PDA

Zobacz pełną wersję : Przysłona, Migawka i ISO

Zaraki Kenpachi
06-01-2010, 22:56
Witam.
Mam kilka pytań :
Do jakiej wartości przysłony i w jakich sytuacjach/do jakich zdjęć używamy np. f/2.8 a kiedy f/5.6 (kiedy większa a kiedy mniejsza ma być wartość przysłony), następnie jaki czas migawki ustawiamy z reguły do przysłony przy robieniu danego zdj. I na koniec. Jakie ISO do jakich zdjęć. :)

mieszko_1vp
06-01-2010, 23:02
oł dźizus...

milcze
06-01-2010, 23:04
w krakowie focimy do 4.0 i nie mniej niz 1/100

w kielcahc 2.8 i nie mniej niż 1/500 ( bo wieje :p )

a w warszawie do 8.0 ( bo najwieksza ) i nie mniej niż 1/200 ( boo drgania od metra :p )

mieszko - no wiesz, zamiast pomóc koledze :D

MatusP
06-01-2010, 23:05
Też kiedyś chciałem zadawać takie pytania, ale dbałem o kondycję psychiczną forumowiczów i sam się uczyłem.

HuleLam
06-01-2010, 23:18
Witam.
Mam kilka pytań :
Do jakiej wartości przysłony i w jakich sytuacjach/do jakich zdjęć używamy np. f/2.8 a kiedy f/5.6 (kiedy większa a kiedy mniejsza ma być wartość przysłony), następnie jaki czas migawki ustawiamy z reguły do przysłony przy robieniu danego zdj. I na koniec. Jakie ISO do jakich zdjęć. :)

Sio do encyklopedii (http://pl.wikipedia.org/wiki/G%C5%82%C4%99bia_ostro%C5%9Bci) ;) i patrz na ilustracje. A potem pozostałe z "wyboru zagadnień"...
zdRAWki

fotna
07-01-2010, 10:40
Przeczytaj tą książkę http://www.allegro.pl/item872082275_szkola_fotografowania_ng_caputo_buri an.html
poczytaj na http://www.szerokikadr.pl/poradnik/
i rób zdjęcia.

Powodzenia

MacGyver
07-01-2010, 11:41
http://canon-board.info/announcement.php?f=27&a=3
Pkt 2 do 5

Dla początkujących
Jesteś początkującym Canonierem, masz pytania dot. np. obsługi aparatu, oprogramowania, podstaw fotografii, "co kupic", "Co jest lepsze" itp - to forum jest właśnie dla Ciebie

bassel23
11-01-2010, 18:58
Tez jestem nowicjuszem. Mam Canona od niespelna tygodnia I tez nie mialem zielonego pojecia co jest co. Ustawienia ISO, przeslony i migawki to ciagle bariera siegajaca ku niebu. Wiem jednak ze skoro ktoś to opanował to i ja dam radę. Kwestia czasu. Mam dwu szwagrow pro fotografów których zadreczam (dla nich durnymi i prostackimi) pytaniami ale odpowiadają na nie z cierpliwościa. Jednak ze z braku czasu i dzielacego nas dystansu (mieszkam w UK) niewiele mogą mi pomoc.
Dlatego zasiegnalem do tego fora i tu totalny zawód.
Koleszka pyta jakie ustawienia kiedy a kolektyw pozornych wyjadaczy robi sobie z niego pompe. To dopiero profesjonalne podejście do sprawy.

Pozdrawiam wszystkich początkujących bo do robienia zdiec trzeba mieć talent a umiejętności da się nauczyć.

shadowman25
11-01-2010, 19:28
A ja Ciut podpowiem, mniejsza wartość przysłony np f/2.8 to bardziej rozmyte tło za fotografowanym obiektetem.

Czas jest zależny od ilości światła jakie mamy, jak mamy wiecej światła wtedy będziemy któcej naświetlali tak by zdjęcia wyszło nie poruszone.

Iso - im ciemniej tym wyższe iso, oczywiście najlepsze jest to najniższe iso wtedy mamy lepszej jakości zdjęcia, ale jeśli brakuje nam światła to zeby był krótszy czas naświetlania i zdjęcie wyszło nieporuszone dajemy wyższą wartosć iso.

Mam nadzieje ze ciut pomogłem

evangelion69
11-01-2010, 19:30
wydaje mi się że jak ktoś kupuje lustro, to takie pojęcia powinien już opanować... jeśli nie to niech nie zwraca uwagi na takie pierdoły jak iso i czas tylko pstryka na zielonym kwadraciku... zapewniam że będzie więcej udanych zdjęć... lepiej samu poszukać na necie niż komuś zawracać głowę takimi pytaniami i narażać się na śmieszność...

Iso im niejsze tym lepiej - nie ma szumu
Czas im krótszy tym ciekawiej - zamrażasz czas
Przysłona im mniejsza tym fajniej - eksponujesz 1 plan lub główną część kompozycji

plaucjusz
11-01-2010, 19:31
Witam.
Mam kilka pytań :

Myślę że na wszystkie powyższe pytania dostaniesz odpowiedź z instrukcji aparatu...Przeczytaj uważnie..

MacGyver
11-01-2010, 19:34
Forum dyskusyjne to nie jest bezpłatna infolinia z pomocą techniczną. Podstawową wiedzę należy czerpać z podręczników fotografii. Jeśli ktoś zdaje pytania świadczące o tym że nie zdał sobie choćby odrobiny trudu aby dowiedzieć się czegokolwiek na własną rękę to nie dziw się reakcji. Wystarczy użyć googla. Można też przeszukać na CB, tematy "Jak zacząć?" czy "Jak ustrzec się standardowych błędów" poruszane były wielokrotnie i nic w tym nadzwyczajnego że nikomu nie chce się pisać tego samego po raz n-ty.

poszukiwacz2006
11-01-2010, 21:00
wydaje mi się że jak ktoś kupuje lustro, to takie pojęcia powinien już opanować... jeśli nie to niech nie zwraca uwagi na takie pierdoły jak iso i czas tylko pstryka na zielonym kwadraciku... zapewniam że będzie więcej udanych zdjęć... lepiej samu poszukać na necie niż komuś zawracać głowę takimi pytaniami i narażać się na śmieszność...

Iso im niejsze tym lepiej - nie ma szumu
Czas im krótszy tym ciekawiej - zamrażasz czas
Przysłona im mniejsza tym fajniej - eksponujesz 1 plan lub główną część kompozycji

Guzik prawda :
iso im większe tym lepiej - można fotografować w gorszych warunkach,
czas im dłuższy tym ciekawiej - możesz uzyskać większą dynamikę zdjęcia
przysłona im większa tym fajniej - przy zdjęciach krajobrazu, mam wszystko "ostre" itd.....:wink:

A tak na marginesie do autora wątku :
iso, czas, pzysłonę dobiera się w zależności od tego, co masz zamiar fotografować. A koledzy dobrze radzą, trzeba zadać sobie odrobinę trudu i przeczytać przynajmniej jedną książkę o podstawach fotografii. Pozdrawiam.

shadowman25
11-01-2010, 22:40
A koledzy dobrze radzą, trzeba zadać sobie odrobinę trudu i przeczytać przynajmniej jedną książkę o podstawach fotografii. Pozdrawiam.

Najtańsza ksiażka to instrukcja obsługi aparatu

fabrykant
11-01-2010, 22:52
Odpowiedzi na Twoje pytania mogą być bardzo różne. Na dobrą sprawę można na nie odpowiedzieć trzykrotnie jednym zdaniem: "Takie jakie podobają się fotografowi w zależności od tego co chce uzyskać". Podstawy- jaki wpływ na wygląd zdjęcia mają podane przez ciebie parametry- znajdziesz w instrukcji aparatu- można ją znależć w necie jako dpf. A dalej to już jak kto lubi.
Żeby Canon Board nie wychodziło na niegościnne- proste przykłady:
Przesłona wpływa na głębię ostrości zdjęcia- im wyższa, tym głębia większa. Jak ktoś lubi mieć na zdjeciu jeden punkt ostry a tło rozmyte, to ustawi niską wartość. Jak ktoś lubi mieć na zdjęciu wszystko ostre to ustawi wysoką wartość. Ta pierwsza przydaje się przy portretach, druga przy krajobrazach, ALE NIE JEST TO REGUŁĄ- jak w każdej dziedzinie sztuki jest to rzecz subiektywna.
Podobnie z czasem- krótki czas zamraża ruch, a długi czas daje na zdjeciu ruch jako rozmycie. Można to stosować jak kto woli i w zależności od tego JAKI ruch fotografujemy.
Można by opisywać i opisywać, ale zrobiło to już setki osób w książkach, artykułach w internecie, a choćby we wspomnianej instrukcji...
Canonborderzy którzy w poprzednich postach co nieco zmieszali cię z błotem są usprawiedliwieni- Twoje pytania są mniej więcej takie jakby wpaść na zlot fanów BMW i zapytać- "a do czego w mojej 530i służą te trzy pedały w podłodze?"
Miłego rozpoznawania tematu.

Zaraki Kenpachi
14-01-2010, 23:09
Dziękuję wszystkim za cenne uwagi. Wybaczcie, że od razu 'walę prosto z mostu'.. Po prostu jestem nowy na tym forum i nie przewertowałem całości. Gdy pisałem ten temat, to byłem na wycieczce i pisałem z telefonu. Jak wiecie nie jest łatwo wertować całość na telefonie. Niestety, nie zastanowiłem się i pierwsze co zrobiłem to założyłem nowy temat. Napisałem to co napisałem, wiem, że zrobiłem źle, ponieważ nie przeszukałem forum, nie skorzystałem z pomocy wujka Google itd, za co przepraszam.. myślę, że nie bd mi mieli tego za złe. :) Wspólnie będziemy szli na przód oraz sądzę, że przez te 2 tygodnie moich eksperymentów z aparatem znalazłem kilka ciekawych odpowiedzi na moje retoryczne pytania. Dodatkowo wasze rady na temat przysłony i czasu migawki na pewno mi się przydadzą. Dziękuję i życzę dobrej nocy i miłego kolejnego dnia. :)