Zobacz pełną wersję : Canon 550D - ogłoszony oficjalnie
A tymczasem ciekawy nowy Rebel już jest :)
Znaczy 550d.
Tutaj więcej info: http://www.dpreview.com/news/1002/10020806canoneos550d.asp
mate00sh
08-02-2010, 16:30
Ciekawa puszka - coś czuję, że za chwilę na allegro i giełdach pojawi się wysyp lekko używanych 500D :D
Sergiusz
08-02-2010, 16:34
Z informacji prasowej wynika:
Przegląd funkcji:
Londyn, Wielka Brytania, 8 lutego 2010 r. – Firma Canon przedstawiła dziś nowy aparat ze słynnej serii lustrzanek cyfrowych EOS — model EOS 550D.
EOS 550D definiuje na nowo rodzinę lustrzanek cyfrowych (DSLR) firmy Canon przeznaczoną dla klientów indywidualnych, oferując w kompaktowej i lekkiej obudowie technologie i funkcje kojarzące się z modelami półprofesjonalnymi. Dzięki nowoopracowanej, 18-megapikselowej matrycy APS-C CMOS połączonej z zaawansowanym procesorem obrazu DIGIC 4 i możliwością kręcenia filmów HD entuzjaści fotografii mogą być jeszcze bardziej kreatywni.
18-megapiskelowa matryca APS-C CMOS
Procesor DIGIC 4 o czułości ISO 100-6400 (rozszerzalnej do 12800)
Fotografowanie ciągłe z częstotliwością 3,7 klatki na sekundę
Nagrywanie filmów Full HD z ręcznym sterowaniem i możliwością wyboru częstotliwości rejestrowania klatek
Ekran LCD 3:2 Clear View o przekątnej 7,7 cm (3,0”) i rozdzielczości 1 040 000 punktów
System pomiarowy iFCL z 63-strefową, dwuwarstwową matrycą
Ekran Quick Control do szybkiej zmiany ustawień aparatu
Kompensacja ekspozycji w zakresie +/-5
Wybór maksymalnego progu automatycznego ustawiania czułości
Gniazdo zewnętrznego mikrofonu
Funkcja Movie Crop
No i pojawił się. Nawet stosunkowo niedużo było o nim plotek na forum. Główne zmiany w stosunku do 500D:
18 MPix
Digic 4
ISO 100-6400(12800)
Filmy full HD
Spory wyświetlacz 3" proporcje 3:2
Pomiar światła jak w 7d.
Kompensacja ekspozycji +/- 5 EV
Wybieralne maksimum w Auto ISO
Wsparcie dla Eye-Fi
pasożyt społeczny
08-02-2010, 16:40
Miało być 15Mpx i ruchomy wyświetlacz. Pewnie tą samą matrycę wsadzą do 60D :/
Pewnie tak. Ciekawe tylko z kim się ścigają na Mpix...
Kolekcjoner
08-02-2010, 16:42
Ciekawe - miał być jutro :).
Ewidentnie trochę wzięli z 7d.
Kolekcjoner
08-02-2010, 16:43
Pewnie tak. Ciekawe tylko z kim się ścigają na Mpix...
No jak to z kim z 500D :lol:.
pasożyt społeczny
08-02-2010, 16:43
Co to za przycisk Q?
http://optyczne.pl//?news=2653
fahrenheit
08-02-2010, 16:44
może (Q)uick Menu
Zmian sporo, szkoda ze nie dali sterowania lamp z kukulki tak jak w 7D:twisted:
Grzesiek_PL
08-02-2010, 16:53
Większych różnic co do 500D to nie ma troszkę więcej gumy, 18MPx, lepsze filmiki.
Ale za to jest nowa bateria i nowy grip :-)
pasożyt społeczny
08-02-2010, 16:56
może (Q)uick Menu
Chyba nie. Znaczy się może i tak, ale to bez sensu. W 450d po wciśnięciu MENU wskakiwało się w podręczne menu (jeżeli się ostatnio z niego korzystało). Czyli byłyby dwa przyciski z tym samym. Może chodzi o jakość zdjęć/filmów?
Powiem szczerze, że nie podoba mi sie kierunek działań canona :(
Co to za przycisk Q?
Gdzie widzisz ten przycisk "Q" oglądam, oglądam i nie widzę:confused::-D
Ciekawe - miał być jutro :).
Ewidentnie trochę wzięli z 7d.
Ciekawe czy wobec spadającej ceny 7d znajdzie się jeszcze miejsce na 60d?
Kolekcjoner
08-02-2010, 17:03
No fajny. Filmy konfigurowalne, kompensacja ekspozycji +- 5EV - świat się wali :lol:, auto iso też coś się daje ustawić, da się podłączyć mikrofon. Wyglądałoby na to, że u Canona coś drgnęło, że dają takie ficzery w entry level :).
pasożyt społeczny
08-02-2010, 17:03
Gdzie widzisz ten przycisk "Q" oglądam, oglądam i nie widzę:confused::-D
Do spółki z drukarką.
Myślę, że z faktu, iż 7d sprzedaje się jak ciepłe bułeczki (na świecie), wynika prosty wniosek, że ludzie wbrew opiniom dziennikarzy z pism uważających się za specjalistyczne, nie zwracają uwagi na rozdzielczość, dynamikę i inne takie tam czarnoksięskie zaklęcia. Właśnie dostali zapowiedź pojawienia się aparatu z niższej półki cenowej i gabarytowo-wagowej o podobnych możliwościach jak najlepiej sprzedający się obecnie aparat Canona. Rachunek jest prosty. Tańsza wersja będzie się sprzedawać lepiej.
Sergiusz
08-02-2010, 17:13
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img705.imageshack.us/i/eos550dbckkopia.jpg/)
źródło (http://img710.imageshack.us/i/eos550dfslflashwefs1855.jpg/)
źródło (http://img8.imageshack.us/i/eos550dtopnolenskopia.jpg/)
Zdjęcia z materiałów prasowych Canon.
MariuszJ
08-02-2010, 17:16
Bardzo ciekawa propozycja, zastanawiam się jak będzie z ceną.
Miałem kupić przeceniane 50D ale nie wiem czy się nie skuszę.
Q - może quiet shutter release
No fajny. Filmy konfigurowalne, kompensacja ekspozycji +- 5EV - świat się wali :lol:, auto iso też coś się daje ustawić, da się podłączyć mikrofon. Wyglądałoby na to, że u Canona coś drgnęło, że dają takie ficzery w entry level :).
Dokładnie! Sam jestem trochę zaskoczony, sporo zmian! Najważniejsze teraz pytanie to jak wypadną testy matrycy. Bardzo możliwe, że będzie miała ograniczoną dynamikę tonalną w porównaniu do tej z 7D (tak samo jak było w 500D w stosunku do 50D).
PS: Chyba czas otworzyć wątek z cyklu co będzie w 60D :) Ja stawiam na to, że to samo co w 50D + nowości z 500D... A może szybszy procesor i filmy 1080p60?
PS2: Jeszcze jeden ciekawy feature - możliwość sterowania z pilota bezprzewodowego RC-6. Mam nadzieję, że nie trzeba dokupić do tego gripa.
MariuszJ
08-02-2010, 17:21
Ogólnie mam teraz dylemat czy 50d(4.000zł z 'kitem' 17-85 usm) czy czekać na 60d :]
Nie wiem czy nie najlepiej by było 550D + 15-85
Nie wiem czy nie najlepiej by było 550D + 15-85
Tyle że nowe XXXD to takie zabawki plastikowe jak to do ręki weźmiesz a 50D czujesz ze masz kawałek aparatu :) + matówka w 50d jest genialna. Duża jasna spokojnie można z ręki ostrzyć co przy loteryjnym 50mm 1.8 się przydaje
+ to niestety aparat dla siostry będzie ja będe korzystał okazyjnie bo mam swojego leciwego 350d
Kolejna pucha z napakowaną matrycą... Zamiast odświeżać lensy, to mamy co chwilę nową puchę w której właściwie jest to samo co w poprzedniej...
Co jak co, ale grip do tej puchy jest przekomiczny ;)
MariuszJ
08-02-2010, 17:29
Tyle że nowe XXXD to takie zabawki plastikowe jak to do ręki weźmiesz a 50D czujesz ze masz kawałek aparatu :) + matówka w 50d jest genialna. Duża jasna spokojnie można z ręki ostrzyć co przy loteryjnym 50mm 1.8 się przydaje
+ to niestety aparat dla siostry będzie ja będe korzystał okazyjnie bo mam swojego leciwego 350d
Z wielką przyjemnością wziąłem do ręki 1000D po 20D. Kwestia gustu oraz uwolnienia się ze sprzętofilskiego utożsamiania cięższe/większe=lepsze.
Z ręki ostrzyć nie zamierzam, a już na pewno nie przez wizjer.
podoba mi sie to, ze Canon mysli uzytkowo nad aparatami. te 18Mpix to obiektywnie rzecz biorac za duzo, ale marketingowo znakomite. a skoro juz maja matryce, to co maja jej nie pakowac.
aparat ma sporo nowosci ficzerowych i to jest wazne. pomiar: nowy. kompensacja ekspozycji do 5EV - znakomita sprawa. 1080 w 3 trybach predkosci, ekranik LCD z sensownymi proporcjami (wreszcie!!!), konfiguracja Auto-ISO (hell froze over!)...
cena poki co mordercza, ale jak to dojdzie do 700 EUR za kit... to zupelnie niezle...
osoby rozplakujace sie nad 18 Mpix... litosci. Sony w 12Mpix ma gorsza kaszane per-pixel a i tak sie sprzedaje ;)
mate00sh
08-02-2010, 17:32
podoba mi sie to, ze Canon mysli uzytkowo nad aparatami. te 18Mpix to obiektywnie rzecz biorac za duzo, ale marketingowo znakomite. a skoro juz maja matryce, to co maja jej nie pakowac.
aparat ma sporo nowosci ficzerowych i to jest wazne. pomiar: nowy. kompensacja ekspozycji do 5EV - znakomita sprawa. 1080 w 3 trybach predkosci, ekranik LCD z sensownymi proporcjami (wreszcie!!!), konfiguracja Auto-ISO (hell froze over!)...
Do dziś myślałem o zakupie 7D (głównie z powodu filmów HD). Teraz muszę znów się zastanowić:)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
troche nazewnictwo by bylo mylace, ale kto wie...
z tym ze ja sie zgadzam, ze chwilowo nie ma miejsca na 60D. jakby to mial byc wydmuszkowy FF to by nazewnictwo bylo troche mylace, ale moze i w ten desen kombinowac... ?
Ale może to już czas na takie coś.
te 18Mpix to obiektywnie rzecz biorac za duzo
jezeli dla kogos istotna jest ilosc szczegolow na zdjeciu to bardzo dobra sprawa
jezeli dla kogos istotna jest ilosc szczegolow na zdjeciu to bardzo dobra sprawa
Trzeba mieć jeszcze szkło, które będzie w stanie wykorzystać tak upakowaną matrycę.
Trzeba mieć jeszcze szkło, które będzie w stanie wykorzystać tak upakowaną matrycę.
kazde szklo da wiecej szczegolow, no chyba ze totalny badziew bedzie
umowmy sie, ze targetem xxxD czyli Rebela jest poczatkujacy, amatorski fotograf. czytaj: A5 to jest juz duzy wydruk, bo 99,9% zdjec i tak konczy w 10x15.
tak, niewatpliwie 18Mpix potrafi byc zaleta, ale dla uzytkownika nieco bardziej zaawansowanego - w takim 7D czy hipotetycznym 60D. w 550D, na polce amatorskiej, to jest wylacznie zabieg marketingowy, dla osob, ktorym wydaje sie, ze tego potrzebuja. i racje maja o tyle, ze faktycznie wydaje im sie
No i jeszcze z nowych rzeczy:
- Copyright/photographer information - ustawiane w menu puszki
- 4 level battery reporting
- SDXC card support
Małymi kroczkami do przodu... :)
umowmy sie, ze targetem xxxD czyli Rebela jest poczatkujacy, amatorski fotograf. czytaj: A5 to jest juz duzy wydruk, bo 99,9% zdjec i tak konczy w 10x15.
teraz malo osob robi wydruki, zaleta jest powiekszenie do 100% gdzie jest mocno zauwazalny przyrost szczegolow.
Zreszta dla wydrukow wiekszych niz 10x15 wiecej Mpx pozwala nawet przy lekko poruszonych zdjeciach uzyskac ostrzejsze odbitki po skalowaniu, a przy A4 drobna nieostrosc jest juz mocna widoczna
teraz malo osob robi wydruki, zaleta jest powiekszenie do 100% gdzie jest mocno zauwazalny przyrost szczegolow.
Zreszta dla wydrukow wiekszych niz 10x15 wiecej Mpx pozwala nawet przy lekko poruszonych zdjeciach uzyskac ostrzejsze odbitki po skalowaniu, a przy A4 drobna nieostrosc jest juz mocna widoczna
ale musisz mieć szkiełko które na takiej matrycy da Ci sensowną jakość :) bo jak narazie takie upakowanie megapikseli to tylko szumy gratisowe na wyzszych iso.
ale musisz mieć szkiełko które na takiej matrycy da Ci sensowną jakość :) bo jak narazie takie upakowanie megapikseli to tylko szumy gratisowe na wyzszych iso.
nie musisz
nie musisz
Jasne, przecież pinhole styknie. :mrgreen:
MariuszJ
08-02-2010, 17:56
http://www.usa.canon.com/consumer/controller?act=ModelInfoAct&fcategoryid=139&modelid=19943
900$
Jasne, przecież pinhole styknie. :mrgreen:
:D + dodaj czas zgrywania się większych rawów + to że to Ci później w LR zamuli itd. :] jak dla mnie same minusy
ta tak jak na 7D masz szczegółów co nie miara... czyli wcale nei tak dużo.
chcesz szczegółów weź FF 21 mpx i masz.
7D ich nie ma wcale tak rewelacyjnie dużo. przy tak maych komórkach na matrycy trzeba statyw, podnoszenie lustra, krótki czas i wówczas będziesz miał efekty...a no i szkło pokroju nowej 100tki macro L 2.8
jesli nie wydruki, to zeskalowane wgladowki wielkosci ekranowej. jakby nie kombinowal - rozmiar, ktory rownie dobrze z matrycy 6Mpix daje sie spokojnie uzyskac. naprawde.
target 550D to jest moja zona. ona po wakacjach zada ode mnie wywolania RAW-ow i zrzucenia ekranowych JPEG-ow na pendrive. potem siada, wybiera fotki do albumu, kaze je sobie zrobic na cito i potem sama w programie uklada taki album i go zamawia. wielkosc pojedynczego ujecia to maksymalnie 10x15, gdzieniegdzie calostronne to 30x20. jej 450D to jest, do tych zastosowan, az nadto. poniekad, fotki z mojego 5D od jej 450D odroznia w tym albumie tylko warsztat i starannosc wykonania (to juz po stronie obslugujacego puszke) a z lupka sa kompletnie nie do odroznienia.
nie w ta strone kombinujesz. tzn. masz racje, ze drobne poruszenia latwiej po zeskalowaniu ukryc, ale wielkosc poruszenia nie jest stala (w piksslach) na roznych matrycach. jest proporcjonalna do ruchu katowego/ortogonalnego i skaluje sie ze wzrostem matrycy. tzn. jesli sztywno polaczysz ze soba aparaty 6Mpix i 24Mpix (o jednakowej wielkosci fizycznej matrycy) to poruszenie z matrycy 6Mpix bedzie na matrycy 24Mpix dokladnie 2x wieksze pikselowo. i summa summarum nie ma miedzy nimi roznicy w wydruku.
moze w koncu po pojawieniu sie 550d uda sie "shackowac" firmware od 500d zeby mozna bylo manualnie ustawiac parametry podczas filmowania.
Nie rozumiem czemu w wątku o już zapowiedzianym 550D gdybacie coś o nieistniejącym 60D. Już się nie będę bawił w przenoszenie między plotkami a światem realnym, tylko będę ciachał jak leci :roll: .
inna kwestia - jest jeszcze jeden, wazny aspekt premiery 550D:
500D down 100 EUR = 520 EUR za kit
450D down 70~80 EUR = 430 EUR za kit
1000D down 40~50 EUR = 360 EUR za kit
aktualne ceny:
Nikon D5000 kit = 500 EUR (a jego filmiki to... przy rebelu jak Legia Warszawa przy Realu Madryd :D *)
Nikon D3000 kit = 350 EUR
Panas GF1 - 500/700 EUR (golec/kit)
Panas G1 - 400/480 EUR
Playstation A380 kit - 540 EUR
Playstation A230 kit - 370 EUR
obnizka moze i przesadzona, ale moze z czasem do tego dojdzie...
* - przepraszam Real za stawianie w jednym zdaniu... :D
ale brzydal :D 18mpix to można billboardy drukować. ehh 500d FTW!
File Size (1) Large/Fine: Approx. 6.4MB (5184 x 3456 pixels)
(2) Large/Normal: Approx. 3.2MB (5184 x 3456 pixels)
(3) Medium/Fine: Approx. 3.4MB (3456 x 2304 pixels)
(4) Medium/Normal: Approx. 1.7MB (3456 x 2304 pixels)
(5) Small/Fine: Approx. 2.2MB (2592 x 1728 pixels)
(6) Small/Normal: Approx. 1.1MB (2592 x 1728 pixels)
(7) RAW: Approx. 24.5MB (5184 x 3456 pixels)
Exact file sizes depend on the subject, ISO speed, Picture Style, etc.
niestety brak sraw...
jesli nie wydruki, to zeskalowane wgladowki wielkosci ekranowej. jakby nie kombinowal - rozmiar, ktory rownie dobrze z matrycy 6Mpix daje sie spokojnie uzyskac. naprawde.
target 550D to jest moja zona. ona po wakacjach zada ode mnie wywolania RAW-ow i zrzucenia ekranowych JPEG-ow na pendrive. potem siada, wybiera fotki do albumu, kaze je sobie zrobic na cito i potem sama w programie uklada taki album i go zamawia. wielkosc pojedynczego ujecia to maksymalnie 10x15, gdzieniegdzie calostronne to 30x20. jej 450D to jest, do tych zastosowan, az nadto. poniekad, fotki z mojego 5D od jej 450D odroznia w tym albumie tylko warsztat i starannosc wykonania (to juz po stronie obslugujacego puszke) a z lupka sa kompletnie nie do odroznienia.
napisalem o swoim doswiadczeniu z 15 Mpx i 12Mpx, gdzie chocbys nie wiem jak kombinowal, przeliczal to zawsze jest wiecej szczegolow na zdjeciach tam gdzie wiecej Mpx, mam tu na mysli 50d i 5d i to z kazdym obiektywem.
Target takiego sprzetu w wielu krajach jest znacznie szerszy niz zwykli amatorzy jak Twoja żona, trzeba tez patrzec na mocno zaawansowanych amatorow aspirantow :), a nawet "tanich, zawodowych" slubniakow itp., ktorych nie stac lub nie chca drozszych nowych puszek
greg7878
08-02-2010, 18:19
napisalem o swoim doswiadczeniu z 15 Mpx i 12Mpx, gdzie chocbys nie wiem jak kombinowal, przeliczal to zawsze jest wiecej szczegolow na zdjeciach tam gdzie wiecej Mpx, mam tu na mysli 50d i 5d i to z kazdym obiektywem.
Dobrze zrozumiałem : 50D daje lepszy obrazek od 5D ???
nie w ta strone kombinujesz. tzn. masz racje, ze drobne poruszenia latwiej po zeskalowaniu ukryc, ale wielkosc poruszenia nie jest stala (w piksslach) na roznych matrycach. jest proporcjonalna do ruchu katowego/ortogonalnego i skaluje sie ze wzrostem matrycy. tzn. jesli sztywno polaczysz ze soba aparaty 6Mpix i 24Mpix (o jednakowej wielkosci fizycznej matrycy) to poruszenie z matrycy 6Mpix bedzie na matrycy 24Mpix dokladnie 2x wieksze pikselowo. i summa summarum nie ma miedzy nimi roznicy w wydruku.
ale 6 Mpx nie zeskalujesz juz do wiekszego wydruku czyli nie zmniejszysz poruszenia, a z wieksza iloscia Mpx mozesz to zrobic czyli zmniejszysz poruszenie i uzyskasz ostrzejszy wydruk
Dobrze zrozumiałem : 50D daje lepszy obrazek od 5D ???
nie, daje tylko wiecej szczegolow, wszystko inne jest znacznie lepsze w 5d
w zyciu. widze zdjecia z 5D i z 450D (oba po 12Mpix) i nie udowodnisz mi, ze ten crop ma chocby znikoma czesc tych szczegolow co 5D mkI. a 3Mpix wiecej w 50D nie zniweluje tej roznicy.
tu sa zdjecia z tego samego obiektywu z 5D i z 450D:
http://szmaragd.im.pwr.wroc.pl/~akustyk/temp/tam2875/JPG/
jak one maja podobna ilosc szczegolow, to ja jestem ksiadz...
co to za obiektywy?
co do roznic w szczegolowosci miedy 15 Mpix a 18 Mpix w cropie... przy dobrym obiektywie - jest szansa. kluczowym pytaniem jest czy ta roznica jest warta dodatkowej kasy. moim zdaniem absolutnie nie.
Target takiego sprzetu w wielu krajach jest znacznie szerszy niz zwykli amatorzy jak Twoja żona, trzeba tez patrzec na mocno zaawansowanych amatorow aspirantow :),
amator aspirant to po ang. prosumer i na ten rynek jest 50D.
a nawet "tanich, zawodowych" slubniakow itp., ktorych nie stac lub nie chca drozszych nowych puszek
moim zdaniem, jesli ktos na fotografii zarabia, to kupuje sprzet wedlug potrzeb. a do klepania kotleta na pewno Rebel, ktory ma kompensacje blysku zakopana w menu aparatu i szerokie pola AF, jest daleki od idealu. a umowmy sie, zawodowy fotograf, ktory z fotografii sie utrzymuje, placi podatki i cholerny ZUS, powinien moc sobie pozwolic na sprzet lepszy niz Rebel.
a to ze w PL mnostwo takich zdjec klepie sie chalupniczo, za pieniadze niewystarczajace na prowadzenie dzialalnosci, to inne zagadnienie... :)
ale 6 Mpx nie zeskalujesz juz do wiekszego wydruku czyli nie zmniejszysz poruszenia, a z wieksza iloscia Mpx mozesz to zrobic czyli zmniejszysz poruszenie i uzyskasz ostrzejszy wydruk
To się porobiło... to już więcej megapikseli działa nawet jak stabilizacja :lol:
w zyciu. widze zdjecia z 5D i z 450D (oba po 12Mpix) i nie udowodnisz mi, ze ten crop ma chocby znikoma czesc tych szczegolow co 5D mkI. a 3Mpix wiecej w 50D nie zniweluje tej roznicy.
u mnie 3 Mpx robi roznice, nie jest to tez z pewnoscia przyrost szczegolow wprost proporcjonalny do przyrostu Mpx. Zgadzam sie tez z Toba w pelni ze 5D jest lepszy od 450D w szczegolach i innych parametrach rowniez. Zreszta 5D robi najostrzejsze (ostrzejsze niz 5dII) zdjecia jakie widzialem z cyfrowego Canona, co nie oznacza, ze ma najwiecej szczegolow.
co to za obiektywy?
ze slabszych to np. 300 4 is, 50 1.4, a nawet 17-40, ktory mistrzem ostrosci nie jest
greg7878
08-02-2010, 18:43
To się porobiło... to już więcej megapikseli działa nawet jak stabilizacja :lol:
u mnie 3 Mpx robi roznice, ...
Marketing Canona rządzi :lol::lol::lol:
... nie od dziś !
il Dottore
08-02-2010, 18:43
/.../
Z ręki ostrzyć nie zamierzam, a już na pewno nie przez wizjer.
Co kto lubi, co kto lubi... :)
A mi sie 550D podoba jako entry-level z wieloma fajnymi ficzerami.
Jednak wbrew czcicielom pixeli nie podoba mi się 18Mpix w tym aparacie. Wyobrażacie sobie, jak by chodziło takie lustro z nowym procesorem i softem na wysokich ISO gdyby miało 12MPix?
tezmarek
08-02-2010, 18:45
...Wyobrażacie sobie, jak by chodziło takie lustro z nowym procesorem i softem na wysokich ISO gdyby miało 12MPix?
Na odbitkach generalnie tak samo...
Marketing Canona rządzi :lol::lol::lol:
... nie od dziś !
napisalem o tym co widze na zdjeciach, popracujesz troche tym sprzetem to tez zobaczysz, zreszta testy rozdzielczosci to potwierdzaja
il Dottore
08-02-2010, 18:48
Na odbitkach generalnie tak samo...
Wątpię. Chyba że za odbitki uznamy 9x13.
zawsze tak bylo, ze na lekko poruszonym zdjeciu przy malym powiekszeniu tego nie widac, dlatego co niektorzy krzycza na forum, aby dawac 100% wtedy dopiero widac ostrosc :)
W analogach, dlatego tez czesto nietrafione zdjecia, przy recznym ostrzeniu z jasnymi obiektywami pozwalaly spokojnie to ukryc przy malych odbitkach.
dolomity
08-02-2010, 19:10
Godzinę temu byłem w sklepie, żeby porównać 7D i 500D (proszę się nie śmiać, naprawdę wybieram między tymi dwoma aparatami). I muszę powiedzieć, że jako osobnikowi przyzwyczajonemu do 350D, 7D wydał mi się zbyt ciężki i niezgrabny. W zasadzie to jedyny zarzut wobec tego aparatu (może jeszcze kwestia ceny). Szkoda, że nie ma wersji 7D-light.
Jeśli zatem się okaże, że matryca 550D nie daje znacząco gorszych efektów niż 7D, po raz kolejny kupię lustrzankę entry-level. Głupio mi, ale mniejsze gabaryty są dla mnie atutem, szczególnie w trasie pieszej z plecakiem i dodatkowymi obiektywami.
tezmarek
08-02-2010, 19:20
Wątpię. Chyba że za odbitki uznamy 9x13.
Nie - takie np. 20x30. Ostatnio robiłem wyłącznie taki format. Kwestia, czy to jest 10 czy 15 Mpix nie ma wiekszego znaczenia. Na papierze liczy się zupełnie coś innego.
Godzinę temu byłem w sklepie, żeby porównać 7D i 500D (proszę się nie śmiać, naprawdę wybieram między tymi dwoma aparatami). I muszę powiedzieć, że jako osobnikowi przyzwyczajonemu do 350D, 7D wydał mi się zbyt ciężki i niezgrabny. W zasadzie to jedyny zarzut wobec tego aparatu (może jeszcze kwestia ceny). Szkoda, że nie ma wersji 7D-light.
Głupio mi, ale mniejsze gabaryty są dla mnie atutem, szczególnie w trasie pieszej z plecakiem i dodatkowymi obiektywami.
Takie przyzwyczajenie ale jakbyś od razu zaczął od czegoś cięższego to niemógłbyś pewnie trzymać "lekkiej" lustrzanki typu 350d. Mam 30d i koleżanka dała mi do potrzymania jej 350d... troche plastikiem zalatywało, dodam, że nie jestem profesjonalistą. Takie moje odczucia :)
Rzeczywiście marketing canona jest niesamowity... heh
dolomity
08-02-2010, 19:34
Takie przyzwyczajenie ale jakbyś od razu zaczął od czegoś cięższego to niemógłbyś pewnie trzymać "lekkiej" lustrzanki typu 350d. Mam 30d i koleżanka dała mi do potrzymania jej 350d... troche plastikiem zalatywało, dodam, że nie jestem profesjonalistą. Takie moje odczucia :)
Rzeczywiście marketing canona jest niesamowity... heh
Zgadza się - przyzwyczajenie. Zaczynałem od Canona 10s, ale coś się z nim porobiło i nie mogę włożyć karty pamięci. I tak się zraziłem, że kupiłem 350D. Męczyłem się, ale wreszcie przekonał mnie do siebie. Polubiłem ten plastik, mało ergonomiczną obudowę, nieprofesjonalny wygląd.
I jestem bardzo wdzięczny marketingowcom z Canona, że przygotowali dla mnie 550D. Po kupnie chętnie podzielę się z kimś połową pikseli z matrycy, filmami HD in statu nascendi i Life View.
Ja miałem dość ciężkiego pentaxa k200d . Bardzo zadowolony jestem z 1000d. Lekki jak jakiś kompakcik. Jak ide na spacer to zero obciążeń ;-). Nie to co tamta cegiełka. Ale każdy ma swoje upodobania.
550d dla mnie bardzo ciekawa propozycja. Podejrzewam, że sprzeda się świetnie. Kurcze coś mi się wydaje, że wcisneli mi, że filmy HD to jest to !;-)
no przyznam się ze ciekaw jestem tego co to będzie bo 500D szumi mniej niż 50D... ale najpierw pojawil sie 50D a potem 500D :-) a teraz odwrotnie.
500D w zasadzie wszystko wporzo po za matrycą - za dużo mpx i brak małych Rawów.
mor_feusz
08-02-2010, 19:57
100% wyjete z moich ust. Po zmianie 350D na 40D slysze "tylko biadolenie" ze za ciezko i jeszce jak 24-105 + 580 EX II to juz worek z piaskiem i nosic sie nie da. Taka 550D na zielonym kwadraciku i filmikami bedzie hitem, taki aparat to miod malina (dla zony). Dodatkowo wysokie ISO i KITowe szkielko z ISem - nie moze byc zle. Kompakty odpadaja (juz jej sie odeccialo patrzec na zdjecia w ciemnych pomieszczeniach z kompaktu - gdzie tam sieczka). Tak wiec ja uwazam za aparat rewelacja.
95% targetu tej puszki(pomijam kraje trzeciego świata w których jadą na nich nawet "zawodowcy") to jpegowcy z zielonego kwadracika. Więc nie płaczcie o srawy bo w tym segmencie pewnie ich nigdy nie będzie.
Btw - pełna klatka w takim body za 7k pln na wejściu to całkiem miła wizja.
Rewelacja! Seria dwucyfrowa traci rację bytu, jest "siódemka" i "minisiódemka". Jeszcze Canonie zrób "dużą piątkę" (7+5MkII) i dla innych pozamiatane ;)!
95% targetu tej puszki(pomijam kraje trzeciego świata w których jadą na nich nawet "zawodowcy") to jpegowcy z zielonego kwadracika. Więc nie płaczcie o srawy bo w tym segmencie pewnie ich nigdy nie będzie.
Btw - pełna klatka w takim body za 7k pln na wejściu to całkiem miła wizja.
Będą. I sterowanie kukułką będzie. Wasia zrobi!
zdRAWki
yggdrassill
08-02-2010, 20:29
Niby to oczywiste, ale dopiero teraz to zrozumiałem :). Faktycznie - nie wiem, co miałby mieć 60d, żeby kupić go zamiast 550d lub 7d.
9 punktów krzyżowych AF i 6kl/sek oraz body magnezowe i wystarczy
Niby to oczywiste, ale dopiero teraz to zrozumiałem :). Faktycznie - nie wiem, co miałby mieć 60d, żeby kupić go zamiast 550d lub 7d. Ciekawe tylko, jaki system AFu będzie miała pięćsetpiędziesiątka - czy będzie to to samo, co w 450d, czy już coś lepszego?
wieksza puszka
lepszy AF - taki okrojony z 7D
szerszy zakres ISO normalnego
i to tyle, nei wiem co jeszcze mogą wcisnąć pośredniego
albo wariant jaki zrobili w G11 i do 60D wsadzą matryce np 12 mln.
brak tylko odchylanego LCD i byłby ideał dla pro-amatora
zostawili sobie furtkę dla 600d ;)
a będzie miał mikro-adjustment ten 550d ?
i korekcja ekspozycji +- 5EV - coś ten canon normalnieje czy jak ...
jeszcze czas na stabilizację korpus (nawet taką 1 EV) ! - może doczekamy
dolomity
08-02-2010, 20:32
Dlaczego? Można trochę popłakać. Tym bardziej, że niektórzy z grupy potencjalnych celów tego targetowania czasem jednak robią zdjęcia w RAW, bo mają (atawistyczną?) potrzebę wywoływania "filmu". Przy przesiadce z 8M na 18M sRAW byłby jak znalazł (w końcu to konserwatywna grupa). Tym bardziej, że nawet niektórym "jpegowcom z zielonego kwadracika" zdarza się robić zdjęcia np. na P albo (nie wiem, czy nie naruszam jakiegoś XXXD tabu) Av czy M. Ba! Potem może nawet - mimo mało przyjaznego menu - dotrą do opcji zmiany na RAW. Czy wtedy zaliczeni zostaną do lepszej kasty?
Ciekawi mnie bardzo AF w 550D.
a co w nim ciekawego? jeden punkt krzyżowy a reszta normlana
dolomity
08-02-2010, 20:45
a co w nim ciekawego? jeden punkt krzyżowy a reszta normlana
Nie napisałem, że jest ciekawy, tylko że, używając innego sformułowania - jestem nim zainteresowany. Co oznacza tyle, że nie ma jeszcze informacji, jak działa. Zapewne niebawem okaże się, czy jest wart zainteresowania.
u mnie 3 Mpx robi roznice, nie jest to tez z pewnoscia przyrost szczegolow wprost proporcjonalny do przyrostu Mpx. Zgadzam sie tez z Toba w pelni ze 5D jest lepszy od 450D w szczegolach i innych parametrach rowniez. Zreszta 5D robi najostrzejsze (ostrzejsze niz 5dII) zdjecia jakie widzialem z cyfrowego Canona, co nie oznacza, ze ma najwiecej szczegolow.
OK, jak bede mial okazje to porownam jakies 50D z 5D pod wzgledem szczegolow. 450D na pewno porownania nie wytrzymuje, ale wierze na slowo, ze te 3Mpix moga tu robic roznice.
natomiast co do poruszenia, to jednak mysle, ze nie z tej strony patrzysz. wielkosc poruszenia (fizycznego reki, jeszcze bez przygladania sie matrycy) i jego wplyw na wydruk jest z grubsza jednakowy, bez wzgledu na gestosc upakowania pikseli na matrycy. inaczej rzecz ujmujac: jesli udaje Ci sie obiektywem 50mm robic z reki 1/30 s, ktore bez zarzutu prezentuje sie na odbitce 20x30 cm, to tak bedzie i dla matrycy 12Mpix i dla 18Mpix. w takim samym odsetku ostrych zdjec.
Ty natomiast mowisz o poruszeniu w znaczeniu drobnej nieostrosci na poziomie pikseli. i tu, bezdyskusyjnie, wiecej pikseli pozwala latwiej ukryc takie niedociagniecia. tylko, ze takie drobne poruszenie jest mniej prawdopodobne przy gesciej upakowanej matrycy.
Nie napisałem, że jest ciekawy, tylko że, używając innego sformułowania - jestem nim zainteresowany. Co oznacza tyle, że nie ma jeszcze informacji, jak działa. Zapewne niebawem okaże się, czy jest wart zainteresowania.
a to przecież to samo co we wczesniejszych xxxD 500D/450D jak dobrze pamietam to i 400D miał 9 pkt (1 krzyżowy a 8 zwykłych)
No i pojawił się. Nawet stosunkowo niedużo było o nim plotek na forum. Główne zmiany w stosunku do 500D:
18 MPix
Digic 4
ISO 100-6400(12800)
Filmy full HD
Spory wyświetlacz 3" proporcje 3:2
Pomiar światła jak w 7d.
Kompensacja ekspozycji +/- 5 EV
Wybieralne maksimum w Auto ISO
Wsparcie dla Eye-Fi
Canon 500D i 550D mają te same procesory DigicIV i chyba ISO to samo....
Zbyszko666
08-02-2010, 21:05
Trzeba przyznać ,że i paseczek jest już pro na szyję:D:
Canon 500D i 550D mają te same procesory DigicIV i chyba ISO to samo....
Ale auto ISO ma konfigurowalne.
Kolekcjoner
08-02-2010, 21:14
No jedno co by mógł mieć to Raw + sJpg.
Niewiele tego konfigurowania dali. Tylko górny zakres ISO. Na resztę pewnie poczekamy do 750d...
tezmarek
08-02-2010, 21:18
Pytanie tylko co mozna skonfigurować... Wszyscy prosili o możliwość określenia maksymalnego czasu i minimalnej przysłony, więc oczywiście Canon da mozliwość określenia maksymalnego ISO ;)
Wszyscy prosili o możliwość określenia maksymalnego czasu i minimalnej przysłony,
O nie. Ja nie prosiłem.
Nie przesadzajmy. Dołożyli do puszki przydatny bajer to narzekamy, że nie dali czegoś jeszcze.
cholera a ja chciałem FF 16 mpx w 550D i nie dali, znowu zaczynamy psioczyc zanim puszkę bedziemy mieli w ręce, nie dobrze. To chyba natura Polaka Canoniera.
justanimage
08-02-2010, 21:32
Fajny aparat do filmow i na dłuższe wycieczki bedzie jak znalazł....
PS nie wiecie kiedy w bedzie dostepny w PL?
Co to za przycisk Q?
...... new 'Q' button (for fast access to the Quick Control Screen)
http://www.youtube.com/watch?v=C2VbOtr8-58
i świetny komentarz:
it's pretty ironic that you point out how the camera has stereo mic input and how it is "absolutely important for shooting movies" when this video is in mono.
pietro.s
08-02-2010, 21:33
"ekran Quick Control do szybkiej zmiany ustawień aparatu"
po opisie sądziłem, że to dodatkowy wyświetlacz, szkoda że nie dopatrzyłem się na obudowie ;)
wpadło mi w oko jeszcze, że mniej RAW w serii robi, pewnie 18Mpx zapycha bufor...
na stronie canona piszą, że obudowa z włókna szklanego
A jak z micro adjustmentem? Czy to wciąż funkcja zarezerwowana wyłącznie dla posiadaczy wyższych modeli?
A jak z micro adjustmentem? Czy to wciąż funkcja zarezerwowana wyłącznie dla posiadaczy wyższych modeli?
Na to wygląda.
canon musi zarabiać na kalibracji szkieł :-)
Kalibracja jest darmowa, z tego co wiem. Przynajmniej w Sigmie, nie wiem, jak z Canonem...
myslidar
08-02-2010, 22:07
I czasem trwa 2 miesiące :D
w canonie jest darmowa jak masz gwarancje na obiektyw. a jak na body to mogą softwareowo nauczyc coś tam body ale to nie to samo.
Merauder
08-02-2010, 22:11
W sumie to nie wiem co mam myslec o tym sprzecie. Ja jestem zdziwiony ilosci pixeli, ale tylko dlatego, ze w serii G mozna bylo zaobserwowac odwrotna tendencje.
Serio nie mogli zostac juz na tym i tak za wysokim pulapie 15 mpixow i starac sie ulepszac matryce?
Kiedy on będzie w sprzedaży - wiadomo coś?
myslidar
08-02-2010, 22:12
Masz ulepszone 15 mpixow :)
Canon EOS 550D wchodzi do sprzedaży 24 lutego.
Canon EOS 550D wchodzi do sprzedaży 24 lutego.
skąd taka informacja? sprawdzona?
Ja powiem tak: mam nadzieję, że dostanę tę puszkę w tym roku. Za zaoszczędzone pieniądze (430EXII) do kita dokupię lepsze szkło - 70-200/4IS.
Nikon D90 będzie musiał mieć i dobre video i dużo elektroniki z D3s, bo na bank 18 MPx mieć nie będzie.
Osobiście za porażkę "prosumer'ów" odbieram brak chociaż jednej ef-s, jasnej stałki: odpowiednika 35/1.8DX.
copyright: dla mnie bajka, o AutoISO wspominiał już akustyk ;)
pasożyt społeczny
08-02-2010, 22:33
Opis i pierwsze wrażenia --> http://www.dpreview.com/previews/CanonEOS550D/
Przycisk Q to Quick Control Screen
wojtek_j
08-02-2010, 23:03
Ja chyba sprzedam 7d i kupię 550d w sumie ma więcej MPix :)
darek-dorado
08-02-2010, 23:09
Ja chyba sprzedam 7d i kupię 550d w sumie ma więcej MPix :)
Chyba mają tyla samo, czyli 18 mln....
Kilka uwag na gorąco:
matryca - będzie porażka pod względem szumów i rozpietości tonalnej tzn. szumy pójdą z 500D a rozpiętość z 7D i wyjdzie to co wyjdzie, a gdyby się ktoś pytał skąd wiem to opieram się na doświadczeniu. 18mpix to dużo za dużo (15mpix to również za dużo) 12mpix by wytarczyło, co do powiększeń to akurat mam odwrotne zdanie od poprzedników albo robię duże albo żadne tzn. pokazuję na ekranie :). co do tych 15 mpix to może ktoś o dużej wyobraźni widzi więcej detalu ja widzę szum - szum wielki jak zimowe niebo z gwiazdami na mniejszych matrycach tego nie było - da się z tego zrobić zdjęcie ale wolałbym bez szumu, oczywiście posiadacze będą twierdzić że widzą detal - posiadacz jak już wyda kasę to mu się zawsze wyobraźnia niepomiernie zwiększa
filmy - znam takich co na to czekali i kupią ten aparat sprzedając 500D - mikrofon, sterowanie, szybsze full HD jeśli ktoś kręci i chce zrobić coś odrobinę bardziej konkretnego to pewnie będzie zadowolony, tu widać postęp
ekranik - nie wiem po co lepszy w 500D jest dobry (nawet czasem za dobry) ne zalapałem tematu z proporcjami tego ekranu ale przeczytam jeszcze raz :) 3:2 znaczy tak jak ma być bo chyba czegoś nie łapię w tej reklamie
przycisk Q - to pewnie drugi direct print jeden do drukarki kolorowej drugi do czarno-białej
co do targetu to ja jestem targetem tego aparatu - lubię małe korpusy, inne parametry są dla mnie bardziej niż wystarczające zdjęć seryjnych nie robię, wysokiego iso nie używam 99% zdjęć robię na ISO 100 (pewnie 1600 będzie spokojnie używalne), problemów z af nie mam, miałem już w życiu kilka większych aparatów, nie mam parcia na sprzęt, czy go kupię - nie wiem na szczęście nie będę królikiem i będę w stanie zrobić trochę zdjęć zanim go kupię
ale ty jesteś Prorokiem jaś!
Ale patrząc na 5D MkI i MkII powinno byc jak mówisz a tak nie jest.
Nie kibicuje jakoś specjalnie 550D ponieważ ta grupa produktowa nie jest do mnie skierowana ale nie ciesze sie kiedy jakiś model daje d..y
adamires
08-02-2010, 23:35
Tak sobie mysle. Telefonem komorkowym mozna zrobic "zdjecie" czy nagrac "filmik", ale z aparatu fotograficnego nie mozna "zadzwonic" :)
Tak sobie mysle. Telefonem komorkowym mozna zrobic "zdjecie" czy nagrac "filmik", ale z aparatu fotograficnego nie mozna "zadzwonic" :)
buuhahha... to był tekst dnia :-)
mamy dobre telefony z kiepskimi apatratami więc powinniśmy mieć dobre aparaty z kiepskimi telefonami... ;-)
bedzie test jak szybko da się wpisac smsa na wyświetlaczu aparatu 60D ;-)
Grzesiek_PL
08-02-2010, 23:41
Będzie dotykowy :)
tylkoNikon
08-02-2010, 23:47
powinien być 1 model z matrycą 20-24 mpx dla potrzebujących dużych odbitek - reszta modeli stop na 12mpx i pracować nad używalnym wysokim ISO
ale ty jesteś Prorokiem jaś!
Ale patrząc na 5D MkI i MkII powinno byc jak mówisz a tak nie jest.
Nie kibicuje jakoś specjalnie 550D ponieważ ta grupa produktowa nie jest do mnie skierowana ale nie ciesze sie kiedy jakiś model daje d..y
Nie bardzo widać związki 5D I i II z małymi matrycami APS-C widać się daleko już od tego sprzętu (xxxD) oddaliłeś, ja jestem prawie zupełnie szczęśliwym posiadaczem 500D więc coś wiem o szumach tej 15mpix matrycy.
Sprzęt mnie mało rusza, wolę robić zdjęcia a to tego potrzebuję naprawdę mało.
Ja kibicuję temu modelowi i to nawet bardzo bo go może kiedyś kupię albo kupię starą piątkę lub nową piątkę lub jeszcze nowszą piątkę.
7D, 50D nie kupię bo ta grupa produktowa nie jest do mnie skierowana :)
chciałbym żeby to był przyzwoity aparat (550D), nie cieszę się jak jakiś model daje ciała po prostu stwierdzam fakty.
Grzesiek_PL
09-02-2010, 00:05
500D - 3.4 fps up to 170 JPEG / 9 RAW frame
550D - 3.7 fps up to 34 Large/Fine JPEG / 6 RAW frames
Dla mnie 550D ma poważną wadę ;)
no co? pamieci u canona drożeja ;-) a po za tym to jak ze sportowym samochodem, możesz szybko ale na mniejszym zasięgu ;-)
co do targetu to ja jestem targetem tego aparatu - lubię małe korpusy, inne parametry są dla mnie bardziej niż wystarczające zdjęć seryjnych nie robię, wysokiego iso nie używam 99% zdjęć robię na ISO 100 (pewnie 1600 będzie spokojnie używalne), problemów z af nie mam, miałem już w życiu kilka większych aparatów, nie mam parcia na sprzęt, czy go kupię - nie wiem na szczęście nie będę królikiem i będę w stanie zrobić trochę zdjęć zanim go kupię
Tutaj jest dużo zdjęć na 1600.
http://www.dpreview.com/galleries/reviewsamples/albums/canon-eos550d-beta-samples/slideshow
Wydaje mi się, że z szumami jest tak samo jak na 500d.
Grzesiek_PL
09-02-2010, 00:30
Ale te zdjęcia są odszumiane ;) To nie są surowe raw'y. Więc nic tu puki co nie porównamy.
Ale te zdjęcia są odszumiane ;) To nie są surowe raw'y. Więc nic tu puki co nie porównamy.
No faktycznie, popatrzyłem jeszcze raz na zdjęcia z 500d i wydały się mniej odszumione. Trzeba poczekać na jakieś inne sample.
Kilka uwag na gorąco:
matryca - będzie porażka pod względem szumów i rozpietości tonalnej tzn. szumy pójdą z 500D a rozpiętość z 7D i wyjdzie to co wyjdzie, a gdyby się ktoś pytał skąd wiem to opieram się na doświadczeniu.
Ciekawe jakim doświadczeniu...? Na razie z tego co widzą moje oczy to mogę powiedzieć tyle, że w moim 40D używalne jest ISO800 (ew ISO1600), w 15to megapikselowym 50D używalne jest ISO1600 (ew ISO3200), a w 18to megapikselowym 500D używalne jest ISO3200 (albo nawet i ISO6400)
I to wszystko przy zachowaniu większej ilości detali. Wg mnie Canon wrócił na prowadzenie pod względem matryc.
Zobacz sobie na sample na dpreview:
http://www.dpreview.com/galleries/reviewsamples/albums/canon-eos550d-beta-samples/slideshow
Mogę pomarzyć o takiej jakości obrazka przy ISO1600 na moim 10cio megapikselowym 40D...
Tutaj jest dużo zdjęć na 1600.
Wydaje mi się, że z szumami jest tak samo jak na 500d.
Fajnie ale ja używam 1600 od bardzo wielkiego dzwonu, zwykle używam ISO100, twierdzilem tylko że pewnie 1600 jest spokojnie używalne bo w 500D jest, jednym słowem wysokie iso mnie nie rusza.
Z szumami w 500D jest tak że jak robisz "normalne" zdjęcia to jest całkiem spokojnie tzn. szumy widać i jak się sprężysz to odszumisz, jeśli naświetlisz odrobinę dłużej np. 30 sekund lub 2 minuty albo 45 minut no to wtedy szumy mogą być dość wariackie - przy mniejszych matrycach tego nie było - wiem bo używałem. Z takimi szumami również można skutecznei walczyć ale mniejsza matryca załatwiała (lub załatwiała w znacznym stopniu) by sprawę.
Zamawiałam obrotowy LCD ze sprawnie działającym LiveView, ale widać przeoczyli, koncentrując się na filmikach i dodaniu megapikseli. Szkoda, było już parę sytuacji, że fajny kadr mi przez brak takiego telewizora w 450D uciekł (a starym A95 bym złapała, mimo wolniejszego AF). Fotografowanie z niskiej perspektywy z użyciem wizjera to czysty masochizm i zanim to zrobię, pięć razy się zastanowię czy warto się męczyć (w międzyczasie obiekt zdąży się już oddalić, lub magiczna chwila odpłynie w siną dal). Ręczne ostrzenia na statywie też by było wygodniejsze.
Jeśli Canon nastawia się na (fuj!) filmiki, to tym bardziej telewizor na przegubie powinien być. W obecnej formie promują trzymanie aparatu "na zombie".
Ciekawe, czy wreszcie zebrali do kupy w menu wszystkie opcje sterowania błyskiem...
(to było moje marudzenie wstępne, oparte na widzimisiach ;-))
Kyokushin
09-02-2010, 09:26
haha, no i zrobili w trąbę wszystkich którzy czekali na firmware do 500d.
Wyraźnie widać, że najpierw powstał 550D, później go okroili o gniazdo mikrofonu i manualne kręcenie filmów i sprzedali jako 500D.
haha, no i zrobili w trąbę wszystkich którzy czekali na firmware do 500d.
Wyraźnie widać, że najpierw powstał 550D, później go okroili o gniazdo mikrofonu i manualne kręcenie filmów i sprzedali jako 500D.
Niee-e. Najpierw powstał 500D, potem 7D, potem 550D. To elementarne!
zdRAWki
dolomity
09-02-2010, 09:41
Z szumami w 500D jest tak że jak robisz "normalne" zdjęcia to jest całkiem spokojnie tzn. szumy widać i jak się sprężysz to odszumisz, jeśli naświetlisz odrobinę dłużej np. 30 sekund lub 2 minuty albo 45 minut no to wtedy szumy mogą być dość wariackie - przy mniejszych matrycach tego nie było - wiem bo używałem. Z takimi szumami również można skutecznei walczyć ale mniejsza matryca załatwiała (lub załatwiała w znacznym stopniu) by sprawę.
Kiedy przejrzałem na szybko zdjęcia z ostatnich lat, sporą ich część zrobiłem właśnie na 1600/800 ISO - w warunkach, które tego niestety wymagały. Dlatego jedną z istotnych cech nowego aparatu jest dla mnie używalne 1600. Jeśli 550D da również możliwość skorzystania z 3200, to staje się dla mnie atrakcyjną formą przesiadki z 350D. Mimo zdecydowanie zbyt dużej matrycy.
Dla mnie oglądanie zdjęć na monitorze jest pierwszym, ale nie ostatnim etapem - wybrane zdjęcia jednak drukuję. I wyznam, że efekty pracy z 350D, nawet przy 800 ISO, nie były dla mnie na papierze odstręczające. Ale ponieważ teraz aparat kupuje się tylko na kilka lat, czas staruszka powoli się kończy i trzeba się przesiąść.
Galeria zdjęć z 550D - dla mnie - jest zachęcająca. Za dużo mniejsze pieniądze niż kiedyś kosztowało 350D będę mógł kupić aparat nie-gorszy. A ponieważ już się przekonałem do wydania nieco innej kwoty na 7D, za "zaoszczędzone" w ten sposób pieniądze wreszcie podejdę do wymiany krótszego obiektywu. Z marketingowego punktu widzenia Canon i tak wygrywa...
:o
Dało się? Dało.
Szkoda tylko, że tak późno.
Może zaimplementują to w następnym firmware do 5d MkII, jak myślicie? :roll:
Dało się? Dało.
Nie zaimplementują. Dzięki temu łatwiej będzie im przekonać Cię do zakupu mkIII...
(...) prostu stwierdzam fakty.
Fakt jest taki, że nie widziałeś jeszcze 550d na oczy, a już wydałeś wyrok...
Pomijając obiecany 24P FW, 5D2 is dead. Imho wzorem klasyka, ostatnim firmware'rem załatwią sprawę kompatybilności większych kart a i to nie jest pewne, jeśli 5D2 ma skrócony cykl życia produktu.
EOS_User
09-02-2010, 10:45
Jakość, jakość i jeszcze raz jakość a nie ilosć. Nie rozumiem tylko po co aż 18 mpix, to jest jakiś bezsensowny wyścig pikseli. Canon powinien raczej postawić bardziej na jakość obrazu. Jak tak dalej pójdzie to niedługo matryca w aparacie tej klasy czyli "entry-level" będzie wynosiła 22 mpix, tylko pytanie po co. 18 mpix, czyli o 3 mpix więcej niz w 500D ale procesor obrazu Digic IV czyli ten sam co w 500D, na jakość zdjęcia to się raczej nie przełoży. Matryca 18 mpix miała by sens, gdyby Canon zastosowałby w modelu 550D nowszy procesor np. Digic V.
myslidar
09-02-2010, 10:52
Błagam Was, ile można czytać o tym że matryca za duża. Jak się polityka Canona nie podoba to zawsze można do Nikona się przenieść. A to pisanie i tak się z Waszej strony skończy jak kupicie jakąś nowa puszkę z WIELKĄ ilością mpix..
Ja rozumiem, że trzeba dostrzegać wady i zalety. Ale albo zostaje się w Canonie i akceptuje te napakowane matryce, albo zmienia się system.
Co najlepsze najwięcej o tym napakowaniu piszą teoretycy, którzy nie robili jeszcze zdjęć nowymi matrycami.
powinien być 1 model z matrycą 20-24 mpx dla potrzebujących dużych odbitek - reszta modeli stop na 12mpx i pracować nad używalnym wysokim ISO
A co to są duże odbitki - tzn. ile na ile żebym zrozumiał o czym mówimy i jakie obiektywy chcesz do tego przypinać :).
A tak ogólnie to widzę że marketing canona działa znakomicie - zwiększanie matrycy jest doskonałym czynnikiem zwiększającym sprzedaż, przeciętny kowalski nic nie wie o szumach i dynamice za to megapixele to coś co przemawia do jego wyobraźni, w kompakcie miał 12mpix (albo i więcej) to w lustrzance też przecież powinien mieć - trzeba sobie to jasno powiedzieć grupą docelową są byli użytkownicy kompaktów można dać dużo mpix bo i tak robią małe odbitki i nie zauważą jakiegoś pogorszenia jakości, za to kupią większe nośniki. No i zawsze na pytanie kumpla ile ma megapixeli można powiedzieć liczbę większą niż liczba napisana na kompakcie kumpla. Ja z kompaktami mam nikłe doświadczenie bo nigdy nie posiadalem ani analogowego ani cyfrowego kompakta ale widzę że marketing działa.
Ktoś napisał że piszę wyrok nie mając aparatu w ręce - nie zgadzam się jak napisałem jestem szczęśliwym posiadaczem 500D (może nawet kupię 550D albo kolejny xxxD) i coś mogę powiedzieć (obiektywnie) o zaletach i wadach większej matrycy tutaj będzie bardzo podobnie.
Jakość, jakość i jeszcze raz jakość a nie ilosć. Nie rozumiem tylko po co aż 18 mpix, to jest jakiś bezsensowny wyścig pikseli. Canon powinien raczej postawić bardziej na jakość obrazu.
Widać, że stawia na ilość i jakość. Wystarczy zobaczyć co produkuje 7D. Jeżeli uważasz, że za dużo MP można kupić canona 1000d lub jakiegoś nikona. Jeżeli nikon to min. 5000d jakość będzie podobna, a mniej MP.
Jakość, jakość i jeszcze raz jakość a nie ilosć. Nie rozumiem tylko po co aż 18 mpix, to jest jakiś bezsensowny wyścig pikseli.
Bo teraz o technicznym kierunku rozwoju sprzetu decyduja marketoidy, a nie dzialy techniczne. W zwiazku z czym bezdziemy mieli wieksze matryce bo przeciez tak latwo mozna napisac "NASZ APARAT MA PIERDYLIARD MEGAPIXELI", zamiast np popracowac nad wieksza rozpietoscia tonalna czy mniejszymi szumami. Kto by tam zrozumial w reklamie po co komus jakas rozpietosc tonalna, jak on potrzebuje super uber hiper duzo megapixeli, zeby mogl potem poogladac zdjecia na telewizorze nagrane wczesniej na DVD.
Niestety, swiat schodzi na psy i raczej sie to juz nie zmieni, musimy sie przyzwyczaic.
kuba_rsx
09-02-2010, 12:05
Kurcze ale duże pliki z tego będą, trzeba mocnego kompa do tego, dużych kart i dysków. Nie sądzicie że jak na amatorski pułap to trochę przesada?
myslidar
09-02-2010, 12:26
Przecież masz mniejszego JPGa, który da Ci już świetną jakość nawet na cropie.
Kurcze ale duże pliki z tego będą, trzeba mocnego kompa do tego, dużych kart i dysków. Nie sądzicie że jak na amatorski pułap to trochę przesada?
O czym ty mówisz? 8 MB plik z ISO 1600. Mocny komp to do rawów (DPP wspiera kilka rdzeni), dla targetu wystarczy dobrze zaprogramowany jotpeg:
- (kontrast -3, ostrość -0, nasycenie +2),
- NR (lum/chrom/long time) na zero,
- ALO - standard, HTP - włączone,
- korekcja szkieł - włączona
to wszystko, dla targetu.
Dla bardziejszych: karty/czytnik UDMA 6 i 30 MB/raw to nie problem. Procki już pewnie mają przekręcone na jakie 3.5 czy 4 Gie.
Bo teraz o technicznym kierunku rozwoju sprzetu decyduja marketoidy, a nie dzialy techniczne.
Ja myślę, że każdy potrafi wymienić ze dwie firmy foto, w których też nie lubią marketoidów, które mają/miały super działy techniczne, a które raczej wloką się teraz w ogonie, niż na ogon C lub N następują...
Inna rzecz, że mogliby jednak "zapdejtować" FW w 500D do tych 30fps... ;) 550D i tak będzie bezpieczne ze swoim 'slowmo'@60fps. ;)
Kolekcjoner
09-02-2010, 13:21
Dało się? Dało.
Dlaczego późno?
Ja myślę, że każdy potrafi wymienić ze dwie firmy foto, w których też nie lubią marketoidów, które mają/miały super działy techniczne, a które raczej wloką się teraz w ogonie, niż na ogon C lub N następują...
To zresztą działa doskonale nie tylko w tej branży. Ja znam sporo firm, które były świetne ale marketingowo leżały - no właśnie były.....
BTW: nawet nie wyobrażacie sobie jak na niektórych forach jadą po tym sprzęcie. Słowa "śmieć", "badziewie" to jedne z delikatniejszych określeń :D.
Jak to mawiają górale - musi jakiesi kompleksy Panie :mrgreen:.
BTW: nawet nie wyobrażacie sobie jak na niektórych forach jadą po tym sprzęcie. Słowa "śmieć", badziewie to jedne z delikatniejszych określeń :D.
po czym w pierwszym miesiacu sprzedazy 550D przegoni caly plastikowy entry-level Nikona, Sony i Olympusa do spolki...
zupelnie inna kwestia: najwiecej do powiedzenia i tak zawsze maja ci co: nie widzieli i nie maja najmniejszego zamiaru widziec :-D
Kolekcjoner
09-02-2010, 13:35
po czym w pierwszym miesiacu sprzedazy 550D przegoni caly plastikowy entry-level Nikona, Sony i Olympusa do spolki...
Jak zawsze zresztą w tym segmencie :D.
Bo teraz o technicznym kierunku rozwoju sprzetu decyduja marketoidy, a nie dzialy techniczne. W zwiazku z czym bezdziemy mieli wieksze matryce bo przeciez tak latwo mozna napisac "NASZ APARAT MA PIERDYLIARD MEGAPIXELI", zamiast np popracowac nad wieksza rozpietoscia tonalna czy mniejszymi szumami. Kto by tam zrozumial w reklamie po co komus jakas rozpietosc tonalna, jak on potrzebuje super uber hiper duzo megapixeli, zeby mogl potem poogladac zdjecia na telewizorze nagrane wczesniej na DVD.
Niestety, swiat schodzi na psy i raczej sie to juz nie zmieni, musimy sie przyzwyczaic.
1. Póki mamy Bayera jest sens zwiększać rozdzielczość
2. Jeżeli zwiększymy odpowiednio, filtr AA (OLPF) stanie się zbędny - obiektyw nim będzie.
potem zwiększanie rozdzielczości przestanie mieć sens.
zdRAWki
PS po zmniejszeniu zdjęcia spadną szumy, wzrośnie dynamika i spadnie rozdzielczość... szkoda że na mRAWy poczekamy, aż Wasia zrobi.
Bo teraz o technicznym kierunku rozwoju sprzetu decyduja marketoidy, a nie dzialy techniczne. W zwiazku z czym bezdziemy mieli wieksze matryce bo przeciez tak latwo mozna napisac "NASZ APARAT MA PIERDYLIARD MEGAPIXELI", ....
Maver, jaki ty masz zawód wyuczony i wykonywany? Zawsze mnie ciekawi, kto tak psioczy na marketoidy? :-| Sam jestem inżynierem mechanikiem precyzyjnym, a obecnie robię w kontrolingu, a więc jestem tzw. księgowym. ;)
(inzynierom u nas nie chcą uczciwie płacić :( )
Jeśli nie chcesz dla ogółu, to może na priva?
Pomijając obiecany 24P FW, 5D2 is dead. Imho wzorem klasyka, ostatnim firmware'rem załatwią sprawę kompatybilności większych kart a i to nie jest pewne, jeśli 5D2 ma skrócony cykl życia produktu.
a a skąd ta pewnośc? :)
moim zdaniem Canon nie przejdzie na krótszy czas premier w serii semi-pro
xxxD/xxD co 18 miesięcy
xD co 36 miesięcy
a co do softu, to dziwne jakby pokazali go na konferencji, a potem nie wprowadzili.
tylko ze w serii xxxD juz wszedl ok 12 miesieczny cykl
24/01/08: Canon EOS 450D
25/03/09: Canon EOS 500D
08/02/10: Canon EOS 550D
Kolekcjoner
09-02-2010, 15:18
a a skąd ta pewnośc? :)
moim zdaniem Canon nie przejdzie na krótszy czas premier w serii semi-pro
xxxD/xxD co 18 miesięcy
xD co 36 miesięcy
A moim zdaniem się mylisz 8).
A moim zdaniem się mylisz 8).
Dzię-ku-je-my :)
wojtek_j
09-02-2010, 17:23
Po 1 ciekawe jaka będzie cena
po 2 zaraz jak z każdym nowym aparatem zaczną się sprzeczki jaki on jest dobry/zły a i tak 3/4 osob wypowiadająca się o owym aparacie nie będzie miała go w ręku
po 3 walenie coraz to więcej mpix nie jest ( moim zdaniem ) atutem już bym wolał miec obracany ekran
po 4 jak ktoś go sobie kupi to na pewno będzie zadowolony bo będzie mial aparat CANONA :)
darek-dorado
09-02-2010, 17:53
...bo będzie mial aparat CANONA :)
To chyba najmniej istotne ...
A może się mylę i są na świecie fanatycy "jedynie słusznej marki", tej czy innej?
dolomity
09-02-2010, 18:03
To chyba najmniej istotne ...
A może się mylę i są na świecie fanatycy "jedynie słusznej marki", tej czy innej?
Są. Kiedy wchodzę na Allegro, moje palce same wpisują "Canon" w wyszukiwarce. Kiedy wchodzę do sklepu, nawet nie zaglądam na półkę z innymi aparatami. Canon nie raz mnie zdradził, a mimo to jestem mu wierny. Czyli jestem fanatykiem. I kiedy kupię sobie Canona 550D, będę z niego zadowolony. Także dlatego, że nie będę musiał pozbywać się wszystkich obiektywów, które do tej pory kupiłem i nawet się do nich przywiązałem.
Najbardziej mnie zastanawia fakt możliwości nagrywania filmów i do tego jeszcze jakieś mikrofony... Przecież jest to LUSTRZANKA aparat co prawda dedykowany dla amatorów ale amatorów FOTOGRAFII a nie dla cioci Zosi co jej aparat jest wszystko mający ma tryliard Mpx nagra film a na koniec wyplecie kosz z wikliny:) zamiast tego wolałbym ruchomy ekran bo według mnie laiv view bez tego dużo traci
i jeszcze jedno
jedyna słuszna marka istnieje i bez żadnych wątpliwości jest nią CANON:):):)
wszystko mający ma tryliard Mpx nagra film a na koniec wyplecie kosz z wikliny:)
W absurd można obrócić wszystko. Jednak np. możliwość nagrywania filmów to bardzo przydatna sprawa. Ja noszę ze sobą często kompakta, którego tylko do nagrywania krótkich filmów używam. Zatem w lustrzance miło bym widział taką możliwość. A zwłaszcza na takim poziomie jak 550d.
Jak ktoś uważa, że to porażka, bo lustrzanka służy do robienia zdjęć, to nie musi filmować. To nie problem.
Ja np. nie używam podglądu GO. I nie narzekam, że mój aparat ma taką możliwość.
W absurd można obrócić wszystko. Jednak np. możliwość nagrywania filmów to bardzo przydatna sprawa. Ja noszę ze sobą często kompakta, którego tylko do nagrywania krótkich filmów używam. Zatem w lustrzance miło bym widział taką możliwość. A zwłaszcza na takim poziomie jak 550d.
Jak ktoś uważa, że to porażka, bo lustrzanka służy do robienia zdjęć, to nie musi filmować. To nie problem.
Ja np. nie używam podglądu GO. I nie narzekam, że mój aparat ma taką możliwość.
to nie kwestia czy jest czy nie ma filmowanie. To kwestia tego że obecnie producenci wdrażają filmowanie zapominając troche że to nie kamera a aparat foto. A niech sobie będzie filmowanie ale na Boga, to jest dodatek a nie główna cecha.
Najbardziej mnie zastanawia fakt możliwości nagrywania filmów i do tego jeszcze jakieś mikrofony... Przecież jest to LUSTRZANKA aparat co prawda dedykowany dla amatorów ale amatorów FOTOGRAFII a nie dla cioci Zosi co jej aparat jest wszystko mający ma tryliard Mpx nagra film a na koniec wyplecie kosz z wikliny:)
osobiscie, wierze jednak w uzasadnianie zakupu lustrzanki nie samopoczuciem, a lepszymi wlasnymi zdjeciami. mnie sie penis nie zmniejsza od swiadomosci, ze ktos inny uzywa podobnego albo nawet lepszego sprzetu ode mnie ;)
a xxxD to jak najbardziej jest amatorska seria Canona - rowniez dla cioci Zosi i wujka Mietka.
to nie kwestia czy jest czy nie ma filmowanie. To kwestia tego że obecnie producenci wdrażają filmowanie zapominając troche że to nie kamera a aparat foto. A niech sobie będzie filmowanie ale na Boga, to jest dodatek a nie główna cecha.
Uważasz, że 550d brakuje czegoś, jeżeli chodzi o fotografowanie? Zwłasza mając na uwadzę, że jest to puszka EL? Moim zdaniem jedno nie wyklucza drugiego. Podejrzewam, że 550d będzie tego dobrym przykładem.
brakowac nie, ale przeczytaj co pisza ludzie we wczesniejszych wątkach - woleli by inne rzeczy, filmowanie jest dodatkiem do aparatu stąd jest to dla mnie funkcja tak samo "istotna" jak przycisk drukowania - którego nigdy nie użyłem nawet.
woleli by inne rzeczy, filmowanie jest dodatkiem do aparatu stąd jest to dla mnie funkcja tak samo "istotna" jak przycisk drukowania - którego nigdy nie użyłem nawet.
Dla Ciebie tak. Dla mnie nie. Nie widzę możliwości, aby wszystkie potrzeby były zrealizowane w puszce EL.
dolomity
09-02-2010, 22:33
brakowac nie, ale przeczytaj co pisza ludzie we wczesniejszych wątkach - woleli by inne rzeczy, filmowanie jest dodatkiem do aparatu stąd jest to dla mnie funkcja tak samo "istotna" jak przycisk drukowania - którego nigdy nie użyłem nawet.
Myślę, że oczekiwania ludzi wobec tego aparatu są różne. Jeszcze dwa lata temu nie wyobrażałem sobie, że lustrzanką będzie można robić ujęcia ruchome, a teraz fakt, że można dołączyć do niej zewnętrzny mikrofon, traktuję jako pozytywną zmianę. Jeszcze pół roku temu odrzucałem możliwość korzystania z lustrzanki również do filmowania - teraz - po obejrzeniu efektów takiej działalności - zastanawiam się, czy nie będzie to nawet w mojej pracy niezłe rozwiązanie. Kiedy ostatnio chodziłem po górach, spotkałem Amerykanina, który obwieszony był sprzętem (jedynej słusznej firmy). Zaczęliśmy rozmawiać, także o tym, co marketingowcy wymyślą. Oczywiście najpierw zdjęcia 3D, potem filmy 3DHD. I to pewnie w ciągu 2-3 lat.
Możesz tego nie pamiętać, ale kiedy telefony komórkowe pojawiły się w Polsce, nikt nie myślał o SMSach. A teraz?
I coz tego wszystkiego jak to nadal jest CROP.
A Ty byś chciał, żeby co?
dolomity
09-02-2010, 22:43
?? Ja nie oczekuję za 900$ pełnej klatki. W każdym razie nie w najbliższej przyszłości. Na pełną klatkę mam aparat analogowy, do którego ciągle jeszcze mogę kupić filmy. Nim nie zrobię filmu HD i jest to rzeczywiście bardzo miłe. A jaka różnorodność zastosowań obiektywów!
Kolekcjoner
09-02-2010, 23:27
A po co ma być co innego?
Widzę, że masz 40d. Również go mam i bardzo brakuje mi w nim filmów. Wydaje mi się, że nadal główną cechą ostatnich DSLR jest robienie zdjęć. Uważam, że 550d jest naprawdę ciekawym aparatem. Daje wszelkie możliwości do zrobienia fajnych zdjęć. Filmy w tym nie przeszkadzają. Dla mnie crop i 18mpix nie są wadą.
tak jest mam 40d, i mi nie brakuje filmowania. nawet o tym nie myśle przyznam się. Na obecną chwilę jest to dla mnie cecha tak samo interesująca jak inflacja w Nowej Zelandii - czyli wogóle.
Ja też przyznam, że gdy filmowanie weszło do lustrzanek to pukałem się w głowę. Ale popatrzcie na to, co tym da się zrobić! Amatorskie produkcje wrzucane na youtube nabrały zupełnie innego wyrazu, innej plastyki. Z amatorskimi kamkorderami nie ma w ogóle co porównywać.
Nie dziwię się zatem, że producenci idą w tę stronę. Filmy nie przeszkadzają w fotografowaniu a większa ilość klientów może sięgnąć po produkt z filmami.
darek-dorado
10-02-2010, 00:03
mgtan też jeszcze niedawno myslałem, że filmowanie w lustrzankach to poroniony pomysł ale dzisiaj uważam, że skoro w robieniu zdjęć nie przeszkadzają, a czasami mogą się przydać, np jako uzupełnienie relacji z wyprawy/wycieczki, to czemu nie? Dla filmów między innymi zamiast kupić 50D, wolę poczekać i kupić 7D. W ubiegłym roku byłem w północnej Norwegii i podczas wędkowania na oceanie podpłynął do naszej małej łódki spory wieloryb, krążył dookoła łodzi kilkanaście minut, raz zatrzymał się tuż przy burcie, dosłownie dotykając jej nosem. Kto żyw wyciągał aparaty, kamery. Zdjęcia owszem ciekawe, ale filmy z tego spotkania biją najlepszy foty na łeb, na szyję. Dla takich chwil warto mieć mozliwość przejścia w ciągu sekundy z fotografowania do filmowania i z powrotem, zwłaszcza gdy jedno nie odbywa się kosztem drugiego. A np. wieloryba z odległości 1 metra, w jego naturalnym środowisku raczej nie widuje się co tydzień...
filmy nie przeszkadzają, zwłaszcza pełne hd z możliwością kontroli ekspozycji, dla mnie to akurat bdb dodatek
zresztą post kolegi wyżej mówi że lepiej mieć i nie używać niż nie mieć a żałować później :)
jua nie mówie że powinni usunąc filmy z aparatów ;-0 ja tylko mówie żebyśmy pamiętali że są to aparaty z dodatkową funkcją 9filmowanie) a nie aparat i kamera w jednym - a producenci lustrzanek coraz wyższą uwagę przykładają do filmów a nie do wysłuchania fotografów. 550D - 720 60fps - na fajny bajer ale czy aby napewno jest to aż tak wazne jak foto - nie dla mnie :)
Każdemu według potrzeb
darek-dorado
10-02-2010, 01:01
Oczywiste, że aparat ma być przede wszystkim aparatem, ale ja osobiście nie jestem wrogiem pewnych dodatków, które w specyficznych sytuacjach mogą się bardzo przydać. Nawet jeżeli sytuacja taka bedzie miała miejsce tylko raz, czy dwa razy do roku, to lepiej wtedy mieć nadmiar, niż zbyt mało ( w tym przypadku dodatków). Ja przynajmniej z wroga filmowania, stałem się zwolennikiem tej funkcji, pod warunkiem, że nie będzie to kosztem fotografii i w żaden sposób nie uszczupli tej podstawowej funkcji lustrzanki.
jak dla mnie (i chyba wszystkich entuzjastów materiału hd z małą głębią ostrości) przejscie w tym modelu z
720p/30kl, 1080p/20kl;
na
720p/60kl, 1080p/30kl;
plus manual;
to
R E W O L U C J A :)
szacun
michal_sokolowski
10-02-2010, 08:54
myślalem o 7d (filmy) ale teraz chromolę.
poczekam aż 550d zejdzie do 2 tys i go łyknę.
Kyokushin
10-02-2010, 08:55
Pewnie, poco filmy a aparacie, w ogóle to analog był lepszy.
Tak pozatym, to poco sychronizatory w skrzyni biegów, fajnie było podwójnie wysprzęglać a i szyby elektrycznie otwierane są dla lamerów, poprzednie były lepsze.
A telefon, to do dzwonienia służy, a nie do przeglądania netu, od tego, to jest komputer a w ogóle, net to bzdura, tak samo jak te wszystkie fora, kiedyś to na kółko fotograficzne się chodziło i siedziało w ciemni...
Merauder
10-02-2010, 09:29
Oczywiste, że aparat ma być przede wszystkim aparatem, ale ja osobiście nie jestem wrogiem pewnych dodatków, które w specyficznych sytuacjach mogą się bardzo przydać. Nawet jeżeli sytuacja taka bedzie miała miejsce tylko raz, czy dwa razy do roku, to lepiej wtedy mieć nadmiar, niż zbyt mało ( w tym przypadku dodatków). Ja przynajmniej z wroga filmowania, stałem się zwolennikiem tej funkcji, pod warunkiem, że nie będzie to kosztem fotografii i w żaden sposób nie uszczupli tej podstawowej funkcji lustrzanki.
Do pewnego momentu sie z Toba zgodze. Do momentu, w ktorym mowisz o nie uszczuplaniu funkcji lustrzanki. Ok, moze i nie uszczuplili, ale patrzac po parametrach jakosc zdjec w zaden sposob nie bedzie lepsza od poprzednika. A wiec w zasadzie sie cofaja i zamiast patrzec tego co najwazniejsze w lustrze dodaja ficzery zeby zamydlic oczy.
Wiem, wiem, wielu zaraz powie, ze nie widzialem na oczy a juz mowie, ze jakosc nie bedzie lepsza. Szczerze powiedziawszy poprostu nie wierze w to zeby bylo lepiej w zakresie jakosci zdjec.
Pixele leca w gore, Bog wie po co. Czy docelowy uzytkownik bedzie drukowal plakaty wielkosci billboardu? Moze sie paruz najdzie.
tak jest mam 40d, i mi nie brakuje filmowania.
Dwa pytania pomocnicze:
- Masz jakąkolwiek kamerę?
- Masz dzieci?
tezmarek
10-02-2010, 09:59
Dwa pytania pomocnicze:
- Masz dzieci?
OK, ale czy 550D zastąpi w pełni kamerę/kompakt z filmowaniem? Często kompakt z filmami lub prosta kamerka uzywane są tak, jak aparat typu "małpka". Ciocia, wujek, żona czy diabli wiedzą kto, mówią - "daj nakręcę was" i pada jedno pytanie - "gdzie mam nacisnąć?". Czy w takiej roli 550D sprawdzi się? Jak będzie z AF?
Dwa pytania pomocnicze:
- Masz dzieci?
tak, mam. Kameka sobie leeeży w szufladzie i czeka... nie wiem na co :-) porostu nie mam ciągot do filmowania. Wybacz :twisted:
Nie sprawdzi się wcale. Konieczność trzymania korpusu na wyciągniętych rękach i brak AF spowoduje, że otrzymamy skaczący i nieostry obraz.
darek-dorado
10-02-2010, 10:11
Myślę, że kazdy po części ma rację. Ja też chciałbym, aby w każdym nowym modelu jakość zdjęć była lepsza niż u poprzednika i też nie potrzebuję 18 lub więcej mpikseli, ale co zrobić skoro firmy produkujące ten sprzęt uważają inaczej. Muszę się z tym zgodzić, bo po prostu nie mam wyboru.
Jedyne co chciałem od siebie napisać w poprzednich postach, to to, że akurat filmowanie mi nie przeszkadza, a argument o tym, że cicia Jola nie bedzie umiała tym się posłużyć jest bez sensu, nie kupuję aparatu dla cioci. Zresztą przyzwoitego zdjęcia ona też nie zrobi....
tezmarek
10-02-2010, 10:25
...
Jedyne co chciałem od siebie napisać w poprzednich postach, to to, że akurat filmowanie mi nie przeszkadza, a argument o tym, że cicia Jola nie bedzie umiała tym się posłużyć jest bez sensu, nie kupuję aparatu dla cioci. Zresztą przyzwoitego zdjęcia ona też nie zrobi....
Opcja filmowania - super, że jest. Chcę raczej wskazać jej ułomności dla segmentu odbiorców dla których przeznaczony jest aparat. Nie wyobrażam sobie filmowania (takiej zwykłej rejestracji, bez ambicji) bez śledzącego AF, biorąc pod uwagę GO jaką daje APS-C przy normalnych przysłonach. Zwłaszcza jak ma to dotyczyć dzieci w złotym okresie motoryki (bardzo częsty i przywołany wczesniej temat).
Odnośnie Cioci Joli ;) - ze sporym prawdopodobieństwem zrobi przyzwote technicznie zdjęcie, jak będzie miała ustawiony zielony kwadracik. Z filmem nie będzie już tak łatwo.
Kolekcjoner
10-02-2010, 11:00
a producenci lustrzanek coraz wyższą uwagę przykładają do filmów a nie do wysłuchania fotografów. 550D - 720 60fps - na fajny bajer ale czy aby napewno jest to aż tak wazne jak foto - nie dla mnie :)
Czy ja wiem. Fotograficznie ten aparat też ma spore możliwości (jak dotąd Canon tyle nie dawał w tym segmencie), a rozdziałka matrycy ma się IMHO nijak do filmów, bo do FHD spokojnie by wystarczyły nawet 2 mln pikseli.
myślalem o 7d (filmy) ale teraz chromolę.
poczekam aż 550d zejdzie do 2 tys i go łyknę.
Myślę że nie będziesz odosobniony. Przewiduję że Canon znów zbije majątek na tej zabawce. Mój kolega (filmowiec) już chce kupić dwa.
Opcja filmowania - super, że jest. Chcę raczej wskazać jej ułomności dla segmentu odbiorców dla których przeznaczony jest aparat. Nie wyobrażam sobie filmowania (takiej zwykłej rejestracji, bez ambicji) bez śledzącego AF, biorąc pod uwagę GO jaką daje APS-C przy normalnych przysłonach. Zwłaszcza jak ma to dotyczyć dzieci w złotym okresie motoryki (bardzo częsty i przywołany wczesniej temat).
Odnośnie Cioci Joli ;) - ze sporym prawdopodobieństwem zrobi przyzwote technicznie zdjęcie, jak będzie miała ustawiony zielony kwadracik. Z filmem nie będzie już tak łatwo.
Cała rzecz w tym, że to filmowanie tak na prawdę podnieca najbardziej ludzi którzy już trochę temat znają. Możliwości jakie daje taki dslr są ogromne w porównaniu z tym co dają nawet drogie kamery.
Ale...
I to chyba jest największy problem - do filmowania "u cioci" to się moim zdaniem słabo sprawdzi - dużo lepiej kupić tanią kamerkę.
Ciekawy jestem komentarzy, gdyby 550d nie miał funkcji filmowania. To by dopiero było narzekanie. Tak źle i tak niedobrze.
tezmarek
10-02-2010, 11:23
...
Cała rzecz w tym, że to filmowanie tak na prawdę podnieca najbardziej ludzi którzy już trochę temat znają. Możliwości jakie daje taki dslr są ogromne w porównaniu z tym co dają nawet drogie kamery.
Ale...
I to chyba jest największy problem - do filmowania "u cioci" to się moim zdaniem słabo sprawdzi - dużo lepiej kupić tanią kamerkę.
Zgadzam się jak najbardziej. Moim zdaniem można znaleźć analogię motoryzacyjną. Wyobraźmy sobie, że producenci popularnych samochodów w USA (tak to ważne ;) )wypuszczają nowe, świetne modele w atrakcyjnej cenie, które są wyposażone w manualną skrzynię biegów.
Częśc kierowców mówi - super! Generalnie jednak wśród nowych nabywców pojawiają się pewne kłopoty... ;)
Ostatnio starszy znajomy filmujący wyłącznie "rodzinnie" spytał mnie jaką kamerę ma kupić, bo poprzednia już kończy żywot. Początkowo stwierdziłem, że obecnie nie ma sensu kupować żadnej kamery, że teraz lustrzanki kręcą świetne filmy, lecz po chwili zastanowienia naszły mnie wątpliwości...
Mój kolega (filmowiec) już chce kupić dwa.
Teraz kolej na Polsat ;)
witam
do filmowania u cioci rzeczywiscie sie nie sprawdzi (AF, toporne zoomowanie), ale juz np. na wakacje zeby przez kilka sekund przesunac aparat po horyzoncie stojac na jakims skalistym wybrzerzu jak najbardziej. byc moze sprawdzi sie nawet lepiej od kamery z uwagi na kat znacznie szerszy od tego ktory oferuja kamery dwa razy drozsze od 550D. mi wlasnie do takich ujec jest potrzeba funkcja filmowania, stad nie zamierzam wieszac na niej psow.
pzdr.
Merauder
10-02-2010, 11:52
Ja mysle w ten sposob; filmowanie jak najbardziej ok, tylko nie zamiast, a jako dodatek. A w chwili obecnej ma sie wrazenie jakoby praca nad jakoscia matrycy byla olana na rzecz chociazby takeigo ficzeru jak filmowanie. Na poparcie tego co tutaj napisalem popatrzcie sobie na niektore wypowiedzi w tym watku, ktore ewidentnie uswiadamiaja, ze wiele osob moze kupic ten sprzet tylko dla filmow albo przede wszystkim dla filmow.
Podobnie bylo kiedys z tel komorkowymi, z jednym tylko zastrzezeniem; w telefonach ich podstawowa funkcja zostala na nie zmiennie wysokim poziomie. W przypadku luster juz bym sie zastanowil nad takim stwierdzeniem.
Ktos tutaj wczesniej powiedzial, ze producent i tak zrobi swoje, a wiec trzeba sie znim zgadzac. No nie do konca, wyboru nie ma, ale swoja opinie jak najbardziej nalezy wyrazic.
A nie przyszło wam do głowy,że Canon ustawił linię produkcyjną nowego przetwornika na pełną moc i będzie go wstawiał nawet do pudełek z płatkami owsianymi?
Panowie 550D to bardzo dobry aparat.
Poczekam jednak na 950D, gdzie zrobią mi dziurę w głowie, włożą go środka a Canon
zafunduje przeszczep oczu na lensy, które być może dadzą radę nowej matrycy.
Redukcja szumów+płynne video= 0.7 Pure Kentucky XO (mój ulubiony).
Dziękuję
darek-dorado
10-02-2010, 12:18
Kurczę, gdyby producenci chcieli słuchać moich opinii, to dzisiaj lustrzanki składałoby się jak komputery. Zamawialibyśmy sobie puszkę np. 7D, do niej matryca z, powiedzmy 5DmkII, w tym AF z Nikona D3, wizjer np. z 1DsIII, wszystko to pracujące na dwóch, czy trzech procesorach Digic V, oczywiście wiemienny bagnet, tak by wszystkie dostepne na rynku szkła nam do tego pasowały. Filmowanie też byłoby w opcji, kto chce ten ma.
Niestety tak, to nie ma nawet w Erze i nigdy nie będzie. Możemy sobie narzekać, a firmy i tak zrobią swoje, smutne ale prawdziwe.
IMO, do niedawna myślałem nad zakupem kamery za kilkanaście tys. plus letus extreme .. tylko po to żeby uzyskać pełna kontrole nad DOF...
7D skutecznie "pozbawił" mnie kłopotu... zapewniam że większość pracujących na ruchomym obrazie niecierpliwie czeka na 550D i jego 1080/24p :)
Może to co tu teraz napisze wielu z Was zbulwersuje, ale dla mnie sprzęt pokroju 5DII, 7D czy nawet 550D w tej chwili posiada ciekawy dodatek do filmowania ... możliwość robienia zdjęć :twisted:
Wbrew pozorom - nie. Jak patrzę, co robią chłopaki na http://magiclantern.wikia.com/wiki/Magic_Lantern_Firmware_Wiki to widzę, że ciśnienie ze strony filmowców jest znacznie większe, niż ze strony fotografów ;)
IMO, do niedawna myślałem nad zakupem kamery za kilkanaście tys. plus letus extreme .. tylko po to żeby uzyskać pełna kontrole nad DOF...
7D skutecznie "pozbawił" mnie kłopotu... zapewniam że większość pracujących na ruchomym obrazie niecierpliwie czeka na 550D i jego 1080/24p :)
Może to co tu teraz napisze wielu z Was zbulwersuje, ale dla mnie sprzęt pokroju 5DII, 7D czy nawet 550D w tej chwili posiada ciekawy dodatek do filmowania ... możliwość robienia zdjęć :twisted:
Tylko, na litość Boską, nie zamęczaj wszystkich małą głębią ostrości w każdym ujęciu, bo się od tego robi niedobrze.
tak, niewatpliwie 18Mpix potrafi byc zaleta, ale dla uzytkownika nieco bardziej zaawansowanego - w takim 7D czy hipotetycznym 60D. w 550D, na polce amatorskiej, to jest wylacznie zabieg marketingowy, dla osob, ktorym wydaje sie, ze tego potrzebują. i racje maja o tyle, ze faktycznie wydaje im sie
Popieram w 100%.
Jak widzę jak ktoś pisze ze chciał kupić 7D a się zastanawia nad 550D to zalatuje to totalna amatorszczyzna. Ludzie nie porównujcie profesjonalnego sprzętu potrafiącego przy dobrym użytkowaniu wykonać świetne zdjęcia, który został stworzony aby sprostać oczekiwaniom ludzi myślących o fotografii coś więcej do aparatu, dla klubu "zielonego kwadracika". To tak jakby porównać ferrari z 1995 roku do nowego fiata 126p tzn co z tego ze nowy i mniej pali jak głośny i więcej niż 2 tam nie wejdzie, a o bezpieczeństwie nie wspomnę. Po drugie kto z kupujących 550D wydrukuje sobie zdjęcie większe niż 20x30 cm?? wg mnie to mały odsetek. Sam bylem użytkownikiem 350D nauczyłem się na nim wiele, drukowałem zdjęcia 20x30 max. Teraz przyszła pora na coś lepszego. Jeśli nie zamierzacie podarzac droga rozwoju to kupcie sobie coś niższego np 400D który będzie pewnie 2 razy tańszy a ma 10.1 MPIX co w zupełności wystarczy każdemu początkującemu amatorowi.
Na koniec dodam - NIE POPADAJMY CHOROBĘ O NAZWIE "MEGAPIKSELE"
Popieram w 100%.
Jak widzę jak ktoś pisze ze chciał kupić 7D a się zastanawia nad 550D to zalatuje to totalna amatorszczyzna.
(...)
W formie rozprawki lub opowiadania z dialogiem wykaż różnicę w jakości obrazu w normalmnych zastosowaniach (hint - ISO <6400) pomiędzy 550D a 7D.
zdRAWki
mate00sh
10-02-2010, 15:21
Jak widzę jak ktoś pisze ze chciał kupić 7D a się zastanawia nad 550D to zalatuje to totalna amatorszczyzna.
Ja tak pisałem, a wiesz dlaczego? Zaproponuj mi lustrzankę kręcącą filmy w HD z normalnym fps z trybami manualnymi, do tego najlepiej z bagnetem EF. Do poniedziałku były aż trzy... Najtańszy był 7D, teraz to się zmieniło. Koniec i kropka.
Megapiksele dla mnie są na bardzo dalekim miejscu jeżeli chodzi o argumenty przy zakupie aparatu - mam 40D i to mi wystarcza. Jak kupię 7D/550D to i tak pewnie będę używał mRAW'a.
W formie rozprawki lub opowiadania z dialogiem wykaż różnicę w jakości obrazu w normalmnych zastosowaniach (hint - ISO <6400) pomiędzy 550D a 7D.
zdRAWki
No żeby się nie okazało tak jak w przypadku 50D vs. 500D. Właściciele 50-tek po zakupie Rebela sprzedawali 50D bo na h-iso był/jest gorszy.
Też to zauważyłem. Szum jest inny, mniej ziarnisty w odbiorze. W przypadku 7D już jest miodzio i ciekawe czy coś jeszcze wycisnęli na tym samym procku.
Tak czy siak zapowiada mi się randka w ciemno (dosłownie) z 350D. Strasznie jestem podekscytowany czy jeszcze zobaczę na normalnych fotkach tą większą dynamikę.
Wobec takiego 350D, 550D to prawie jak flegszip ;) a tu jeszcze wideo... wszyscy co narzekają albo są z innych for albo go nie kupią.
Hicior murowany, nie zapominajmy, że aps-c to filmowy full frame :) i pewnie nie bez kozery Canon ma w de wsparcie Windows jeśli chodzi o filmiki.
Niech jeszcze wsadzą te filmy w 2000D ($500) to będzie jazda bez trzymanki wśród uzdolnionych aczkolwiek "biednych" amatorów filmowej sztuki w Hollywood.
Niech jeszcze wsadzą te filmy w 2000D ($500) to będzie jazda bez trzymanki wśród uzdolnionych aczkolwiek "biednych" amatorów filmowej sztuki w Hollywood.
A przy tym - 2000D dostarczy megapikselofobom "tylko" 15mpx i ekranik 4:3... :mrgreen:
Kiedy zobaczyłem, że sędziują Jugole wiedziałem, że przegramy z Francją
A kto będzie sędziował naszej Kowalczykównie?
Sam miałem zamiar kupić 7d wyłącznie do video, teraz być może skuszę się na 550d. W sumie zostanie coś w kieszeni a i mniej sprzętu do dźwigania. Chociaż w tym wypadku mniejsze nie zawsze znaczy lepsze, bo pewnie video na LP-E8 krócej pociągnie niż w 7d. Na razie poczekam też na pierwsze opinie odnośnie jakości obrazu i ew. innych pułapek zastawionych przez Canona :lol:
Wobec takiego 350D, 550D to prawie jak flegszip ;)
550D, vel T2i, vel Rebel General (http://en.wikipedia.org/wiki/Robert_E._Lee)?
zdRAWki
mate00sh
10-02-2010, 15:59
Sam miałem zamiar kupić 7d wyłącznie do video, teraz być może skuszę się na 550d. W sumie zostanie coś w kieszeni a i mniej sprzętu do dźwigania. Chociaż w tym wypadku mniejsze nie zawsze znaczy lepsze, bo pewnie video na LP-E8 krócej pociągnie niż w 7d. Na razie poczekam też na pierwsze opinie odnośnie jakości obrazu i ew. innych pułapek zastawionych przez Canona :lol:
Co mi osobiście nie pasuje w 550D (tyci uchwyt pomijam, w razie czego kupię gripa) to karty SD. Musiałbym mieć dwa komplety kart. Resztę jestem w stanie przeboleć. Tak czy inaczej zakup planuję na wakacje, więc może jeszcze 60D się pojawi w tym czasie:D
Tylko, na litość Boską, nie zamęczaj wszystkich małą głębią ostrości w każdym ujęciu, bo się od tego robi niedobrze.
Kto mówi o zamęczaniu :) W kinie jakoś nikt się nie skarży, a 35-ki maja na jasnym szkiełku zakres milimetrowy :) istotne jest to, że można głębią manewrować wg. uznania, kto i w jaki sposób robi z tego użytek to odrębna kwestia :)
Kto mówi o zamęczaniu :) W kinie jakoś nikt się nie skarży, a 35-ki maja na jasnym szkiełku zakres milimetrowy :) istotne jest to, że można głębią manewrować wg. uznania, kto i w jaki sposób robi z tego użytek to odrębna kwestia :)
Kinowa 35tka ma taką wielkość klatki (i głębię ostrości) jak APS-C, o ile dobrze pamiętam ;)
zdRAWki
PS, 50mm f/0.7 w filmie http://hitchwind.com/wp-content/uploads/Barry-Lyndon.jpg
A i pewnie mniejsze szumy za mniejsze sumy? ;)
Ja tak pisałem, a wiesz dlaczego? Zaproponuj mi lustrzankę kręcącą filmy w HD z normalnym fps z trybami manualnymi, do tego najlepiej z bagnetem EF. Do poniedziałku były aż trzy... Najtańszy był 7D, teraz to się zmieniło. Koniec i kropka.
Megapiksele dla mnie są na bardzo dalekim miejscu jeżeli chodzi o argumenty przy zakupie aparatu - mam 40D i to mi wystarcza. Jak kupię 7D/550D to i tak pewnie będę używał mRAW'a.
OK możesz mieć swoje zdanie jednak jak dla mnie jak ktoś chce kupić aparat do kręcenia filmów to porostu uległ Canonowskiemu marketingowi i nie tylko. Ludzie jak chcecie robić filmy to sobie kupcie kamerę, a nie piszcie ze "W 7D to w większości skusiło mnie kręceniem filmów HD". Upychają do tych kamer co się da i wypuszczają co 6-10 miesięcy nowy model, a ludzie lecą i wydaja ciężko zarobione pieniądze. Z drugiej strony jak ktoś chce aparatem fotograficznym kręcić filmy to niech kreci Canon na pewno będzie wniebowzięty.
Skąd w ludziach tyle frustracji? I to tylko z powodu nowego aparatu fotograficznego? Plamy na słońcu jakieś, czy co?
Skąd w ludziach tyle frustracji? I to tylko z powodu nowego aparatu fotograficznego? Plamy na słońcu jakieś, czy co?
Polacy są tak agresywni, dlatego, że nie ma słońca...
zdRAWki
Nie no żebym był na kogoś zły, ale jak patrze jak nam wodę z mózgu robią dodając te nowe bajery to mi szkoda ludzi. Jeśli się ktoś poczuł urażony moja wypowiedzią to przepraszam najmocniej. Jak juz jestem na kogoś zły to na marketing Canona. Zapewne powiadam wam DIGIC iV będzie miał problemy przy tylu pikselach na tak malej powierzchni. W 50D już widać ze mogli zostać przy 12 MPIX. Zachciało się więcej i robią wyścig, a my chcąc nie chcąc zaczynamy w nim uczestniczyć.
Pozdrawiam serdecznie
michal_sokolowski
10-02-2010, 17:53
OK możesz mieć swoje zdanie jednak jak dla mnie jak ktoś chce kupić aparat do kręcenia filmów to porostu uległ Canonowskiemu marketingowi i nie tylko. Ludzie jak chcecie robić filmy to sobie kupcie kamerę, a nie piszcie ze "W 7D to w większości skusiło mnie kręceniem filmów HD". Upychają do tych kamer co się da i wypuszczają co 6-10 miesięcy nowy model, a ludzie lecą i wydaja ciężko zarobione pieniądze. Z drugiej strony jak ktoś chce aparatem fotograficznym kręcić filmy to niech kreci Canon na pewno będzie wniebowzięty.
zadam Ci proste pytanie:
czy masz doświadczenie w kręceniu filmów ?
Jeśli tak to przepraszam, jeśli nie to nie wiesz co piszesz.
justanimage
10-02-2010, 18:29
OK możesz mieć swoje zdanie jednak jak dla mnie jak ktoś chce kupić aparat do kręcenia filmów to porostu uległ Canonowskiemu marketingowi i nie tylko. Ludzie jak chcecie robić filmy to sobie kupcie kamerę, a nie piszcie ze "W 7D to w większości skusiło mnie kręceniem filmów HD".
Weź sobie porównaj jakość z dowolnej kamery do 10tysiecy a nawet więcej i jakość jaka bedzie z aparatu Canona za 3k PLN.
Plastyka, wysokie ISO w filmie z aparatu bije na głowe wszystkie kamery.
Która kamera nakreci sie film przy marnym oświetleniu lepiej od 550D?
W kinie to na ogół wiedzą co robią. Popatrz sobie na Tubie, tam każdy, kto dorwie się do 5 czy 7D robi to bez ładu i składu "bo jego zabawka to potrafi". :oops: Pozdro.:)
michal_sokolowski
10-02-2010, 18:42
ale to nie tylko chodzi o GO.
chodzi też o szumy na wysokich ISO oraz wymienną optykę.
a co Ty taki nerwowy jestes? mam zamiar kupic sobie to body wylacznie jako druga puszke do filmowania (i znam osoby ktore zrobia to samo). A moze nawet od czasu do czasu jakies zdjecie tym zrobie :-)
co ci w tym przeszkadza?
Swoją droga ciekaw jestem ilu ludzi pluje sobie teraz w brode, ze kupilo 7d?
darek-dorado
10-02-2010, 19:22
No nie przesadzajmy, 7D to jednak aparat do trochę innych zastosowań. Ja np potrzebuję body do fotografii przyrodniczej, gdzie liczy się każda fps, dobry AF itp. Tego chyba nie da mi 550D? Oczywiście jeżeli głównym kryterium wyboru są filmy, to 550D chyba wystarczy w zupełności.
Też jestem zaskoczony, że Canon nie obciął nigdzie filmików w stosunku do 7d. Może właśnie Canon sobie pluje w brodę... :lol:
Doleslav
10-02-2010, 19:26
A niby dlaczego mieliby sobie pluć w brodę?
No nie przesadzajmy, 7D to jednak aparat do trochę innych zastosowań. Ja np potrzebuję body do fotografii przyrodniczej, gdzie liczy się każda fps, dobry AF itp. Tego chyba nie da mi 550D? Oczywiście jeżeli głównym kryterium wyboru są filmy, to 550D chyba wystarczy w zupełności.
czyli prosta sprawa. kup 7d i nie marudz na 550 :-)
Kanonowicz
10-02-2010, 19:27
Witam,
Odnośnie filmowania za pomocą aparatów to nie można zapominać o tym że niektóre sceny w tak kasowym i znanym filmie jak "Slumdog" były kręcone przy użyciu 5D Mark II, nie wspominam o teledyskach znanych piosenkarzy i reklamach w telewizji kręconych nie kamerą tylko aparatem. Myślę że Cannon 550d z dobrym jasnym szkłem będzie robił świetne filmy. Kamera w aparacie to wygoda, noszenie np. do lasu aparatu i dużej kamery i potem "żonglowanie" sprzętem, noszenie go to naprawdę ciężka i męcząca sprawa. Kamera w aparacie to już nie rewolucja, a raczej standard i dalsza ewolucja w kierunku zwiększania ilości klatek na sekundę i innych spraw poprawiających jakość filmów, dźwięk itp. Polecam świetny blog o filmowaniu lustrzanką:
http://inspiredbylife.pl/podrecznik-filmowania-lustrzanka/
W 550d martwi mnie zapis filmów na pliki mov, rozumiem że najlepiej mieć maca w domu i to z górnej półki, trochę mi to nie pasuje, no ale cóż...
Ogólne bicie piany.
Kto normalny da puszce w 99,99% ustawianej na tryb tematyczny(na świecie) drogie technologie typu: jasny wizjer, skomplikowany AF itp.
Dla 0,01% Polaków aspirujących do segmentu PROFI ze sprzętem XXXD?
Proszę się nie obrażać ale to jest nasza rzeczywistość.
cyt. z optycznych czy żółtych nieważne.
"a tymczasem Canon tymi 18Mpix sprzedaje 7D jak swieze buleczki, a ze znacznie tanszy 550D bedzie schodzic jeszcze lepiej to chyba nie trzeba nikomu tlumaczyc... gleboko w d* majac placze teoretykow, ktorzy i tak by tego aparatu nie kupili, i tak..."
A niby dlaczego mieliby sobie pluć w brodę?
mam na mysli wylacznie tych, ktorzy kupili 7d dla filmowania. to jest spora grupa nabywcow.
mam nadzieje, ze canon wypusci kiedys takiego 550d wylacznie do filmowania. z tylu uchylny lcd 4,3 cala i jazda :-)
dolomity
10-02-2010, 19:33
Jak widzę jak ktoś pisze ze chciał kupić 7D a się zastanawia nad 550D to zalatuje to totalna amatorszczyzna. Ludzie nie porównujcie profesjonalnego sprzętu potrafiącego przy dobrym użytkowaniu wykonać świetne zdjęcia, który został stworzony aby sprostać oczekiwaniom ludzi myślących o fotografii coś więcej do aparatu, dla klubu "zielonego kwadracika". To tak jakby porównać ferrari z 1995 roku do nowego fiata 126p tzn co z tego ze nowy i mniej pali jak głośny i więcej niż 2 tam nie wejdzie, a o bezpieczeństwie nie wspomnę.
Ja chciałem kupić 7D, a teraz zastanawiam się nad 550D. Porównuję oba te aparaty (przy czym 550D wyłącznie na podstawie opisu i nielicznych jeszcze sampli) i dobrze się czuję w kategorii "amatorszczyzna". Być może dlatego, że sprzętem xxxD również można robić zdjęcia bez użycia "zielonego prostokąta" (bo w tych aparatach to jednak jest prostokąta), świetnie ujmując kadry i myśląc przed i w trakcie naciskania spustu migawki.
Analogia do ferrari AD 1995 z nowym "maluchem" (są jeszcze takie?) jest chyba mocno chybiona. Tym drugim (w dodatku starym) w 1995 roku byłem w górach wyższych niż następca 1000D i kierowca nowiutkiego ferrari zrobił sobie w nim (zmieścił się) zdjęcie (Canonem). Pewnie jakiś amator amatorszczyzny.
Po drugie kto z kupujących 550D wydrukuje sobie zdjęcie większe niż 20x30 cm?? wg mnie to mały odsetek. Sam bylem użytkownikiem 350D nauczyłem się na nim wiele, drukowałem zdjęcia 20x30 max. Teraz przyszła pora na coś lepszego. Jeśli nie zamierzacie podarzac droga rozwoju to kupcie sobie coś niższego np 400D który będzie pewnie 2 razy tańszy a ma 10.1 MPIX co w zupełności wystarczy każdemu początkującemu amatorowi.
Jeśli Ty robiłeś takie odbitki, to jest nas już dwóch. W dodatku nadal to robię. I przypuszczam, że odsetek osób postępujących podobnie jest nieco większy, niż jesteś w stanie sobie wyobrazić. Teraz rzeczywiście przyszła kolej na coś lepszego i sugeruję, żebyś przyjął pokornie, że inni mogą uznać, iż właśnie 550D jest tym czymś lepszym (niż 350D). W dodatku niekoniecznie muszą chcieć dać się zakwalifikować do kategorii "początkujący amator" i członek klubu "zielonego kwadracika"
A ja dodam - nie popadajmy w żadną chorobę. To niezdrowe.
Doleslav
10-02-2010, 19:49
mam na mysli wylacznie tych, ktorzy kupili 7d dla filmowania. to jest spora grupa nabywcow.
Nie wiem czy spora, ale nawet jeżeli, to aby poważnie myśleć o filmowaniu 7D musieli jeszcze do tego wydać kilka-kilkanaście tysięcy na konieczny osprzęt (rigi, steadycamy, mikrofony, monitory, follow-focusy i inne bajery). O obiektywach nie wspomnę, bo zakładam że już mieli... Myślisz że tacy ludzie naprawdę żałują, że nie poczekali na 550D? Filmowanie lustrzanką może być nową możliwością dla filmowca, ale dla amatora-fotografa pozostanie intrygującą i nęcącą ciekawostką, niczym więcej. Filmowanie przez fotografa kończy się zazwyczaj na paru kilkuminutowych testach i poznaniu ogromnych możliwości i ograniczeń. Marzeniem filmowca pozostanie i tak profesjonalna kamera.
Marzeniem filmowca pozostanie i tak profesjonalna kamera.
Jasne. RED.
Grzesiek_PL
10-02-2010, 20:04
Poczekajmy może do pierwszych filmików z 550D, np w 500D obraz się "łamie" nie wiadomo czy nie pozostawili tego w 550D.
Kolekcjoner
10-02-2010, 20:09
No mam wrażenie jak kilku kolegów wyżej, że masz chyba niezbyt duże doświadczenie/wiedzę w temacie filmu skoro wyciągasz takie wnioski. A co dopiero doradzanie ludziom tego co mają kupować :roll:.
Też jestem zaskoczony, że Canon nie obciął nigdzie filmików w stosunku do 7d. Może właśnie Canon sobie pluje w brodę... :lol:
No właśnie to mnie najbardziej dziwi w tej premierze. Ciekawa sprawa. Może jednak coś wycięli 8-).
Jedna rzecz nasuwa się niezbicie: dla osób, które były zmuszone kupić 7D ze względu na filmy sytuacja po tej premierze zmieniła się radykalnie.
Poczekajmy może do pierwszych filmików z 550D, np w 500D obraz się "łamie" nie wiadomo czy nie pozostawili tego w 550D.
Filmy już są na YT, rolling shutter jak był tak jest :)
Cytat:Marzeniem filmowca pozostanie i tak profesjonalna kamera.
Jasne. RED
Konfrontowałem RED-a ostatnio na planie klipu z siódemką ... poza tym że ma 120fps w 2K i łapie strumień w RAW-ie .. niczym specjalnie od DSLR-ów nie odstaje ... oczywiście każda klatka jest ostro cięta, żadne rolling shutery w rachubę nie wchodzą :) jedyna kwestia na niekorzyść ... cena :)
Doleslav
10-02-2010, 20:27
Robi się miezły OT, ale dzialoby się jakby w 5D mkIII dual DIGIC V dawał 120fps i strumień w RAW?
Doleslav
10-02-2010, 20:46
No jest jakiś filmik (http://www.youtube.com/watch?v=3f7l-Z4NF70)
Uwielbiam mentalność ludzi, którzy nie mając do czynienia ze sprzętem potrafią go doskonale opisać i...zjechać.
Doleslav
10-02-2010, 21:26
Po prostu doświadczenie i odrobina wyobraźni... Ale akurat tutaj nikt niczego jeszcze nie zjechał.
myslidar
10-02-2010, 21:31
Problem polega na tym, że i tak część (większa?) osób żadnym aparatem nie zrobi ani dobrego filmu, ani dobrego zdjęcia :)
darek-dorado
10-02-2010, 21:53
Problem polega na tym, że i tak część (większa?) osób żadnym aparatem nie zrobi ani dobrego filmu, ani dobrego zdjęcia :)
Wreszcie coś mądrego, dla takich 1DmkIV, też jest beznadziejny:mrgreen:
Popieram w 100%.
Jak widzę jak ktoś pisze ze chciał kupić 7D a się zastanawia nad 550D to zalatuje to totalna amatorszczyzna. Ludzie nie porównujcie profesjonalnego sprzętu potrafiącego przy dobrym użytkowaniu wykonać świetne zdjęcia, który został stworzony aby sprostać oczekiwaniom ludzi myślących o fotografii coś więcej do aparatu, dla klubu "zielonego kwadracika". To tak jakby porównać ferrari z 1995 roku do nowego fiata 126p tzn co z tego ze nowy i mniej pali jak głośny i więcej niż 2 tam nie wejdzie, a o bezpieczeństwie nie wspomnę. Po drugie kto z kupujących 550D wydrukuje sobie zdjęcie większe niż 20x30 cm?? wg mnie to mały odsetek. Sam bylem użytkownikiem 350D nauczyłem się na nim wiele, drukowałem zdjęcia 20x30 max. Teraz przyszła pora na coś lepszego. Jeśli nie zamierzacie podarzac droga rozwoju to kupcie sobie coś niższego np 400D który będzie pewnie 2 razy tańszy a ma 10.1 MPIX co w zupełności wystarczy każdemu początkującemu amatorowi.
Co prawda nie kupuję aktualnie 550 (bo nic aktualnie nie kupuję) ale ja wydrukuję większe, ja też kiedyś używałem 350 - fajny aparat był - nawet parę wydruków zrobiłem i o dziwo wszystkie większe niż 20x30. cieszymy się że drukowałeś ale 20x30 z 350D to chyba nie jest żaden problem ani jakieś specjalne osiągnięcie, chyba że jest?
Aż sobie sprawdziłem 7D o dziwo na kółku ma zielony kwadracik, pewnie zamalujesz czarnym flamastrem bo się kumple będą śmiać?
Dobre zdjęcie nie powstaje w "profesjonalnym" sprzęcie - dobre zdjęcie powstaje w głowie fotografa. Sprzęt (przy w miarę standardowych zastosowaniach) przy aktualnym stanie rozwoju jest praktycznie bez znaczenia.
Dobre zdjęcie nie powstaje w "profesjonalnym" sprzęcie - dobre zdjęcie powstaje w głowie fotografa. Sprzęt (przy w miarę standardowych zastosowaniach) przy aktualnym stanie rozwoju jest praktycznie bez znaczenia.
A najlepsze zdjęcia powstają przypadkiem. Albo u Lachapelle'a. :mrgreen:
za nim się 5D MkIII pokaże ze 120 fpsami to jeszcze miiiinie... zanim się wogóle pokaże 5DMkIII to już minie.
A po co ma być co innego?
ano po to aby bylo normalnie :)
Kolekcjoner
11-02-2010, 10:25
Normalnie tzn. jak? APS-C jest takim samym formatem jak wszystkie inne? Co jest takiego normalnego w 24x36? Droższe szkła?
Polacy są tak agresywni, dlatego, że nie ma słońca...
zdRAWki
to ci mieszkajacy w Anglii, Irlandii albo Holandii, powinni byc kurcze bazyliszek i samym spojrzeniem mordowac :)
nie no... bez urazy, ale co wy, k*, zamieszkujacy ojcowizne wiecie o braku slonca? :mrgreen: jedzcie do Londka, gdzie swiatlomierz w srodku zimowego dnia pokazuje ISO 100, f8 i 1/2s. a w lecie 1/30s wiec nawet na skraju robienia z lapy :)
Normalnie tzn. jak? APS-C jest takim samym formatem jak wszystkie inne? Co jest takiego normalnego w 24x36? Droższe szkła?
a ta bajka nie skonczyla sie jak Nikon wypuscil D3? nie mowilo sie APS-C tylko DX, ale chodzilo o to samo: FF nie bylo, nie ma i nikomu nie bedzie potrzebne ;)
To moze wszedzie FF - takze w kompaktach i bedzie normalnie jak kiedys. Kiedys czy to malpka czy lusto byla pelna klatka (pomijam inne formaty mniej powszechne)
;)
To moze wszedzie FF - takze w kompaktach i bedzie normalnie jak kiedys. Kiedys czy to malpka czy lusto byla pelna klatka (pomijam inne formaty mniej powszechne)
w Polsce tak, ale w US jednak dosc popularny byl APS-C wsrod amatorow.
ale to tak czy siak sprowadzalo sie do tego, ze po zrobieniu rolki trzeba bylo cos z nia zrobic. i bez standaryzacji formatow sie nie dalo.
w cyfrze material rejestrujacy moze byc dowolnej wielkosci a nawet w ksztalcie serduszka, gwiazdki czy pieska-pimpuszka, bo ten problem przetworzenia przez lab nie istnieje.
http://optyczne.pl/porownaj.php?co=aparat&ile=2&add0=755&add1=1137
tu macie porównanie i niczym praktycznie się nie rożni co by robiło ten aparat lepszym od 500 ;]
tu macie porównanie i niczym praktycznie się nie rożni co by robiło ten aparat lepszym od 500 ;]
majac 450D moglbym napisac, ze na papierku nic sie nie rozni od 550D. ale tak pocieszac sie nie potrzebuje.
papierek to jest tylko czesc tematu. inna kwestia, ze nigdzie nie jest napisane, ze trzeba 500D zmieniac na 550D...
550d (T2i) już na 5. (kit) i 6. (body) miejscu najlepiej sprzedawanych lustrzanek amerykańskiego amazon :lol:
Witam wszystkich czytelników
Z punktu widzenia fotografa/filmowca amatora (jakim jestem) 550 stanowi ciekawą alternatywę i mając na względzie roczny okres pojawiania się nowości w tym segmencie od początku roku wypatrywałem nowinek o tym aparacie. Tak jak kiedyś z 350d przeszedłem na 450d, tak teraz zamierzam przeskoczyć na 550d. Nie zgodzę się z niektórymi przedmówcami, że niska waga korpusu jest jakąkolwiek wadą, dla mnie to wręcz zaleta. Zdecydowanie moja aktywność fotograficzna zwiększa się w okresie wakacyjnym, stąd dźwiganie ciężkiego sprzętu w upale przyjemne nie jest :). Co do wyższość pokręteł nad przyciskami, to chyba kwestia gustu i przyzwyczajeń, ja lepiej funkcjonuję mogąc coś wcisnąć a nie kręcić, brak dodatkowego pokrętła mi nie przeszkadza. I kolejna kwestia - możliwość robienia filmów w HD, dla mnie bomba. Do tej pory chodziłem obładowany i aparatem i kamerą, albo też dzieliliśmy się z Żoną, ja pstrykałem a Ona filmowała, teraz będę mógł robić i wychwytywać wszystkie fajne momenty sam. Nie bardzo rozumiem po co ten cały raban o filmy, ja wychodzę z założenia że lepiej mieć dodatkową możliwość i najwyżej z niej nie skorzystać, niż nie mieć i żałować, zwłaszcza że współczesne komputery i oprogramowanie dają olbrzymie możliwość obróbki i prezentacji materiałów audio/foto/video.
I na koniec w podsumowaniu, gdzieś kiedyś przeczytałem takie zdanie, że lustrzanka jest tyle warta ile doczepiony do niej obiektyw. Jako amator doświadczalnie potwierdziłem sens tego stwierdzenia (na własnych zdjęciach) i uważam, że lepiej kupić mniej profesjonalne body (seria xxxD) i lepszy obiektyw, niż "profesjonalne" body (seria xxD) i gorsze szkło. A i tak o jakości zdjęć decyduje wiedza, wrażliwość, pomysł, wyobraźnia i jak pokazują niektórzy na tym forum nawet zwykłym kitem robią piękne zdjęcia.
Pozdrawiam
Smok
to ci mieszkajacy w Anglii, Irlandii albo Holandii, powinni byc kurcze bazyliszek i samym spojrzeniem mordowac :)
nie no... bez urazy, ale co wy, k*, zamieszkujacy ojcowizne wiecie o braku slonca? :mrgreen: jedzcie do Londka, gdzie swiatlomierz w srodku zimowego dnia pokazuje ISO 100, f8 i 1/2s. a w lecie 1/30s wiec nawet na skraju robienia z lapy :)
(...)
Bo my na ojcowiznie mamy Kazika.
4 pokoje, 4 pokoje, pokażę wszystko wam dopóki jeszcze mogę stać
4 pokoje, 4 pokoje, pokażę wszystko wam póki jeszcze prosto stoję
Polacy są tak agresywni, a to dlatego, że nie ma słońca
Nieomal przez siedem miesięcy w roku, a lato nie jest gorące
Tylko zimno i pada, zimno i pada na to miejsce w środku Europy
Gdzie ciągle samochody są kradzione, a waluta to polski złoty
itd...
;-)
Kolekcjoner
11-02-2010, 20:47
Dla jednych się różni dla innych nie 8). To akurat nic nie wnosi.
Kyokushin
11-02-2010, 22:38
Spoko, Panowie, poczekamy 20 lat to w komórkach będziemy mieć i profi aparat i profi kamere, a w dodatku będzie można pogadać.
Jak dla mnie w 550 brakuje S- Raw, bo po jaką amatorowi takie wielkie pliki? Ale może firmware to naprawi. Dziwi mnie stosunek do zielonego kwadracika i programów tematycznych w ogóle, bo te są akurat u Canona dopracowane. Przyznam, chorowałem na RAWy i wzgardziłem Jeg ami, jako nieprofesjonalnymi,ale mi przeszło. Bo Jpeg jest jak slajd, nie można go poprawić (przesadziłem) a tak świadomość, że "sobie w RAWie poprawię" pozwal ana wykonywanie fotek, których bym normalnie nie robił. Dlatego robię raz tak, a raz tak. Dlatego też uważam, że kompakry powinny mieć RAW, jako sprzęt mniej doskonały.
Spoko, Panowie, poczekamy 20 lat to w komórkach będziemy mieć i profi aparat i profi kamere, a w dodatku będzie można pogadać.
Fizyki nie przeskoczysz - no chyba że ktoś hiperfokalne kocha.
Witam:
1. Aparat jest tyle warty ile doczepiony do niego FOTOGRAF :)
2. Faktycznie - lepszej jakości szkło potrafi wyprodukować lepszej jakości foto, o ile fotograf umie je takim wykonać
3. Polacy są tacy zjadliwi, ponieważ taki już mają charakter i wolno się zmieniają.
4. Nie spieszno mi do 'EURO' - PLNk'a niech się dobrze trzyma. Zmienią na EURO - zaczniecie płakać, że ceny skoczyły, a wynagrodzenia nie.
5. Crop vs Full Frame - Inaczej rozkłada się GO. Kto nie widzi/nie lubi - jego strata ;P
5. C550D - znów biadolenie zanim położyliście łapę na sprzęcie. C chyba zaczyna czuć oddech N i innych firm - więcej ficzerów, w tym niektóre użyteczne.
Pomacałem ostatnio żółtych puszki - mają pewne cechy, za które można chcieć zmienić system :D Canon się budzi? Oby.
System AF - byle tak dalej, ale poczkajmy na puszki z produkcji. Wiecej mpix'ów - poczekajmy na puszki z produkcji - obejrzymy obrazek.
Filmowanie - OK. dla jednych wada - nie używać. Dla tych, którzy widzą zaletę - świetnie, będą zadowoleni, chyba że są Polakami - będzie kolejny powód do narzekania :D Wysokie ISO - dobrze, a nawet lepiej :) Czekam na foty egzemplarzy produkcyjnych :)
Kierunek dobry (w końcu?), tylko tempo ślimacze :)
OK. Macie jakieś konkrety w tej materii (C550D)? Przekopałem 25 stron tego wątku i za wiele ich nie znalazłem...
Aaacha - moje 'leciwe' 40D NADAL produkuje świetne obrazki :D i zamierza tak trzymać.
1. Aparat jest tyle warty ile doczepiony do niego FOTOGRAF
no chyba że ten aparat to leica :P
Czytam, czytam ten wątek i widzę że co druga osoba narzeka na 18MP
Kupcie sobie Sigme, tam jest 4.6MP, jest ostro i jest niezły zakres,
ale masę innych problemów ktorych nie ma w Canonie...
Nie ma nigdzie rawów z 550d więc na razie nie ma na co narzekać :)
Może się okazać że bedzie dobrze, na jpg-ach wyglada to dobrze,
jpg 5 mega z 18MP.. jak tam oceniac rozdzielczosc ?
ArturKrawczyk
12-02-2010, 17:54
Widział ktoś może fimiki z 550?
Ja bawiłem się ostatnio EP2 i filmy niczego. W dodatku ma AF. Na pierwszym filmie AF ma co robić. Drugi filmik to po prostu turystyczne video.
Szkoda że EOS nie ma AF. Fajny by był jako domowy wszystkomajacy aparacik:)
http://www.youtube.com/watch?v=Xob-klIobe8
http://www.youtube.com/watch?v=pYvSahDBXnw
Szkoda że EOS nie ma AF. Fajny by był jako domowy wszystkomajacy aparacik:)
Ma, tylko wolny i głośny. A i tak MF daje ciekawsze możliwości.