PDA

Zobacz pełną wersję : Dokumentacja fotograficzna budowy domu - prośba o poradę.

Hellfire
14-01-2010, 11:35
Tak się poskładało, że jakoś końcem lutego, bądź początkiem marca zaczynam budować dom. I w związku z tym mam pytanie: lepsza dachówka, czy może blacha falista? A, żeby Pan Vitez nie wywalił tematu to zapytam jeszcze o rzecz jedną, bo nie wiem jak to rozwiązać. Chciałbym całą budowę udokumentować w postaci zdjęć z jednego miejsca, które potem by szło poskładać w całość. Efekt jaki chcę osiągnąć to coś w rodzaju "filmiku" na którym cały dom rośnie od zera do końca. Czyli... aparat w jakimś jednym miejscu, żeby sobie stał przez jakieś 8 miesięcy i zdjęcie, żeby się cykało powiedzmy co 10 - 20 minut. Tylko jak umocować aparat, żeby był przez te kilka miesięcy w dokładnie tym samym miejscu? Statyw nie bardzo, bo jednak położenie za każdym razem choćby o milimetr, ale jednak się zmieni (bo na stałe sprzętu nie mogę zostawić). No i jak zrobić, żeby się wyzwalało co kilkadziesiąt minut automatycznie? Sprzęt domyślnie to 400D i kit, choć to nie ma wielkiego znaczenia. Myślę już kilka dni o tym i wymyślić nie mogę :/

Tomasz1972
14-01-2010, 11:51
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=18090

http://www.canon-board.info/showthread.php?t=51803

WarT
14-01-2010, 12:03
Skoro budujesz dom, to powinieneś mieć sporo różnego żelastwa (pręty, rurki itp). Skleć z czegoś takiego prowizoryczny statyw i postaw go (wkop w ziemie) w jednym miejscu. Na czubku przymocuj śrubkę żeby można było na nią wkręcić głowicę z normalnego statywu. Będziesz miał w jednym stałym miejscu 'statyw', którego nikt Ci nie powinien ruszyć.

PS. Ja bym wybrał dachówkę, bo nie przepadam za blachą falistą, ale to tylko takie moje subiektywne zdanie ;)

janmar
14-01-2010, 13:15
NO,jeżeli o budownictwie to..Dachówka jest potwornie ciężka ,jak to ceramika.Projekt konstrukcyjny musi to uwzględnić.Od fundamentu przez ściany po konstrucję dachu.A więc wpływ na koszty.Blacha falista ?.Bez żartów.Obecnie na dachy używa się pokryć blaszanych specjalnie w tym celu wytworzonych i fabrycznie zabezpieczonych przed korozją i wpływem czasu.Znajomy dekarz uzależnił stosowanie blachy lub ceramiki od srodowiska i czystości powietrza.Tam gdzie róża wiatrów powoduje że wieje wiatr z dużego miasta czy fabryki, ceramika.Jeśli z lasu to blacha jest spoko.Fińskie blachy na dachach które mam okazję obserwować po 20 latach wyglądają jak nowe.
Ale to może ja się nie znam bo "budowlańcem" nie jestem,tyle że sobie dom "budowałem".Wracając do wątku to IMHO mury i bryła domu nie koniecznie w fotkach.Bardzo przydatne za to są fotki instalacji wszelakich.Elektryka ,hydraulika ,kanalizacja,głośnikowe,internet ,sterowanie np.furtką ,bramą..No ,koniecznie.Zanim to zniknie pod tynkiem czy warstwą ziemi.Unikniemy wielu problemów i awarii,tak w czasie robót wykończeniowych jak i w póżniejszej eksploatacji domu.Niekoniecznie potrzebna fotogrametria :-) ale znając wielkość cegły czy bloczka wiemy potem gdzie otwór pod karnisz czy lustro wiercić np.Pozdrawiam

nagor
14-01-2010, 14:37
jak masz jakies w pobliżu drzewo to mozęsz do drzewa przymocowac jakiś prowizoryczny statyw lub głowice od statywu i też powinno byc ok... albo jakiś słup czy oswietleniowy czy cos i tez przymocowac do tego uchwyt na aparat.

mc_iek
14-01-2010, 15:15
To może pomóc. Myślę, że jak się to zakotwiczy na stałe w odpowiednim miejscu, rozwiązany zostanie problem jednakowego ustawienia aparatu za każdym razem. Potem pozostanie już tylko pilnować ogniskowej. Na noc aparat można bez problemu zabrać do domu, a mocowanie jest tak małe, że nie rzuci się w oczy złodziejowi.
http://www.allegro.pl/item878458959_manfrotto_adapter_qr_323_sklep_faktu ra_vat.html

DonBolano
14-01-2010, 15:16
Hm. Photoshop chyba sobie poradzi z dopasowaniem dwóch przesuniętych o kilka mm ekspozycji. Nie mówię, że z każdym zdjęciem byś musiał tak robić, ale można to uratować w PS zapewne.

Janusz Body
14-01-2010, 15:35
A nie prościej kupić kamerę w stylu:
http://www.modelemax.pl/product_info.php?cPath=65_454&products_id=6355

rozdzielczość 640 x 480 px przy nagraniach wideo oraz 1280 x 1024 px przy robieniu zdjęć

ustawić w tryb zdjęc poklatkowych i raz w tygodniu zgrywać kartę?

Rozdzielczość mniejsza ale.... do tego typu rzeczy zwykle nie trzeba jakości na poziomie z 1Ds3.

Kamerkę można zamknąć w pancernym pudełku, tak że tylko obiektywik będzie widoczny. Nawet jak ukradną to starta nieduża.

szandor
14-01-2010, 16:24
Zdecydowanie polecam dachówkę, pomimo że wymaga mocniejszej konstrukcji dachu oraz jest zdecydowanie droższym rozwiązaniem.

photographus
14-01-2010, 20:36
Proponuję zapiąć na stałe (najlepiej niewysoko) 1ds MIII z zakręconym 85 1.2 L., a na PW do mnie poproszę o lokalizację (najlepiej z Google Map).
pozdrawiam

SirDuncan
18-01-2010, 00:56
tez mialem podobny pomysl - moze nie myslalem o takiej dokladnosci, ale tez planowalem co tydzien robic fote z tego samego miejsca (z reki) i potem zloyc to w pokaz slajdow. po jakis 3 tygodniach od zaczecia pierwszych prac ekipa budowlancow przywiozla sobie kontener - tak, ze skutecznie zaslanial widok na polowe budowy z wybranego przeze mnie miejsca... i tak oto moj plan legl w gruzach.

PS a na dach wzialem dachowke - podobno deszcz mniej slychac, bardziej sie podobala zonie no i najwazniejsze - przelezy na dachu 100lat, a blacha tylko 50... ;-)

pe.en.de
04-03-2010, 23:06
janmar wie co pisze. Pstryknij też przyłącza zewnętrzne (wodę, gaz , elektrykę) odbierzesz w ten sposób parę argumentów przy odbiorach tym, którzy będą chcieli zedrzeć z Ciebie kasę.
A pozostawić na budowie cokolwiek, może tylko ten, który się jeszcze nie budował.

Mikol
05-03-2010, 10:37
ja bym proponował zamocować na stale w kilku miejscach w koło domu ''statywy" czyli jakiś kawał rurki czy kątownika z końcówką do statywu lub nawet prowizorycznie sobie ustawić w ty samym miejscu. A zdjęcia robić 1 dziennie czasami to i tak będzie za często bo nic się nie będzie zmieniało.