Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : 85L...czy były takie wersje ?

photobest
13-02-2010, 11:39
Witam

mam pytanko do szanownych kolegów.
Kupiłem obiektyw 85L mkII... używany.
Jest ok tylko na wszystkich zdjęciach jakie znalazłem w sieci na korpusie od strony bagnetu są odlewy literowo cyfrowe (zaznaczone na obrazku) a u mnie ich nie ma...
http://img23.imageshack.us/img23/4906/85lg.jpg

Na pierścieniu ostrości jest napis 85mm 1:1.2 L II USM czyli tak jak być powinno.
Czy były wersje MKII tego obiektywu bez tych odlewów ? Czy kupiłem jakiś składak.
Na bagnecie rocznik to UV wiec MKII

gietrzy
13-02-2010, 11:46
Czy były wersje MKII tego obiektywu bez tych odlewów ?

Chyba tak, ztcp moje tego nie miało.

Czy kupiłem jakiś składak. Na bagnecie rocznik to UV wiec MKII

Chyba nie. Markują - (CE) - te szkła mniej więcej od czasu 14L II - np. nowe egz. 50/1.4 wyglądają inaczej niż te z 2004 roku. W sklepie widziałem też inne 85 niż te 3 sztuki (2002-2004-2006), które miałem.

Imho nie ma powodów do zmartwień. Możesz zadzwonić ewentualnie do Canon Europe, poprosić kierownika obsługi - wymowa Miszel Kalis - i poprosić by sprawdził z której dystrybucji (Azja, USA, Europa) jest szkło o podanym przez ciebie sn.

Janusz Body
13-02-2010, 11:47
CE mają obiektywy "na europę" te na USA czy Azję mieć tego nie muszą.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Oznaczenie_CE

gietrzy
13-02-2010, 11:50
CE mają obiektywy "na europę" te na USA czy Azję mieć tego nie muszą.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Oznaczenie_CE

Wiesiek, ale pytający z tego co rozumiem boi się czy nie kupił "składaka" :shock:

photobest
13-02-2010, 12:00
Wiesiek, ale pytający z tego co rozumiem boi się czy nie kupił "składaka" :shock:

JA tam się nie znam na kompatybilności części ale zawsze można wymienić bagnet i pierścień ostrości przy okazji jakiegoś wypadku.

Tak się trochę wypłoszyłem bo kasa nie mała...a lubię wiedzieć co mam.
Ale skoro piszecie,że CE jest tylko na Europę to mnie trochę uspokoiło bo ten obiektyw raczej nie pochodzi z dystrybucji europejskiej.

Nie mniej dziękuję za informację...zawsze przyjemnie posłuchać mądrzejszych...

MacGyver
13-02-2010, 12:25
JA tam się nie znam na kompatybilności części ale zawsze można wymienić bagnet i pierścień ostrości przy okazji jakiegoś wypadku.
eLka to nie samochód, części zamienne muszą być oryginalne, zamienników nie ma :-)

Tak się trochę wypłoszyłem bo kasa nie mała...a lubię wiedzieć co mam.
Ale skoro piszecie,że CE jest tylko na Europę to mnie trochę uspokoiło bo ten obiektyw raczej nie pochodzi z dystrybucji europejskiej.

Canon od początku systemu EOS różnicuje nazwy sprzętu przeznaczonego na różne rynki. Skoro takie same puszki mogą się inaczej nazywać w Japonii, Ameryce i Europie to nic dziwnego że na szkłach przeznaczonych na inne rynki nie ma durnego europejskiego znaku bezpieczeństwa :-)

Janusz Body
13-02-2010, 12:29
eLka to nie samochód, części zamienne muszą być oryginalne, zamienników nie ma :-) ....

A Samyangi? Taż to eLki jak się patrzy. Niektóre też białe są. :mrgreen: ;-)

Bahrd
13-02-2010, 12:35
Na bagnecie rocznik to UV wiec MKII
Ja widzę nawet UW ;)
Jeśli można spokojnie wykręcić cały przód i nie ma na tym wykręconym wewnętrznym tubusie rys czy innych uszkodzeń, a przy f/1.2 są prawidłowe i odpowiednio duże aberracje przy kontrastowych ujęciach, to znaczy, że oryginał.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

No ba! ;)
I wyścielone są przeciwodblaskowo nawet równiej niż najnowsze Nikkory ;)

photobest
13-02-2010, 12:49
Ja widzę nawet UW ;)

NO fakt..z tym ,ze to nie mój obiektyw...tylko z sieci;-)
Pisałem ,ze to zdjęcie poglądowe

MacGyver
13-02-2010, 15:44
Chciałbyś wszczepić bagnet z Samyanga do eLi ? :mrgreen: