Zobacz pełną wersję : canon 55-250 mydło
Witam.
Ostatnio cyknąłem kilka fotek gór i wyszło mydlanie wg mnie. Prosiłbym o zerknięcie.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/822f6cb6353a7f1a.html
Zdjęcie zrobione ogniskowa 250mm, 1/250s, f10, iso800, ostrość ustawiona na ośnieżony stok.
Co mogło spowodować taką ostrość?
Oddalone góry o jakieś 4km? Złe warunki? Ustawił AF na coś innego ostrość?
Moim skromnym okiem (;)) uważam, że przy tej odległości spada przejrzystość powietrza (chociaż niby góry, gdzie przejrzystość powinna być wysoka) i dlatego wyszło tak mydlanie...
Jak byś dał dla porównania to samo ujęcie na ISO 100, ze statywu to wiedzielibyśmy więcej o możliwościach tego obiektywu.
to iso wpływa na ostrość zdjęcia? czas 1/250s ze stabilizacją chyba jest ok
iso wpływa na ilość szczegółow, jakie rejestruje matryca. ale co do nieostrości, to chyba zaistev ma rację.
ramzes63
04-12-2009, 03:36
Za wysokie iso i prwdopodobnie brak filtra UV ktory miom zdaniem jest niezbedny w gorach- pomaga pozbyc sie mgielki.
sebcio80
04-12-2009, 03:52
oprocz wszystkich powyzszych uwag zdjecie jest przeciez ewidentnie poruszone
k0nficjusz
04-12-2009, 08:53
Zdecydowanie zdjęcie poruszone być może wyłączyłeś IS i za wysokie ISO, być może 1000D przy ISO800 słabo sobie radzi.
szymekgd
04-12-2009, 09:08
Za wysokie iso i prwdopodobnie brak filtra UV ktory miom zdaniem jest niezbedny w gorach- pomaga pozbyc sie mgielki.
Z tym brakiem filtra UV nie przesadzaj, w analogu jest niezbedny, a w cyfrze juz niepotrzebny-sluzy tylko jako ochrona soczewki w obiektywie.
niech będzie że przy 1/250s było poruszone, bo faktycznie mogło być, ale przy 1/500s.,f9,iso200 powinno być ok, a jest, no sami zobaczcie
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/fc8881ca4ea35486.html
zarówno iso jak i czas wydają się odpowiednie. może to polar? założony był fujiyama dhg circular p.l.d więc raczej dobry, wcześniej nie sprawiał problemów.
Granica lasu (ciemnego) jest względnie ostra. Nieostry jest odległy masyw gór. Przejrzystość powietrza, niski kontrast robi swoje. Miałem Sigmę 75-300 i było podobnie. Niestety lekiem okazał się dopiero C70-200L. Przydałoby się porównanie z innym obiektywem w tym samym momencie bo krajobraz nie jest stabilnym wzorcem. Można by porównać co się dało wyciągnąć z tak odległego widoku.
szymekgd
04-12-2009, 15:15
A moze po prostu "odlegly masyw gorski" jest poza glebia ostrosci, dla ogniskowej 250 i f/9 to bardzo prawdopodobne, na co ostrzyles?
ostrzone było środkowym na najwyższy szczyt. czyli jaka powinna być przysłona na tak odległe obiekty żeby wszystko znalazło się w GO?
k0nficjusz
04-12-2009, 23:35
Hmm.. sam jestem ciekaw było przyczyną, osobiście nie miałem jeszcze takiego problemu z tym obiektywem, spisuje się doskonale. Może to ten filtr polaryzacyjny. Próbowałeś bez filtra?
Ostrzyłeś AF czy Manual, bo jeśli to nie poruszenie to ostrość bo zdecydowanie lepiej wyszła na lesie a przecież ostrzyłeś na górę. Może AF się gubił.
też do tej pory nie miałem z nim problemu dokąd nie zobaczyłem tych niby fotek. Ostrzone było na auto, bez filtra nie próbowałem bo na ekraniku wyglądały ok.
paweleverest
06-12-2009, 15:07
Za dużo iso jak na 1000D rozmazało szczegóły - to wg mnie najważniejsza przyczyna nieostrości na tym zdjęciu. Wg mnie śnieg na grani jest ciut przepalony co równiez daje efekt nieostrości. Co do UV to z mojego doświadczenia przy cyfrówkach faktycznie nie ma on wpływu - mgiełke a tak naprawde odblaski na parze wodnej likwiduje się polarem ale jego z tego co czytam miałeś.
Aaaa od Granatów byłeś sporo dalej niż 4km ;)
Poza ISO 400 to bym w dzień nie wykraczał, na pierwszym zdjęciu szum psuje odbiór tego zdjęcia. Z tego co widzę na obu fotach, to oprócz niekorzystnej przejrzystości powietrza oba zdjęcia wydają mi się poruszone. Może się mylę ale używam tego szkła i przeważnie na max. ogniskowej i też w górach robiłem zdjęcia szczytów i wiem co potrafi. Przy f/8, 1/250 s, ISO 200-400 i 250mm przy takiej raczej pochmurnej pogodzie powinny wyjść dużo ostrzejsze zdjęcia. Mam takie pytanie: czy po "piknięciu" AF przytrzymujesz jeszcze przez chwilę spust migawki zanim naciśniesz żeby zrobić zdjęcie? Bo jeśli nie to prawdopodobnie nie zdążyła zadziałać stabilizacja i stąd poruszone zdjęcia. Wypróbuj, to naprawdę działa (IS) tylko nie tak od razu. Jeśli się mylę to sorry, chciałem pomóc.
EDIT:
jeszcze patrząc na drugie zdjęcie to ewidentnie mam odczucia że AF był z lewej na skraju ciemnego lasu, a nie szczyt gór, bo do szczytu robi się taki stopniowy bokeh. Jak celujesz w konkretny punkt to może wybierz środkowy punkt AF na ustawienie ostrości (bo jest najczulszy i najpewniejszy) zamiast automatu AF (który może złapać ostrość nie tam gdzie chcesz, ale tam gdzie miał bliżej i łatwiej)? To tak gdybyś nie wiedział, pozdrawiam.