Zobacz pełną wersję : canon eos 300 AWARIA . 'pomocy' !
Posiadam aparat cannon eos 300 , i mam problem otóż : miga symbol pustej baterii pomimo wymiany na nowe . Z czym może być problem ? Proszę o pomoc . Z góry dziękuje i pozdrawiam .
Na początek zacznij od przeczyszczenia styków w gnieździe baterii.
Na początek zacznij od przeczyszczenia styków w gnieździe baterii.
Jak i samych baterii, taki zabieg (jak pamiętam) zaleca instrukcja. Sprawdź również czy pokrywa komory baterii domyka się i dociska akumulatory (luzy).
greg7878
30-11-2009, 18:26
Posiadam aparat cannon eos 300 , i mam problem otóż : miga symbol pustej baterii pomimo wymiany na nowe . Z czym może być problem ? Proszę o pomoc . Z góry dziękuje i pozdrawiam .
Baterie są nowe , ale czy na pewno sprawne ?
Co prawda mojego EOSa 300 zasilam czterema paluszkami z gripa BP-200 , ale zachowały mi się dwie sztuki Duraceli Ultra CR2.
Baterie mają nabitą ważność do marca 2014r. , wcale nie pracowały , a aparat mimo to sygnalizuje na nich niski poziom energii.
Sprawdziłem multimetrem , obie CR-ki mają bez obciążenia 3,10V , za to mocno różnią się prądem jaki można z nich wymusić przy ( oczywiście krótkim ) zwarciu : pierwsza daje przeszło 3,5A , a druga mniej niż 0,9A .
Wniosek ?
Druga jest uszkodzona i to ona odpowiada za brak prawidłowego zasilania EOSa.
U Ciebie może być podobnie.
FlatEric
02-12-2009, 11:11
I za to kocham Duracelle - nie wiem, jak oni to robią, ale to byłby już piąty znany mi przypadek awarii duracella, z czego trzy przytrafiły mi się osobiście.
Najfajniej było jak na 2CR5 za 40 złotych zrobiłem ongi JEDNO zdjęcie.
Od tego czasu nie kupuję baterii Duracell i już.
Pzdr
Grzesiu
Baterie są nowe , ale czy na pewno sprawne ?
Co prawda mojego EOSa 300 zasilam czterema paluszkami z gripa BP-200 , ale zachowały mi się dwie sztuki Duraceli Ultra CR2.
Baterie mają nabitą ważność do marca 2014r. , wcale nie pracowały , a aparat mimo to sygnalizuje na nich niski poziom energii.
Sprawdziłem multimetrem , obie CR-ki mają bez obciążenia 3,10V , za to mocno różnią się prądem jaki można z nich wymusić przy ( oczywiście krótkim ) zwarciu : pierwsza daje przeszło 3,5A , a druga mniej niż 0,9A .
Wniosek ?
U Ciebie może być podobnie.
Baterie sprawdzałem na innych cannonach , działają ;( .. styki też czysciłem ,nie pomaga . Ciągle wyswietla mi puste baterie ...
całkiem niedawno sprzedałem 300 z battery packiem za symboliczną stówę
proponuje polować na taką okazję
Jeżeli masz możliwość sprawdź na innych bateriach. Osobiście w swojej 300 używam batery packa i 4 eneloopów i takie rozwiązanie Ci polecam, na dłuższa metę tańsze.
graffoto
08-02-2010, 13:39
Kup inną puszkę. (http://www.photohaus.de/index.php?id=63) Działa na bank. Ja tam kupiłem i żadnych problemów z 300tką nie mam.
Do tego grip... i hula jak ta lala :)
Po czym wnosisz że to wina puszki? Czy jak w moim 20d będzie mi migać że bateria jest rozładowana to tez mi polecisz kupno innej puszki?
Po czym wnosisz że to wina puszki? Czy jak w moim 20d będzie mi migać że bateria jest rozładowana to tez mi polecisz kupno innej puszki?
Baterie sprawdzałem na innych cannonach , działają ;( .. styki też czysciłem ,nie pomaga . Ciągle wyswietla mi puste baterie ...
http://allegro.pl/search.php?closed=1&search_type=1&st=gtext&string=canon+eos+300&fb=1&category=28195&order=p&change_view=1
Dobra inaczej, skoro bateria mryga to znaczy że puszka do wywalenia i nie warto jej naprawiać? Z tego co mi wiadomo 300 nie ma jakieś strasznie skomplikowanej elektroniki i nawet jeżeli aparat wymaga drobnej naprawy to koszt raczej będzie niższy niż zakup kolejnej, więc rady “kup se nowy” za dużo nie pomagają.