Zobacz pełną wersję : Laboratoryjny test 1DsMkII
Jurek Plieth
06-10-2005, 12:26
Ktoś na pl.rec.foto.cyfrowa podał ten wielce interesujący link http://www.imaging-resource.com/PRODS/EOS1DS2/1DS2IMATEST.HTM
Niektóre dane są moim zdaniem bardzo ciekawe, szczególnie w konfrontacji z Nikonem!
Tomasz Golinski
06-10-2005, 12:32
Niezły hardcore, nowe techniki dla onanistów. ;)
A takie infomacje powinien dostarczać sam canon.
Nono, raj dla onanistów :-) Wykresy, wykresiki, tabelki...
Niektóre dane są moim zdaniem bardzo ciekawe, szczególnie w konfrontacji z Nikonem!Hmm, no właśnie, zwłaszcza wykres szumów i wynik D2X - trochę inaczej niż "się powszechnie uważa"...
Jurek Plieth
06-10-2005, 12:51
Nono, raj dla onanistów :-) Wykresy, wykresiki, tabelki...
Hmm, no właśnie, zwłaszcza wykres szumów i wynik D2X - trochę inaczej niż "się powszechnie uważa"...
Właśnie to miałem na myśli. Różnica jest wprawdzie symboliczna, ale jest na korzyść D2:shock:
Właśnie to miałem na myśli. Różnica jest wprawdzie symboliczna, ale jest na korzyść D2:shock:
No, patrząc na ten wykres to wcale aż taka symboliczna nie jest.. stała w całym zakresie i sporo niżej od całej reszty krzyżującej się tu i tam.
A tak w ogóle to zaskoczyły mnie liczby okreslające rozpiętość tonalną... 11EV? Toż na p.r.f(.c) od niepamiętnych czasów pieje się, że cyfra pod tym względem tak straaaasznie kuleje, a to przecież jest chyba więcej od wiekszości slajdów? (nie wiem, nie znam się, tak coś tylko kojarzę)
Jurek Plieth
06-10-2005, 13:26
A tak w ogóle to zaskoczyły mnie liczby okreslające rozpiętość tonalną... 11EV? Toż na p.r.f(.c) od niepamiętnych czasów pieje się, że cyfra pod tym względem tak straaaasznie kuleje, a to przecież jest chyba więcej od wiekszości slajdów? (nie wiem, nie znam się, tak coś tylko kojarzę)
Nie bardzo mam teraz czas, aby rozczytywać co to znaczy vs. image quality, ale jeśli nawet założyć, że jest to "tylko" ok. 8, to i tak mniej więcej tyle samo, co mają filmy diapozytywowe.
Poczytaj na dpreview 1D/... forum posty PIXSurgeon odnośnie 1D2. Ten gość poprostu mnie rozbraja. Kiedyś napisał ile EV potrafi wyciągnąć ze swojego 1D2. Nie pamiętam dokładnie ile EV to było, bo mnie to generalnie nie obchodzi, ale wywołało to ogólne poruszenie.
Przy ISO1600 i 3200 nawet troche wiecej niz symboliczna. Uzywajac slownictwa niektorych Canonierow w odniesieniu do D70 mozna by powiedziec, ze 1Ds Mark II to obrzydliwie zaszumione dziadostwo. ;-)
Przy ISO1600 i 3200 nawet troche wiecej niz symboliczna. Uzywajac slownictwa niektorych Canonierow w odniesieniu do D70 mozna by powiedziec, ze 1Ds Mark II to obrzydliwie zaszumione dziadostwo. ;-)
Cos sie dzieje z forum, chcialem wyedytowac powyzsza uwage, coby nie bylo, ze znowu..., a tu klawisz edytuje nie dziala, opcja posty z ostatnich dni zniknela, czy ma to jakis zwiazek z ostatnim update?
Jurek Plieth
06-10-2005, 13:35
Uzywajac slownictwa niektorych Canonierow w odniesieniu do D70 mozna by powiedziec, ze 1Ds Mark II to obrzydliwie zaszumione dziadostwo. ;-)
Co byś nie napisał, to mnie nie sprowokujesz do pyskówki :D
Co byś nie napisał, to mnie nie sprowokujesz do pyskówki :D
No chcialem wyedytowac to drugie zdanie zaraz po wyslaniu, ale cos forum sie buntuje...
To pokazuje najlepiej ile takie podejście jest warte. Przecież nie trzeba nikogo zbytnio przeknywać, jak wyglądają szumy z D2X, wystarczy zerknąć w sieci.
Ewentualnie mogło by to oznaczać, że w przypadku idealnych warunków ekspozycji, możliwych do uzyskania tylko w laboratorium Nikon wykazuje świetne osiągi, a w sytuacjach rzeczywistych jest dużo gorzej (mała tolerancja na zmianę warunków) :roll:
Tomasz Golinski
06-10-2005, 13:42
Pn, skasowac-poedytować cos w twoich postach? Co do edycji to nie wiem, spytaj w watku http://canon-board.info/showthread.php?t=5815
OK, tutaj trochę wyjaśnienia ze strony przeprowadzających test:
This chart compares the 1Ds Mark II's noise performance over a range of ISOs against that of other cameras. While I continue to show noise plots of this sort because readers ask for them, I have to again point out that the noise magnitude is only a small part of the story, the grain pattern being much more important. The bottom line really comes when you look at prints from 1Ds Mark II images shot at ISO 1600: We were very impressed by how smooth they looked, with only a slight softening of details betraying the operation of the camera's anti-noise processing. (Prints from ISO 1600 shots as large as 13 x 19 inches really looked surprisingly good.)
co mniej wiecej znaczy, że oczy nas nie mylą :)
Nie bardzo mam teraz czas, aby rozczytywać co to znaczy vs. image quality, ale jeśli nawet założyć, że jest to "tylko" ok. 8, to i tak mniej więcej tyle samo, co mają filmy diapozytywowe.
Apropo rozpiętości tonalnej to na forum FredMiranda kolesie postanlowili sami pomierzyć na swoich aparacikach i zaprezentowali wyniki w postaci takiej tabelki:
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://www.fredmiranda.com/forum/message.php?Action=downloadfile&FileID=105603)
Jak to mierzyli jest napisane w wątku:
http://www.fredmiranda.com/forum/topic/286589/0
sebcio80
06-10-2005, 15:54
http://www.dpreview.com/reviews/nikond2x/page21.asp
moze i D2X Szumi troche mniej ale gdzie sa szczegoly i ostrosc? ...
po prostu duza ingerencja softu w zdjecia i tyle...
http://www.dpreview.com/reviews/nikond2x/page21.asp
moze i D2X Szumi troche mniej ale gdzie sa szczegoly i ostrosc? ...
No właśnie... przeciez patrząc po tych samplach, to gdzieś tak od ISO1600 w górę 1Ds roznosi Nikona na strzepy... (Choć moim skromnym zdaniem w niższych ISO jednak D2X prezentuje się sympatyczniej).
Edit: a z sampli na dole (różne wartośći siły NR) wynika, że i owszem, D2X można ustawić tak, że podciągnie ilością detali przy ISO3200 do poziomu bliskiego 1Ds. Tylko że wtedy porównanie szumów będzie wyglądało "nieco" inaczej :mrgreen:
Edit: ej, fajny jest ten nowy edytor do poprawiania własnych postów ;-)
" I znow bijatyka
I znow bijatyka
Bijatyka caly dzien.
I porabany dzien i porabany leb
Razem bracia az po zmierzch!"
Czyli - i kolejna wojenka Canon-Nikon... dzien w dzien to samo az do znudzenia i mldosci... tylko czekac az pn_ sie znowu zaloguje i zacznie trollowac i w tym watku bo tamten juz zamkniety.
Tomasz Golinski
06-10-2005, 20:17
A Ty nie trolujesz teraz?
A Ty nie trolujesz teraz?
Nie. A co? Pomarudzic publicznie na trolla nie mozna?
Czyli - i kolejna wojenka Canon-Nikon... dzien w dzien to samo az do znudzenia i mldosci... tylko czekac az pn_ sie znowu zaloguje i zacznie trollowac i w tym watku bo tamten juz zamkniety.
Uprzejmie Kolege przepraszam, ale nie spelnie pokladanych we mnie nadziei, obecnie ma w powazaniu i Nikona i Canona i wszelkie inne firmy duze i male, jade na weekend w gorki pomniejsze, pofocic i tylko to zaprzata moja glowe.