Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: 350D + obiektyw m42 a pomiar światła

pebe
    Guest

Cool 350D + obiektyw m42 a pomiar światła

Witam,
    Czy w EOSie 350D pomiar światła działa poprawnie z obiektywami manualnymi? Miałem okazję pożyczyć to cudo na weekend i większość zdjęć robiona z Pentaconem MC 200/4 wyszła prześwietlona i bez kontrastu. To samo szkło z moim body EOS 500N działa OK.
    Czy dla 350D to robi różnicę czy przy takim obiektywie ustawiony jest tryb P czy Av?...

Początki nałogu Awatar Ramirez

Domyślnie

Jeśli podpinasz obiektywy, które nie komunikują się z puszką, to musisz robić zdjęcia w trybie manual [M].
    Żeby zrobić poprawne zdjęcie, ustawiasz na tryb M, określasz czas ekspozycji i kręcisz pierścieniem przysłony tak, aż światłomież w aparacie wskaże Ci poprawną ekspozycję.
    Można oczywiście też odwrotnie - ustawiasz przysłonę i dostosowujesz się z czasem ekspozycji.

EDIT:
    Jeśli się nie mylę, to w tym przypadku pomiar światła ustawiony jest zawsze na centralnie ważony uśredniony.
    Ostatnio edytowane przez Ramirez ; 04-10-2005 o 12:05

pebe
    Guest

Domyślnie

Hmm... Ale w 500N Av też działa bez problemu - czas dobierany jest automatycznie do przesłony roboczej ustawionej na obiektywie. Czyżby w 350D było inaczej?

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pebe
    Hmm... Ale w 500N Av też działa bez problemu - czas dobierany jest automatycznie do przesłony roboczej ustawionej na obiektywie. Czyżby w 350D było inaczej?
    jest dokładnie tak samo, tzn w trybach Av i M przysłona wyświetlana w aparacie (i potem w EXIF) jest 0.0, ale pomiar światła działa dobrze.
    pozdro.,
    m.

Pełne uzależnienie Awatar ripek

Domyślnie

Na moim pentaconie przewaznie robie na Av i zaniżam wartosc Ev. Czasami na koncertach wymagane jest M jesli swiatlo jest za ostre.
    Canon G10, WP-DC28, :grin: 5d mkIII:grin: 5d mkI 17-40L 24LII 35L 85LII 580II

Początki nałogu Awatar Ramirez

Domyślnie

Miałem okazję pożyczyć to cudo na weekend i większość zdjęć robiona z Pentaconem MC 200/4 wyszła prześwietlona i bez kontrastu. To samo szkło z moim body EOS 500N działa OK.
    To może być właśnie kwestia trybu pomiaru światła, jeśli scena była zbyt kotrastowa.
    Poza tym zauważ, że matryca, znaczne bardziej niż klisza, jest wrażliwa na wszelkie błędy przy nastawie ekspozycji. Czasem wystarczy różnica 1/3 - 1/2 EV, żeby zdjęcie było naświetlone nieporawnie. Klisza jest znacznie bardziej "tolerancyjna" pod tym względem.

Coś już napisał Awatar ksp01marek

Domyślnie

Co prawda pytanie dotyczyło 350d, ale w ostatnią niedzielę miałem podpięty za pomocą przejściówki Tair 2,8/135 do 300d i nie miałem żadnych problemów. Oczywiście manual. a tu przykład. http://fotografia.interklasa.pl/inde...okaz&id=110573

Bywalec Awatar dgi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ja do swojego Pentora ustawiam -2/3 EV lub -1EV, a najwygodniej jest robić zdjęcia na Av kiedy to dobierany jest automatycznie czas otwarcia migawki w zależności od światła wpadającego przez obiektyw.

Tak też robię

PS
    Pomiar punktowy też działa, sprawdziłem
    Ostatnio edytowane przez dgi ; 04-10-2005 o 14:33
    350D + KIT| BG-E3 | Tamron f2.8/28-75mm | Pentor f2.8/135mm | Porst f1.8/50mm
    http://photo.dario-g.com

pebe
    Guest

Domyślnie

Dzięki za uwagi.
    A zauważyliście może jakieś różnice w działaniu trybów P i Av z obiektywem manualnym?.. bo 500N zachowuje się w tej sytuacji tak samo w obu trybach.

Bywalec Awatar dgi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Dzięki za uwagi.
    A zauważyliście może jakieś różnice w działaniu trybów P i Av z obiektywem manualnym?.. bo 500N zachowuje się w tej sytuacji tak samo w obu trybach.
    Szczerze mówiąc nie używam P, ale mogę pobróbować i zapodać info na forum. :-D
    350D + KIT| BG-E3 | Tamron f2.8/28-75mm | Pentor f2.8/135mm | Porst f1.8/50mm
    http://photo.dario-g.com

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów