Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Wątek: Przysłona, Migawka i ISO

Zablokowany
    Miasto
    Zielona Góra

Domyślnie Przysłona, Migawka i ISO

Witam.
    Mam kilka pytań :
    Do jakiej wartości przysłony i w jakich sytuacjach/do jakich zdjęć używamy np. f/2.8 a kiedy f/5.6 (kiedy większa a kiedy mniejsza ma być wartość przysłony), następnie jaki czas migawki ustawiamy z reguły do przysłony przy robieniu danego zdj. I na koniec. Jakie ISO do jakich zdjęć.

Zablokowany

Domyślnie

oł dźizus...

Zablokowany

Domyślnie

w krakowie focimy do 4.0 i nie mniej niz 1/100

w kielcahc 2.8 i nie mniej niż 1/500 ( bo wieje )

a w warszawie do 8.0 ( bo najwieksza ) i nie mniej niż 1/200 ( boo drgania od metra )

mieszko - no wiesz, zamiast pomóc koledze

Początki nałogu
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Też kiedyś chciałem zadawać takie pytania, ale dbałem o kondycję psychiczną forumowiczów i sam się uczyłem.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków/Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zaraki Kenpachi Zobacz posta
    Witam.
    Mam kilka pytań :
    Do jakiej wartości przysłony i w jakich sytuacjach/do jakich zdjęć używamy np. f/2.8 a kiedy f/5.6 (kiedy większa a kiedy mniejsza ma być wartość przysłony), następnie jaki czas migawki ustawiamy z reguły do przysłony przy robieniu danego zdj. I na koniec. Jakie ISO do jakich zdjęć.
    Sio do encyklopedii i patrz na ilustracje. A potem pozostałe z "wyboru zagadnień"...
    zdRAWki
    Fotograf platoniczny

Początki nałogu
    Miasto
    Nowy Sacz

Domyślnie

Przeczytaj tą książkę http://www.allegro.pl/item872082275_...to_burian.html
    poczytaj na http://www.szerokikadr.pl/poradnik/
    i rób zdjęcia.

Powodzenia

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

http://canon-board.info/announcement.php?f=27&a=3
    Pkt 2 do 5
    Dla początkujących
    Jesteś początkującym Canonierem, masz pytania dot. np. obsługi aparatu, oprogramowania, podstaw fotografii, "co kupic", "Co jest lepsze" itp - to forum jest właśnie dla Ciebie
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Domyślnie

Tez jestem nowicjuszem. Mam Canona od niespelna tygodnia I tez nie mialem zielonego pojecia co jest co. Ustawienia ISO, przeslony i migawki to ciagle bariera siegajaca ku niebu. Wiem jednak ze skoro ktoś to opanował to i ja dam radę. Kwestia czasu. Mam dwu szwagrow pro fotografów których zadreczam (dla nich durnymi i prostackimi) pytaniami ale odpowiadają na nie z cierpliwościa. Jednak ze z braku czasu i dzielacego nas dystansu (mieszkam w UK) niewiele mogą mi pomoc.
    Dlatego zasiegnalem do tego fora i tu totalny zawód.
    Koleszka pyta jakie ustawienia kiedy a kolektyw pozornych wyjadaczy robi sobie z niego pompe. To dopiero profesjonalne podejście do sprawy.

Pozdrawiam wszystkich początkujących bo do robienia zdiec trzeba mieć talent a umiejętności da się nauczyć.

Coś już napisał
    Miasto
    Bździągwa Wielka

Domyślnie

A ja Ciut podpowiem, mniejsza wartość przysłony np f/2.8 to bardziej rozmyte tło za fotografowanym obiektetem.

Czas jest zależny od ilości światła jakie mamy, jak mamy wiecej światła wtedy będziemy któcej naświetlali tak by zdjęcia wyszło nie poruszone.

Iso - im ciemniej tym wyższe iso, oczywiście najlepsze jest to najniższe iso wtedy mamy lepszej jakości zdjęcia, ale jeśli brakuje nam światła to zeby był krótszy czas naświetlania i zdjęcie wyszło nieporuszone dajemy wyższą wartosć iso.

Mam nadzieje ze ciut pomogłem
    Canon 50d, obiektyw 85 1/8

Domyślnie

wydaje mi się że jak ktoś kupuje lustro, to takie pojęcia powinien już opanować... jeśli nie to niech nie zwraca uwagi na takie pierdoły jak iso i czas tylko pstryka na zielonym kwadraciku... zapewniam że będzie więcej udanych zdjęć... lepiej samu poszukać na necie niż komuś zawracać głowę takimi pytaniami i narażać się na śmieszność...

Iso im niejsze tym lepiej - nie ma szumu
    Czas im krótszy tym ciekawiej - zamrażasz czas
    Przysłona im mniejsza tym fajniej - eksponujesz 1 plan lub główną część kompozycji
    Ostatnio edytowane przez evangelion69 ; 11-01-2010 o 19:34
    [SIGPIC][/SIGPIC]

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów