Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Toruń - na co zwrócić uwagę

_igi
14-12-2009, 19:47
Cześć, w okolicach sylwestrowych będę na kilka dni w toruniu, chciałbym poszaleć tam z aparatem nieco i naprodukować parę fajnych zdjęć.

Interesuje mnie głównie architektura (małe, ciasne uliczki, stare budowle, może jakieś podruinkowate?) i ludzie, ale powiedzmy, ze to ostatnie to kwestia przypadku ;)

Gdzie szukać ciekawych klatek, i gdzie nie chodzić, żeby nie dostać w mordę? ;)

zmaku
14-12-2009, 21:26
Główny punkt to oczywiście Starówka - ciasne uliczki, wiekowe kamienice, pomnik Kopernika, dodatkowo ruiny Zamku Krzyżackiego - jest wiele ciekawych tematów w obrębie tej części Torunia. W niedalekiej okolicy również dwa teatry (W. Horzycy i bajkowy Baj Pomorski), pomnik Piłsudskiego, Bulwar Filadelfijski z piękną iluminacją mostu - myślę, że długo jeszcze można wymieniać, na pewno znajdziesz wiele tematów do fotografowania podczas spaceru.

I drugi niezmiernie interesujący punkt to taras widokowy na Kępie Bazarowej, skąd po zmierzchu rozciąga się niesamowita panorama na Starówkę. Szeroki kąt wskazany, ale w stopce widzę, że z tym nie będzie problemu.

Natomiast okolice, których należy unikać gdy ciemno, to przede wszystkim owiane złą sławą Bydgoskie Przedmieście - swoją drogą bardzo piękna część historii miasta w postaci wielu starych kamienic i innych klimatycznych budynków.

_igi
17-12-2009, 19:38
Tylko właśnie od starówki mnie odpycha nieco, poszukam pewnie czegoś sam, ale zawsze lepiej wiedzieć co i gdzie jest fajne. ;)

jac+
17-12-2009, 21:37
Ja bym się jednak zainteresował starówką. Same ciasne uliczki może nie są zbytnio urokliwe (przynajmniej wg mnie). Mnie w Toruniu zainteresowały bramy starówkowych kamienic. Intrygujące rzeźby na "wrotach" i ponad nimi, a wśród nich: anioły, lwy itd. Nie znam genezy, historii, powodu umieszczenia takich symboli w tych miejscach i jest to tym bardziej dla mnie ciekawe.