Zobacz pełną wersję : Zmniejszanie rozdzielczosci
liquidsound
12-02-2010, 18:52
Pytanko lamerskie. Dlaczego czasami efekt bicubic sharper gdy zmniejszamy rozdzielczosc do web daje dobre efekty a czasami widac straszne "przeostrzenie"? Co robic gdy mamy przeostrzenie widoczne?
myslidar
12-02-2010, 19:05
Zmniejszyć normalnie, bez wyostrzania :) Bez urazy, ale czasem mam wrażenie, że jak ktoś kto ma sporą wiedzę powie, że trzeba robić tak i tak, to większość powtarza to bez krytyki, co często nie idzie w parze z dobrymi efektami..
Ja zmniejszam zwykłym, domyślnym algorytmem w PSie, a następnie wyostrzam na ustawieniach 120-140%, 0,3pix, treshold 0. I jest ok, przynajmniej moim zdaniem.
liquidsound
12-02-2010, 19:10
No cale lata tak robilem ale juz mi sie woda z mozgu zrobila :P drzewa w kadrze strasznie fatalnie wychodza przy tym algorytmie zmniejszania.
myslidar
12-02-2010, 19:14
Bo on za bardzo wyostrza drobne elementy, natomiast fajnie sprawdza się do większych elementów, chociaż ja i tak zmniejszam tylko normalnie, a potem wyostrzam tak żeby było OK.
Janusz Body
12-02-2010, 19:17
Nie ma złotej reguły dla zmniejszania i ostrzenia. Inaczej zmniejsza się obrazy "o małej częstotliwości" a inaczej o dużej. (częstotliwość = ilość szczegółów i jak "często" w jednej linii zmieniają się kontrasty).
Prawdopodobnie w 70-80% przypadków bicubic sharper bedzie wystarczająco dobry. W pozostałych 20-30% niekoniecznie. Algorytmy zmniejszania sprowadzają sie do interpolacji a z tym może być różnie. Żadnego narzędzia nie powinno się stosować bezmyślnie :-)
EDIT: http://pl.wikipedia.org/wiki/Interpolacja_(grafika_komputerowa)
liquidsound
12-02-2010, 19:37
Tak tez robie. Zmniejszam normalnie, a potem ostrze Twoja akcja, zazwyczaj na 50% i efekt ok :)