PDA

Zobacz pełną wersję : [Hallgerd] moje zdjęcia

Hallgerd
05-10-2005, 11:01
Jestem nowa tutaj, jak któryś z przedmówców (przedpiśców) zauważył, że po przywitaniu należałoby pokazać parę zdjęć.

http://fotogalerie.pl/galeria/galeria_hallgerd

Ostrzeżenie dla wszystkich: nie są to przepiękne krajobrazy ani rzadkie zwierzęta ani inne ciekawe tematy tylko moje dzieciaki, jak ktoś nie lubi zdjęć, które jak chyba Vitez napisał kiedyś, należałoby głeboko chować w albumie to niech lepiej nie wchodzi. Odważnych i cierpliwych proszę o krytykę dopiero się uczę i bardzo mi na niej zależy
Niestety aparat to nie canon (na razie) tylko najprostsza małpka travellera (taka z Aldika)

Hallgerd
05-10-2005, 11:17
Dzięki od godziny szukam jak to zrobić, wiem że czytałam coś takiego w którymś wątku a teraz nie potrafię go odnaleźć :oops:

Vitez
05-10-2005, 19:39
Ostrzeżenie dla wszystkich: (...) moje dzieciaki, jak ktoś nie lubi zdjęć, które jak chyba Vitez napisał kiedyś, należałoby głeboko chować w albumie to niech lepiej nie wchodzi.

I zdania nie zmienilem (pisalem o tym tu: http://canon-board.info/showthread.php?t=3433 ).
Dlatego nie odwazylem sie zajrzec.

Scaramanga
16-10-2005, 17:18
Jestem nowa tutaj, jak któryś z przedmówców (przedpiśców) zauważył, że po przywitaniu należałoby pokazać parę zdjęć.

http://fotogalerie.pl/galeria/galeria_hallgerd

Ostrzeżenie dla wszystkich: nie są to przepiękne krajobrazy ani rzadkie zwierzęta ani inne ciekawe tematy tylko moje dzieciaki, (taka z Aldika)

Chej!
Mam nadzieje,ze juz niedlugo kupisz sobie jakiegos prawdziwego Canona.
Piszac prawdziwego,mam na mysli to samo jesli chodzi o np.prawdziwego Forda.Prawdziwy Ford to taki wyprodukowany do 1982 roku.Pozniej zaczeli produkowac juz tylko "smietniki".Prawdziwy,a wiec manualny Canon da Ci wiele radosci.Nie zgodze sie z Vitezem,ze nie nalezy publikowac zdjec swoich dzieci.Oczywiscie sfotografowana corka ma dla nas osobista wartosc i na ogoole ogladajacych moze nie zrobic zadnego wrazenia.Jesli jednak dziecko traktujemy jak modela do ilustrowania "glebszej idei" nie ma w tym nic "zdroznego".Najczesciej jest to chetny model do wspolpracy i na dodatek pracujacy za zwyklego Snickersa,a nie horendalne sumy z agencji reklamowych...
Twoje zdjecia sa interesujace i nie tylko dlatego,ze urodzilas sie w tym samym dniu co ja ;)
Jako Twoje najlepsze z galerii wybralbym trzy.
Pierwsze to bardzo ladna "scenka rodzajowa" na kanapie,"lesnne uroczysko"
i calkiem udany panning dziewczynki na hulajnodze...

Hallgerd
16-10-2005, 19:16
Dzięki za słowa otuchy, już myślałam, ze nikomu się nie chce tam zajrzeć, albo te moje "dzieła" są tak okropne,że nawet nikomu krytykować się nie chce. Z tą hulajnogą to problemów trochę było. Nie da się u mnie ustawić czasu (to taka prawdziwa małpka pstryk i już) więc trzeba było poczekać, aż światło będzie odpowiednie, żeby sobie ustawił odpowiednio długi, a później według starych podręczników najpierw prosić Julkę, żeby stanęła nieruchomo w miejscu gdzie chciałam jej zrobić zdjęcie i wciskanie do połowy przycisku, migawkę zwalniałam jak była w ruchu ( AF wogóle nie łapie ruchomych przedmitów)
Co do aparatu to najpierw chyba syfra, zbyt dużo zdjęć robię (i zbyt dużo psuję na razie) potem komplet obiektywów no i może jak już się czegoś nauczę to analog, ale to takie odległe plany.

Scaramanga
16-10-2005, 19:55
Dzięki za słowa otuchy,. Nie da się u mnie ustawić czasu (to taka prawdziwa małpka pstryk i już) więc trzeba chciałam jej zrobić zdjęcie i wciskanie do połowy przycisku, migawkę zwalniałam jak była w ruchu ( AF wogóle nie łapie ruchomych przedmitów)
Co do aparatu to najpierw chyba syfra, zbyt dużo zdjęć robię (i zbyt dużo psuję na razie) potem komplet obiektywów no i może jak już się czegoś nauczę to analog, ale to takie odległe plany.

Jak na posiadaczke "idioten kamery" to niezle "kombinujesz"....;)
Ja z uporem maniaka po raz tysieczny ktorys powtorze,ze fotografii cyfrowej moga nauczyc sie ci,co znaja fotografie analogowa i poznaja tajniki tej nowej.
Jesli ktos chce przeskoczyc pewien etap,to jak chciec kierowac tirem z przyczepa,nie jezdzac przedtem nawet maluchem.Nie w ilosci sila...
Szacunku i wartosciowania swoich zdjec nauczy Cie wlasnie analog,gdzie kazde zdjecie "kosztuje" i trzeba bardzo uwazac na wszystko.
Kiedy pstrykasz nonszalancko setki zdjec i uwazasz,ze wybierzesz to najlepsze,to owszem moze uda Ci sie znalezc cos sensownego,ale bedzie to raczej tylko kwestia przypadku,a nie inteligentnej dyskryminacji i przemyslonego dzialania...
Bedziesz dalej robila duzo miernych zdjec jak wszyscy.
Tu w Polsce jest najwieksza ilosc sprzedajacych sie komorek w Europie.
Idac za tym nalezaloby sie spodziewac rowniez duzej ilosci sprzedawanych aparatow cyfrowych na niekorzysc tych z "celulojdem" w srodku.
Tak nie jest,ale nie dlatego,ze tak by nie moglo byc,ale dla tego,ze mamy ubogie spoleczenstwo...
W kraju Albionu na ten przyklad notuje sie powrot do klasycznych lustrzanek z lat osiemdziesiatych.Pokazanie sie z takim aparatem na szyi jest w dobrym tonie i swiadczy o tym,ze wlasciciel jest koneserem.Zachod juz sie zadlawil tymi nowosciami i wraca do starych sprawdzonych zabawek.Oczywiscie postep technologiczny jest nieunikniony,ale w obecnej dobie jest on podyktowany raczej "ruchem" akcji danego producenta na gieldzie niz rzeczywista potrzeba klientow.Klientow stwarza sie sztucznie wmawiajac im,ze potrzebuja ciagle czegos nowego.Slepa masa podarza za sloganami i
wszystko sie kreci...Gdy jednak nad tym wszystkim sie glebiej pomysli to powstaje jedyna konkluzja:"Nie dajmy sie zwariowac"...czego rowniez i Tobie zycze.
Powodzenia!

Hallgerd
21-10-2005, 08:00
Ostatnio zrobiona seria zdjęć mojej córki. Co o nich sądzicie?

461

462

463

madallenka
21-10-2005, 13:10
Jak dla mnie, a też dopero zaczynam zabawę z fotografią i też mam zamiar dopiero kupić Canonka.. :D (na dziś foce Zenitkiem 12XP) to to pierwsze zdjęcie bardzo mi się podoba.

Jurek Plieth
21-10-2005, 14:16
Ostatnio zrobiona seria zdjęć mojej córki. Co o nich sądzicie?

Bardzo nastrojowe. Myślę, że trzecie najlepsze.

mxdanish
21-10-2005, 14:31
Bardzo nastrojowe. Myślę, że trzecie najlepsze.
Jurku a nie razi Cię troszkę ta świetlistość ;) tła?

IMHO pierwsze

Jurek Plieth
21-10-2005, 14:34
Jurku a nie razi Cię troszkę ta świetlistość ;) tła?

IMHO pierwsze
Ale na trzecim "modelka" się lepiej ustawiła :mrgreen:

mxdanish
21-10-2005, 14:36
Ojej... A ja myślałem że to nie pozowane ;) :)

Reno
21-10-2005, 19:05
Bardzo mi się podobają! I kolory i światło, naprawdę jest fajnie.

Robson01
21-10-2005, 21:32
Moim skromnym zdaniem nr.1 najfajniejsze.

mxw
22-10-2005, 00:48
a moim skromnym - nr 3. the best - kontra światła fajnie wyszła ;-)

Hoody
22-10-2005, 18:02
Ładne fotki, na stronce może ze 2-3 ostre i dobrze naświetlone a te na stronce tu zdecydowanie pierwsze choć reszta też niczego sobie może odribina zmiany kompozycji (inne drzewo ... :-) ) dla odmiany
ogólnie 5+

Hallgerd
17-12-2005, 17:07
Poddaję pod Waszą krytykę kilka moich nowszych zdjęć. Całą serię można zobaczyć tutaj (http://fotogalerie.pl/galeria/hallgerd12181) , jednak zdaję sobie sprawę, że są zdjęcia bardzo nierówne pod względem tech. i art. No cóż powtarzalność wyników nie jest jeszcze moja zaletą ;-)

742

743

744

Jurek Plieth
17-12-2005, 20:58
Poddaję pod Waszą krytykę kilka moich nowszych zdjęć...

Ja uważam, że wszystkie trzy bardzo dobre :D

Moris
17-12-2005, 21:49
Ja uważam, że wszystkie trzy bardzo dobre :D

Potwierdzam, mnie również bardzo mi się podobają.
Zwałaszcza nr 3.

Pozdrawiam

Kubaman
17-12-2005, 23:48
fajnie - podoba się 8-)

bebop
19-12-2005, 10:02
bardzo fajne. dzieci mają duży potencjał zdjęciowy i fajnie że go wykorzystujesz.

Reno
19-12-2005, 13:15
Ja już Ci pisałam, że cała seria bardzo mi pasuje.

Hallgerd
01-02-2006, 18:24
Jedne z pierwszych zdjęć nowym aparatem - jak zwykle dzieci (innych na razie nie mam ochoty robić) - te to portreciki na zamówienie babć i ciotek.

894

895

bebop
01-02-2006, 18:36
Hallgerd, pierwsze super. pochwal się aparacikiem, zdjęcia wychodzą fajne czyli nie bubel ;-)

kane
01-02-2006, 18:38
Widze ze no sprzecik Ci sluzy ;-)

Jac
01-02-2006, 18:54
pierwsz super... az szkoda ze nie kolor ;-)... jakies mocno nasycone kolorki tam widze...

Hallgerd
01-02-2006, 19:58
W drugim kolory i tak zdejmowałam, bo chciałam wybróbować parametr 1, ale jak zobaczyłam efeky od razu wróciłam do 2 (wszystko na zero - 350d)
Akurat pierwsze było w zamierzeniu sepia, więc robiąc zdjęcie zwracałam uwagę na kadr i światło a nie rozmieszczenie kolorów (i w kolorze nie wygląda)
Mam podobne w kolorze - siostrzenicę na czarnym tle ( w sepi moja córeczka)

896

Reno
01-02-2006, 21:45
Słodkie. I bardzo dobrze zrobione. Wzięłaś 50-tkę zamiast kita chyba?
Fajne światło - co to?
A czarne tło - rozwieszasz coś gdzieś? Młode nie próbują demontować? ;)
Ulubiona zabawka Nadii to niestety statyw :(.

PS. Pójdę obejrzeć Cię w oryginale w Bielsku :).

Hallgerd
02-02-2006, 16:35
Zamiast kita wzięłam tamrona - trochę za wąski i jednoczesnie z krótki :-) więc oszczędzam dalej - tło to agrowłóknina ze sklepu ogrodniczego (metr chyba ok 2-3 zł - szerokość 1,60) nawinięta na kij taki jak od szczotki, w razie potrzeby rozwijana i zawieszana albo na szafach albo na karniszu. Dzieci siedziały na stole w dość dużej odległości - i nie sięgały tam po prostu