Zobacz pełną wersję : Dlaczego Canon tego nie zrobi...
Witam,
chodzi mi ostatio po głowie nastepująca myśl. Wiadomo, że Minolta niedługo wprowadzi profesjonalną lustrzanke cyfrową D9D, która może stanowić bardzo poważną konkurencję dla propozycji Canona (o Nikonie nie wspominając). Zachwyty nad D7D i sukces tego modelu są niezaprzeczalne. Jednym z powodów IMHO jest wbudowana w body stabilizacja obrazu AS.
Oczywiście Canon ma inny system z IS wbudowanym w obniektywy, ale pojawia sie pytanie, czy nie byłoby rozsądnym pomysłem dostarczenie podobnej technologii co Minolta :rolleyes: Myślałem, czy nie można by stworzyć czegoś przypominającego TC - krótkiego modułu wpinanego pomiędzy lensa i body, w którym ostatnia soczewka przed matrycą byłaby stabilizowana. Jestem przekonany, że można by coś takiego zrobić stosunkowo niedrogo. Ewentualne połączenie tego układu z TC Canona wygląda na bardzo sensowną propozucję (wiadomo, IS jest szczególnie przydatny z TC).
Co myślicie ?
Wiadomo, że Minolta niedługo wprowadzi profesjonalną lustrzanke cyfrową D9D
Skad to wiadomo?
Zachwyty nad D7D i sukces tego modelu są niezaprzeczalne. Jednym z powodów IMHO jest wbudowana w body stabilizacja obrazu AS.
Zaryzykowlabym twierdzenie, ze jedynym. Inne parametry sa mocno przecietne, predkosc slaba, a sama matryca i jakosc fotek tez nie zachwycaja, w porownaniu do innych aparatow.
Jestem przekonany, że można by coś takiego zrobić stosunkowo niedrogo.
(...)
Co myślicie ?
Mysle, ze to swietny pomysl, zakladaj firme i produkuj, jestem pewien, ze odniesiesz sukces.
Witam,
chodzi mi ostatio po głowie nastepująca myśl. Wiadomo, że Minolta niedługo wprowadzi profesjonalną lustrzanke cyfrową D9D, która może stanowić bardzo poważną konkurencję dla propozycji Canona (o Nikonie nie wspominając). Zachwyty nad D7D i sukces tego modelu są niezaprzeczalne. Jednym z powodów IMHO jest wbudowana w body stabilizacja obrazu AS.
Oczywiście Canon ma inny system z IS wbudowanym w obniektywy, ale pojawia sie pytanie, czy nie byłoby rozsądnym pomysłem dostarczenie podobnej technologii co Minolta :rolleyes: Myślałem, czy nie można by stworzyć czegoś przypominającego TC - krótkiego modułu wpinanego pomiędzy lensa i body, w którym ostatnia soczewka przed matrycą byłaby stabilizowana. Jestem przekonany, że można by coś takiego zrobić stosunkowo niedrogo. Ewentualne połączenie tego układu z TC Canona wygląda na bardzo sensowną propozucję (wiadomo, IS jest szczególnie przydatny z TC).
Co myślicie ?
Idea jest bardzo dobra, sęk w tym, że firma w ten sposób ograniczy sprzedaż obiektywów ze stabilizacją, co nie jest jej na rękę.
Wcześniej czy później wg mnie coś takiego się pojawi to tylko kwestia czasu, ale liczyłbym tutaj na firmy niezależne.
Hmm, nie wiem jak dziala minoltowska stabilizacja matrycy, ale jej efektu nie widzisz w optycznym wizjerze, tylko w lcd.
Stabilizacja na optyce to nie tylko mniej poruszone zdjecia, to takze latwiejsze kadrowanie na dlugiej lufie.
Nie jestem pewien czy wykonanie takiego TC z IS jest mozliwe.
Idea jest bardzo dobra, sęk w tym, że firma w ten sposób ograniczy sprzedaż obiektywów ze stabilizacją, co nie jest jej na rękę.
to można odpowiednio zgrać. Jakiś wystający element, software'owe zabezpieczenie itp. POnadto zgranie z TC byłoby chyba właśnie ograniczeniem chroniżcym rynek lepszych obiektywów z IS.
Wcześniej czy później wg mnie coś takiego się pojawi to tylko kwestia czasu, ale liczyłbym tutaj na firmy niezależne.ale nikt poza Canonem i Nikonem nie ma stabilizacji w obiektywach. A sorki - Sigma ma, ale to raczej kiepski patent :roll:
Hmm, nie wiem jak dziala minoltowska stabilizacja matrycy, ale jej efektu nie widzisz w optycznym wizjerze, tylko w lcd.
Stabilizacja na optyce to nie tylko mniej poruszone zdjecia, to takze latwiejsze kadrowanie na dlugiej lufie.no właśnie - rozwiązane o którym mówię stabilizowałoby obraz jeszcze przed lustrem, a więc byłoby lepsze :)
Nie jestem pewien czy wykonanie takiego TC z IS jest mozliwe. a czemu nie? skoro da się to wsadzic bez problemu do takiego obiektywu jak 70-300, wiec nie powinno być problemu, w zasadzie to teoretycznie wystarczy jedna mała soczewka zawieszona na elektromagnesach.
mjastrzebski
11-10-2005, 14:07
Witam,
Co myślicie ?
Ja tam mysle, ze Canon tego raczej nie zrobi. Wiesz jakie psy by wieszali na Canonie wszyscy, ktorzy ostatnio kupili obiektyw z IS-em. Najczesciej bardzo drogi obiketyw?? A co z tonami zapasow w magazynach??
Predzej podejrzewalbym o to Nikona. Historia czesto powaznych zmian w systemie Nikona sugeruje, ze sie mniej licza z klientami niz Canon i latwiej wprowadzaja zmany po ktorych pol systemu leci na smetnik. No ale Nikon w koncu robi najlepsze apraty na swiecie, wiec " ;-)wyznawcy" mu wybacza.
Po za tym, ten sukces D7D jest tak ogromny, ze pewnie Canon drzy z przerazenia i kombinuje co tu by zrobic (bo 7d7 ma AS).
Pomysl z TC do kitu. Jakakolwiek przystawka z soczewka pogorszy jakosc obrazu. Blee. Nie mowiac o tym, ze pewnie zmieni ogniskowa. Drugie bleee.
I nie sadze zeby w stabilizacji obiketywu mozna sobie bylo machac dowolna soczewka!! To juz predzej ruski patent, ze stabilizatorem zyroskopowym prykrecanym jak Grip od spodu body, wydaje sie bardziej realny. Tylko ciezki jak skurczybyk.
Marcin
Jurek Plieth
11-10-2005, 14:10
Co myślicie ?
Pytanie, po co teoretyzujesz? Przecież sam tego nie zrobisz, a i Canona nie zachęcisz. On nie ma w tym żadnego interesu, bo z całą pewnością bardziej opłaca się sprzedaż drogich szkieł IS niż TC + obiektywy pozbawione IS.
mjastrzebski
11-10-2005, 14:16
Witam,
Co myślicie ?
Po za tym Canon moglby zrobic kilka innych ciekawych rzeczy. Jak jakies pozadne krotkie szklo, albo poprawic krotkie L-ki zeby lepiej gadaly z matrycami (skoro tak napiera na FF). I dlugo by tak mozna wymieniac.
Marcin
wiesz Jurek, ktoś kiedyś prosił, żeby Canon słuchał czasem swoich klientów..
A pomysł jest IMHO ciekawy, tylko nie wiem na ile realny z technicznej strony - dlatego pytam..
P.S> wystarczy, że Sigma tego posłucha, to wystarczy ;)
Po za tym Canon moglby zrobic kilka innych ciekawych rzeczy. Jak jakies pozadne krotkie szklo, albo poprawic krotkie L-ki zeby lepiej gadaly z matrycami (skoro tak napiera na FF).
ale to wymaga potężnego zaangażowania w rozwój optyki, bo trzeba poprawić dziesiątki szkieł. A taki stabilizator to chyba w miarę prosta sprawa, a przygniotłaby konkurencję - marketingowo chociażby.
Tomasz Golinski
11-10-2005, 14:26
A taki stabilizator to chyba w miarę prosta sprawa, a przygniotłaby konkurencję - marketingowo chociażby.
Ale najpierw sytuacja na rynku canona musiałaby się pogorszyć, a chwilowo na to się nie zanosi.
Ta minolta musiałaby nieźle wstrząsnąć wszystkim, żeby profesjonaliści masowo zaczęli się przesiadać. A przecież taki TC-IS nie byłby raczej dla profi tylko dla amatorów.
mjastrzebski
11-10-2005, 14:31
ale to wymaga potężnego zaangażowania w rozwój optyki, bo trzeba poprawić dziesiątki szkieł.
Niezaprzeczalnie. Ale stabilizowane TC nie rozwiaze problemu telecentrycznosci. Zapedzilismy sie, to sa dwie osobne sprawy.
A taki stabilizator to chyba w miarę prosta sprawa, a przygniotłaby konkurencję - marketingowo chociażby.
Gniesc konkurecje marketingowo Canon ma czym jeszcze. Nie jestem ekspertem od optyki, ale jak juz pisalem ide o zaklad ze nie mozna sobie machac ot tak dowlna soczewka w dowolnym obiketywie i juz mamy stabilzacje. Zobacz jak sie 70-200 rozni w wersji IS i non-IS. O ile wiecej soczewek tam siedzi.
Marcin
mjastrzebski
11-10-2005, 14:36
Ta minolta musiałaby nieźle wstrząsnąć wszystkim, żeby profesjonaliści masowo zaczęli się przesiadać. A przecież taki TC-IS nie byłby raczej dla profi tylko dla amatorów.
I pytanie ile sukcesu D7D w tym, ze to dobry aparat a ile w tym ze do pierwsze dSLR Minolty i po prostu uzyszkodnicy systemu Minolty, do tej pory analogowi, rzucili sie na masowa podmiane body.
Marcin
Nie wiem czy ktos z was testowal ten aparat, ja tak i stwierdzam ze wizjer jest pawie tak samo jasny i duzy jak w analogu - poprostu poszedlem do fotojokera i siedzialem tam 3h i pokolej testowalem wszystkie na koncu byla minolta poczlemsie jak bym mial analoga, jedyne co mnie odepchnelo to naped przenoszony z body.
Niezaprzeczalnie. Ale stabilizowane TC nie rozwiaze problemu telecentrycznosci. Zapedzilismy sie, to sa dwie osobne sprawy.
hmm, w sumie niezły pomysł podsunąłeś :-D taki moduł z IS i od razu tak zaprojektowany, aby po podpięciu zapewniał telecentryczność każdego szkła do niego podpiętego ;)
mjastrzebski
11-10-2005, 14:53
hmm, w sumie niezły pomysł podsunąłeś :-D taki moduł z IS i od razu tak zaprojektowany, aby po podpięciu zapewniał telecentryczność każdego szkła do niego podpiętego ;)
:D Sorki, nie chcialem. Ale jak juz koncert zyczen no to co se zalowac - jeszcze niech likwiduje cropa!! Ooo, czemu nie. Anty-telecentric, Image stabilized 0,625x TC. hihihi. To kto pisze do Canona?? Jedynka-s dla kazdego za pomysl ;-)
Marcin
Tomasz Golinski
11-10-2005, 14:57
0,625x TC to niewątpliwie WC.
mjastrzebski
11-10-2005, 15:06
0,625x TC to niewątpliwie WC.
Oj Tomaszu. My tu koncert zyczen mamy ;-) a Ty sie czepiasz drobiazgow nazewniczych ;-) Chociaz WC tez brzmi niezle. Zdecydowanie pasuje do realnosci tego co tu paplamy. Dobra, ide popracowac. Moze sie dorobie jakiegos dobrego apratu :D
milego dnia
Marcin
panowie, a tak poważnie - nie wierzycie, że takie rozwiązanie jest warte zastanowienia? Wszak dla Canona mogłoby to byc świetne finansowo rozwiązanie. Taki moduł IS powiedzmy za 500$ dla klasy tańszych szkieł. Wielu ludzi by się skusiło.
Tomasz Golinski
11-10-2005, 15:19
Ok, biorę. Kiedy dostawa? ;)
Wciąz nie jest jasne, czy jest to technicznie wykonalne. W końcu ruszanie tylną soczewką zazwyczaj nie powoduje przesunięcia obrazu na matrycy, tylko natychmiastowe pogorszenie jakości :|
panowie, a tak poważnie - nie wierzycie, że takie rozwiązanie jest warte zastanowienia? Wszak dla Canona mogłoby to byc świetne finansowo rozwiązanie. Taki moduł IS powiedzmy za 500$ dla klasy tańszych szkieł. Wielu ludzi by się skusiło.
Na razie to zamiast stabilizacji Canon musi chyba popracowac w ogole nad szklami do FF:
http://www.photo.net/bboard/q-and-a-fetch-msg?msg_id=00Djmn
Ok, biorę. Kiedy dostawa? ;)
Wciąz nie jest jasne, czy jest to technicznie wykonalne. W końcu ruszanie tylną soczewką zazwyczaj nie powoduje przesunięcia obrazu na matrycy, tylko natychmiastowe pogorszenie jakości :|
Tomku, ale przecież właśnie tak realizowany jest IS :eek: Albo cos mi się zupełnie pochrzaniło ..:roll:
Tomasz Golinski
11-10-2005, 15:29
Ale w IS pracuje więcej niż jedna soczewka. Być może, gdyby w tym TC skonstruować jakiś mały obiektyw z całą złożonością struktury, to by coś się dało, ale wtedy wątpie czy byłoby to za 500$
Jurek Plieth
11-10-2005, 15:47
Na razie to zamiast stabilizacji Canon musi chyba popracowac w ogole nad szklami do FF:
http://www.photo.net/bboard/q-and-a-fetch-msg?msg_id=00Djmn
Absolurnie chybiony przykład, bowiem to jest winietowanie na matrycy, a nie na obiektywie (kawałek dalej masz ten sam efekt ze szkłem 135 mm).
Pawel Woo
12-10-2005, 09:25
[QUOTE=pn_]Skad to wiadomo?
Zaryzykowlabym twierdzenie, ze jedynym. Inne parametry sa mocno przecietne, predkosc slaba, a sama matryca i jakosc fotek tez nie zachwycaja, w porownaniu do innych aparatow.
QUOTE]
Hmm,
Polemizował bym. Owszem - sama matryca i przetwornik - to w prrównaniu z Canonem 2 lata do tyłu. Ale reszta????
Do momentu wejścia na rynek 10D byłem użytkownikiem systemu Minolty (6 body). Bawiłem się tez 7D. Z przykrością muszę stwierdzić, że jeżeli chodzi o łatwość obsługi (w tym intuicyjność), jakość AF i pomiaru aparaty Minolty klasy 5, 6, 7 kładą na łopatki Canona 30, 33, 10D, 20D.
Po zmianie systemu byłem ciężko chory pół roku.
UWAGA!!!
Nie mam zamiaru twierdzić, że 20D to ZŁA puszka.:-D Wręcz przeciwnie. Nie mam zamiaru z niej rezygnować. Ale jeżeli Minolta zastosuje nową matrycę i procesor (współpraca z Sony to zapowiada) to może powstać ŚWIETNY aparat. Jeżeli jeszcze będzie oparty na Dynax 9...:cool:
Oczywiście dla zaawansowanych i prof nie będzie to miało dużego znaczenia - kto wymieni cały system z powodu puszki...
Pozdrowienia
wiesz Jurek, ktoś kiedyś prosił, żeby Canon słuchał czasem swoich klientów..
No i słucha, w końcu jest przecież ISO w wizjerze ;-)
w media na Ostorbramskiej w Wawie pokroili d7d i mozna sobie zobaczyc i pobawic sie stabilizatorem
Robson01
16-10-2005, 00:39
w media na Ostorbramskiej w Wawie pokroili d7d i mozna sobie zobaczyc i pobawic sie stabilizatorem
Czym? Piłą spalinową. :-)
KuchateK
19-10-2005, 20:50
Pytanie? Skad Canon ma tyle patentow? No bo wlasnie cholery siedza i kombinuja za kupe kasy nad takimi wynalazkami jak opisany powyzej adapter IS. Taka "dokladka" juz istnieje... Co prawda na front szkla jak filter, no ale nie mozna miec wszystkiego. Za to nie zzera swiatla i nie zmienia ogniskowej :)
458
http://opd.usa.canon.com/html/industrial_bctv/p_efp_eng_IS_20BII_intro.shtml
Calosc opiera sie o wynalazek "Vari-Angle Prism" aka IS II. Chyba nawet ciekawszy jak jezdzenie matryca w minoltach analogiczne do IS'a dla oszczednych w kamerach video.
http://canon.com/technology/dv/01.html
Upakowali to tez juz w jeden obiektyw z czerwonym paskiem (XL 5.5-88mm IS II) i o ile sie nie myle w pare lornetek.
Poza podlaczeniem zasilania nie pisza o innych wymaganiach. Wiec technicznie poza wielkoscia dziury w tym wynalazku nie ma chyba innych przeciwwskazan zeby dolozyc to sobie do EOS'a. Kit ma maly front, pewnie by pasowalo :mrgreen: Byl by chyba tylko problem z waga tego... 1.6kg :twisted:
a tam IS
dlaczego canon nie zrobi czegos takiego?
http://www.pentax.co.uk/product_details.php?divisionid=2&productid=1223&parentid=262
No i ma tą ogniskową, która byłaby stworzona dla mnie --> 40mm. :D
KuchateK
20-10-2005, 05:06
O tym czemu Canon nie robi obiektywow mozna by dlugo rozprawiac. Sam to zreszta czesto robie.
Generalnie do czasu az nie pojawi sie lepsza konkurencja beda najprawdopodobniej dalej jechac na tym co maja. Wkoncu jednak napewno przyjdzie czas gdzie juz nie da sie sensownie upchac wiecej pixeli, wszystko juz bedzie mialo iso w wizjerach, skoncza sie problemy ff/bf, szumy, cropy, syfy na matrycach, wojny i glod na swiecie :mrgreen:
Wtedy przyjdzie czas ze zaczna robic lepsze obiektywy do tych swoich puszek :)
A ten obiektyw Pentax'a ciekwa sprawa... Tyle ze to daje efekt ze do puszki nie jest nic przypiete poza dekielkiem... Piecdziesiatka 1.8 przy tym to monstrum :) Jak tu szpanowac przed kolegami :twisted:
a tam IS
Bo body z takim plackie wyglądało by śmiesznie;-)
A co do IS z lornetek i kamer video? Cóż, fotografia wymaga znacznie precyzyjniejszych metod stabilizacji. Obrazy ruchome są korygowane przez bezwładność oka. Wystarczy zrobić klatkę stop aby przekonać się o jakości materiału. A jak się rusza, wszystko jest OK.
ale jaka wygoda by była
często noszę aparat w kieszeni
a po podpięciu takiego szkła np do 20tki
to była by ona prawie płaska - obiektyw nie wystawał by ponad uchwyt
tylko ogniskowa mogła by być ciut krótsza
tak około 25-28mm
Czołem.
a
http://www.pentax.co.uk/product_details.php?divisionid=2&productid=1223&parentid=262
Piękny...
Silnik autofokusa się nie zmieści?
Pozdrawiam,
Jasiu
Czołem.
Piękny...
Silnik autofokusa się nie zmieści?
zmieścił by się napewno
tu USM
http://www.fotoisland.ru/cgi-bin/fotoisland/index.pl?flag=10&id=40
a przecież są dużo mniejsze silniczki
a ja bym wolał TC 1,7x o bardzo dobrej jakości i o kompaktowych wymiarach