Zobacz pełną wersję : Obiektyw do fotek do sklepu internetowego
Witam, czy takim zestawem 50D + EF-S 18-55 da radę zrobić interesujące zdjęcia do sklepu internetowego.Proszę o jakieś podpowiedzi.
Pozdrawiam
Witam, czy takim zestawem 50D + EF-S 18-55 da radę zrobić interesujące zdjęcia do sklepu internetowego.Proszę o jakieś podpowiedzi.
Pozdrawiam
Pomijając niestandardowe przypadki (musiałbyś sprecyzować konkretnie co fotografujesz i w jakiej rozdzielczości i jakie gabaryty obiektu - być może makro będzie potrzebne) jak najbardziej da radę. Sam zresztą widziałem rok temu jak do sklepu i-netowego z akcesoriami fotograficznymi pracownica robiła zdjęcia aparatem pokroju 400 d z kitowym obiektywem, do tego było tło fotograficzne i 2 lampy studyjne. Jakość rewelacyjna, jeśli do tego uwzględnisz mały wymiar
zdjęć w sklepie (pewnie nie więcej jak 500 - 800 pikseli na dłuższym boku), to czegóż więcej potrzeba? Należy na pewno zadbać o oświetlenie i tło, być może namiot bezcieniowy być może obiektyw makro? Musisz trochę doprecyzować pytanie...
Zależy co będziesz sprzedawał... Jest pewna różnica w technice fotografowania między biżuterią a meblościankami :)
Jakościowo C50/1,8 da lepsze zdjęcia (jeśli obejmie fotografowane przedmioty :smile:).
tezmarek
20-12-2009, 11:37
Przy tak małych zdjęciach moim zdaniem problemem nie jest rozdzielczość tylko oświetlenie.
Będę robił zdjęcia zabawek, art. dla dzieci. Część będzie w pudełkach (kto ma dzieci ten wie, że ich wielkość bywa różna) część bez. Namiot bezcieniowy, chyba będzie niezbędny,
na jakieś drogi sprzęt do oświetlenia nie mam kasy, więc myślę o halogenach. Dziękuje za odzew.
Namiot bezcieniowy i statyw. Obiektyw praktycznie dowolny, nawet kit, i tak będziesz go przymykał, różnic w rozdzielczości przy obrazkach rzędu 500px nie da się zauważyć, bokeh itp w tym zastosowaniu kompletnie nie ma znaczenia.
Jutrzas86
21-12-2009, 05:07
Tak jak kolega wyżej, tylko zamiast kita 50mm f1.8 - znacznie mniej abberuje od kita, rozdzielczość też lepsza (tym bardziej bo będzie domykany). Niezbyt duże zabawki powinny się zmieścić w kadrze z wykorzystaniem namiotu bezcieniowego.
Wg mnie jakościowo kitowy obiektyw tu wystarczy, ze względu na mały rozmiar obrazków i spore przymykanie przesłony, ale jeśli zoom ma być całkowicie zbędny (czy napewno) to czemu nie (?).
dentharg
21-12-2009, 11:11
My robimy C50/f1.8. Czasem zakładamy pierścień Kenko 14mm. Do tego 3 błystki "studyjne" 68Ws via Funsports.
Dzięki, napisze, a może jak już będzie gotowe to sami zajrzycie jak wyszło. Pozdrawiam