Zobacz pełną wersję : Obiektyw
Cześć
na wstępie witam i prosze o pomoc licząc na szybka i fachową opinię :)
a więc potrzebuje waszej pomocy przy wyborze obiektywu - ponieważ osoba której chcę kupic dopiero zaczyna swoja przygodę z aparatem i na swoje mozliwości finansowe ma dopiero canona 50D z obiektywem 18-24mm i poradzcie mi co by się teraz przydało bardziej - obiektyw jeśli tak to jaki (w ogole o co chodzi z tymi obiektywami, co ktory potrafi i jakie są miedzy nimi rożnice) czy może lampe??????
bedę ogromnie wdzieczna za pomoc
i przepraszam jesli źle trafiłam z pytaniem - ewentualnie poprosze o przeniesienie postu :lol:
fajny obiektyw 18-24 :)
obiektywy potrafią upaść lub się zarysować ;)
szuler wiesz ja jestem laikiem (i nie znam się na fachowym słownictwie) - liczyłam,na redę a nie głupie prztyczki no nic
dzieki
swoją wypowiedzią dużo wniosłeś
Wszystko zalezy od tego co ta osoba fotografuje, czego oczekuje, jaki masz budzet, etc..
Osobiscie najbezpieczniej jest Ci kupic lampe. Z obiektywami jest roznie :)
1Digital
14-12-2009, 10:53
A może by tak Canon 50mm 1.8 ? Dla początkującego jak znalazł, niedrogi, na cropie będzie portretówka.
MacGyver
14-12-2009, 11:45
1. Ile masz na to pieniędzy ?
2. Czy ten obiektyw to nie jest przypadkiem 18-55/3.5 - 5.6 IS ?
3. Do czego ma służyć ten dodatkowy, to ma być zamiast tego co jest czy może jako uzupełnienie ?
katharsis
14-12-2009, 11:49
poradzcie mi co by się teraz przydało bardziej - obiektyw jeśli tak to jaki (w ogole o co chodzi z tymi obiektywami, co ktory potrafi i jakie są miedzy nimi rożnice) czy może lampe??????
Przede wszystkim postaraj się określić, jaki budżet mamy do dyspozycji, bo można szukać prezentu za Po drugie - czy wiesz, co najbardziej interesuje osobę, którą chcesz obdarować? Portret, krajobraz, makro, przyroda, reportaż... możliwości jest dużo.
Pytasz co obiektywy potrafią - odpowiem przekornie: potrafią dokładnie to, co używająca ich osoba :) A jeśli chodzi o rodzaje/kryteria - jest ich wiele, polecam lekturę artykułu (http://www.fotografia.kopernet.org/obiektywy.html), powinien Ci trochę wyjaśnić.
W Twoim przypadku jak nie znasz dokładnie sprecyzowanych wymagań właściciela tego body, to proponuję kupić lampę błyskową. Chyba, że zaryzykujesz i kupisz jakieś tele np: Sigma 70-300mm f/4-5.6 APO DG MACRO (skoro właściciel 50D gustuje w Sigmach)
dziękuję
a więc budzet to ok. 2 tyś zł.
osoba ta wykorzystuje swój sprzęt i uczy się na swoim własnym dziecku więc raczej zdjęcia portretowe + pewnie zdjęcia z róznych rodzinnych imprez
ten co ma to obiektyw (tak mam zapisane) EFS 18-200mm 0.45m/1.5ft
Chris_11
14-12-2009, 16:25
To może Tamron 17-50 f/2.8 lub Tamron 28-75 f/2.8 z naciskiem na ten pierwszy?
Jak znalazł na rodzinne imprezy i portrety dziecka, zakładając, że dziecko za szybko nie będzie się poruszało, bo nie są to demony predkości. :)
Tomeksad2
14-12-2009, 17:32
Jako uzupełnienie 18-200 to może :
- 50 1,4
- 85 1,8 ( tylko w pomieszczeniach może być trochę ciasny, ale to jak kto lubi )
- 50 1,8 + 580EXII ( lub używany 50 1,4 i 430 EXII )
Stałki do portretu ( 85 - ka ciaśniejszy portret w pomieszczeniu ), a lampa nawet 430 EXII w porównaniu z wbudowaną to marzenie i tu nie chodzi tylko o moc i szybkość, ale sama możliwość operowania palnikiem i odbijania światła od ścian czy sufitu daje całkiem nową jakość zdjęć.
Tak jak napisal Tomeksad2, poszukaj używany 50 1,4 i 430 EXII. Sam mam te lampe i polecam - faktycznie daje całkiem nową jakość zdjęć, a obiektyw ma bardzo dobre opinie.
bardzo dziękuję za rady
właśnie przeglądam i porównuję ceny
mam pewnei głupie pytanie ale które obiektywy sa odpowiedzialne za rozmazane tło na zdjęciu?
Krzysiek27
15-12-2009, 00:12
"rozmazane tło" to bokeh. Im większa liczba po f/... tym mniejsze rozmycie tego tła i większy obszar na którym zdjęcie jest ostre. Przykładowo ten obszar na f/1.4 jest dużo mniejszy niż na f/4
Tomeksad2
15-12-2009, 05:58
Taki poradnik o głębi ostrości (GO) http://www.fotopolis.pl/index.php?n=375
Zabawa z GO 50 1,4 http://canon-board.info/showthread.php?t=30055
50 1,8 http://canon-board.info/showthread.php?t=30154
i 85 1,8 http://canon-board.info/showthread.php?t=30059
Canon 85 f/1,8 + filtr polaryzacyjny i zostanie na flaszke
Do tego zestawu ja doradzal bym zakup C.50/1.4, da to mozliwosc sporego dalszego rozwoju i roznych eksperymentow fotograficznych.
tormentor
17-12-2009, 16:37
Jak dziecko, to pewnie we wnetrzach duzo, sila rzeczy. I tutaj o ile 50mm to juz ciasnawo na cropie,to moze Sigma 30/1.4? I bokeh tez bedzie ladny.
Tylko, zeby egzemplarz dobrze ostrzyl...
No właśnie - pewniej Canon 28/1,8. Jednak sobie wyrobiłem opinię, że Canony można spokojnie w ciemno brać, testowałem jedynie 50/1,8, bo jest generalnie takie kheeem. 28/1,8 i 70-200 brałem w ciemno i obie są ostre i trafiają w punkt pięknie.
Mając 50D i 18-200mm chciałbym dostać pod choinkę Canona 28mm 1.8 lub lampę 580EX II ;) Pozdrawiam
dziękuję za rady
ostatecznie jest lampa i obiektyw
czy to dobry wybór to nie wiem - zobaczymy z czasem
85 mm - 1,8 + 430 EX II
katharsis
28-12-2009, 22:25
Bardzo sympatyczny prezent :) Dobry wybór!