Zobacz pełną wersję : fotografowanie metoda kciuka
Da__FreaK
06-01-2010, 13:07
Witam
Szukam informacji jak technicznie wyglada takie fotografowanie. Wiem ze uzywaja tego fotoreporterzy, ale za cholere nie wiem jak to ugryzc :)
Zatem, jakie sa plusy i minusy takiego forografowania ?!
Ps posiadam 40D jak by taka informacja byla potrzebna.
pozdrawiam
Janusz Body
06-01-2010, 13:11
Google Twoim przyjacielem jest. Wpis "fotografowanie metoda kciuka" i w dwóch pierwszych linkach jest wyjaśnienie. Tylko co to ma wspólnego z fotoreporterami?
cyt: ...Jest prosta metoda określenia, które części nieba zostaną najmocniej przyciemnione: skieruj palec wskazujący na słońce i odegnij kciuk pod kątem 90° do niego. Teraz jeśli obrócisz dłoń cały czas wskazując palcem na słońce twój kciuk wyznaczy na niebie przestrzeń, na której niezależnie od wysokości słońca nad horyzontem, efekt działania filtra polaryzacyjnego będzie najbardziej widoczny. W południe, gdy słońce jest w zenicie, przestrzeń ta znajduje się blisko horyzontu, lecz podczas zachodu słońca rozciąga się od horyzontu na północy, nad twoją głową aż do horyzontu na południu. Metoda "palca wskazującego i kciuka" działa w każdych warunkach o ile pamiętasz o obracaniu dłonią.
Da__FreaK
06-01-2010, 13:16
Panie Januszu
Nie chodzi o focenie i szukanie nasycenia nieba :) Piszac swojego posta , mialem na mysli fotografowanie, gdzie kciukiem opieruje sie na blokadzie ekspozycji a spustem wyzwala migawke :) Gdzies o tym slyszalem, gdzies dzwoni, ale nie wiem w ktorym kosciele :)
Wyglada to mniej wiecej tak, ze zamiast kciuka wcisnietego do polowy ktory mierzy swiatlo i ustawia AF, wyzwala sie ta opcje kciukiem ..
Janusz Body
06-01-2010, 13:21
Panie Januszu
Nie chodzi o focenie i szukanie nasycenia nieba :) Piszac swojego posta , mialem na mysli fotografowanie, gdzie kciukiem opieruje sie na blokadzie ekspozycji a spustem wyzwala migawke :) Gdzies o tym slyszalem, gdzies dzwoni, ale nie wiem w ktorym kosciele :)
Wyglada to mniej wiecej tak, ze zamiast kciuka wcisnietego do polowy ktory mierzy swiatlo i ustawia AF, wyzwala sie ta opcje kciukiem ..
pierwszy link w googlach :-)
Da__FreaK
06-01-2010, 13:29
Czytalem to juz kiedys :D ale do konca nikt nie wyjasnil co i jak :D- skonczylo sie na klasycznym ot :D
sebcio80
06-01-2010, 13:32
sposob jest kilka, najczesciej robi sie tak, ze pod kciukiem mamy do dyspozycji AF w servo a spust sluzy tylko do wyzwalania migawki (w trybach polautomatycznych oczywiscie tez do pomiaru swiatla)
czy to wygodne? dla kogos kto robi to pierwszy raz tak, trzeba sie przyzwyczaic,
czy to jest pomocne? w pewnych warunkach tak, np siatkowka -puszczamy kciuk zeby zatrzymac AF, ktory moglby "uciec" na siatke lub zawodnikow blokujacych, ktorzy zaslaniaja kadr
no i ogolnie takie fotografowanie daje mozliowosc zawsze przekadrowywania w trybie servo
Da__FreaK
06-01-2010, 13:46
ebcio80
Sposob jest kilka, najczesciej robi sie tak, ze pod kciukiem mamy do dyspozycji AF w servo a spust sluzy tylko do wyzwalania migawki (w trybach polautomatycznych oczywiscie tez do pomiaru swiatla)
Normalnie przycisk pod kciukiem (*) sluzy do blokowania ekspozycji. W metodzie kciukowej jest przelaczany i spelnia funkcje wcisnietego do polowy tradycyjnie spustu aby ustawic AF. Zatem , gdy uchwyce obiekt, wciskam (*) co daje mi pozycje wcisnietego do polowy tradycyjnego spustu. Nastepnie nastepnie spust do polowy ( co on wtedy ustawia ? ) i ciach, robie fote.
czy to wygodne? dla kogos kto robi to pierwszy raz tak, trzeba sie przyzwyczaic,
czy to jest pomocne? w pewnych warunkach tak, np siatkowka -puszczamy kciuk zeby zatrzymac AF, ktory moglby "uciec" na siatke lub zawodnikow blokujacych, ktorzy zaslaniaja kadr
Ja siatkowke foce metoda tradycyjna. Ciagly AF i jazda. Hmm. nie bardzo rozumiem co miales na mysli piszac ze puszczasz AF..
Z mojego rozumowania wychodzi ze AF-em musze prowadzic zawodnika atakujacego aby go nie ` stracic`.a nie puszczac AF..
pawelloon
06-01-2010, 13:57
....
Zatem, jakie sa plusy i minusy takiego forografowania ?!
Ps posiadam 40D jak by taka informacja byla potrzebna...
Kwestia przyzwyczajenia. Ja używam tej techniki od lat, pracuje mi sie wygodnie, często przekadrowuję a wtedy przy wyzwoleniu migawki nie tracę wcześniej ustawionej ostrości. Swego czasu idealnie pracowało Servo w moim 20D przy tej technice, co wywołało zaciekawienie u kolegów po fachu - naprawdę miałem masę idealnie trafionych fotek z żużla przy sztucznym świetle:)
Poniżej klika cech tej techniki, ściągnięte z jakieś strony:
"This setting is preferred by many sports shooters. It provides several advantages.
* Focus is now engaged with the * button on the back of the camera with your thumb instead of depressing the shutter half-way.
* This isolates exposure from focus. Exposure is now calculated when the shutter is depressed.
* This reduces the number of accidental shutter firings.
* The camera is more responsive in focusing."
Da__FreaK
06-01-2010, 14:03
pawelloon
No dobra. Majac wcisniety kciuk-ustawiam AF. a co sie dzieje jak spust wlasciwy wyzwalajacy migawke wcisne go polowy ? Co on wtedy ustawia , mierzy ?
cyt: ...Jest prosta metoda określenia, które części nieba zostaną najmocniej przyciemnione: skieruj palec wskazujący na słońce i odegnij kciuk pod kątem 90° do niego. Teraz jeśli obrócisz dłoń cały czas wskazując palcem na słońce twój kciuk wyznaczy na niebie przestrzeń, na której niezależnie od wysokości słońca nad horyzontem, efekt działania filtra polaryzacyjnego będzie najbardziej widoczny. W południe, gdy słońce jest w zenicie, przestrzeń ta znajduje się blisko horyzontu, lecz podczas zachodu słońca rozciąga się od horyzontu na północy, nad twoją głową aż do horyzontu na południu. Metoda "palca wskazującego i kciuka" działa w każdych warunkach o ile pamiętasz o obracaniu dłonią.
Z użyciem sekstantu czy bez? ;-)
pawelloon
No dobra. Majac wcisniety kciuk-ustawiam AF. a co sie dzieje jak spust wlasciwy wyzwalajacy migawke wcisne go polowy ? Co on wtedy ustawia , mierzy ?
ekspozycję
pawelloon
wtedy jest pomiar ekspozycji.
czyli z tego co rozumiem pomiar jest wykonywany dwa razy,
podczas af-on i przy half-way press
jak masz 40d to wejdz w opcje c.fn IV ->1
(spust migawki/przycisk AF-ON)
i nizej masz w pod punktach wymienione jaka akcja.
Da__FreaK
06-01-2010, 14:15
airhead
Czyli mozna powiedziec, ze metoda kciuka pozwala na rozdzielenie AF-u i ustawiania ekspozycji jak to ma miejsce przy wcisnietym spuscie do polowy w tradycyjnej metodzie. Wowczas AF wedruje na (*) a ekspozycja zostaje na spuscie wyzwalajacym migawke.
ale w normalnych ustawieniach, spust wciśnięty do połowy nie blokuje ekspozycji...
ta metoda kciuka wykorzystuje tylko zamianę funkcji dwóch przycisków: blokady ekspozycji i blokady AF.
zdaje się że jest to napisane w instrukcji do 40d
airhead
Czyli mozna powiedziec, ze metoda kciuka pozwala na rozdzielenie AF-u i ustawiania ekspozycji jak to ma miejsce przy wcisnietym spuscie do polowy w tradycyjnej metodzie. Wowczas AF wedruje na (*) a ekspozycja zostaje na spuscie wyzwalajacym migawke.
przeczytaj moj post wyzej.
ekspozycja jest mierzona tak i tak.
a AF nie wedruje pod przycisk (*) tylko pod przycisk (AF-ON) - obok *
Da__FreaK
06-01-2010, 14:25
model
Ja nie napisalem ze w normalnych ustawieniach spust wcisniety do polowy nie blokuje ekspozycji :)Bo wlasnie w normalnych ustawieniach ekspozycje blokuje wlasnie (*) a spust do polowy ja ustawia tylko :)
po angielsku, dotyczy Nikonów, ale chyba dasz radę zrozumieć:
Now, on the fly, you can:
1) Manually focus: just don't touch the AF-ON button
2) Focus and recompose: put the focus point on subject, push AF-ON and release. Recompose and press shutter release.
3) Continuously focus: Track target with focus point while holding down AF-ON. Fire at will.
The point is that you can make the decision on the fly, without changing (or hunting for) any switches. Your forefinger and thumb do all the work, as necessary, on demand, vertical or horizontal, and you don't have to take your eye off the viewfinder. Also, the "half-press" is eliminated (except for VR-on... are you listening, Nikon?) which is good for operating under stress, or in motion. It does take some training if you have operated with the traditional half-press focusing for many years... but, not as much as you think. I switched over, and am glad I did.
spencer313
http://www.nikoncafe.com/vforums/showthread.php?t=144080 - forum wymaga rejestracji!
airhead
kolega dobrze odpowiedział
a Ty tak zagmatwałeś sprawę tego kciuka w swoim poście, że mogę odpowiedzieć tylko "chyba tak" :D
kurcze, kiedyś to stosowałem, a nawet nie widziałem, że to "metoda" ma swoją nazwe
Da__FreaK
06-01-2010, 14:34
airhead
Nie pozostaje nic innego jak powalczyc z ta metoda , i sprawdzic czy okaze sie bardziej zyciowa od ta ktora stosuje aktualnie :D
kurcze, kiedyś to stosowałem, a nawet nie widziałem, że to "metoda" ma swoją nazwe
Ja to nazywam AF-On albo CFn 4.1 :mrgreen:
sebcio80
06-01-2010, 14:53
Ja siatkowke foce metoda tradycyjna. Ciagly AF i jazda. Hmm. nie bardzo rozumiem co miales na mysli piszac ze puszczasz AF..
Z mojego rozumowania wychodzi ze AF-em musze prowadzic zawodnika atakujacego aby go nie ` stracic`.a nie puszczac AF..
trzymasz AF na zawodniku atakujacym do odpowiedniego momentu, czesto skaczacy zawodnicy w bloku wchodza po prostu w kadr i AF ucieka na nich
np przy takich kadrach i podobnych:
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img526.imageshack.us/img526/4163/2d30327.jpg)
Da__FreaK
06-01-2010, 15:00
sebcio80
Hmm..trzymam AF do pewnego momentu, ( w trybie servo tylko to dziala ?! )i gdy juz zawodnik w bloku mi wchodzi w kadr smialo moge go puscic i wykonac fote ?. Czy przed pojawieniem sie bloku go puscic ?
sebcio80
06-01-2010, 15:13
sebcio80
Hmm..trzymam AF do pewnego momentu, ( w trybie servo tylko to dziala ?! )i gdy juz zawodnik w bloku mi wchodzi w kadr smialo moge go puscic i wykonac fote ?. Czy przed pojawieniem sie bloku go puscic ?
wszystko jest kwestia wprawy, techniki i doswiadczenia
sledzisz obiekt w servo trzymajac przycisk AF-ON lub (* - starsze body), w tym czasie mozesz robic normanie fotki spustem, kiedy uznajesz ze cos wchodzi w kadr to puszczasz AF-ON a zdjecia robisz dalej spustem, AF w tym momencie nie dziala, wiec ostre jest to na co ostrzyles wczesniej (przy zalozeniu ze obiekt sie nie rusza juz, a zawodnik atakujacy w pewnym momencie wisi w powietrzu i sie nie rusza wlasnie)
iktorn92
06-01-2010, 17:44
Dokładnie tak jak koledzy mowia, przeszedlem na to ustawienie dosc dawno i nie potrafie inaczej jak mam normalnie ustawiony aparat czegos mi brakuje :D Po pierwsze majac 20d af mialem w * i generalnie duzo wiecej zdjec trafionych i lepiej naswietlonych... a teraz to tak mi wygodniej :) Proponuję sprobowac, nie kazdemu to pasuje :)
Jak dla mnie, jeśli chodzi o sport, AF na AF-ON to jedyna słuszna metoda. W tej chwili nie wyobrażam sobie innego rozwiązania, ale to kwestia wygody i przyzwyczajenia :) Na pewno pomaga w wielu sytuacjach.
Da__FreaK
19-02-2010, 12:50
Wczoraj sprobowalem nowej metody :) NIe ukrywam ze efekty mierne :) w chwili gdy trzymam AF-ON i chce go puscic, w tym momecie z uporem maniaka wciskalem spust :) Duzo potu przed mna :)