PDA

Zobacz pełną wersję : Porada

2_Buszmenek_5
15-12-2009, 20:03
Witam mam problem mam obiektyw 17 - 85 f/4 - 5.6 is usm zakupiłem dopiero. Problem polega na tym iż obiektyw miał być Made in Japan a jest Canon. inc czy to duża różnica.

Handelson
15-12-2009, 20:06
No to faktycznie masz problem :)

2_Buszmenek_5
15-12-2009, 20:17
No to faktycznie masz problem :)

A no mam bo Japońce lepiej robią sprzęt od made in taiwan jak to mam napisane ;]. A sklep miał napisane Made in Japan dlatego pytam bo mogę zwrócić tylko czy sie opłaca zwracać :-(

Kronos
15-12-2009, 20:19
Witam mam problem mam obiektyw 17 - 85 f/4 - 5.6 is usm zakupiłem dopiero. Problem polega na tym iż obiektyw miał być Made in Japan a jest Canon. inc czy to duża różnica.

..a przy tylnej soczewce (kolo styków) masz pewnie napisane "Taiwan". Canon (chyba po wypuszczeniu 40D) przeniósł produkcję do innej fabryki. Jakość obiektywu "made in Japan" i "made in Taiwan" powinna być taka sama. To nie są buty za 200pln.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

..A sklep miał napisane Made in Japan dlatego pytam bo mogę zwrócić tylko czy sie opłaca zwracać :-(

Pewnie miał stare zdjęcia. Cyba już nie wymienisz nowego 17-85mm na "made in Japan", z resztą po co..

tomek20stencel5
15-12-2009, 21:02
Kolega z Sierakowic wita kolegę z Lęborka :D Powiem Ci jedno. Olej to czy jest z Tajwanu, Chin, Japonii czy nawet Zimbabwe i po prostu rób zdjęcia :)

zaitsev
15-12-2009, 21:03
A no mam bo Japońce lepiej robią sprzęt od made in taiwan jak to mam napisane ;]. A sklep miał napisane Made in Japan dlatego pytam bo mogę zwrócić tylko czy sie opłaca zwracać :-(
Idź robić zdjęcia... Obiektyw nie służy do oglądania napisów na nim. :roll:

jacapa
15-12-2009, 21:31
............ obiektyw miał być Made in Japan a jest Canon. inc czy to duża różnica.

W pierwszym poście nie wiesz . W drugim to już, jak najbardziej.

.........Japońce lepiej robią sprzęt od made in taiwan ...............

Koledzy dobrze piszą rób zdjęcia zamiast problemów.

jac+
15-12-2009, 22:23
Z moich czasów "nikonowskich" pamiętam jedno: jeżeli było napisane na jakimś sprzęcie MADE IN JAPAN nigdy nie było z nim problemów, jeśli MADE IN VIETNAM/TAIWAN/INNE zaczynał się koszmar. Po przygodach z wietnamskim Nikonem F80 wnerwiony zmieniłem system. U Canona jak dotąd (czyli ładnych kilka lat) czy sprzęt japoński, czy "inny skośny" - w pełni bezawaryjnie. Nie ważne jakie żółte rączki produkują nasze zabawki - ważne, żeby japońskie oko dobrze je pilnowało :) .

andrewjohn
15-12-2009, 22:41
A ja równiez uważam, że nie ma co się przejmowac miejscem produkcji. Canon to canon i tyle, fabryki ma w różnych miejscach, ale utrzymuje pewien standard. Mój 55-250 jest nie "made in Japan" ale "made in Malaysia" i zero problemów. Tak jak mówią inni, trzeba robić zdjęcia a nie oglądać obiektywy.

mxw
15-12-2009, 22:46
Z moich czasów "nikonowskich" pamiętam jedno: jeżeli było napisane na jakimś sprzęcie MADE IN JAPAN nigdy nie było z nim problemów
gdy kupowałem swojego EOS 50E w usa (czyli Elan IIe), dostawca zadzwonił i zapytał, czy chcę wersję 'made in malaysia' czy 'made in japan', za którą należy się +100US$. wybrałem 'japan' i faktycznie, do dziś aparat działa bezawaryjnie 8-)
(choć obecnie głównie w szafie ;-))

bartorux
15-12-2009, 22:49
Kolega z Sierakowic wita kolegę z Lęborka :D Powiem Ci jedno. Olej to czy jest z Tajwanu, Chin, Japonii czy nawet Zimbabwe i po prostu rób zdjęcia :)
Kolega z Łeby wita was ! Przepraszam z OT, ale kiedy jakiś plenerek ??:)

2_Buszmenek_5
15-12-2009, 23:40
Kolega z Łeby wita was ! Przepraszam z OT, ale kiedy jakiś plenerek ??:)

No to witam kolegów no plenerek można zawsze zrobić jakiś. :D Co do obiektywu właśnie zrobiłem test ff/bf bez zarzutów. Porobię nim fotki to się okaże czy Made in Taiwan też jest dobry.

bartorux
15-12-2009, 23:49
Ja mam 50 mm 1.8 Made in Taiwan, którym właścicielem jestem nie mam pojęcia, ile ma lat tym bardziej :P Troszkę pyłków w środku jest, ale działa niesamowicie :)

2_Buszmenek_5
16-12-2009, 00:01
Ja mam 50 mm 1.8 Made in Taiwan, którym właścicielem jestem nie mam pojęcia, ile ma lat tym bardziej :P Troszkę pyłków w środku jest, ale działa niesamowicie :)

Taką 50 też sprawdzałem ale wolałem kupić 70 - 200 L f4 okazyjnie używany w bardzo dobrym stanie.

2_Buszmenek_5
16-12-2009, 19:52
Hejka jeszcze wam troszkę potruje. Do posiadaczy tego obiektywu 17 - 85 canon czy to jest normalne w tym obiektywie że jak położę aparat żeby fotografować gwiazdy ustawiam z 17 na 34 to obiektyw wraca mi do 17 sam się składa. Tak samo jak chciałem zrobić makro to sam się rozkłada od zakresu 35 przechodzi sam do 50 ??

tomek20stencel5
16-12-2009, 20:02
To moim zdaniem normalne, bo może się raczej złożyć, w końcu to nie L'ka...

_igi
16-12-2009, 20:15
Patrzcie, a ja mam eLkę z japonii, a i tak mi sam lakier odpada. Z 40'ką problemu nie mam. 28/1,8 też raczej bez zarzutu działa. Ba, nawet Sigma jest od japońców. Szkoda tylko, że ta, ma przekrzywioną oś optyczną i, co za tym idzie, krzywą płaszczyznę ostrości...

Ale generalnie, to dopiero teraz na to uwagę zwróciłem. O wiele ciekawiej się ogląda zdjęcia z obiektywów, niż napisy na nich ;) Pozdrawiam.

iso
16-12-2009, 20:33
Hejka jeszcze wam troszkę potruje. Do posiadaczy tego obiektywu 17 - 85 canon czy to jest normalne w tym obiektywie że jak położę aparat żeby fotografować gwiazdy ustawiam z 17 na 34 to obiektyw wraca mi do 17 sam się składa. Tak samo jak chciałem zrobić makro to sam się rozkłada od zakresu 35 przechodzi sam do 50 ??

nie tylko w tym obiektywie - normalne, składa się pod własnym ciężarem. niektóre mają blokadę.

Maroos
16-12-2009, 20:36
Normalnie można to nazwać "autozoom" grawitacyjny :lol: