Zobacz pełną wersję : podklejanie zdjęć na plexi + inne ciekawe techniki oprawy prac
Odkryłem wspaniałą metodę oprawy prac: podklejanie na grubą, przeźroczystą plexi. Zdjęcia po takim zabiegu sprawiają wrażenie bardziej soczystych, kontrastowych a kolorki aż świecą :) Jednak cena w Profilabie zbiła mnie z nóg... 1500 za metr kwadratowy (w przypadku plexi o grubości 1cm). Googlując udało mi się znaleźć jeszcze jedną firmę oferującą taką usługę... jednak jest ona w Poznaniu, a cena jest podobna.
Orientujecie się może kto (najlepiej w Warszawie) robi Profiemu konkurencje w tym zakresie?
Ciekaw jestem też innych, efektownych, rzadko spotykanych sposobów prezentacji prac.
Mój wykładowca, na swojej wystawie miał wydruki na karbonie, więc to też jedna z ciekawszych metod prezentacji zdjęć, tylko "ciut" droższa od plexi.
Kolejną metodą jest wydruk bezpośrednio na plexi i podświetlenie tego, zdjęcia wydają się nabierać efektu 3d.
A nie można samemu podkleić ? Na plexi nie naklejałem, ale naklejałem na piankę (też Profilab za to bierze sporo pieniędzy) i wyszło naprawdę nieźle - pianka, nóź, passe-partou i klej w sprayu (3M photo mount) kupiłem w sklepie z artykułami dla plastyków...
taniej wyjdzie chyba gdy wybierzesz się do agencji reklamowej i wytłumaczysz o co chodzi :) plexi aż tak droga nie jest jak by to wynikało z ich cennika, folia dwustronnie klejąca (nie chodzi mi o taką taśmę z sklepu na szer kilku cm, tylko taką nawet na 1m szer) przeźroczysta też jest tania :)
Nieźle przycinają, cena samej plexi nie jest taka straszna
znalazłem za:
2 mm - 44,66 netto za m2
10 mm - 224,80 netto
25 mm - 627 netto
wystarczy opanować technikę klejenia ( z autopsji wiem, zę to dość trudne)
akurat na co dzień mam styczność z plexi ;) i cena jaką podaje się na stronach szczerze mówiąc niewiele Ci powie. Zacznijmy od tego że firmy sprzedające ten materiał mają jakieś swoje rozkroje jakich się trzymają, i musisz kupić pewną formatkę, z której dopiero później można wyciąć co potrzebujesz. Więc za odpad też płacisz.
Podaję najczęściej stosowane rozkroje (wartości zaokrąglone) w firmach sprzedających ten materiał, by było wiadomo mniej więcej jaką powierzchnie trzeba by było kupić by oprawić dane zdjęcie:
Cała płyta - około 2x3m, 1,5x2m, 1x3m, 1x2m oraz 1x1,5m.
Mniejsze kawałki na ogół dostaniesz w agencjach reklamowych.
Są również różne rodzaje plexi które różnią się ceną, więc w zależności od sposobu mocowania i obrabiania trzeba wybrać jakiś z nich.
Klejenie nie należy do trudnych rzeczy, pracowałem w agencji reklamowej, więc wiem z własnego doświadczenia ;)
witam mam pytanie wie ktoś gdzie można kupić piankę gotowa z klejem ze tylko ściągam folie z pianki i naklejam foto pilne
Dzieki za wskazanie siezek do poszukiwan :) Wasze rady brzmia ciekawie
zalezy jak dobry wydruk potrzebujesz. mozesz druknac na solvencie, jak dobze sie usmiechniesz to wydrukuja ci w bdb jakosci na folii, poznijej oklejasz. moze dac jeszcze laminowanie
to raczej do reklamy, nie na wystawe.
nie drukowalbym bezposrednio na plexi czy spienionym PCW- efekt bedzie gorszy niz oklejanie folia.