Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Testy BF/FF

Feudos
09-02-2010, 13:18
Witam,

Szukajka nie współpracuje zemną zbyt przyjaźnie nie mogłem znaleźć żadnego tematu.
Potrzebuje pomocy odnośnie testów BF/FF na moim C50 f/1.8.
Ściągnąłem tablicę testów, jednak nie opisano tam jak taki test się robi, na jakiej dziurze robić zdjęcia? Czy jeśli focus pójdzie w górę to jest FF, a w dół BF?

Jeżeli jest tutaj temat o całym know-how tego, to poproszę przylinkować, a ten wtedy usunę.

Chris_11
09-02-2010, 13:22
Jeśli nie możesz znaleźć to tylko znak, żebyś sobie oszczędził testowanie dla swojego zdrowia psychicznego. ;)

A jeśli już musisz to w skrócie: ustawiasz obiektyw pod kątem 45 stopni, pełna dziura, pstrykasz fotkę i oceniasz, czy to w co celowałeś jest faktycznie "najostrzejsze".

MarcinG
09-02-2010, 13:26
Korzystałeś np z tej wyszukiwarki? (http://maciejko.net/cbsearch/)
albo z google? Skąd ściągałeś tą tablice?
http://www.focustestchart.com/chart.html tutaj też masz tablice i wszystko dokładnie opisane.

Czy jeśli focus pójdzie w górę to jest FF, a w dół BF?

raczej odwrotnie, choć mówienie w górę/w dól jest mylące, nie wiem o co Ci chodzi
to proste- tak jak znaczenie skrótów FF BF
FF- Front Focus- czyli ostrzy przed
BF- Back Focus - czyli ostrzy za

tezmarek
09-02-2010, 13:37
Witam,

Szukajka nie współpracuje zemną zbyt przyjaźnie nie mogłem znaleźć żadnego tematu.
Potrzebuje pomocy odnośnie testów BF/FF na moim C50 f/1.8.
Ściągnąłem tablicę testów, jednak nie opisano tam jak taki test się robi, na jakiej dziurze robić zdjęcia? Czy jeśli focus pójdzie w górę to jest FF, a w dół BF?

Jeżeli jest tutaj temat o całym know-how tego, to poproszę przylinkować, a ten wtedy usunę.

Możesz przymknąc do 2.0 lub 2.2 - zniknie ogólna "mgiełka" - czasami tak jest łatwiej zauważyć różnice pomimo nieco wiekszej GO.
Testując ostrzenie weź pod uwagę, że ten obiektyw ma niezbyt powtarzalny AF - więc wnioski lepiej wyciągać po kilku zdjęciach.
Jak już skończysz pastwić sie nad kartką, zrób próby z kilku metrów - bywa, że dla małych i dużych odloegłości błąd ma wręcz inny znak (o ile pamiętam Canon zleca odległość 50xogniskowa). Potem po prostu rób normalne zdjęcia i oglądaj. Dokonaj korekty biorąc pod uwagę wnioski z realnych sytuacji zdjęciowych. I nie przeadzaj z dokładnością bo osiwiejesz ;)