Zobacz pełną wersję : Co polecić amatorowi do zaczęcia przygody "lepszą" fotografią?
kuba_rsx
12-02-2010, 10:14
Witam, no wiec mam taki problem drobny, co mam polecić znajomemu który z fotografii rodzinno okazyjnej chce się przesiąść na coś bardziej ambitnego (ciężko mi określić do dokładnie bo z tego co słyszałem to mydło i powidło). Wie co to przysłona, czas, iso itp.. O kompozycji pojęcie blade o PS'ie mgliste ale coś tam grzebie.
No wiec gość zdecydował że chce coś z Canona, bo dużo ludzi ma itp itd. Ja powiem szczerze się bardzo nie orientuje w zestawach canonowskich.. Siedzę w nikonie i jakbym miał coś niego polecać to to D90+18-105 lub 18-200 z uwagi na ich dobre własności optyczne (ostrość!) i vr i do tego jakaś stałkę np. 35 1.8 plus prostą lampę np. SB-600.
Jakie odpowiednik w Canonie możecie polecić? Bardziej chodzi o szkła bo body to w miarę znam - wchodzi w grę głownie 50D.
Chodzi o zachowanie jak najlepszego poziomu jakości wypluwanych fot do w miarę przyjemnej ceny.
500D i pochodne od razu mówię że odpadają - bo za małe, źle w ręku leżą.
Dzięki za rady.
PS
Wiem ze dużo o tym pewnie było ale naprawdę nie mam czasu na przekopywanie forum :\ jakby co to pogońcie mnie ale podając linki do odpowiednich wątków :)
a 500d + grip? 500 ma ładniejsze szumy imo.
kuba_rsx wysil sie i poszukaj :)
sebcio80
12-02-2010, 11:14
ja bym polecil jednak wspomnianego przez Ciebie Nikona, ktory to posiada sporo fajnych, dobrych i w miare tanich szkiel amatorskich, u Canona to z tym ciezko
Matt_K-K
12-02-2010, 11:20
Tutaj z podobnym zestawem to hmmm... jest nowy 18-135, ale nie ma USM, wiec to bardziej jako przedluzenie kita 18-55IS trzeba traktowac. Ponadto ze standardowych zoomow w niskiej cenie to raczej tylko niezalezni producenci. 17-85 od Canona jest dosc slaby mimo posiadania paru zalet.. wiec jakis Tamron 17-50, Sigma 18-50 czy 17-70 po odpowiednim dobraniu pod body da rade.
Co do stalki - to odpowiednika 35 1.8 DX raczej nie ma. Jest 35 2.0 , ale to starsza konstrukcja, aczkolwiek raczej lubiana. Najblizej do 35 1.8 ma chyba 28 1.8 USM, ale to juz inna ogniskowa i 2x wyzsza cena.
Jako lampa to 430EX II . Tu wybor raczej dosc prosty.
Tyle ze wtedy mowimy o kwotach raczej wyzszych niz za zestaw Nikona. Ponadto znajomy wybierajac w cos w Nikonie moglby cos podpatrzec/pozyczac/radzic sie u Ciebie i vice versa. To czasem potrafi miec znaczenie :)
A ja bym polecił kilka książek i warsztatów.
A ja polece ksiazke, ale nie warsztaty - nie da sie nauczyc robic zdjec w 2 dni.
Oczywiście, tak samo jak nie da się nauczyć robić zdjęć z książek, natomiast jedno i drugie może być cennym doświadczeniem.
Bo zeby nauczyc robic sie zdjecia, trzeba zaczac je robic :) Praktycza czyni mistrzem, a od teorii sa ksiazki. 2-dniowym kursom mowie nie w przypadku osob zaczynajacych zabawe z tematem. Na kurs mozna sie wybrac znajac juz wszystkie pojecia i jakis tam warsztat - dzieki temu mozna swiadomie wylapac te elementy ktore sa naprawde istotne i nam sie przydadza. Dla zoltodziobow jesli chca sie czegos uczyc polecam szkole fotograficzna ktora trwa minimum 2 lata, a nie 2dni.
kuba_rsx
12-02-2010, 12:28
No sęk w tym ze wszyscy znajomi itp mają canona ja jestem chyba jedynym wyjątkiem, aparat ma być właśnie pod kontem używania na warsztatach (kółku foto czy jak kto woli) a tam również ludzie używają canona, poszedł parę razy i teraz chce czerwone paski hehe. Ja tam nie namawiam specjalnie na D90 bo mały nie każdy lubi a 50D to już kawałek puszki się trzyma.
Co do lampy to utwierdziliście mnie w tym co wcześniej wybrałem.
A w szkłach się niestety nie poruszam wcale.. No chyba że trochę w tych drogich ale tutaj górna granica to 3tys za obiektywy. Żeby razem zamknęło się w ok 6k. Chodź na początku startowało z poziomu 4k.
Bo zeby nauczyc robic sie zdjecia, trzeba zaczac je robic :) Praktycza czyni mistrzem, a od teorii sa ksiazki. 2-dniowym kursom mowie nie w przypadku osob zaczynajacych zabawe z tematem. Na kurs mozna sie wybrac znajac juz wszystkie pojecia i jakis tam warsztat - dzieki temu mozna swiadomie wylapac te elementy ktore sa naprawde istotne i nam sie przydadza. Dla zoltodziobow jesli chca sie czegos uczyc polecam szkole fotograficzna ktora trwa minimum 2 lata, a nie 2dni.
Byłeś, sprawdzałeś, czy tylko teoretyzujesz? Ja byłem na kilku takich warsztatach, również jedno dniowych i mam całkiem odmienne zdanie.
A zastanowiles sie co da Ci przesiadka na Canona? Czy po prostu idziesz za wiekszoscia?
pank, nie bedziemy zaczynali offtopu o kursach, bo znowu Vitez nas skrzyczy ;) a to ze Ty masz dobre zdanie nie znaczy ze warto :)
elrond2000
12-02-2010, 12:32
ja rowniez jestem za Nikonem - zwlaszcza ze to twoj znajomy.
zawsze mozna cos poprobowac, pozamieniac...
ja wzialem canona bo znajomi maja (i np 550EX moge czasem pozyczyc)
a d90 to dobra pucha - mniejsza niz 50d, moim zdaniem ma lepsza matryce
tylko te obiektywy:
18-105 ma plastikowy bagnet wiec jak bedzie odkrecal to porazka
18-200 - nie lubie kombo-zoomow. poza tym znajomy toto uzywal 10h i oddal do sklepu.
polecilbym nowa sigme 17-70 HSM bo z nikonem sigmy dzialaja o niebo lepiej
bo jak sie uprze na canona to ciezko bedzie amatorskie szkla dokupic...
pozdrawiam
Drodzy współ-forumowcy,
przychodzi facet, grzecznie się wita, pisze wyraźnie, że się nie zna na Canonach bo używa Nikonów, pisze wyraźnie, że prosi o pomoc w wyborze sprzętu dla kolegi więc nie dywagujmy na tematy różne, nie pouczajmy miłego gościa na temat wyszukiwarki, tylko odpowiedźmy na temat.
Ja jestem i pozostanę początkującym użytkownikiem z jednym aparatem i jednym obiektywem, ale pewno ktoś tu jest, kto się naprawdę zna? Czy to tak trudno napisać: mam X, do tego Q, Y, Z - dobry zestaw, polecam.
Pozdrawia bezradny Leopold
pank, nie bedziemy zaczynali offtopu o kursach, bo znowu Vitez nas skrzyczy ;) :)
Czemu miałby? Taki kursy są dobrą odpowiedzią na pytanie "Co polecić amatorowi do zaczęcia przygody "lepszą" fotografią?".
a to ze Ty masz dobre zdanie nie znaczy ze warto
To działa również w drugą stronę, to że Ty masz złe nie znaczy że nie warto. Różnica jest tylko taka że ja swoje zdanie opieram na doświadczeniu a Ty na dywagacjach.
kuba_rsx
12-02-2010, 12:43
A zastanowiles sie co da Ci przesiadka na Canona? Czy po prostu idziesz za wiekszoscia?
Chyba nie doczytałeś. Szukam sprzęta nie dla siebie tylko dla znajomego. Ja mam D300 i jestem zadowolony nie planuje zmian. Ale D90 boję się polecać o tyle ze czasem w nim wyskakują errory właśnie np. z wspomnianym obiektywem 18-105 mimo ze jest bardzo ostry to przez plastikowy bagnet zdarza czasem ze nie styka coś i pokazuje brak obiektywu trzeba robić on/off albo poprawić szkło. No niby to w niektórych sztukach i stanowią mniejszość ale zawsze..
18-200 w swojej klasie jest bardzo chwalony ale z doświadczenia wiem ze megazoomy to dziadostwo.
Do sigm również bardzo ostrożnie pochodzę bo o ile ja jestem stanie sobie wybrać szkło to jak komuś zaczynam tłumaczyć to odrazu stwierdza ze sie nie będzie męczył i kupi co innego czego nie trzeba będzie sprawdzać i testować.
Chodzi o to żeby aparat szybko nie zaczął ograniczać i dawać możliwości rozwoju. O ile obecnie prawie wszystkie puszki spełniają ten wymóg to ze słoikami jest różnie.
Czy to tak trudno napisać: mam X, do tego Q, Y, Z - dobry zestaw, polecam.
Pozdrawia bezradny Leopold
Mam to co w stopce, dobry zestaw, polecam.
również pozdrawiam serdecznie
gotowy do pomocy pank
jesli lacznie 6k to 50d, zostaje 3200.
430ex - moze uzywka? zostaje 2600.
teraz mozna poszukac 17-55 IS USM uzywanego i ma dobry zestaw.
zamiast tego moze tez kupic 35/2 ~1000zł, 85 1.8, 50 1.4 - jesli chce stalki.
polecam tez zastanowic sie nad uzywka 5d + 430ex + uzywany tamron 28-75 albo stalka jedna
btw - pank - ty chodzisz na kursy jako swiadomy fotograf.
a zaplacic ~1000zł za kurs na ktorym ci powiedza co to przeslona, iso itd to nie warto:)
ty i czacha mowicie gruncie rzeczy o tym samym, tylko kazdy po swojemu:)
Chyba nie doczytałeś. Szukam sprzęta nie dla siebie tylko dla znajomego.
kurde, faktycznie - przepraszam :mrgreen:
Chodzi o to żeby aparat szybko nie zaczął ograniczać i dawać możliwości rozwoju. O ile obecnie prawie wszystkie puszki spełniają ten wymóg to ze słoikami jest różnie.
mi sie D90 podoba i spokojnie bym go polecil - ale moze posiadanie Canona ulatwi koledzie ewentualne pozyczanie sprzetu od grona w ktorym bedzie sie poruszal?
na pewno, niech kupuje tego canona - ulatwi mu to zycie.
patricko
12-02-2010, 14:04
idac za "pank": polecam kilka ksiazek i wpierw czytanie nim sie snobistycznie napchasz mega sprzetem ku uciesze swojej by pokazac wszem i wobec co to ja nie mam i na co mnie to nie stac
kuba_rsx
12-02-2010, 14:21
idac za "pank": polecam kilka ksiazek i wpierw czytanie nim sie snobistycznie napchasz mega sprzetem ku uciesze swojej by pokazac wszem i wobec co to ja nie mam i na co mnie to nie stac
Kurcze a ja proponuje czytać to co jest napisane zanim się zabierzesz do krytyki. Jak ja uwielbiam takie posty..
A co do twojego podejścia to rozumiem że ktoś ma przepraszać ze zarabia tyle ile zarabia, czuć się winny za to ze chce kupić dobrej klasy sprzęt? Opamiętaj się człowieku i jak nie masz co robić to idź robić zdjęcia.