Zobacz pełną wersję : 5d mkII - kupno, stary Tamron i szkla.. czyli dylematy
yo yo,
dzis mnie naszlo na kupno 5d mkII. Jaram sie ta idea od dawna, ale dzis doszedlem do wniosku, ze jest to calkiem realne :mrgreen:
I teraz mam pare dylematow z tym zwiazanych:
1. Obecnie robie zdjecia dziaduniem 20d + Tamron 28-75/2.8. Pojawia sie pytanie: czy moj tamron da rade z 5d? Nie mam na mysli rozdzielczosci szkla, a raczej "pola widzenia". To szklo bylo robione chyba pod aps-c wiec winieta bedzie? Kiedys to chyba sprawdzalem z 5d znajomego ale nie pamietam rezultatow :)
2. Czy kupowal ktos kiedys taki sprzet w euro rtv agd? Tam maja calkiem sluszne ceny no i przede wszystkim raty 30x0% :)
3. Mam dylemat co do szkiel :confused:
Bo jest ten kit z 24-70 ale kurde z tego co pamietam z testow domowych to to szklo na 20d nie wypadalo lepiej duzo niz moj tamron (nie wiem jak przy 5d) no i jest ciezkie jak cholera. Na pewno bym chcial kupic 50/1.4 + przydaloby sie cos do spacerowania w zakresie wspomnianej Lki. Szkla musza sie zmiescic w 3 - 4 k.
Takie to dylematy mnie nachodza o 23:34. Jak macie jakies podpowiedzi to bardzo chetnie prosze i dziekuje :)
daviddark
13-01-2010, 00:40
Kurcze ciężko tak powiedzieć jeśli potrzebujesz ten sprzęt do jakiegoś konkretnego celu jak portrety to kupujesz 50mm F/1.4 i 85mm F/1.8 i z czasem na przykład szeroko 17-40L :) (albo droższa 16-35mm 2,8), po czym wreszcie górne zamknięcie 70-200 2.8 lub F4 IS
a jeśli tak sobie spacerowo :) to Canon 24-70mm F/2.8 L - będzie akurat z MkII :)
p.s. Tamron 28-75mm F/2.8 to praktycznie 24-70 z tym że - mniejszy - na plus akurat, głośniejszy, mniej celny, nie Canon, 3 razy tańszy .. jeśli nie 4 :) .... i .. to nie L-ka
Wybór należy do Ciebie
Ale jeśli myślisz o fotografii bardzo poważnie... zainwestuj w stałki - to moje zdanie oczywiście
Pozdrawiam
Przeciez T 28-75 to wersja specjalnie pod FF. 17-50 masz pod APSC.
fahrenheit
13-01-2010, 00:59
miałem 5d mkI + T28-75 i uważam, że to fajny zestaw ale ... krótki. Szeroki obleci, ale brak tego tele tak około 85. Głośny skurczybyk jest i czasem pokręci i nie trafi z AF, ale za tą cenę pracował dzielnie. W T wysuwa się mordka więc czasem coś sobie zassie.
17-40 jest świetne na 5d czy na FF wogóle. Gdyby nie zakup 35L (50 1.4 na FF jakoś mnie nie zwaliła z nóg) to wciąż bym 17-40 miał
1.28-75 z 5d współpracował wspaniale, z 5D II juz nie jest tak dobrze,
2.w euro kupowałem, zero problemów, masz podaną cenę i rozbijasz to na 10/20 lub30 rat, bez dodatkowych oplat.
3.ostrośc 24-70 będzie podobna do tamrona ale z Af w tamronie mogą być problemy...
a EF 24-105?
kolorki, kontrast, AF są lepsze jak w 24-70, tylko trochę ciemniejsze.
Hej, dzieki za podpowiedzi.
Piszecie, ze Tamron bedzie mial problemy z AF. Macie na mysli szklo jako takie czy konkretnie ze wspolpraca z 5d mkII?
Ja przez ostatnie 3 lata pracowalem na zestawie 20d + Tamron 28-75. Przyzwyczailem sie do ograniczen jakie daja mi te ogniskowe choc zawsze brakuje mi szerokiego. No ale tu nie ma sie co dziwic jak mi sie szeroki przy ~45 mm zaczyna :mrgreen:
Teoretycznie, wiec 24-105 byloby szklem idealnym bo mam szeroko a przy tele podobnie jak obecnie na tamronie - na dpreview ogladalem troche sampli z tego szkla i niezbyt bylem zachwycony. Ale nie ukrywam, ze nigdy nie mialem go w lapie. Moze mnie do niego przekonacie? :) Czy tym szklem da sie robic sensowne zdjecia przy pelnej dziurze? Czy trzeba z nim schodzic jakos drastycznie do 5.6 czy nawet nizej?
Super zaleta tego szkla jest fakt, ze mozna go kupic w dobrej cenie w kicie z 5d..
Mialem tez pomysl ze stalkami: myslalem o 28/2.8 + 50/1.4 + no wlasnie nie wiem co. Bo juz kasy na nic fajnego nie zostaje :)
Musze sie ograniczyc do tego co daja w euro - aczkolwiek i tak jestem mocno zaskoczony asortymentem :)
A daviddark pytal do czego potrzebuje... 3 lata temu, kiedy o fotografii myslalem bardzo powaznie a z aparatem prawie ze spalem - odpowiedzialbym bez wahania - portret. Ale dzis, po dlugiej przerwie (:(), musze calosc tematu zglebic na nowo - stad moje zapotrzebowanie na cos bardzo uniwersalnego :)
Mialem tez pomysl ze stalkami: myslalem o 28/2.8 + 50/1.4 + no wlasnie nie wiem co. Bo juz kasy na nic fajnego nie zostaje :)
Chyba 28/1.8? 2.8 raczej nie...
Kup FF, poużywaj tego Tamrona - da radę na początek. Później sprzedasz i kupisz sobie 28/1.8+85/1.8. Albo nie sprzedasz. ;)
Dla mnie 50mm na FF to takie ni pies, ni wydra. Zdecydowanie wolę mieć coś z zakresu 24-35, a dalej 85-135.
Mam zarówno 50/1.4 i 85/1.8, tak jak 50 mnie wcale nie porywa, tak 85 na FF jest bardzo fajnym szkłem.
Teoretycznie, wiec 24-105 byloby szklem idealnym bo mam szeroko a przy tele podobnie jak obecnie na tamronie - na dpreview ogladalem troche sampli z tego szkla i niezbyt bylem zachwycony. Ale nie ukrywam, ze nigdy nie mialem go w lapie. Moze mnie do niego przekonacie? :) Czy tym szklem da sie robic sensowne zdjecia przy pelnej dziurze? Czy trzeba z nim schodzic jakos drastycznie do 5.6 czy nawet nizej?
Super zaleta tego szkla jest fakt, ze mozna go kupic w dobrej cenie w kicie z 5d..
:)
Ten obiektyw jest ostry od pełnej dziury, wyposażony jest w dobry IS, jego ułomnością jest światło. Prawie nie zdejmuję go z body (5D).
luc_october
13-01-2010, 11:30
Ja właśnie jestem na kupnie 5d mk2 i mam zamiar do niego dokupić tamrona 28-75. nic lepszego w takiej cenie nie znalazłem. Mam jeszcze sigmę 50 1.4 którą chyba będę musiał zmienić na 85 1.8. później ewentualnie jakieś tele... na razie o niczym szerokim nie myślę.
...i w RTV EURRO AGD jest drogo w tym momencie.
Obadaj Ceneo:
http://www.ceneo.pl/1819391
sebcio80
13-01-2010, 12:41
w 5D mark II jest wlasciwie ten sam system AF co w 20D, dodatkowo oba body maja matryce o identycznej gestosci pikseli, wiec obazowanie bedzie niemal identyczne, nie liczac rzecz jasna rogow na FF bo tu pewnie bedzie spory spadek rozdzielczosci
daviddark
13-01-2010, 13:14
Czyli że co .. sprzedawać 5D i kupować 20D ? :):)
yo yo,
2. Czy kupowal ktos kiedys taki sprzet w euro rtv agd? Tam maja calkiem sluszne ceny no i przede wszystkim raty 30x0% :)
Ad 2
ja bralem w Euro 5DmKII na raty
z tymi 30 X 0% to ściema, mozesz wziac w cetelem banku na 6 rat i wtedy zaplacisz faktycznie taka kwote jak masz w cenniku, inaczej (na wiecej rat) dolicza ci ubezpieczenie kredytu i nie jest juz tak fajnie.
edit:
ale widze ze komus wczesniej sprzedali na 30x0% wiec moze to zalezy od sklepu?
dziwne
daviddark
13-01-2010, 13:52
Ludzie przecież Euro ma ceny z kosmosu: dla porównania na szybko sprawdziłem Canon 16-35 2.8 - Euro: 6848 PLN
Ceneo: od 5049 PLN
Nic dziwnego że jakieś raty wymyślają 0% skoro cena jest większa niż innym sklepie po ratach procentowanych :)
Jakaś porażka ten sklep w ogóle ! :)
Ludzie przecież Euro ma ceny z kosmosu: dla porównania na szybko sprawdziłem Canon 16-35 2.8 - Euro: 6848 PLN
Ceneo: od 5049 PLN
Nic dziwnego że jakieś raty wymyślają 0% skoro cena jest większa niż innym sklepie po ratach procentowanych :)
Jakaś porażka ten sklep w ogóle ! :)
nie wiem jak obecnie z cenami ale przed swietami ja za swojego dalem 8400 i mialem go od reki, ceneo pokazywalo mi najtansza opcje jakies 8200 ale bez mozliwosci rat wiec wybor mialem ograniczony
wcale nie porazka
kit 5d + 24 - 105 kosztuje 11498,00 (http://www.ceneo.pl/Click/Offer/?e=125-xUuIgMof1IhVG_GnWpVmOEv-p_3PTzs6wUjZsMtLQ2LnI_SkwUovhkbTcozqZIHEkeShnibylY tgPOhkQhCc6gvRRRmGaOFLFtXblMjtp5675cMu7BCjyG-ovx27gFbnY64nJi8%3d) zł, najtaniej na ceneo za 11195,00 (http://www.ceneo.pl/Click/Offer/?e=JPb5R_4p4uwf1IhVG_GnWkP27_ShSvITxLiMrt46X1hjqcd EXmeUWQYKoyebmIlU4sbDFjoB5xdiVVUzYpL_dBrP8939L0BvP 8fhmNswdm0%3d) zł no to 200 zl roznicy faktycznie strasznie duzo :mrgreen:
raty bralem na laptopa i wczesniej glosniki bose w cetelemie, lapa wlasnie w euro kupowalem to mnie kobieta straszyla, ze ooo pan jestes mlody ubezpieczenie ooo w ogole to panu nie dadza.. i dali mi i faktycznie jest 0% :)
Pytalem o kupno w euro bardziej pod katem takiego sprzetu foto, anizeli samego euro jako takiego ;)
A wlasnie ! Pamietam jak kupowalem 20d to byla ogolno forumowa paranoja z ff/bf, focili wszyscy jakies kartki z linijkami itp ;) na pewno niektorzy pamietaja - czy przy 5d mkII tez wystepuja jakies takie problemy czy generalnie wszystkie egzemplarze sa ok?
aaa no i co do szkiel to wlasnie zaczynam sie przekonywac do tego 24-105 + ew jakies 50/1.8 za grosze jako takie lekkie szklo do knajpy czy cos.
85/1.8 mialem przyjemnosc robic pare zdjec i faktycznie jest to fajne szklo 50/1.4 zostaje w tyle - oczywiscie mowie o portrecie ;)
czy przy 5d mkII tez wystepuja jakies takie problemy czy generalnie wszystkie egzemplarze sa ok?
kupujac swojego pojechalem do sklepu ze swoimi szklami, szybkie przestrzelenie i zadnych problemow, tylko ja testowalem na szklach C, poza tym masz przeciez mozliwosc korekcji FF/BF w puszce
w Euro zamawiajac przez internet z odbiorem w sklepie nie masz obowiązku odebrać, odeślą do centrali i tyle:-)
ceny mają rożne i trzeba sprawdzać.
małe sprostowanie:
właśnie mnie kolega uświadomił że w Euro wciskają to ubezpieczenie kredytu, ale można wziąć bez tego na 30 rat, podobno jest o tym spory wątek na cyberfoto.
taa mi kobieta wciskala mowila oo wie pan a jak pan straci prace to co wtedy?! i tak namawiala namawiala i tak samo na ta gwarancje rozszezona... na tym zarabiaja to wciskac musza ;) ale brac chyba nie trzeba
małe sprostowanie:
właśnie mnie kolega uświadomił że w Euro wciskają to ubezpieczenie kredytu, ale można wziąć bez tego na 30 rat, podobno jest o tym spory wątek na cyberfoto.
trochę już kupiłem i nikt nic nie wciska na siłę, informują że jest taka opcja a decyzja należy do klienta.
jedyny minus tego sklepu to ze nie mozna laczyc rat z faktura vat czyli na firme sobie nie wezme zeby odliczyc vat.. (lol jakie rymy :D) wiec nie wiem czy to sie w ogole oplaca tam kupowac w takim ukladzie... cos tam mi kobieta dzisiaj tlumaczyla, ze trzeba wystepowac do banku o kredyt dla firm ale wtedy to i tak juz nie przysluguje promocja 30x0% bo to promocja konsumencja jest .. :/
troche offtop sie zrobil ;)
w kazdym razie idea jest kupic 5d mkII + 24-105 + 50/1.8 a w przyszlosci 85/1.8
a 20d i tamron do piachu tzn na allegro ;)
dzieki za podpowiedzi i pomoc w formowaniu sie tejze idei w mojej glowie ! :mrgreen:
a no chyba ze znacie jeszcze jakies sprawdzone miejsca gdzie mozna kupic na raty + faktura vat to bardzo poprosze o info ;)
Ja właśnie sprzedaje 50/1.8 - szczerze nie polecam do 5DmkII! Przepaść w obrazku który daje to szkło na 40D i 5DmkII jest ogromna. Na 40D jest tak se na 1.8, znośnie od 2.2 i dobrze od 2.8, na marku natomiast tragedia na 1.8, żle od 2.2, tak se od 2.8, znośnie od 3.5, dobrze powyżej 4 :-P 21Mpx w FF to matryca killer dla tego szkła IMHO.
Co ciekawe znajomy ma 5DmkI i tam to szkło daje radę. Znaczy ostrość podobna co przy 40D no ale obrazek ogólnie ładniejszy...
Natomiast 85/1.8 jest świetne od 1.8. Wiem, że cena x4,5 ale warto.
Moim zdaniem szkoda tracić ok.100zł na odsprzedaży po baaardzo krótkim czasie. Naprawdę do tej puchy nie ma co sobie głowy zawracać wydmuszką 50/1.8
a ja odwrotnie, polecam!:-)
u mnie to szkło dostało takiego kopa jak żadne inne na 5d mark II, ten test chyba to potwierdza:
http://www.photozone.de/canon_eos_ff/415-canon_50_18_ff?start=1
Hehe, dla mnie to glowna zaleta tej 50tki jest waga, a wlasciwie jej brak ;)
na tescie wypada spoko :)
a znacie jakies sklepy? Swoja droga, wie ktos czy niejaki TommyJ to dalej dziala w branzy? :)
Tamronik 28-75 f2.8, To na początek super alternatywa cena zacna i przypięty do 5DMII zamiata dobrze, ja jednakże podmieniłem go na Canona 24-105 L, jednakże Tami został w plecaku. Jest jeszcze flagowy Canon 24-70 f2.8 ale cena trochę płoszy, jak myślisz o fisheye to polecam ZSRR Zenitar 16 f2.8 manual. Cena 3 krotnie niższa od Canonowskiego, a niczym nie odbiega od niego.
Co do rat no na pewno niezły pomysł tylko dziwne bo jak kupuje sprzęt na raty to dostaje od razu Fakturę na całość. Zapytaj ich w tym sklepie jaki dadzą ci dowód zakupu bo jak paragon to sobie do tygodnia pójdziesz i poprosisz o wystawienie FA i ciekawe co wtedy zrobią.
mieszko_1vp
14-01-2010, 08:16
Kup 50mm/1.4 -bo to podstawa-a później umów się z kimś z forum -na podpięcie innych szkieł.ludzie wyzbywają się 24-105 -jednak 4.o jest za ciemne jak robisz zdjęcia np w parkach itp.chcesz przechodzić droge strat jak inni-wymiana zoomów na stałki ?
coraz bardziej sklaniam sie do zostawienia sobie tamrona jako takiego spacer zooma, wtedy kupic stalke 85/1.8 + 50/1.8 + moze tokine 12-24 hmm :)
heh moj genialny plan wlasnie runal... tokina 12-24 tylko pod apsc :) cos w zamian? jest sigma ale za 3k... :(
EDIT: ejjj taki zestaw! 17-40/4L + 85/1.8 ! czad ! cenowo wychodzi dokladnie tak jak 5d + 24 - 105! yeahh! :mrgreen:
fahrenheit
14-01-2010, 13:38
na krótkim końcu rzeczywiście fajnie choć ciemno (sam tak przez ostatni rok miałem).
Potem długo ,....,długo nic i szkło pod portret, i potem już nic bliżej.
Będzie Cię to mocno ograczniczać. Ja właściwie całe wakacje zrobiłem 17-40 + 70-200. Stałki były na nocne wypady.
no nie do konca - zostanie mi stary dobry tamron 28-75 ;)
kurde ale to sie robi cala szklarnia, akurat bedzie mi sie to chcialo nosic na spacer :mrgreen:
shit, zaraz sie wq i zamowie olympusa ep-1 :)
przy ratach 30x0% nie dostaniesz faktury VAT
wiem dzwonilem, troche sie zmartwilem :|
bede szukal innego rozwiazania w innym sklepie, tanio jest w fotoset, tylko tam jest zagiel - nie wiem jak oni zapatruja sie na faktury vat
Ja brałem sprzęt on NOWARTA i byłem zadowolony... nawet poznałem go osobiście i mogę polecić
http://canon-board.info/showpost.php?p=706578&postcount=1705 i parę postów w górę czy w dół :roll: .
http://canon-board.info/showpost.php?p=706578&postcount=1705 i parę postów w górę czy w dół :roll: .
cool, tylko gorzej jak po tym tygodniu powiedza "idz pan w cholere, brales pan na raty" :lol:
gwarancji nie ma ;)
cool, tylko gorzej jak po tym tygodniu powiedza "idz pan w cholere, brales pan na raty" :lol:
gwarancji nie ma ;)
Cała dyskusja na ten temat (choć może troszkę niedokończona) jest parę postów dalej :roll: .
Cała dyskusja na ten temat (choć może troszkę niedokończona) jest parę postów dalej :roll: .
po nocy patrzylem, i to na komorce.. juz sie wczytalem - dzieki :smile: