Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Wątek: Testy BF/FF

Mieszany widok

Dopiero zaczyna Awatar Feudos

Domyślnie Testy BF/FF

Witam,

Szukajka nie współpracuje zemną zbyt przyjaźnie nie mogłem znaleźć żadnego tematu.
    Potrzebuje pomocy odnośnie testów BF/FF na moim C50 f/1.8.
    Ściągnąłem tablicę testów, jednak nie opisano tam jak taki test się robi, na jakiej dziurze robić zdjęcia? Czy jeśli focus pójdzie w górę to jest FF, a w dół BF?

Jeżeli jest tutaj temat o całym know-how tego, to poproszę przylinkować, a ten wtedy usunę.
    Set: 400D, 18-55mm, 50mm, 8mm

All in all you're just another brick in the wall..

Uzależniony Awatar Chris_11
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Jeśli nie możesz znaleźć to tylko znak, żebyś sobie oszczędził testowanie dla swojego zdrowia psychicznego.

A jeśli już musisz to w skrócie: ustawiasz obiektyw pod kątem 45 stopni, pełna dziura, pstrykasz fotkę i oceniasz, czy to w co celowałeś jest faktycznie "najostrzejsze".
    Nieważne, czym... Ważne, jak...

Foto-Blog

Bywalec Awatar MarcinG
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Korzystałeś np z tej wyszukiwarki?
    albo z google? Skąd ściągałeś tą tablice?
    http://www.focustestchart.com/chart.html tutaj też masz tablice i wszystko dokładnie opisane.
    Cytat Zamieszczone przez Feudos Zobacz posta
    Czy jeśli focus pójdzie w górę to jest FF, a w dół BF?
    raczej odwrotnie, choć mówienie w górę/w dól jest mylące, nie wiem o co Ci chodzi
    to proste- tak jak znaczenie skrótów FF BF
    FF- Front Focus- czyli ostrzy przed
    BF- Back Focus - czyli ostrzy za
    Ostatnio edytowane przez MarcinG ; 09-02-2010 o 13:33

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Feudos Zobacz posta
    Witam,

Szukajka nie współpracuje zemną zbyt przyjaźnie nie mogłem znaleźć żadnego tematu.
    Potrzebuje pomocy odnośnie testów BF/FF na moim C50 f/1.8.
    Ściągnąłem tablicę testów, jednak nie opisano tam jak taki test się robi, na jakiej dziurze robić zdjęcia? Czy jeśli focus pójdzie w górę to jest FF, a w dół BF?

Jeżeli jest tutaj temat o całym know-how tego, to poproszę przylinkować, a ten wtedy usunę.
    Możesz przymknąc do 2.0 lub 2.2 - zniknie ogólna "mgiełka" - czasami tak jest łatwiej zauważyć różnice pomimo nieco wiekszej GO.
    Testując ostrzenie weź pod uwagę, że ten obiektyw ma niezbyt powtarzalny AF - więc wnioski lepiej wyciągać po kilku zdjęciach.
    Jak już skończysz pastwić sie nad kartką, zrób próby z kilku metrów - bywa, że dla małych i dużych odloegłości błąd ma wręcz inny znak (o ile pamiętam Canon zleca odległość 50xogniskowa). Potem po prostu rób normalne zdjęcia i oglądaj. Dokonaj korekty biorąc pod uwagę wnioski z realnych sytuacji zdjęciowych. I nie przeadzaj z dokładnością bo osiwiejesz

Uprawnienia umieszczania postów