Zobacz pełną wersję : body + 2 lampy w E-TTL...jakie rozwiazanie?
Witam.
Caly czas myslalem, ze off camera shoe cord, ma sanki na czesci wpinanej do aparatu. Wczorajsze ogledziny rozmyly moje nikle wyobrazenie :)
Co planowalem. Podlaczyc do aparatu cord, na stopke tez dac lampe no i oczywiscie do kabla podlaczyc lampe. W jaki sposob to zrealizowac w prosty sposob? Znow patrze z zazdroscia na system Nikona, gdzie lampy laczy sie poprostu kablem TTL. No ale nic, poczekam na ewentualne porady. Da rade?
Witam.
Caly czas myslalem, ze off camera shoe cord, ma sanki na czesci wpinanej do aparatu. Wczorajsze ogledziny rozmyly moje nikle wyobrazenie :)
Co planowalem. Podlaczyc do aparatu cord, na stopke tez dac lampe no i oczywiscie do kabla podlaczyc lampe. W jaki sposob to zrealizowac w prosty sposob? Znow patrze z zazdroscia na system Nikona, gdzie lampy laczy sie poprostu kablem TTL. No ale nic, poczekam na ewentualne porady. Da rade?
Juz nie musisz zazdroscic Nikonowi :)
Canon ma bezprzewodowe zgrywanie systemu lamp. Jedyny warunek to jako Lampa glowna (master) musi pracowac 550EX albo 580EX (nie wiem czy 430EX tez ma master czy tylko slave) a lampa dodatkowa w trybie slave i tu mozesz uzyc 550 i 580 (po przelaczeniu w tryb slave) oraz 420 i najprawdopodobniej 430.
Sprawdzone organoleptycznie i dziala :)
Ewentualnie sterownik na lampe a dwie lampy rozstawiasz poza aparatem
Nikon tez ma wireless...ale nie w tym rzecz. Mam Sigme Ef500Super, ona robi jako master, ale...u mnie te lampy nie beda sie widzialy i zaczynaja sie schody. Rozwiazanie juz znalazlem, z tym ze delikatnie bardziej kosztowne od corda.
Hot shoe adapter - 320
off-camera shoe adapter - 140
kabel - 200
za tyle to mi sie juz troche nie usmiecha...
Czy w off-camerea shoe cord kabel jest tez odczepiany?
Choc raczej watpie by nawet jesli tak bedzie, jakis sprzedawca dal mi urzadzenie ktorego poszukuje, zmontowane z tych zestawow :)
Sprawdzałem u siebie lampa Sigma na body i 580 jako slave i dawają radę...
Ja nei twierdze ze to nie bedzie dzialac. Powiedz mi czy jak masz slave'a za aparatem (czujniki sie wtedy nie widza), dziala? Pewnie nie, a musi :)
Ja nei twierdze ze to nie bedzie dzialac. Powiedz mi czy jak masz slave'a za aparatem (czujniki sie wtedy nie widza), dziala? Pewnie nie, a musi :)
to mastera daj z tyłu na kablu (on ma chyba 3m) a slave tuż obok aparatu z czujnikiem do tyłu.
Chcialem tylko zobrazowac, ze nie bedize dzialac gdy sie nei widzi i wlasnie dlatego potrzebuje kabel. Zakladajac rozwiazanie mxw, na co mam wpiac slave? Bo chyba nie trzymac obie w rece :)
Ale moze powiem dlaczego nie bedzie dzialac w moim przypadku.
Chcialbym do mocowania statywowego doczepic druga lampe.
Ale moze powiem dlaczego nie bedzie dzialac w moim przypadku.
Chcialbym do mocowania statywowego doczepic druga lampe.
chmmm, to obie musisz przyczepić do mocowania statywowego...
a jak się nie będą widzieć, to uzyć rozdzielacza na kablu.
ale zaraz, chwila, właśnie spojrzałem na mój canonowy adapter do kabla:
przecież tam są sanki do lampy od dołu i od góry :-D
tu masz foto - czyli nie ma problemu:
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://mxw.republika.pl/cb/540ez_4.jpg)
Ta,pisalem wyzej o tym zestawie co na zdjeciu. Z tym ze troche bardizej kosztowny od corda. Calosc wychodzi ok 600, a cord 250 :) Ale skoro to jedyne rozwiazanie, trzeba bedzie przelknac sline...jak ja nie lubie wydawac takiej kasy na jakies bzdurne kabelki :/
Ta,pisalem wyzej o tym zestawie co na zdjeciu. Z tym ze troche bardizej kosztowny od corda. Calosc wychodzi ok 600, a cord 250 :) Ale skoro to jedyne rozwiazanie, trzeba bedzie przelknac sline...jak ja nie lubie wydawac takiej kasy na jakies bzdurne kabelki :/
nie taniej przesunąć tę drugą lampę ciut do przodu tak żeby widziała mastera? nie da się?
edit: poza tym jak chcesz, to za 500 mogę ci odstąpić ten mój zestaw ;-)