Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 39

Wątek: Dlaczego Canon tego nie zrobi...

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Lightbulb Dlaczego Canon tego nie zrobi...

Witam,
    chodzi mi ostatio po głowie nastepująca myśl. Wiadomo, że Minolta niedługo wprowadzi profesjonalną lustrzanke cyfrową D9D, która może stanowić bardzo poważną konkurencję dla propozycji Canona (o Nikonie nie wspominając). Zachwyty nad D7D i sukces tego modelu są niezaprzeczalne. Jednym z powodów IMHO jest wbudowana w body stabilizacja obrazu AS.

Oczywiście Canon ma inny system z IS wbudowanym w obniektywy, ale pojawia sie pytanie, czy nie byłoby rozsądnym pomysłem dostarczenie podobnej technologii co Minolta :rolleyes: Myślałem, czy nie można by stworzyć czegoś przypominającego TC - krótkiego modułu wpinanego pomiędzy lensa i body, w którym ostatnia soczewka przed matrycą byłaby stabilizowana. Jestem przekonany, że można by coś takiego zrobić stosunkowo niedrogo. Ewentualne połączenie tego układu z TC Canona wygląda na bardzo sensowną propozucję (wiadomo, IS jest szczególnie przydatny z TC).

Co myślicie ?
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Zablokowany Awatar pn_
    Miasto
    Wiesbaden

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman
    Wiadomo, że Minolta niedługo wprowadzi profesjonalną lustrzanke cyfrową D9D
    Skad to wiadomo?

Zachwyty nad D7D i sukces tego modelu są niezaprzeczalne. Jednym z powodów IMHO jest wbudowana w body stabilizacja obrazu AS.
    Zaryzykowlabym twierdzenie, ze jedynym. Inne parametry sa mocno przecietne, predkosc slaba, a sama matryca i jakosc fotek tez nie zachwycaja, w porownaniu do innych aparatow.

Jestem przekonany, że można by coś takiego zrobić stosunkowo niedrogo.
    (...)
    Co myślicie ?
    Mysle, ze to swietny pomysl, zakladaj firme i produkuj, jestem pewien, ze odniesiesz sukces.

Bywalec
    Miasto
    Pomorze

Domyślnie

Witam,
    chodzi mi ostatio po głowie nastepująca myśl. Wiadomo, że Minolta niedługo wprowadzi profesjonalną lustrzanke cyfrową D9D, która może stanowić bardzo poważną konkurencję dla propozycji Canona (o Nikonie nie wspominając). Zachwyty nad D7D i sukces tego modelu są niezaprzeczalne. Jednym z powodów IMHO jest wbudowana w body stabilizacja obrazu AS.

Oczywiście Canon ma inny system z IS wbudowanym w obniektywy, ale pojawia sie pytanie, czy nie byłoby rozsądnym pomysłem dostarczenie podobnej technologii co Minolta :rolleyes: Myślałem, czy nie można by stworzyć czegoś przypominającego TC - krótkiego modułu wpinanego pomiędzy lensa i body, w którym ostatnia soczewka przed matrycą byłaby stabilizowana. Jestem przekonany, że można by coś takiego zrobić stosunkowo niedrogo. Ewentualne połączenie tego układu z TC Canona wygląda na bardzo sensowną propozucję (wiadomo, IS jest szczególnie przydatny z TC).

Co myślicie ?

Idea jest bardzo dobra, sęk w tym, że firma w ten sposób ograniczy sprzedaż obiektywów ze stabilizacją, co nie jest jej na rękę.
    Wcześniej czy później wg mnie coś takiego się pojawi to tylko kwestia czasu, ale liczyłbym tutaj na firmy niezależne.
    To forum jest beznadziejne

Bywalec Awatar storm
    Miasto
    PL / WAW

Domyślnie

Hmm, nie wiem jak dziala minoltowska stabilizacja matrycy, ale jej efektu nie widzisz w optycznym wizjerze, tylko w lcd.
    Stabilizacja na optyce to nie tylko mniej poruszone zdjecia, to takze latwiejsze kadrowanie na dlugiej lufie.

Nie jestem pewien czy wykonanie takiego TC z IS jest mozliwe.

Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jharv
    Idea jest bardzo dobra, sęk w tym, że firma w ten sposób ograniczy sprzedaż obiektywów ze stabilizacją, co nie jest jej na rękę.
    to można odpowiednio zgrać. Jakiś wystający element, software'owe zabezpieczenie itp. POnadto zgranie z TC byłoby chyba właśnie ograniczeniem chroniżcym rynek lepszych obiektywów z IS.
    Wcześniej czy później wg mnie coś takiego się pojawi to tylko kwestia czasu, ale liczyłbym tutaj na firmy niezależne.
    ale nikt poza Canonem i Nikonem nie ma stabilizacji w obiektywach. A sorki - Sigma ma, ale to raczej kiepski patent

Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez storm
    Hmm, nie wiem jak dziala minoltowska stabilizacja matrycy, ale jej efektu nie widzisz w optycznym wizjerze, tylko w lcd.
    Stabilizacja na optyce to nie tylko mniej poruszone zdjecia, to takze latwiejsze kadrowanie na dlugiej lufie.
    no właśnie - rozwiązane o którym mówię stabilizowałoby obraz jeszcze przed lustrem, a więc byłoby lepsze

Nie jestem pewien czy wykonanie takiego TC z IS jest mozliwe.
    a czemu nie? skoro da się to wsadzic bez problemu do takiego obiektywu jak 70-300, wiec nie powinno być problemu, w zasadzie to teoretycznie wystarczy jedna mała soczewka zawieszona na elektromagnesach.

Początki nałogu
    Miasto
    Kaczogród

Domyślnie

Witam,

Co myślicie ?
    Ja tam mysle, ze Canon tego raczej nie zrobi. Wiesz jakie psy by wieszali na Canonie wszyscy, ktorzy ostatnio kupili obiektyw z IS-em. Najczesciej bardzo drogi obiketyw?? A co z tonami zapasow w magazynach??

Predzej podejrzewalbym o to Nikona. Historia czesto powaznych zmian w systemie Nikona sugeruje, ze sie mniej licza z klientami niz Canon i latwiej wprowadzaja zmany po ktorych pol systemu leci na smetnik. No ale Nikon w koncu robi najlepsze apraty na swiecie, wiec " ;-)wyznawcy" mu wybacza.

Po za tym, ten sukces D7D jest tak ogromny, ze pewnie Canon drzy z przerazenia i kombinuje co tu by zrobic (bo 7d7 ma AS).

Pomysl z TC do kitu. Jakakolwiek przystawka z soczewka pogorszy jakosc obrazu. Blee. Nie mowiac o tym, ze pewnie zmieni ogniskowa. Drugie bleee.
    I nie sadze zeby w stabilizacji obiketywu mozna sobie bylo machac dowolna soczewka!! To juz predzej ruski patent, ze stabilizatorem zyroskopowym prykrecanym jak Grip od spodu body, wydaje sie bardziej realny. Tylko ciezki jak skurczybyk.

Marcin
    Chciałbym mieć więcej czasu na fotografowanie.

Pełne uzależnienie Awatar Jurek Plieth
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Co myślicie ?
    Pytanie, po co teoretyzujesz? Przecież sam tego nie zrobisz, a i Canona nie zachęcisz. On nie ma w tym żadnego interesu, bo z całą pewnością bardziej opłaca się sprzedaż drogich szkieł IS niż TC + obiektywy pozbawione IS.

Początki nałogu
    Miasto
    Kaczogród

Domyślnie

Witam,

Co myślicie ?
    Po za tym Canon moglby zrobic kilka innych ciekawych rzeczy. Jak jakies pozadne krotkie szklo, albo poprawic krotkie L-ki zeby lepiej gadaly z matrycami (skoro tak napiera na FF). I dlugo by tak mozna wymieniac.

Marcin
    Chciałbym mieć więcej czasu na fotografowanie.

Miasto
    Kraków

Domyślnie

wiesz Jurek, ktoś kiedyś prosił, żeby Canon słuchał czasem swoich klientów..
    A pomysł jest IMHO ciekawy, tylko nie wiem na ile realny z technicznej strony - dlatego pytam..

P.S> wystarczy, że Sigma tego posłucha, to wystarczy

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów