Zobacz pełną wersję : Prośba o pomoc
Jurek Plieth
04-10-2005, 22:49
Przepraszam, że zaśmiecam forum, ale potrzebna mi pomoc kogoś bardziej kumatego w temacie bankowym niz ja sam ;)
Zostałem (znikomo szczęśliwie) naciągnięty przez gostka posługującego się kontem w mBanku o numerze, który oczywiście znam.
Pytanie moje brzmi - czy znając numer konta w mBanku można dojść do nazwy miasta gdzie posiadacz konta jest zarejestrowany?
Dzięki za ew. pomoc :-D
Jurku, niestety według mojej wiedzy nie jesteś w stanie nic ustalić :sad:
Jedyne co możesz zrobić, to spróbowac reklamować przelew, jersli nie minęło więcej niż 24 godziny od jego wykonania.
Chyba, że masz kogoś w mBanku, kto ma dostęp do bazy danych i zechce dla Ciebie ryzykować sprawdzenie danych osobowych.
Tomasz Golinski
04-10-2005, 22:56
Wątpie czy ktoś by ryzykował, zwłaszcza dla znikomej kwoty.
Można próbować przez policję.
Nie ma takiej możliwości.
Jedyne co można (a nawet trzeba - no chyba że kwota faktycznie znikoma i szkoda zachodu) to złożyć zawiadomienie o przestępstwie na policji. Taki człowiek (a konkretnie dane które podał przy zakładaniu konta w mbanku) jest oczywiście do namierzenia, ale nie jest to wykonalne dla zwykłego śmiertelnika.
A reklamowanie przelewu nic nie da, jeśli już został wykonany.
rysiaczek
05-10-2005, 00:47
Jurku powinieneś złożyć doniesienie na policji, kopię przesłać do BRE Banku prosząc o udostępnienie danych osobowych z policją jako docelowym adresatem tychże danych. Tobie na 99% nie powiedzą ani słowa. Policji powiedzą, ale po czasie, a tak może się cała procedura nieco przyspieszy.
TommyTheCat
05-10-2005, 01:24
u mnie przy sporzadzaniu przelewu (bph) po podaniu numeru konta wyswietla sie w jakim banku jest konto zalozone, ale niestety czesto baza podaje centrale a nie oddzial, w przypadku mbanku b mozliwe ze bedzie wlasnie tak
jesli chcesz sprobowac to chetnie pomoge
Tomasz Golinski
05-10-2005, 01:27
w przypadku mbanku jest tylko jeden oddzial, wiec to na nic.
TommyTheCat
05-10-2005, 01:32
a no to lipa, tak wlasnie kojarze, w przypadku "normalnych" kont firm raczej nie ma problemu
ot: tomek ty kiedys spisz ? jak tylko cos napisze, co sie w sumie rzadko zdarza, o kazdej porze dnia i nocy jestes ulamek godziny za mna :)
Jurek Plieth
05-10-2005, 08:35
Dziękuję wszystkim Kolegom za informacje; właśnie też tak myślałem.
Pytanie moje brzmi - czy znając numer konta w mBanku można dojść do nazwy miasta gdzie posiadacz konta jest zarejestrowany?
Jurku, pewnie nie napiszę nic nowego w temacie... tym niemniej:
Dane posiadacza rachunku bankowego są objęte tajemnicą bankową (art 104 Prawa bankowego).
Osoba, która Cię naciągnęła, musiała podczas otwierania rachunku przedstawić mBankowi dokument tożsamości (mam nadzieję, że prawdziwy), tak więc mBank zna dane personalne i miejsce zamieszkania posiadacza rachunku.
Tobie bank nie udzieli żadnych informacji. Instytucje uprawnione do uzyskania informacji objętych tajemnicą bankową są wymienione w art. 105 Prawa bankowego.
Jedną z nich jest Policja, na żądanie której bank musi udzielić informacji "jeżeli jest to konieczne dla skutecznego zapobieżenia przestępstwom, ich wykrycia albo ustalenia sprawców i uzyskania dowodów, na zasadach i w trybie określonych w art. 20 ustawy z dnia 6 kwietnia 1990 r. o Policji".
W art. 20 ustawy o Policji między innymi czytamy: "Jeżeli jest to konieczne dla skutecznego zapobieżenia przestępstwom określonym w art. 19 ust. 1 lub ich wykrycia albo ustalenia sprawców i uzyskania dowodów, Policja może korzystać z informacji dotyczących umów ubezpieczenia, a w szczególności z przetwarzanych przez zakłady ubezpieczeń danych podmiotów, w tym osób, które zawarły umowę ubezpieczenia, a także przetwarzanych przez banki informacji stanowiących tajemnicę bankową.
Tak więc proponuję, tak jak koledzy wcześniej, zgłosić sprawę Policji.
Tak więc proponuję, tak jak koledzy wcześniej, zgłosić sprawę Policji.
...tym bardziej, że jak sam piszesz, chodzi o "znikomą" kwotę - więc możesz podejśc do tego na spokojnie, głównie w celu popsucia humoru/statystyk złodziejom - a nie koniecznie zamartwiając się odzyskaniem gotówki.
Tylko nie przepusc draniowi bo najwiecej kasy wyciagaja wlasnie tacy drobni naciagacze. Ludzie daja sobie spokoj a taki palant dziala dalej uzywajac bez problemu tego samego konta.
Przepraszam, że zaśmiecam forum, ale potrzebna mi pomoc kogoś bardziej kumatego w temacie bankowym niz ja sam ;)
Zostałem (znikomo szczęśliwie) naciągnięty przez gostka posługującego się kontem w mBanku o numerze, który oczywiście znam.
Jurek. Kto Cię naciągnął? Na Allegro? Podaj nicka, lub dane na priva, to ktoś z nas się nie da nabić w butelkę! Powodzenia u niebieskich !
Popieram apel b'Arta.
Naciągaczy trzeba demaskować.
A może ktoś z nas zna palanta.
Jurek Plieth
06-10-2005, 17:36
Popieram apel b'Arta.
Naciągaczy trzeba demaskować.
A może ktoś z nas zna palanta.
Nie, to nie jest gość z Allegro. Zadałem pytanie na grupie newsowej, odpowiedział mi, przelałem mu drobne pieniążki na konto i na tym sprawa się skończyła.
Coronado
06-10-2005, 18:33
Nie, to nie jest gość z Allegro. Zadałem pytanie na grupie newsowej, odpowiedział mi, przelałem mu drobne pieniążki na konto i na tym sprawa się skończyła.
Jak masz jakas poczte od niego to mozesz zrobic trace IP i moze wyjdzie skad gosciu poslal Ci mejla ale gwarancji nie ma.
Pozdrawiam
Coronado
Tomasz Golinski
06-10-2005, 18:37
Raczej można porządnie nagłówek maila poczytać. Sporo tam pewnie siedzi.
Raczej można porządnie nagłówek maila poczytać. Sporo tam pewnie siedzi.
gorzej jesli uzywal interfejsu www do poczty
Tomasz Golinski
06-10-2005, 20:05
Właśnie niekoniecznie. Interfejs www często też zapisuje w nagłówku, skąd było połączenie. Przynajmniej Horde/Imp tak ma.
Właśnie niekoniecznie. Interfejs www często też zapisuje w nagłówku, skąd było połączenie. Przynajmniej Horde/Imp tak ma.
...chyba, że mu się wyłączy :-|
A możesz podać jakieś szczegóły? (message-id do wygooglania, nagłówki maila itp.)