PDA

Zobacz pełną wersję : body + 2 lampy w E-TTL...jakie rozwiazanie?

Kr4nkEd
11-10-2005, 18:58
Witam.
Caly czas myslalem, ze off camera shoe cord, ma sanki na czesci wpinanej do aparatu. Wczorajsze ogledziny rozmyly moje nikle wyobrazenie :)
Co planowalem. Podlaczyc do aparatu cord, na stopke tez dac lampe no i oczywiscie do kabla podlaczyc lampe. W jaki sposob to zrealizowac w prosty sposob? Znow patrze z zazdroscia na system Nikona, gdzie lampy laczy sie poprostu kablem TTL. No ale nic, poczekam na ewentualne porady. Da rade?

CYNIG
11-10-2005, 19:08
Witam.
Caly czas myslalem, ze off camera shoe cord, ma sanki na czesci wpinanej do aparatu. Wczorajsze ogledziny rozmyly moje nikle wyobrazenie :)
Co planowalem. Podlaczyc do aparatu cord, na stopke tez dac lampe no i oczywiscie do kabla podlaczyc lampe. W jaki sposob to zrealizowac w prosty sposob? Znow patrze z zazdroscia na system Nikona, gdzie lampy laczy sie poprostu kablem TTL. No ale nic, poczekam na ewentualne porady. Da rade?

Juz nie musisz zazdroscic Nikonowi :)
Canon ma bezprzewodowe zgrywanie systemu lamp. Jedyny warunek to jako Lampa glowna (master) musi pracowac 550EX albo 580EX (nie wiem czy 430EX tez ma master czy tylko slave) a lampa dodatkowa w trybie slave i tu mozesz uzyc 550 i 580 (po przelaczeniu w tryb slave) oraz 420 i najprawdopodobniej 430.

Sprawdzone organoleptycznie i dziala :)

Ewentualnie sterownik na lampe a dwie lampy rozstawiasz poza aparatem

Kr4nkEd
11-10-2005, 19:17
Nikon tez ma wireless...ale nie w tym rzecz. Mam Sigme Ef500Super, ona robi jako master, ale...u mnie te lampy nie beda sie widzialy i zaczynaja sie schody. Rozwiazanie juz znalazlem, z tym ze delikatnie bardziej kosztowne od corda.
Hot shoe adapter - 320
off-camera shoe adapter - 140
kabel - 200

za tyle to mi sie juz troche nie usmiecha...

Czy w off-camerea shoe cord kabel jest tez odczepiany?
Choc raczej watpie by nawet jesli tak bedzie, jakis sprzedawca dal mi urzadzenie ktorego poszukuje, zmontowane z tych zestawow :)

Gregg
11-10-2005, 21:08
Sprawdzałem u siebie lampa Sigma na body i 580 jako slave i dawają radę...

Kr4nkEd
11-10-2005, 23:14
Ja nei twierdze ze to nie bedzie dzialac. Powiedz mi czy jak masz slave'a za aparatem (czujniki sie wtedy nie widza), dziala? Pewnie nie, a musi :)

mxw
11-10-2005, 23:22
Ja nei twierdze ze to nie bedzie dzialac. Powiedz mi czy jak masz slave'a za aparatem (czujniki sie wtedy nie widza), dziala? Pewnie nie, a musi :)
to mastera daj z tyłu na kablu (on ma chyba 3m) a slave tuż obok aparatu z czujnikiem do tyłu.

Kr4nkEd
11-10-2005, 23:37
Chcialem tylko zobrazowac, ze nie bedize dzialac gdy sie nei widzi i wlasnie dlatego potrzebuje kabel. Zakladajac rozwiazanie mxw, na co mam wpiac slave? Bo chyba nie trzymac obie w rece :)

Ale moze powiem dlaczego nie bedzie dzialac w moim przypadku.
Chcialbym do mocowania statywowego doczepic druga lampe.

mxw
11-10-2005, 23:48
Ale moze powiem dlaczego nie bedzie dzialac w moim przypadku.
Chcialbym do mocowania statywowego doczepic druga lampe.
chmmm, to obie musisz przyczepić do mocowania statywowego...
a jak się nie będą widzieć, to uzyć rozdzielacza na kablu.

ale zaraz, chwila, właśnie spojrzałem na mój canonowy adapter do kabla:
przecież tam są sanki do lampy od dołu i od góry :-D

mxw
12-10-2005, 00:07
tu masz foto - czyli nie ma problemu:

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://mxw.republika.pl/cb/540ez_4.jpg)

Kr4nkEd
12-10-2005, 00:20
Ta,pisalem wyzej o tym zestawie co na zdjeciu. Z tym ze troche bardizej kosztowny od corda. Calosc wychodzi ok 600, a cord 250 :) Ale skoro to jedyne rozwiazanie, trzeba bedzie przelknac sline...jak ja nie lubie wydawac takiej kasy na jakies bzdurne kabelki :/

mxw
12-10-2005, 00:29
Ta,pisalem wyzej o tym zestawie co na zdjeciu. Z tym ze troche bardizej kosztowny od corda. Calosc wychodzi ok 600, a cord 250 :) Ale skoro to jedyne rozwiazanie, trzeba bedzie przelknac sline...jak ja nie lubie wydawac takiej kasy na jakies bzdurne kabelki :/
nie taniej przesunąć tę drugą lampę ciut do przodu tak żeby widziała mastera? nie da się?

edit: poza tym jak chcesz, to za 500 mogę ci odstąpić ten mój zestaw ;-)