Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Wątek: Toruń - na co zwrócić uwagę

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Toruń - na co zwrócić uwagę

Cześć, w okolicach sylwestrowych będę na kilka dni w toruniu, chciałbym poszaleć tam z aparatem nieco i naprodukować parę fajnych zdjęć.

Interesuje mnie głównie architektura (małe, ciasne uliczki, stare budowle, może jakieś podruinkowate?) i ludzie, ale powiedzmy, ze to ostatnie to kwestia przypadku

Gdzie szukać ciekawych klatek, i gdzie nie chodzić, żeby nie dostać w mordę?
    Ostatnio edytowane przez _igi ; 14-12-2009 o 20:24 Powód: usunięcie makowych gwiazdek
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Skwierzyna / Toruń

Domyślnie

Główny punkt to oczywiście Starówka - ciasne uliczki, wiekowe kamienice, pomnik Kopernika, dodatkowo ruiny Zamku Krzyżackiego - jest wiele ciekawych tematów w obrębie tej części Torunia. W niedalekiej okolicy również dwa teatry (W. Horzycy i bajkowy Baj Pomorski), pomnik Piłsudskiego, Bulwar Filadelfijski z piękną iluminacją mostu - myślę, że długo jeszcze można wymieniać, na pewno znajdziesz wiele tematów do fotografowania podczas spaceru.

I drugi niezmiernie interesujący punkt to taras widokowy na Kępie Bazarowej, skąd po zmierzchu rozciąga się niesamowita panorama na Starówkę. Szeroki kąt wskazany, ale w stopce widzę, że z tym nie będzie problemu.

Natomiast okolice, których należy unikać gdy ciemno, to przede wszystkim owiane złą sławą Bydgoskie Przedmieście - swoją drogą bardzo piękna część historii miasta w postaci wielu starych kamienic i innych klimatycznych budynków.
    Ostatnio edytowane przez zmaku ; 17-12-2009 o 22:34 Powód: error
    Pozdrawiam, Zmaku.
    Canon 40d + Tamron 28-75 f/2.8 i trochę innych gratów

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Tylko właśnie od starówki mnie odpycha nieco, poszukam pewnie czegoś sam, ale zawsze lepiej wiedzieć co i gdzie jest fajne.
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Uzależniony Awatar jac+

Domyślnie

Ja bym się jednak zainteresował starówką. Same ciasne uliczki może nie są zbytnio urokliwe (przynajmniej wg mnie). Mnie w Toruniu zainteresowały bramy starówkowych kamienic. Intrygujące rzeźby na "wrotach" i ponad nimi, a wśród nich: anioły, lwy itd. Nie znam genezy, historii, powodu umieszczenia takich symboli w tych miejscach i jest to tym bardziej dla mnie ciekawe.
    Mała spiżarnia: duża puszka, mniejsza puszka, pudełko sardynek, 5 słoików i naleśnik na deser

Uprawnienia umieszczania postów