Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Wątek: Obiektyw

aja
    Guest

Domyślnie Obiektyw

Cześć
    na wstępie witam i prosze o pomoc licząc na szybka i fachową opinię
    a więc potrzebuje waszej pomocy przy wyborze obiektywu - ponieważ osoba której chcę kupic dopiero zaczyna swoja przygodę z aparatem i na swoje mozliwości finansowe ma dopiero canona 50D z obiektywem 18-24mm i poradzcie mi co by się teraz przydało bardziej - obiektyw jeśli tak to jaki (w ogole o co chodzi z tymi obiektywami, co ktory potrafi i jakie są miedzy nimi rożnice) czy może lampe??????

bedę ogromnie wdzieczna za pomoc
    i przepraszam jesli źle trafiłam z pytaniem - ewentualnie poprosze o przeniesienie postu

Domyślnie

fajny obiektyw 18-24
    obiektywy potrafią upaść lub się zarysować
    A może masz tam jeszcze telefon bez drutu...? - Podróż za jeden uśmiech - 1971

aja
    Guest

Domyślnie

szuler wiesz ja jestem laikiem (i nie znam się na fachowym słownictwie) - liczyłam,na redę a nie głupie prztyczki no nic
    dzieki
    swoją wypowiedzią dużo wniosłeś

Pełne uzależnienie Awatar roshuu
    Miasto
    Warszawa, Radzymin

Domyślnie

Wszystko zalezy od tego co ta osoba fotografuje, czego oczekuje, jaki masz budzet, etc..
    Osobiscie najbezpieczniej jest Ci kupic lampe. Z obiektywami jest roznie
    6D + 5D + 14 /2.8 + 35/1.4 + 50/1.4 + 85/1.8 + Fuji X-T1 + 35/1.4

Dopiero zaczyna

Domyślnie

A może by tak Canon 50mm 1.8 ? Dla początkującego jak znalazł, niedrogi, na cropie będzie portretówka.

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

1. Ile masz na to pieniędzy ?
    2. Czy ten obiektyw to nie jest przypadkiem 18-55/3.5 - 5.6 IS ?
    3. Do czego ma służyć ten dodatkowy, to ma być zamiast tego co jest czy może jako uzupełnienie ?
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez aja Zobacz posta
    poradzcie mi co by się teraz przydało bardziej - obiektyw jeśli tak to jaki (w ogole o co chodzi z tymi obiektywami, co ktory potrafi i jakie są miedzy nimi rożnice) czy może lampe??????
    Przede wszystkim postaraj się określić, jaki budżet mamy do dyspozycji, bo można szukać prezentu za Po drugie - czy wiesz, co najbardziej interesuje osobę, którą chcesz obdarować? Portret, krajobraz, makro, przyroda, reportaż... możliwości jest dużo.

Pytasz co obiektywy potrafią - odpowiem przekornie: potrafią dokładnie to, co używająca ich osoba A jeśli chodzi o rodzaje/kryteria - jest ich wiele, polecam lekturę artykułu, powinien Ci trochę wyjaśnić.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

W Twoim przypadku jak nie znasz dokładnie sprecyzowanych wymagań właściciela tego body, to proponuję kupić lampę błyskową. Chyba, że zaryzykujesz i kupisz jakieś tele np: Sigma 70-300mm f/4-5.6 APO DG MACRO (skoro właściciel 50D gustuje w Sigmach)
    C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

aja
    Guest

Domyślnie

dziękuję

a więc budzet to ok. 2 tyś zł.
    osoba ta wykorzystuje swój sprzęt i uczy się na swoim własnym dziecku więc raczej zdjęcia portretowe + pewnie zdjęcia z róznych rodzinnych imprez

ten co ma to obiektyw (tak mam zapisane) EFS 18-200mm 0.45m/1.5ft

Uzależniony Awatar Chris_11
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

To może Tamron 17-50 f/2.8 lub Tamron 28-75 f/2.8 z naciskiem na ten pierwszy?
    Jak znalazł na rodzinne imprezy i portrety dziecka, zakładając, że dziecko za szybko nie będzie się poruszało, bo nie są to demony predkości.
    Nieważne, czym... Ważne, jak...

Foto-Blog

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów