Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : 350D + obiektyw m42 a pomiar światła

pebe
04-10-2005, 11:19
Witam,
Czy w EOSie 350D pomiar światła działa poprawnie z obiektywami manualnymi? Miałem okazję pożyczyć to cudo na weekend i większość zdjęć robiona z Pentaconem MC 200/4 wyszła prześwietlona i bez kontrastu. To samo szkło z moim body EOS 500N działa OK.
Czy dla 350D to robi różnicę czy przy takim obiektywie ustawiony jest tryb P czy Av?... :confused:

Ramirez
04-10-2005, 12:03
Jeśli podpinasz obiektywy, które nie komunikują się z puszką, to musisz robić zdjęcia w trybie manual [M].
Żeby zrobić poprawne zdjęcie, ustawiasz na tryb M, określasz czas ekspozycji i kręcisz pierścieniem przysłony tak, aż światłomież w aparacie wskaże Ci poprawną ekspozycję.
Można oczywiście też odwrotnie - ustawiasz przysłonę i dostosowujesz się z czasem ekspozycji.

EDIT:
Jeśli się nie mylę, to w tym przypadku pomiar światła ustawiony jest zawsze na centralnie ważony uśredniony.

pebe
04-10-2005, 12:09
Hmm... Ale w 500N Av też działa bez problemu - czas dobierany jest automatycznie do przesłony roboczej ustawionej na obiektywie. Czyżby w 350D było inaczej?

mxw
04-10-2005, 13:02
Hmm... Ale w 500N Av też działa bez problemu - czas dobierany jest automatycznie do przesłony roboczej ustawionej na obiektywie. Czyżby w 350D było inaczej?
jest dokładnie tak samo, tzn w trybach Av i M przysłona wyświetlana w aparacie (i potem w EXIF) jest 0.0, ale pomiar światła działa dobrze.

ripek
04-10-2005, 13:19
Na moim pentaconie przewaznie robie na Av i zaniżam wartosc Ev. Czasami na koncertach wymagane jest M jesli swiatlo jest za ostre.

Ramirez
04-10-2005, 14:20
Miałem okazję pożyczyć to cudo na weekend i większość zdjęć robiona z Pentaconem MC 200/4 wyszła prześwietlona i bez kontrastu. To samo szkło z moim body EOS 500N działa OK.

To może być właśnie kwestia trybu pomiaru światła, jeśli scena była zbyt kotrastowa.
Poza tym zauważ, że matryca, znaczne bardziej niż klisza, jest wrażliwa na wszelkie błędy przy nastawie ekspozycji. Czasem wystarczy różnica 1/3 - 1/2 EV, żeby zdjęcie było naświetlone nieporawnie. Klisza jest znacznie bardziej "tolerancyjna" pod tym względem.

ksp01marek
04-10-2005, 14:25
Co prawda pytanie dotyczyło 350d, ale w ostatnią niedzielę miałem podpięty za pomocą przejściówki Tair 2,8/135 do 300d i nie miałem żadnych problemów. Oczywiście manual. a tu przykład. http://fotografia.interklasa.pl/index.php?akcja=zdjecie&ak=pokaz&id=110573

dgi
04-10-2005, 14:26
Ja do swojego Pentora ustawiam -2/3 EV lub -1EV, a najwygodniej jest robić zdjęcia na Av kiedy to dobierany jest automatycznie czas otwarcia migawki w zależności od światła wpadającego przez obiektyw. 8-)

Tak też robię :)

PS
Pomiar punktowy też działa, sprawdziłem :)

pebe
04-10-2005, 14:44
Dzięki za uwagi.
A zauważyliście może jakieś różnice w działaniu trybów P i Av z obiektywem manualnym?.. bo 500N zachowuje się w tej sytuacji tak samo w obu trybach.

dgi
04-10-2005, 16:02
Dzięki za uwagi.
A zauważyliście może jakieś różnice w działaniu trybów P i Av z obiektywem manualnym?.. bo 500N zachowuje się w tej sytuacji tak samo w obu trybach.

Szczerze mówiąc nie używam P, ale mogę pobróbować i zapodać info na forum. :-D

storm
04-10-2005, 20:18
A u mnie zaobserwowalem dziwna akcje, mianowicie kiedys przy sonnarze 135 + mieszku, 20d robil dobry pomiar swiatla, a ostatnio zdarza sie ze w wizjerze pokazuje poprawna wartosc a na wyswietlaczu lcd niedoswietlona, z tym ze zdjecie robi uwzzgledniajac wartosc z lcd, dziwne... ktos cos taiego mial?
Przy obiektach autofocus i manualnym industarze 50mm jest ok.

mxw
05-10-2005, 00:51
A u mnie zaobserwowalem dziwna akcje, mianowicie kiedys przy sonnarze 135 + mieszku, 20d robil dobry pomiar swiatla, a ostatnio zdarza sie ze w wizjerze pokazuje poprawna wartosc a na wyswietlaczu lcd niedoswietlona, z tym ze zdjecie robi uwzzgledniajac wartosc z lcd, dziwne... ktos cos taiego mial?
Przy obiektach autofocus i manualnym industarze 50mm jest ok.
aparat mierzy światło w pobliżu pryzmatu, więc jest to suma światła wpadającego przez obiektyw i przez wizjer. gdy patrzysz przez wizjer, to go zasłaniasz i jest okay. gdy patrzysz na lcd to przez odsłonięty wizjer może wpaść trochę extra światełka. trzeba uważać. sprawdź to.

tylko, że normalnie w takiej sytuacji na lcd pokaże prześwietlone... dziwne ;-)

piast9
05-10-2005, 10:09
Jak to prześwietlone?

Prawidłowa ekspozycja jest, załóżmy 1/100s, f/8. Wlata światło przez przeziór więc aparat myśli, że jest jaśniej, np: 1/500s, f/8. No i fota wychodzi niedoświetlona.

20D nie ma klapki na oczy? Któreś z lepszych Canonów mają. Ja w 350D mam takie gumowe coś na pasku, zakładane na przeziór, właśnie dla zlikwidowania wpywu światła wlatującego od zadniej strony na pomiar ekspozycji.

Pawouek
05-10-2005, 10:48
[ciach]Któreś z lepszych Canonów mają. [ciach]Hmm to 1000FN i 300D to te lepsiejsze? ;)
Choc musze przyznac ze w analagu zamiast tego gumianego wynalazku Canona wolalem zaslonic wizjer np. wieczkiem z pudelka po filmie - szybciej i bez sciagania tego ustrojstwa przy wizjerze.

storm
05-10-2005, 10:51
Musze sprawdzic nastepnym razem jak pojde rano na zdjecia czy faktycznie zasloniecie pomoze..

mxw
05-10-2005, 13:27
Jak to prześwietlone?

Prawidłowa ekspozycja jest, załóżmy 1/100s, f/8. Wlata światło przez przeziór więc aparat myśli, że jest jaśniej, np: 1/500s, f/8. No i fota wychodzi niedoświetlona.
wszystko się zgadza.
tylko tam w zdaniu chodziło o tryb M i to, co pokazuje lcd: a lcd pokaże prześwietlone, więc korygujesz (albo w Av aparat skoryguje) i foto wyjdzie niedoświetlone.
czyli wszystko się zgadza ;-)

20D nie ma klapki na oczy? Któreś z lepszych Canonów mają. Ja w 350D mam takie gumowe coś na pasku, zakładane na przeziór, właśnie dla zlikwidowania wpywu światła wlatującego od zadniej strony na pomiar ekspozycji.
chyba tylko jedynki mają klapkię :mrgreen:
jest to praktycznie jedyna rzecz, której zawsze zazdrościłem aparatom firmy n. - już od czasów f90. druga to spot.

a co do paska to nie używam paska firmowego (bo to obciach jednak - takie kolorowe napisy :shock: ), co i innym polecam, a zdejmowanie muszli, zaciskanie paska - nie, tu canon dał ciała. lepiej mieć już na body przyklejony kawałek czarnej taśmy izolacyjnej ;-)

piast9
05-10-2005, 13:40
wszystko się zgadza.
tylko tam w zdaniu chodziło o tryb M i to, co pokazuje lcd: a lcd pokaże prześwietlone, więc korygujesz (albo w Av aparat skoryguje) i foto wyjdzie niedoświetlone.

A to nie doczytałem o który LCD chodzi.

a co do paska to nie używam paska firmowego (bo to obciach jednak - takie kolorowe napisy :shock: ), co i innym polecam, a zdejmowanie muszli, zaciskanie paska - nie, tu canon dał ciała. lepiej mieć już na body przyklejony kawałek czarnej taśmy izolacyjnej ;-)
Tak. To max wypas full professional. ;)