systemami i jak mam preWB w canonie ustawiać to mnie... :twisted:
To samo z 40D i zmianą jpg na RAW. Bez włażenia do menu nie da rady :D
Także każdemu według potrzeb... raz tu lepiej, innym razem tam :mrgreen:
Może trochę mało obiektywny jestem, ale dla mnie jpeg w puszce w zasadzie mógłby nie istnieć.
W 40D ?
Podkładając pod przycisk SET zmianę i tracąc przy tym szybki dostęp do LV? :mrgreen:
Nie używamy LV bo jest mało profi :)
http://www.youtube.com/watch?v=UgALHw7CyiE&feature=related ;)