PDA

Zobacz pełną wersję : znów pełno tego na giełdzie

rycerz
28-11-2009, 00:44
znowu pełno 70-200/4 na giełdzie...teraz jakieś 10 sztuk...dlaczego?

tak - wiem, że był nawet taki wątek o podobnym tytule i go przeczytałem, ale...zboczył na inne tematy, i dlatego pozwoliłem go sobie nie wykopywac z przyzwoitosci ;-)

co w tym szkle jest takiego "niefajnego" że tyle osób go sprzedaje? ciągle jest na giełdzie, nie ma żadnych problemów z jego nabyciem. Przeczytałem chyba z 10 wątków wychwalajacych to szkło, a jednak ciągle mnie to dziwi. Wybaczcie, używam canona zbyt krótko :mrgreen:

marfot
28-11-2009, 01:00
Mam ten obiektyw od 8 lat i jestem nim zachwycony od pierwszego dnia. Solidny, bardzo kontrastowy. Po przejściu na cyfrę nic mu nie ubyło. A jednak myślę o zakupie 4IS. Sądzę, że to częsta przyczyna "wyprzedaży". W zestawieniu z ogromną popularnością tego obiektywu może być wrażenie wyzbywania się go.
Wymiana 2,8 na 2,8IS już nie jest tak częsta, bo jego użykownicy zazwyczaj potrzebują światła a nie IS.

mieszko_1vp
28-11-2009, 01:26
zdjęcia z 70-200 4.0 są takie płaskie,brzydkie-takie jakieś bezpłuciowe-podpinasz 2.8 i nagle zdjęcie robi się trójwymiarowe-pierwszy plan odcina się od reszty-odstawiasz 4.0-już go nie chcesz

VomitroN
28-11-2009, 03:51
marfot ma racje. Ludzie nie pozbywaja sie tego szkla, bo jest zle, ale dlatego, ze zazwyczaj pojawia sie okazja w ramach naturalnej tendecji przedgwiazdkowej, zamienic je na cos o oczko wyzej. Czyli albo z IS albo z f/2.8 albo ze wszystkim razem. I co ciekawe, jest to proces dosc cykliczny. Jak znam zycie, nastepny taki skok nastapi przed wakacjami :)

Vitez
28-11-2009, 05:00
znowu pełno 70-200/4 na giełdzie...teraz jakieś 10 sztuk...dlaczego?

tak - wiem, że był nawet taki wątek o podobnym tytule i go przeczytałem, ale...zboczył na inne tematy, i dlatego pozwoliłem go sobie nie wykopywac z przyzwoitosci ;-)

Świadome i bezczelne łamanie 3. Punktu Regulaminu?
Nie rób tak więcej :? .

http://canon-board.info/announcement.php?f=21&a=3

"3. Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Wskazane jest również uprzednie skorzystanie z google. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi)."

Nawet jeśli ci się wydaje że zboczył z tematu - to Twoje zdanie go na właściwe tory z powrotem sprowadzić zamiast zaśmiecać forum entym wątkiem na ten sam temat :? .