Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: podklejanie zdjęć na plexi + inne ciekawe techniki oprawy prac

Coś już napisał Awatar Matias
    Miasto
    Warszawa

Smile podklejanie zdjęć na plexi + inne ciekawe techniki oprawy prac

Odkryłem wspaniałą metodę oprawy prac: podklejanie na grubą, przeźroczystą plexi. Zdjęcia po takim zabiegu sprawiają wrażenie bardziej soczystych, kontrastowych a kolorki aż świecą Jednak cena w Profilabie zbiła mnie z nóg... 1500 za metr kwadratowy (w przypadku plexi o grubości 1cm). Googlując udało mi się znaleźć jeszcze jedną firmę oferującą taką usługę... jednak jest ona w Poznaniu, a cena jest podobna.

Orientujecie się może kto (najlepiej w Warszawie) robi Profiemu konkurencje w tym zakresie?

Ciekaw jestem też innych, efektownych, rzadko spotykanych sposobów prezentacji prac.

Uzależniony Awatar esteper
    Miasto
    Vava

Domyślnie

Mój wykładowca, na swojej wystawie miał wydruki na karbonie, więc to też jedna z ciekawszych metod prezentacji zdjęć, tylko "ciut" droższa od plexi.

Kolejną metodą jest wydruk bezpośrednio na plexi i podświetlenie tego, zdjęcia wydają się nabierać efektu 3d.
    5DmkII + C50/1.4 + C85/1.8 + 2,5kg jabłek w wersji PRO

"ADMINISTRACJO ! ZAPOBIEGAJ I LECZ SIĘ RUTYNOWO. DOBRO ADMINISTRACJI, GWARANTEM DOBRA OGÓŁU"

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

A nie można samemu podkleić ? Na plexi nie naklejałem, ale naklejałem na piankę (też Profilab za to bierze sporo pieniędzy) i wyszło naprawdę nieźle - pianka, nóź, passe-partou i klej w sprayu (3M photo mount) kupiłem w sklepie z artykułami dla plastyków...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Coś już napisał
    Miasto
    Kędzierzyn Koźle

Domyślnie

taniej wyjdzie chyba gdy wybierzesz się do agencji reklamowej i wytłumaczysz o co chodzi plexi aż tak droga nie jest jak by to wynikało z ich cennika, folia dwustronnie klejąca (nie chodzi mi o taką taśmę z sklepu na szer kilku cm, tylko taką nawet na 1m szer) przeźroczysta też jest tania

Bywalec
    Miasto
    Pommern

Domyślnie

Nieźle przycinają, cena samej plexi nie jest taka straszna

znalazłem za:
    2 mm - 44,66 netto za m2
    10 mm - 224,80 netto
    25 mm - 627 netto

wystarczy opanować technikę klejenia ( z autopsji wiem, zę to dość trudne)
    EOS 5, 500N, 400D, 50D

Coś już napisał
    Miasto
    Kędzierzyn Koźle

Domyślnie

akurat na co dzień mam styczność z plexi i cena jaką podaje się na stronach szczerze mówiąc niewiele Ci powie. Zacznijmy od tego że firmy sprzedające ten materiał mają jakieś swoje rozkroje jakich się trzymają, i musisz kupić pewną formatkę, z której dopiero później można wyciąć co potrzebujesz. Więc za odpad też płacisz.
    Podaję najczęściej stosowane rozkroje (wartości zaokrąglone) w firmach sprzedających ten materiał, by było wiadomo mniej więcej jaką powierzchnie trzeba by było kupić by oprawić dane zdjęcie:
    Cała płyta - około 2x3m, 1,5x2m, 1x3m, 1x2m oraz 1x1,5m.
    Mniejsze kawałki na ogół dostaniesz w agencjach reklamowych.
    Są również różne rodzaje plexi które różnią się ceną, więc w zależności od sposobu mocowania i obrabiania trzeba wybrać jakiś z nich.
    Klejenie nie należy do trudnych rzeczy, pracowałem w agencji reklamowej, więc wiem z własnego doświadczenia

Domyślnie

witam mam pytanie wie ktoś gdzie można kupić piankę gotowa z klejem ze tylko ściągam folie z pianki i naklejam foto pilne

Coś już napisał Awatar Matias
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Dzieki za wskazanie siezek do poszukiwan Wasze rady brzmia ciekawie

Dopiero zaczyna

Domyślnie

zalezy jak dobry wydruk potrzebujesz. mozesz druknac na solvencie, jak dobze sie usmiechniesz to wydrukuja ci w bdb jakosci na folii, poznijej oklejasz. moze dac jeszcze laminowanie
    to raczej do reklamy, nie na wystawe.

nie drukowalbym bezposrednio na plexi czy spienionym PCW- efekt bedzie gorszy niz oklejanie folia.
    C A1 + C 40d +...

Uprawnienia umieszczania postów