Zobacz pełną wersję : wyzwalacze radiowe E-TTL Pixel Knight TR-332
Pixele dotarły. Miałem tylko 10 minut aby je przetestować, po przejrzeniu instrukcji podpiąłem odbiornik włączony do lampy, potem lampę. Nadajnik na wyłączone body, nadajnik ON, body ON. Przy pierwszym naciśnięciu spustu lampa zaczęła emitować niekontrolowaną serię błysków. Wyłączyłem. Na spokojnie powtórzyłem wszystkie kroki i to samo.
Zauważyłem, że w manualu nie błyska seriami ale pełną mocą, natomiast jak jest ETTL na lampie to wariuje, jak jest na lampie TTL to błyska, ale znów pełną mocą (nie wiem w jaki sposób raz na lampie wyświetla TTL, raz ETTL)
Sprawdziłem nastawy, odbiornik i nadajnik na tym samym kanale, grupa A tu i tu.
Body to 1DIII, lampa 580EXII. Co robię nie tak? P.s. na nadajniku wybieram (było domyslnie) po krótkim naciśnięciu POWER - A EEL (wyswietla się jakby ŁŁL), tak ma być?
czy po podłączeniu nadajnika do body a lampy 550EX na odbiorniku mogę przy użyciu
550 EX jako master uruchamiać i sterować 420 EX w trybie slave. Czy tez niezbędny jest drugi odbiornik. Przy połączeniu przewodem synchronizacyjnym takie operacje wykonywane są bez problemu. Domyślam się, że przy wyzwalaczu PK-TR 332 również. Ale może ktoś to sprawdzał!?
Wieczorem, lub jutro, jak będę miał chwilę czasu to sprawdzę, bo mam 550EX, a pixele niedawno dotarły i jeszcze nie zdążyłem ich dobrze przetestować. Co prawda nie mam 420-tki, ale spróbuje wyzwolić 580-tkę.
P
Zauważyłem, że w manualu nie błyska seriami ale pełną mocą, natomiast jak jest ETTL na lampie to wariuje, jak jest na lampie TTL to błyska, ale znów pełną mocą (nie wiem w jaki sposób raz na lampie wyświetla TTL, raz ETTL)
EDIT KTÓREGO NIE MA.... w manualu jednak jest pododbie, bo przy mocy 1/1 też lampa wysyła serię błysków, natomiast w 1/128 w ogóle nie błyska....
edit:
drążę dalej temat... z 5DII wygląda wszystko ok po ustawieniu funkcji 5D na nadajniku (5d CH 01). Natomiast dalej nie mogę ogarnąć pixeli z 1DIII. Na odbiorniku mam ustawione kanał 01 i grupę A - wyświetla się "A CH 01" , a na nadajniku samo "CH 01" (po sprawdzeniu czy jest domyślnie ustawiona grupa A.) Pytanie: czy na LCD nadajnika ma się wyświetlać samo "CH 01" czy tak jak na odbiorniku "A CH 01" , jeśli tak, to jak to ustrojstwo ustawić???
p.s. instrukcja faktycznie lakoniczna :-?
Wieczorem, lub jutro, jak będę miał chwilę czasu to sprawdzę, bo mam 550EX, a pixele niedawno dotarły i jeszcze nie zdążyłem ich dobrze przetestować. Co prawda nie mam 420-tki, ale spróbuje wyzwolić 580-tkę.
czy po podłączeniu nadajnika do body a lampy 550EX na odbiorniku mogę przy użyciu
550 EX jako master uruchamiać i sterować 420 EX w trybie slave. Czy tez niezbędny jest drugi odbiornik. Przy połączeniu przewodem synchronizacyjnym takie operacje wykonywane są bez problemu. Domyślam się, że przy wyzwalaczu PK-TR 332 również. Ale może ktoś to sprawdzał!?
sprawdziłem... 550EX wyzwala 580-tke przy pomocy pixela, w razie jakbyś chciał potestować , daj znać, zrobimy spocik...:-D
Tomson420
30-01-2011, 14:01
mam canona 5D i lampy 580EX II. Pixel Knight TR-332 przy tym zestawieniu nie wyzwalał mi co jakiś czas błysku, i prawie zawsze nie wyzwalał pierwszego błysku po około 20 sekundowej przerwie w robieniu zdjęć. Wymieniłem więc na nowy egzemplarz - lecz było to samo. W ostateczności zwróciłem towar.
Kupiłem za to coś prostszego: Pixel Soldier TF-371 - jak ktoś nie potrzebuje TTLów to polecam - niezawodny, uniwersalny i baterie na długo starczają.
sprawdziłem... 550EX wyzwala 580-tke przy pomocy pixela, w razie jakbyś chciał potestować , daj znać, zrobimy spocik...:-D
Też sprawdzilem, 580EX2 wyzwala w ten sposób 430EX2. Niestety nie działa ratio, zdjęcia sa robione jak przy ustawieniach 1:1, czyli właściwie bezużyteczne takie wyzwalanie.
... to jak tam, nikt nie testował pixeli z 1DmkIII ??? , w sumie powinno być analogicznie jak z 1Ds mkIII , z którym koledze Nowartowi wszystko grało... jak dobrze pamiętam...
Wyjaśniło się. Jak widać musiałem zostać beta testerem.
Pixel-Knight NIE WSPÓŁPRACUJE z canonem 1D mkIII, pomimo zapewnień dystrybutora (instrukcja) że tak. Po wielu próbach wyjaśnienia odpowiedź przyszła z serwisu FOTO-TIP, który potwierdził, że jego klienci którzy zakupili pixele do 1DmkIII oddawali sprzęt w ramach reklamacji, ponieważ zestaw działa tak jak opisałem powyżej.
Mam nadzieje, że info przyda się posiadaczom Marków trzecich
pzdr
zamierzam zakupić Pixel-Knight, mam zestaw canon 500D + 580EXII, ma ktoś podobny zestaw z wyzwalaczem?? jak to się sprawuje?? są też takie problemy jak np z 1D??
Foto-Tip twierdzi, że tylko z 1DIII są problemy, z pozostałymi body ponoć hulają.
tak tez w instrukcji produktu piszą. może jakieś doświadczenia z użytkowania, warto było zapłacić więcej za TTL??
właśnie zakupiłem pixela: nadajnik i odbiornik, mam 50D + 2x580EXII, kombinowałem czy ttl działa przez podłączenie jednej z lamp jako master na odbiorniku i drugą jako slave przez komunikację z masterem za pomocą systemu canona. Niestety wychodzi na to że lampa Slave nie współpracuje w TTL z pierwszą lampą (tą na odbiorniku pixela) i wali chyba pełną mocą prześwietlając zdjęcie. Może ktoś sprawdzał czy system TTL działa z dwoma lampami zamontowanymi na dwóch odbiornikach? A może robię jakiś błąd w podłączeniu według schematu jw.?
czy warto miec ttl?
jak ktos potrzebuje robic fotki w studiu to pewnie nie nawet za cene hss i wyzwalania nim lamp studyjnych. Podobnie gdy lubimy manual w strobbingu ale gdy chcemy szybko zrobic kilka zdjec z plenerze i isc dalej to jest to na tyle fajna sprawa ze na dniach kupuje pockety, a moje knighty leca na gielde :)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
mimo ze nie sa zle. tylko apetyt rosnie w miare jedzenia :)
chrislab
05-02-2011, 08:35
czy komukolwiek udało się w tr-332 uruchomić sterowanie lampą EXII z poziomu aparatu 5D? Z 1Dmk3 to nawet się menu otwiera, a w 5Dmk2 pisze, że lampa 580EXII podłączona przez pixele jest niekompatybilna i nie pozwala nic ustawić :(
Generalnie nie udało mi się z żadnym z tych aparatów sensownie skonfigurować pixeli - zawsze coś się chrzaniło. Z czym one działają poprawnie? Czy w PW jest lepiej i można sterować lampami z menu aparatu?
Czy w PW jest lepiej i można sterować lampami z menu aparatu?
Jak najbardziej ;)
Knighty oferuja bardzo prosty ettl regulacja to kolko korekty ekspozycji +-2ev
plaucjusz
05-02-2011, 17:32
Foto-Tip twierdzi, że tylko z 1DIII są problemy, z pozostałymi body ponoć hulają.
Niestety z 1Ds mk II również są problemy.
Niestety z 1Ds mk II również są problemy.
oj ktos ma chyba starsza wersje knightow. Juz dawno nawet tutaj bylo ze z DSII dziala... tylko nie kazdy i powinno dac sie wymienic na gwarancji. Przynajmniej tak traktuje swoich klientow kol. Towers ;)
plaucjusz
05-02-2011, 18:44
Zobacz mój post z 15 LISTOPADA 2010:
http://canon-board.info/showthread.php?t=55230&page=42
Jeżeli jest nowsza wersja z poprawionym softem, to być może sprawdzałem starą...
a nie no jasne. Nawet o tym nie pomyslalem przepraszam. Dla mnie knighty to tylko ttl. Manual wole na rf'kach.
Witam
Zamierzam kupić pixele do 50D i 380EX+Metz 50 AF-1.Pytanie moje takie czy posiadając nadajnik i 2 odbiorniki można nimi niezależnie sterować i jak tak np wykorzystując grupy czy z poziomu body czy nadajnika a jeśli nie to pozostaje pixel+odbiornik do 380EX by odsunąć lampę od body i wyzwalać Metza przez jego wbudowaną fotocelę w trybie M który mogę regulować?
przeciez juz wszystko bylo napisane. i to kilka razy. nie nie mozna oddzielnie. Takie rzeczy tylko w pw.
Fotocela plus ettl dziala? nie wiem czy metz ma taka fotocele ktora by na to poszla. bo inaczej to tylko manual na obu lampkach i majac 2 odbiorniki nei trzeba cudowac z fotocela.
o to chodzi, że 380 EX nie ma manuala, a mając dwa odbiorniki rozumiem że obie lampy błyskają siłą słabszej czyli 380 EX. Co zatem kupić by oddzielnie móc sterować każdą lampą?
z tego co zaobserwowałem to w trybie ETTL przy zestawie 1 (nadajnik) + 1 (odbiornik) funkcjonuje on prawidłowo tylko wtedy jeżeli odległość lampy od fotografowanego przedmiotu pokrywa się z odległością body od niego, czyli trzeba dokonywać korekt ustawień na lampie gdy nasza odległość aparatu jest inna niż samej lampy, co bardzo ogranicza funkcjonalność tego PIXELA w trybie TTL. Body traktuje lampę tak jakby była zamontowana na stopce aparatu i nie uwzględnia zmiany odległości względem samego body. czy ktoś zna może sposób na tą dolegliwość?
nie zauwazylem. moze nie robilem jakis ekstremalnych odleglosci ale kilkanascie sesji (plener/studio) i jest ok.
byłbym wdzięczny jakby ktoś sprawdził czy pixel zachowuje się tak samo jak u mnie, tzn. fałszuje ustawienia lampy przy zmianie odległości aparatu od obiektu. Jak np. lampę ustawimy w połowie odległości aparatu od przedmiotu to zdjęcia wychodzą trochę prześwietlone, pixel widocznie podaje informację że znajduje się na aparacie i lampa mocniej pali, jak zbliżę aparat na wysokość lampy to pomiar dokonuje się prawidłowo
poniżej przykłady, zdjęcia robione analogicznie jak według schematu jw. , z takimi samymi ustawieniami ekspozycji , zmieniła się tylko ogniskowa
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://vipsstars.pl/images/4973.JPG)
źródło (http://vipsstars.pl/images/4972.JPG)
hyhy w studiu nie mam ani 1 zuma moze to dlatego chociaz nadal to troche dziwne... w sumie do czego jest przedblysk?
bolec, a próbowałeś obrócić palnik? Bo w założeniu E-TTL to powinno wyłączyć uwzględnianie odległości przy ustawianiu ekspozycji...
zapomniałem dodać, próby wykonywałem z palnikiem w różnych pozycjach, czyli obrót o 60 stopni a następnie przekierowanie już całej lampy z tak ustawionym palnikiem na przedmiot oraz palnik opuszczony o -7 stopni no i nic... wszystko wskazuje na to że lampa koryguje swoje ustawienia zachowując się jakby była w odległości takiej jak body czyli bierze dane z punktu ostrzenia
Robiłem testy, faktycznie lampa błyska z mocą dostosowaną do odległości body od przedmiotu. Nie ma natomiast problemu z ustawieniem jednej lampy w ettl natomiast drugiej na manual oto przykład takiego zdjęcia
źródło (http://img141.imageshack.us/i/img5256m.jpg/)
to chyba traci sens (lub bardzo ogranicza) używanie TTL, który działa prawidłowo tylko kiedy mamy lampę obok lub w promieniu zgodnym lub zbliżonym z odległością aparatu od celu. Funkcja FEL też nie działa więc nie możemy zablokować ustawień dla lampy przy odległości na jakiej się ona znajduje i następnie zrobienia zdjęcia z innej odległości przy zachowaniu pomiaru TTL. W sumie opis funkcji tego urządzenia w instrukcji nie pokrywa się z jego funkcjonalnością :roll:
Zakupiłem pixele do 5dmarkII i 580exII. Małe testy i same rozczarowania. Może nie doczytałem ale po przeglądnięciu tego forum wydawało się że lampą można sterować z poziomu body, a tymczasem nie. W czasach od 1/25 do 1/250 doświetla mały pasek na dole. To jest wadliwe urządzenie czy coś robię źle?
vulpes gdzie kupowałeś ? rozumiem, że próbowałeś ustawić tryb 5d w pixelach ? jeżeli tak i nie pomogło to pewnie masz walnięty zestaw.
ustawiałem 5d i nic. Rozumiałbym gdyby takie rzeczy krócej jak 1/250, ale w tym przedziale to dziwne. Na 1/20 jest ok i krócej jak 1/250 też
Ja bym obstawiał, że masz coś walnięte. Tak być nie powinno.
jak robiłem testy 5d2 i 580II przy wejściu na większe niż 1/250 automatycznie lampa przeskakuje na hss i spoko doświetla
A co z tym sterowaniem z poziomu body? Jak to naprawdę wygląda?
sterowania, przynajmniej na poziomie 50D nie ma i body nie widzi lampy
Witam,
mam być może naiwne pytanie, ale... jak ustawić tryb manual w tych pixelach? fabrycznie domyślnie jest ETTL (no i działa mi świetnie), a jak chcę zmienić to z poziomu body na manual, to.. się nie da ;) - opcja przeskakuje sama na TTL. To samo jak ustawiam na lampach też sam wskakuje sam TTL.
Dodam, że moje lampy są EXII (a dokładnie 430ka i 580ka), więc teoretycznie powinno to chyba działać.
Ktoś tu pisał w wątku, że zmienia się to "z poziomu nadajnika" - ale... jak?? Składam samokrytykę, że to takie podstawy, no ale cóż ;) - mam nadzieję, że pomożecie ;)
dzięki!
Ale instrukcja to oczywiście jest przeczytana?
Ale instrukcja to oczywiście jest przeczytana?
no raczej ;)
oraz taki niezależny manual po ang dostępny w necie.
ale coś do mnie nie dociera.... no niestety jestem sobą zażenowana :roll: bo to musi być jakiś banał, plzz zliujcie się i skróćcie me męki ;)
myślałam, ze ustawienia lamp są nadrzędne, a jak na niej daję manual to ona za chwilę sama wraca do ETTLa...
Witam,
Chciałbym zapytać jak wyglądają wasze doświadczenia z współpracą tr-332 z lampami studyjnymi? Jakie czasy udaje się osiągnąć?
Pozdrawiam.
no raczej ;)
oraz taki niezależny manual po ang dostępny w necie.
ale coś do mnie nie dociera.... no niestety jestem sobą zażenowana :roll: bo to musi być jakiś banał, plzz zliujcie się i skróćcie me męki ;)
myślałam, ze ustawienia lamp są nadrzędne, a jak na niej daję manual to ona za chwilę sama wraca do ETTLa...
ok już wiem, przypadkiem rozkminiłam ;)
sterowania, przynajmniej na poziomie 50D nie ma i body nie widzi lampy
w 7D tak samo, z poziomu menu w aparacie nie da się sterować lampami
No bo z tego co mi się wydaje, to pixele nie przesyłają bezpośrednio danych z body do lampy, tylko czytają z body, wysyłają dane w swoim formacie, a później dekodują w odbiorniku i dają to lampie.
Zauważyłem,że pixele mogą nie przechodzić w ettl ,a pozostają na ttlu. Dzieje się tak gdy w złej kolejności podłączymy zestaw-body,lampa oraz nadajnik,odbiornik.Tzn np włączony jeden odbiornik wsadzamy do wyłączonej lampy i ją załączamy ,po czym budzimy body.Kombinacji kolejności załączenia ogólnie jest wiele,szczególnie gdy np korzystamy z kimś z dwóch body lub lamp pomiędzy którymi przeczepiamy pixele. Nie warto się denerwować,tylko się pobawić by wiedzieć o co chodzi.Mi tak się ciśnienie podniosło,gdy źle podłączyłem,a musiałem na szybko błyskać i tu nagle coś nie gra.Tak czy siak to bardzo pozytywne urządzenie i daje wiele radości z użytkowania jak i wygody.Baterie długo wytrzymują o ile nie robimy zdjęć na większym mrozie.Na szczęście póki co bezawaryjne :)
No bo z tego co mi się wydaje, to pixele nie przesyłają bezpośrednio danych z body do lampy, tylko czytają z body, wysyłają dane w swoim formacie, a później dekodują w odbiorniku i dają to lampie.
No to teraz pytanie: które z tańszych wyzwalaczy radiowych pozwalaja sterować lampami z poziomu body?
No to teraz pytanie: które z tańszych wyzwalaczy radiowych pozwalaja sterować lampami z poziomu body?
nie jestem obeznany za bardzo w temacie ale czym chciałbyś zarządzać z poziomu body ?
Michał Świerkot
05-03-2011, 01:20
Ja w moich pixelach potrafię przelączać moc lampy w manualu od 1/1 do 1/128 z poziomu nadajnika, jeśli ktoś nie wie, zapodam tutorial :D
Nie wiem, zapodaj tutorial.
januszP.
05-03-2011, 09:59
czy ktoś ma wiedzę jak "pixele" współpracują z 550EX i 420 EX ?
nie jestem obeznany za bardzo w temacie ale czym chciałbyś zarządzać z poziomu body ?
wszystkim czym sie da:)... np.mocą błysku, zoomem,
Nie wiem, zapodaj tutorial.
ja tez chcę... nadajnik + 2 odbiorniki... chciałbym bardzo:)
no i Kolega się na nas wypiął i tutka nie będzie:)
no i Kolega się na nas wypiął i tutka nie będzie:)
Może w ogóle nie było.
bondziorno
17-03-2011, 13:54
Czy TR-322 po podłączeniu do 580EXII i zejściu poniżej 1/250 nadal działają w HSS ? Czy da się wyłączyć HSS poniżej 1/250. Na jednym z zagranicznych for czytałem że działają cały czas w HSS.
bondziorno...a wiesz co to jest HSS?...
Tryb HSS umożliwia Ci zrobienie zdjęcia z czasmi krószymi niż 1/250, tylko UMOŻLIWIA Włacza się go na lampie i tam sie go wyłącza. Więc to, ze jest właczony nie oznacza, że zawsze działa. jeśli czas jest dłuższy niż 1/250 wtedy HSS nie działa bo jest nie potrzebny pomimo tego, że na lampie jest włączony.
Może ktoś wie gdzie można kupić te wyzwalacze (działające ze starą 5ką) ?
W zeszłym roku musiałem je oddać bo niestety ze starym firmware nie działały... teraz nie chciałbym się "nadziać" na pozostałości magazynowe starej wersji.
czy ktoś ma wiedzę jak "pixele" współpracują z 550EX i 420 EX ?
z 550ex w manualu nie można sterować mocą z poziomu nadajnika
piisigma
16-04-2011, 17:59
a czy Pixel Knight jest stanie wyzwolic lampe z odbiornikiem np. Pixel Soldier?
PIXEL KNIGHT TR-332 +5DMKII problem
Nie mogę ustawić trybu 5D. Ustawiam w SE 9P ... na SE Fn 5d i przy zapamiętywaniu ustawień (power+set lub 4 sek czekania) pojawia się od razu CH 01 zamiast 5D CH01 jak piszą w instrukcji.
W TTL niezależnie od użytych czasów doświetla tylko połowę klatki (lampa 430EX). Nie działa więc TTL. A jak u Was ?
W manualu doświetla już całą klatkę.
Na druga kurtynę też nie błyska ( ale te typy chyba tak mają)
Na drugą kurtynę nie będzie błyskał, ale co do głównego problemu to napiszę jak rasowy informatyk (którym nie jestem):
dziwne, u mnie działa...
PIXEL KNIGHT TR-332 +5DMKII problem
Nie mogę ustawić trybu 5D. Ustawiam w SE 9P ... na SE Fn 5d i przy zapamiętywaniu ustawień (power+set lub 4 sek czekania) pojawia się od razu CH 01 zamiast 5D CH01 jak piszą w instrukcji.
W TTL niezależnie od użytych czasów doświetla tylko połowę klatki (lampa 430EX). Nie działa więc TTL. A jak u Was ?
W manualu doświetla już całą klatkę.
Na druga kurtynę też nie błyska ( ale te typy chyba tak mają)
Kolego ja też tak miałem, nie pamiętam już w tej chwili gdzie jest myk, ale da się potwierdzić tryb 5d ustawiając go na wyświetlaczu (trzeba było nacisnąć któryś przycisk w celu potwierdzenia - spójrz w instrukcję).
U mnie TTL działa z 580EX II i 430 EX na 5dMkII.
W końcu udało się. Dziękuję za tak szybką odpowiedź.
Dominooo
27-04-2011, 16:24
Kolego ja też tak miałem, nie pamiętam już w tej chwili gdzie jest myk, ale da się potwierdzić tryb 5d ustawiając go na wyświetlaczu (trzeba było nacisnąć któryś przycisk w celu potwierdzenia - spójrz w instrukcję).
U mnie TTL działa z 580EX II i 430 EX na 5dMkII.
Miałem ten sam problem. W instrukcji jest napisane, że ustawienia zatwierdzić można wciskając oba przyciski na raz. Podziałało :)
Miałem ten sam problem. W instrukcji jest napisane, że ustawienia zatwierdzić można wciskając oba przyciski na raz. Podziałało :)
Właśnie, ile ja nerwów przez to miałem.
Chciałem już odsyłać swoje jako niesprawne :D
Dominooo
02-05-2011, 12:21
Nie wiem co jest grane, bo jak ustawiam korekte błysku w lampie +/- w ETTL (Canon 430EX) to po zrobieniu zdjęcia, ustawienia korekty powracają do domyślnych czyli do 0. Za każdym razem muszę podchodzić i ustawiać od nowa.
O co chodzi?
z 550ex w manualu nie można sterować mocą z poziomu nadajnika
a czy można sterować 550ex w ettl z poziomu nadajnika?
a czy można sterować 550ex w ettl z poziomu nadajnika?
z nowszymi lampami(580EXII i 430EXII) działa wszelakie sterowanie(manual, e-ttl), z 550 nie działało sterowanie maualem, więc strzelam,że nie...
ale tego niestety nie sprawdziłem, a lampy już się pozbyłem...
Nie wiem co jest grane, bo jak ustawiam korekte błysku w lampie +/- w ETTL (Canon 430EX) to po zrobieniu zdjęcia, ustawienia korekty powracają do domyślnych czyli do 0. Za każdym razem muszę podchodzić i ustawiać od nowa.
O co chodzi?
Korektę siły błysku robisz w body a nie na lampie...
Dominooo
04-05-2011, 13:05
Korektę siły błysku robisz w body a nie na lampie...
Już to rozpracowałem, ale dzięki :)
Możliwe, że było już takie pytanie ale przeczytałem z 20 stron tego tematu i nie znalazłem.
Mam 5dmk2 + 580ex, chciałbym używać dodatkowo kolejnej lampy która stała by na statywie, a 580 będzie przy body.
Z tego co rozumiem to nadajnik Pixel wpinam w sanki, i stresruję dodatkowa lampą. Jednak jak podłączyć do body 580ex?
Bez sensu wydaje się mi kupować 2 odbiornik który będzie zamontowany na szynie przy aparacie.
Macie jakiś pomysł na sterowanie 2 lampami z czego 1 jest przy body?
Z góry dzięki za pomoc.
shuto, (tanim) rozwiązaniem w Twoim wypadku będzie chyba phottix strato, ewentualnie Pocket Wizard
Macie jakiś pomysł na sterowanie 2 lampami z czego 1 jest przy body?
no a (darmowe :wink:) sterowanie canona w "podczerwieni" nie da rady?
bondziorno
15-05-2011, 20:55
Nigdzie nie mogę dostać TR-332, czy ktoś wie jakie są tego powody ?
Pixeli używam od kilku tygodni, głównie w studio. Wyzwalam lamy studyjne bez większych problemów. Zdarza mi się korzystać z lamp reporterskim poza studiem (z tą myślą kupiłem Pixele). W obu przypadkach pojawiają się drobne problemy, być może ktoś potwierdzi podobne doświadczenia.
Oto moje obserwacje:- występuje problem z wyzwalaniem zdalnym z komutera. Nie zawsze błyska. Podejrzewam, że wpływa na to czas pomiędzy kolejnymi błyskami. Normalnie pixele komunikują się po naciśnięciu spustu migawki do połowy. W przypadku zdalnego wyzwalania nie ma tu takiej funkcji. Rozwiązaniem jest zmiana jakiegokolwiek parametru ekspozycji w aparacie, a następnie wyzwolenie migawki.
- Moja poczciwa trzydziestka (30D) z 580EXII przy użyciu pikseli działa bez większych problemów. Działa eTTL, ale trzeba wprowadzać korekcję ekspozycji (zazwyczaj +1 do +2 EV, działa zmiana ustawień manualnych z poziomu sterownika. Nie działa FEL, tzn. po użyciu FEL, przy próbie zrobienia ujęcia nie błyska w ogóle.
- Z Sigmą EF-500 DG Super pixele nie działają tak jak trzeba. TTL wyzwala pełną mocą, ale nie zawsze. Loteryjność tego ustawienia wyklucza jego użycie. Manualne ustawienia z poziomy sterownika nie zmienia ustawień lampy. Co ciekawe, sterownik przenosi inne pozostałe informacje, np.: dot. ogniskowej. Jedynym rozwiązaniem jest ustawianie poziomu błysku manualnie bezpośrednie na lampie. Być może ktoś ma podobne doświadczenia z tą lampą?
Inne wady zaobserwowane przeze mnie, być może potwierdzone już przez innych użytkowników:
- niezbyt fortunne umieszczenie przycisków w odbiorniku
- duży pobór energii, to generalnie nie problem, gdyby nie drogie ogniwa CR2
- plastikowe stopki w odbiornikach (wymaga ostrożnego obchodzenia się z odbiornikami)
Co bym zmienił (pobożne życzenia):
- Sygnalizacja dźwiękowa po udanym wyzwoleniu lampy (przyzwyczajenia z lamp studyjnych)
- Metalowe stopki + szybki docisk
- poprawione działanie ETTL z korekcją +-EV dla każdej grupy z osobna
- umiejscowienie przycisków w odbiorniku
- zmiana pozycji diody sygnalizacyjnej komunikację (gdzieś z boku, tak aby była bardziej widoczna)
- wł/wyłączniki grup w formie przełączników, te operacje z poziomu menu sterownika zajmują zbyt wiele czasu, zwłaszcza, jeśli chcemy wyłączyć więcej niż jedną grupę.
Poza tym mam pytanie do forumowiczów. Czy ktoś testował pixele z lampą Nissin Di866 Pro?
p.popczyk
29-05-2011, 12:43
Koledzy mam pytanko.
Czy to normalne zachowanie tych pixeli ? czy może moje mają jakąś wadę.
Poniżej 3 zdjęcia
1. 5DII + Quantuum DP600 wyzwalane po kablu PC-PC = OK
2. 5DII + Quantuum DP600 wyzwalane pixelem (odbiornik 1) = czarny pasek
3. 5DII + Quantuum DP600 wyzwalane pixelem (odbiornik 2)= jeszcze więcej paska
wszystkie strzały na F8, 1/200
1.
http://img577.imageshack.us/img577/7766/pcpc.jpg
źródło (http://img577.imageshack.us/img577/7766/pcpc.jpg)
2.
źródło (http://img853.imageshack.us/img853/9462/14171817.jpg)
3.
źródło (http://img43.imageshack.us/img43/8264/46755608.jpg)
Koledzy mam pytanko.
Poniżej 3 zdjęcia
1. 5DII + Quantuum DP600 wyzwalane po kablu PC-PC = OK
2. 5DII + Quantuum DP600 wyzwalane pixelem (odbiornik 1) = czarny pasek
3. 5DII + Quantuum DP600 wyzwalane pixelem (odbiornik 2)= jeszcze więcej paska
wszystkie strzały na F8, 1/200 (...)
Wygląda jakby coś nie nadążało. Ja mam też coś dziwnego i nie mam pojęcia jak sobie to tłumaczyć:
1. speedlight 430exII odpalany z pixela, do tego druga, stara lampa na prostej fotoceli od fripersa (zmodyfikowana tak, że zamiast triaka jest tranzystor, bo na triaku odpalała tylko raz), wszystko na manualu. Odpala 430ka i odpala druga lampa (widać w momencie naciśnięcia spustu), ale na zdjęciu widać światło tylko z 430 siedzącej na odbiorniku pixela. Jak to możliwe że fotocela albo nie nadąża albo wyprzedza?
2. Ciężko mi to tłumaczyć co powyżej opisałem, bo wystarczy że ominę pixele (to znaczy 430ka na aparacie) i ta z fotoceli odpala już normalnie (widać na zdjęciu że błyska !)
3. A najdziwniejsze już jest to, że setup podobny jak w punkcie drugim, ale tym razem dodaję sfoftbox z lampą KH-200MR (ma fotocele) i w tym przypadku 430ka i soft idą równo (widać ich błyski na zdjęciu), zaś ta druga lampa na fotoceli z 1go setupu znowu ciemna (ale błyska oczywiście)!
I pojęcia nie mam jak to ugryźć. Ewidentnie czynnikiem decydującym są tu pixele, ale jakim cudem mają taki wpływ? Szkoda że nie mogę rozebrać lampy z softa (na gwarancji), wtedy sprawdziłbym czym się różnią obie cele i być może coś by się wyjaśniło...
Jeśli ktoś miał podobne cyrki to zachęcam do podzielenia się spostrzeżeniami.
To ze Ci 5d po kablu zsynchronizowalo 1/200 to juz jest cos dziwnego :) mi to jedynie z generatorem takie cos wychodzi. Inne lampy studyjne czy to Bowensowe Gemini czy chinszczyzna w 100% synchronizuje przy 1/125. A co do roznic w szerokosci paska to to powtarzalne jest? Czy zbieg okolicznosci? Jak wiadomo Knighty w trakcie ostrzenia sie ze soba dogaduja moze wplyw miala dlugosc przerwy miedzy wcisnieciem przycisku migawki do polowy, a do konca? Ps. nie lepiej do studia kupic cos prostego typu rf602? Mam oba i o ile knighty lubie w plenrze przy korzystaniu z ttl to w codziennej pracy studyjnej wydaja mi sie zbyt chimeryczne.
Koledzy mam pytanko.
A masz aktywną funkcję "5D" w pixelach?
p.popczyk
29-05-2011, 18:31
A masz aktywną funkcję "5D" w pixelach?
Tak włączona funkcja 5d, testowałem również bez 5d, testowałem z ustawieniem na nadajniku ttl, manual (co w przypadku lampy studyjnej nie powinno mieć żadnego znaczenia) i cały czas to samo.
A co do roznic w szerokosci paska to to powtarzalne jest? Czy zbieg okolicznosci?
Oczywiście to nie pojedynczy przypadek, testowałem kilkukrotnie i efekt ten sam. Paski są powtarzalne przy danych ustawieniach, na jednym pixlu mały na drugim szerszy.
Jak wiadomo Knighty w trakcie ostrzenia sie ze soba dogaduja moze wplyw miala dlugosc przerwy miedzy wcisnieciem przycisku migawki do polowy, a do konca?
Przyciskałem, czekałem, i strzelałem, i to samo.
Wątek o 332 przeczytałem od dechy do dechy więc wszystkie kombinacje były testowane ;)
Jak dla mnie to ewidentnie coś nie tak z tymi pixelami, ale poczekam jeszcze na inne opinie.
Ps. nie lepiej do studia kupic cos prostego typu rf602? do studia może i tak, ale chcę je używać w plenerze - 2x 580EXII + Quantuum DP600
a Czy to samo paskowanie poajwia sie przy wyzwalaniu 580? Czy probowales robic testy na tej samej baterii?
p.popczyk
29-05-2011, 19:05
a Czy to samo paskowanie poajwia sie przy wyzwalaniu 580? Czy probowales robic testy na tej samej baterii?
Paskowanie na 580tkach nie występuje, też wysnułem teorie o słabej baterii ale zamieniałem je pomiędzy tymi odbiornikami, i dalej to samo, mimo zmiany baterii, wielkość paska pozostaje bez zmian.
Paskowanie na 580tkach nie występuje, też wysnułem teorie o słabej baterii ale zamieniałem je pomiędzy tymi odbiornikami, i dalej to samo, mimo zmiany baterii, wielkość paska pozostaje bez zmian.
Wszystko wskazuje na dupnięty egzemplarz. Pożycz od kogoś inny i sprawdź?
p.popczyk
29-05-2011, 22:54
Pożycz od kogoś inny i sprawdź? hmmm wątpię że w mojej mieścinie kogoś znajdę. Gdyby ktoś posiadał pixele w okolicy Olesna to proszę o kontakt poprzez PW.
hmmm wątpię że w mojej mieścinie kogoś znajdę. Gdyby ktoś posiadał pixele w okolicy Olesna to proszę o kontakt poprzez PW.
Sprawdź jeszcze raz czy na pewno masz włączoną "piątkę". U mnie takie coś się pojawia tylko przy 5D off.
Dla zainteresowanych moja zagadka z pixelami się rozwiązała. Pisałem o braku światła na zdjęciach z lamp odpalanych fotocelami przy wiodącej 430 EXII wyzwalanej za pomocą pixeli właśnie.
Dzięki jednemu z kolegów tu na forum (pisał w wątku o wyzwalaniu bezprzewodowym chyba) i podobnym temacie na forum żółtych wziąłem pod uwagę hipotezę, że mimo ustawienia speedlighta w tryb manualny ona jednak wyzwala jakieś przedbłyski. I faktycznie - wystarczy do odbiornika włożyć inna lampę, która nie ma canonowych pinów E-TTL, lub po prostu zakleić czymś inne oprócz środkowego i masy piny w stopce odbiornika pixela i wszytsko działa!
To że odpalał softbox może świadczyć o tym, że jest tam jakiś filtr czułości wbudowany lub opóźnieni czasowe, które w teorii powinno (bo w praktyce czasem gubię błyski, a to by świadczyło o prymitywności i nie całkowitej skuteczności takiego rozwiązania) ignorować przedbłyski pomiarowe.
Najdziwniejsze jest to, że tych przedbłysków z całą pewnością nie ma kiedy lampa jest osadzona w stopce aparatu. Wtedy przełączona na manual na pewno wysyła tylko jeden, ponieważ obie pozostałe lampy na fotocelach jak i softbox odpalają równiutko i widać to na zdjęciu.
Dodam jeszcze tyle, że dzięki uprzejmości biegłego w elektronice kolegi mam celkę z przełącznikiem na zliczanie błysków, działającą tak że albo odpala na 1szy albo na drugi błysk i ona nie załatwia sprawy. Świadczyć to może o tym że te niezidentyfikowane błyski kiedy lampa siedzi na odbiorniku pixel knighta albo są jakieś dziwnej mocy albo ich ilość jest większa niż dwa. Podłączę to w wolnej chwili do układu zliczającego i spróbuję sprawdzić. Może się komuś przyda.
Ale odpalasz manual poprzez menu pixeli (tzn. zmieniając TTL na 1/1 lub inne)? Jeśli tak, to niestety, ale w tym trybie pixele wyzwalają lampę zawsze w HSS, bez względu na czasy. To by tłumaczyło twój problem z przedbłyskami. Na dodatek ok dwie działki mocy idą w powietrze...
Co ciekawe, w trybie TTL jak zejdzie się poniżej czasu synchronizacji to HSS wyłącza się poprawnie (na lampie zostaje znaczek, ale po sile błysku widać, że wchodzi w normalną synchronizację).
Jak chcesz normalny manual to tylko z kabelka PC (gniazdo z boku pixeli). Ale na moich 5DII+580EXII bezpieczne synchro jest wtedy tylko do 1/125. Na TTL synchronizuje poprawnie do 1/200.
Ale odpalasz manual poprzez menu pixeli (tzn. zmieniając TTL na 1/1 lub inne)? Jeśli tak, to niestety, ale w tym trybie pixele wyzwalają lampę zawsze w HSS, bez względu na czasy. To by tłumaczyło twój problem z przedbłyskami. Na dodatek ok dwie działki mocy idą w powietrze...
Co ciekawe, w trybie TTL jak zejdzie się poniżej czasu synchronizacji to HSS wyłącza się poprawnie (na lampie zostaje znaczek, ale po sile błysku widać, że wchodzi w normalną synchronizację).
Jak chcesz normalny manual to tylko z kabelka PC (gniazdo z boku pixeli). Ale na moich 5DII+580EXII bezpieczne synchro jest wtedy tylko do 1/125. Na TTL synchronizuje poprawnie do 1/200.
Ach, czyli to by wiele tłumaczyło. Tak, dokładnie tak robiłem - ustawiałem tryb manualny z nadajnika pixela. Ustawianie bezpośrednio lampy chyba nic nie wnosi, bo przy pełnej komunikacji pixel i tak pośle sygnał do ustawienia tego co ma zadane w nadajniku..
Na razie radzę sobie tak jak napisałem zaklejeniem pinów. Kabelka nie próbowałem. TTL do wyzwalania lamp na fotocelach już mnie w ogóle nie urządza bo wtedy przedbłysk idzie z zasady...
Przy 50D, jeśli chodzi o synchronizację, to w przypadku zaklejenia pinów nadąża do 1/250, potem przy każdym krótszym czasie połowa obrazu zaczyna być czarna.
witam
Naczytałem sie na temat pixeli... wszytsko ok,chcial bym kupić, ale narazie nie moge dostać ich w zadnym sklepie!!!
szambonur
10-08-2011, 09:52
testował ktoś konfigurację Pixel Knight TR-332 + Nissin Speedlite Di622 Mark II planuje kupić kilka takich tańszych lampek w komplecie z tym odbiornikiem. Teoretyczne pełne sterowanie lampą powinno być, ale jak to wygląda w praktyce...?
photo_addict
19-08-2011, 08:21
witam
Naczytałem sie na temat pixeli... wszytsko ok,chcial bym kupić, ale narazie nie moge dostać ich w zadnym sklepie!!!
Ja dostałem TR-332 w sklepie mega-pixel.pl http://www.mega-pixel.pl/product-pol-494-Wyzwalacz-Radiowy-Pixel-Knight-TR-332-do-Canon-E-TTL-E-TTLII-TTL-do-lamp-studyjnych-i-blyskowych.html
Napisz do nich to ci zarezerwują wyzwalacze.
dzisiaj podczas sesji w pixelu z 420 ex II wyskoczył mi parę razy "error 20" czym to może być spowodowane?
dodam, że ten problem występował tylko wtedy kiedy lampa była na manualu
szambonur
08-09-2011, 10:04
Dokupienie odbiorników Pixel Knight graniczy z cudem, ale pojawiła się jakaś nowość http://www.mega-pixel.pl/product-pol-1318-Dodatkowy-Odbiornik-do-Pixel-King-Radiowy-Bezprzewodowy-wyzwalacz-lamp-blyskowych-e-TTL-TTL-do-Canon-jak-Pixel-Knight-TR-332-.html podobno następca Knight'a. Ciekawe jaka jest kompatybilność z nadajnikiem pixel knight.
ponawiam swoje pytanie bo nigdzie nie uzyskałem odpowiedzi, google niestety nie pomogło, po 3 do 5 strzałów nie ważne w jakim trybie dalej wyskakuje error 20 :/
giebe - wyzwalacze kaput. To samo mialem - zwrocilem ten shit do sklepu mega-pixel i dostalem zwrot pieniedzy.
Teraz mam pocket wizardy i jest super :)
Dobrze, ze PW sie nigdy nie psuja.
Dobrze, ze PW sie nigdy nie psuja.
Skąd ten sarkazm?
Nie mowilem ze sie nie psuja. Sprzet to sprzet. Póki co jestem zadowolony bo można na nich polegać znacznie bardziej. Czasami nie wyzwolą ale odsetek jest w granicach 5% na oko.
Pixele się dobrze sprawują ale też zamierzam się przerzucić na PW, większą swoboda. Ale jak na rok zabawy z Pixelami to złego nie mogę powiedzieć za dużo o nich.
Moje pixele działały świetnie półtora roku (5dMII + 430exII). No i coś się wydażyło z jednym odbiornikiem, włącza się prawidłowo, ustawienia można zmianiać.... ale po podłączeniu blokuje lampę. Nie ma możliwości jakichkolwiek zmian na lampie - poprostu zablokowana :(
w takim razie warto wziąć Pixel Knight TR-332 ?
chciałbym mieć możliwość błyskania w trybie HSS
lampki jakie posiadam to 580ex2 i 430 ex
pucha to 5dmk2
czy wszystko będzie działało bez problemowo w trybie hss ?
tak bez problemu jak skracasz czas automatycznie przeskakuje na hss
w takim razie warto wziąć Pixel Knight TR-332 ?
chciałbym mieć możliwość błyskania w trybie HSS
lampki jakie posiadam to 580ex2 i 430 ex
pucha to 5dmk2
czy wszystko będzie działało bez problemowo w trybie hss ?
Może lepiej dopłacić do Pixel King, będziesz mógł 580ex2 z poziomu body dowolnie ustawić albo M z pełną regulacją albo Ettl z kompensacją, zasilanie AA możliwość aktualizacji przez USB...przemyśl
jest jeden szkopuł
knight odbiornik plus nadajnik kupie za 450zika
king'a za sam wyzwalacz 550
260 za odbiornik ?
mi tam wystarczy mozliwosc wyzalania HSS lampki i tak recznie ustawiam
zawsze meczylem sie na kablu DIY + 10m sztywnej skrętki i dawalo jakos rade :P
450 zl jestem w miare skłonny dać... ale wiecej hmmm ;-)
chyba ze zle cos zrozumialem?
Źle zrozumiałeś.
King za nadajnik+odbiornik kosztuje 529 zł.
http://allegro.pl/wyzwalacz-bezprzewodowy-pixel-king-e-ttl-canon-i1869836136.html
no koledzy zobaczcie sami
jest tylko wyzwalacz na sprzedaż.
chyba ze sam wyzwalacz starcza by lampa odczytala sygnal wyzwolenia lampy ? nie wiem nigdy nie spotkalem sie z czyms takim ?
bo pisze ze w zestaw wchodzi:
wyzwalacz radiowy : nadajnik + odbiornik
i to ciagle dwojako interpretuje
mowia kto pyta nie bladzi
bo pisze ze w zestaw wchodzi:
wyzwalacz radiowy : nadajnik + odbiornik
jest napisane:
Zawartość opakowania:
Nadajnik: 1 szt.
Odbiornik: 1 szt.
Kabel łączący (PC do 3,5mm): 1 szt.
kabel łączący (PC do 6,35mm): 1 szt.
Przewód USB: 1szt.
Podstawka pod lampę/odbiornik: 1szt.
Uchwyt odbiornika: 1 szt.
zaślepka "gorącej stopki": 2szt.
pokrowiec ochronny: 1szt.
Instrukcja użytkownika
czyli IMHO dwa urządzenia są: nadajnik (transmitter) i odbiornik (receiver).
brakuje smyczek. ;)
mowia kto pyta nie bladzi
pytaj wystawcę aukcji.
podobno nie ma głupich pytań ...
zapytam więc :)
myslicie że podpinając pixel knighty w wersji canon do puszki nikona będzie działać wyzwalanie w trybie full manual ?
nester78
19-11-2011, 23:33
Witam,
Czy ktoś może mi pomóc w ustawieniu trybu 5d w pixel?... być może czegoś nie rozumiem ale z instrukcji wynika iż 5d jest niejako kolejną grupą wiec po włączeniu nadajnika przytrzymuję przez 2s przycisk set zaczyna mrugać grupa A i kolejne przyciskanie set powoduje zmianę gruby a...b...c itd aż do 5d ? U mnie nie ma 5d tzn grupy dochodzą do E i potem z powrotem A
Może masz z pierwszej serii zestaw? O ile pamiętam, to początkowo były z tym problemy.
nester78
20-11-2011, 00:34
Dzięki MC! ....pójdzie do zwrotu w takim razie, dobrze wiedzieć ze to nie ze mną coś nie tak a z pixelem ;)
Nabyłem właśnie wczoraj ten wyzwalacz (nowy, w sklepie), trochę po-testowałem w układzie C550D - Metz 58AF2. Tryb E-TTL - ok w mieszkaniu ;). Sterowanie trybem manualnym lampy działa z poziomu nadajnika - nie trzeba dotykać lampy. Korekta błysku z poziomu body również normalnie działa.
Mam jednak takie spostrzeżenie, że jest problem z synchronizacją przy czasie 1/200s - pojawia się ciemny pasek u dołu klatki (czasem szerszy, czasem węższy, ale jest). Czasem jest ok, ale generalnie problem jest powtarzalny, i tylko przy tym czasie. Sprawdzałem od 1/100 do 1/4000 - wszędzie jest poprawny synchron, oprócz 1/200.
Jeszcze drugi szczegół - w dostępnych grupach, wg. instrukcji powinna być opcja 5D. Nie mam czegoś takiego, ale nie wiem czy ta opcja może pojawia się tylko po zamontowaniu nadajnika do C5D? Tyle, że instrukcja mówi żeby nastaw nadajnika dokonywać przy body wyłączonym lub w standby (nie mam standby w 550D, albo nie wiem że mam), więc skąd nadajnik miałby wiedzieć na czym jest zapięty ;), no chyba że jakimś sposobem po pinach w stopce - nie wykluczam.
Dzwoniłem do sprzedawcy i ma to sprawdzić (synchron z Metz'em przy 1/200), ale pomyślałem ze nie zawadzi spytać też tutaj.
Czy ma ktoś jakieś sugestie?
cybertoman
02-02-2012, 20:28
Wyzwalacz wnosi dodatkowe opoznienie, ktore szczegolnie przy czasie X-SYNC prowadzic moze do powstania czarnego paska. Przy dluzszych od X_SYNC czasach migawka otwarta jest wystarczajaco dlugo a przy krotszych pixel automatycznie przechodzi na HSS i znow naswietla poprawnie. Lampa tez ma swoj udzial w sumarycznym opoznieniu, bo z trzech roznych egzemplarzy dwie synchronizuja mi na X_SYNC a jedna ma pasek.
Wyzwalacz wnosi dodatkowe opoznienie[...]
Dzięki, to brzmi sensownie.
Co do HSS, to dzisiaj zacząłem jeszcze grzebać w opcjach lampy i aparatu, żeby zobaczyć jak to wszystko się względem siebie zachowuje - pixel/body/metz.
Po włączeniu pixeli i lampy, po pierwszym pomiarze światła w body (przyc. migawki do połowy) w lampie aktywuje się HSS, niezależnie od czasu ustawionego na body. Mogę to wyłączyć ręcznie w lampie, zgaśnie ikona, ale synchron dalej jest na krótkich czasach. Po wybudzeniu lampy ikona HSS powraca, czyli pixel to wymusza.
Natomiast problem 1/200 ..w międzyczasie się jakby naprawił :shock:
Jak rozpocząłem dziś próby, to pasek był. Potem w którymś momencie zuważyłem że 1/200 jest ok. i potem już było cały czas dobrze, niezależnie od tego czy pstrykałem na tym czasie bezpośrednio po włączeniu zestawu, czy po naświetleniach z uż. innych czasów. Widzę więc, że jeszcze potrwa, zanim poznam pełną specyfikę narowów tego zestawu w praktyce. Wiem już, że może czasem całkowicie spudłować - jest błysk, a klatka czarna - były dwa takie pstryki. Jakkolwiek, generalnie "działa", ale z 1/200 będę ostrożny ;).
Lampa tez ma swoj udzial w sumarycznym opoznieniu, bo z trzech roznych egzemplarzy dwie synchronizuja mi na X_SYNC a jedna ma pasek.
Piszesz o trzech różnych egz. tego samego modelu lampy, czy o trzech różnych lampach?
Masz oczywiście na myśli synchron z użyciem wyzwalacza?
cybertoman
03-02-2012, 16:54
Mialo byc "trzech roznych gzemplarzy 58 AF-2" i oczywiscie wyzwalane radiem.
Inne lampy: YN565ex i DI622 synchronizuja bez problemu przy 1/250, natomiast Di866 II jest uzywalna od 1/160 a 580exII od 1/200. (Z zastrzezeniem oczywiscie, ze dotyczy to tylko konkretnych egzemplarzy).
Ok, dzięki za pomoc.
Jeszcze dzisiaj wypstrykałem taką prawidłowość, że przy 1/200 synchron był do wartości przysłony f 10. Od f 11 zaczynał się pasek, dość szeroki. Nie wiem czy ma tu znaczenie konkretna wartość przysłony, czy raczej wymagana moc błysku w konkretnych warunkach oświetleniowych, a może czas automatycznego przymykania blendy zaczyna mieć wpływ na skuteczność pixela?
cybertoman
03-02-2012, 22:09
Ok, dzięki za pomoc.
Jeszcze dzisiaj wypstrykałem taką prawidłowość, że przy 1/200 synchron był do wartości przysłony f 10. Od f 11 zaczynał się pasek
Zakladajac, ze testowales w TTL-u, to zwiekszanie wartosci przyslony zwieksza tez potrzebna ilosc swiatla i lampa musi temu sprostac. Czas blysku sie wydluza co prawdopodobnie wplywa na zachownie lampy. Jesli tak jest w rzeczywistosci, to jesli przy f/8 zmniejszysz sprawnosc lampy (np. kierujac glowice na sciane/sufit lub uzywajac dyfuzora) powinienes rowniez uzyskac wspomniany pasek.
może czas automatycznego przymykania blendy zaczyna mieć wpływ Nie sadze. Podnoszenie lustra i przymykanie przyslony to pierwsza faza wykonywania zdjecia, i lustro potrzebuje duzo wiecej czasu niz przyslona.
Tak, to jest to. Te popołudniowe testy, to było fotografowanie w E-TTL kawałka pokoju ..z białą parasolką w kadrze, za którą był flash. Z tego powodu dopiero przy f 11 było na tyle duże zapotrzebowanie na moc, że zaczynał się problem z synchronem. Teraz kojarzę fakty - pierwsze próby zaraz po zakupie pixeli prowadziłem w bardziej "naturalnych" warunkach, fotografując obiekt oświetlany światłem lampy odbijanym od ścian (bez lampy w kadrze :)). Dlatego szybciej dawał znać o sobie pasek. Dziś przed południem natomiast robiłem testy w pokoju przy oknie, więc mocy nie brakowało.
No, to by właściwie kończyło dywagacje na temat ciemnego paska przy X-sync, w moim zestawie z użyciem Pixeli (550D/Metz 58AF2). W przypadku braku czasu na sprawdzenie czy w danych warunkach starczy mocy na poprawny synchron przy 1/200, muszę omijać ten czas. To by również przemawiało za tym, że pomimo sygnalizowania pracy lampy w trybie HSS niezależnie od ustawionego czasu naśw., tryb HSS faktycznie uruchamia się dopiero powyżej x-sync, bo inaczej nie byłoby paska przy 1/200.
W sumie Amen ;)
A ja mam problem z prądożernością tych knightów.Kupiłem ok 2 tygodni temu.Włożyłem baterie dołączone do zestawu,podpiąłem lampy,zacząłem testować,wszystko ok.Wyłączyłem przyciskiem power,schowałem do torby.Po 2 dniach ponownie chciałem ich użyć ale nie mogłem właczyć więc kupiłem nowe baterie energizer lithium,założyłem,wszystko ok.
Strzelałem nimi ok godzinki po czym wyłączyłem i schowałem.Dziś ponownie chciałem ich użyć i to samo,nie chcą się włączyć.Myślicie,że jakiś wadliwy towar dostałem czy baterie poprostu do d...?
A ja mam problem z prądożernością tych knightów.Kupiłem ok 2 tygodni temu.Włożyłem baterie dołączone do zestawu,podpiąłem lampy,zacząłem testować,wszystko ok.Wyłączyłem przyciskiem power,schowałem do torby.Po 2 dniach ponownie chciałem ich użyć ale nie mogłem właczyć więc kupiłem nowe baterie energizer lithium,założyłem,wszystko ok.
Strzelałem nimi ok godzinki po czym wyłączyłem i schowałem.Dziś ponownie chciałem ich użyć i to samo,nie chcą się włączyć.Myślicie,że jakiś wadliwy towar dostałem czy baterie poprostu do d...?
Nie wyciągasz baterii z urządzenia jak chowasz sprzęt? Może tu problem, wiadome jest że baterie w każdym sprzęcie nawet nie używanym wyczerpują się, na pewno nie tak jak przy błyskaniu ale jednak. Może w tym problem. U mnie baterie które były w zestawie przepracowały już kilka długich sesji i nadal działają.
A Ty wyciągasz baterię z pilota od tv jak wyjeżdżasz na weekend ? ;) .Baterii nie wyciągam jeśli wiem,że za kilka dni znów użyję sprzętu.Wcześniej używałem photixa tetra czy jakoś tak,miał pauzy w pracy po kilka tygodni ba nawet miesięcy i żadnych problemów z baterią.
pilot to pilot, nie mieszaj go w to:) W wielu rządzeniach foto jest info w instrukcji obsługi: "Jeśli urządzenie nie będzie używane przez dłuższy okres czasu
proszę je wyłączyć i wyjąć baterię" (w pixel też) może dla wyzwalaczy kilka dni to dłuższy czas, nie wiem, to moje przypuszczenia tylko, ja zawsze wyciągam baterie. W moim gripie do 5dII np. mam tak że jak zostawię go na kilka dni w torbie z bateriami to rozładowują się w błyskawicznym tempie. To co napisałem jest oczywiście tylko czymś co jako pierwsze przychodzi mi do głowy i ręki za to nie oddam
@Lucs
Instrukcja mówi, żeby wyjmować baterie, kiedy zabawki mają być dłużej nieużywane, ale najczęściej chodzi o kwestię tzw. wylania baterii. Sprawdziłem z ciekawości teraz programowalny wyzwalacz migawki pixela, który leży od kilku miesięcy z niewyjętą baterią, ale działa normalnie i nie sygnalizuje słabej baterii.
Wczoraj miałem sesję z użyciem Knight'ów (w dość niskiej temperaturze) i zauważyłem, że w odbiorniku po czasie pokazała się ikona słabej baterii. Zignorowałem to, bo i tak nie miałem zapasowej:oops:, ale działał do końca. Nie rozczulałem się zbytnio nad nim, ale zdaje się że po wyłączeniu i ponownym włączeniu ikona zniknęła. Dzisiaj włączyły się normalnie i działają.
Uwaga - instrukcja podaje dwa razy krótszą żywotność baterii dla odbiornika niż dla nadajnika.
Posiadam je krócej niż Ty, ale też leżały dwa dni i niczego oprócz zasygnalizowania ikoną w odbiorniku, w trakcie wielogodzinnej sesji nie zanotowałem.
Na Twoim miejscu poobserwowałbym je jeszcze, ale jeśli założyłeś nowe, porządne baterie i po kilku dniach bez używania jest po nich, to znaczy że coś może być nie tak z urządzeniem. W trybie standby (czyli włączone, gotowe do pracy) producent podaje żywotność 1000h/nadajnik, 500h/odbiornik. 500h to jest prawie 21 dni - tyle nominalnie powinna wytrzymać bateria we włączonym odbiorniku, bez robienia zdjęć. Skoro padają po dwóch dniach "same" w wyłączonym, to coś jest nie tak.
@amroz - w moim gripie do 550D cały czas są baterie i nic się nie rozładowuje, chyba że fotografuję ;).
@amroz - w moim gripie do 550D cały czas są baterie i nic się nie rozładowuje, chyba że fotografuję ;).
Oczywiście rozładowują się błyskawicznie kiedy grip jest podpięty do aparatu, niestety tak juz u mnie jest
Oczywiście rozładowują się błyskawicznie kiedy grip jest podpięty do aparatu, niestety tak juz u mnie jestTo mi zakrawa na niedogodność będącą niezgodnością towaru z umową ;)
Nie odpinam gripa od body i cały czas są tam baterie. Na gripie mam wyłącznik, ale często zapominam go wyłączyć i leży w torbie włączony. Nie zdarzyło mi się, żebym wyjął aparat rozładowany z tego powodu. Gdyby używanie gripa miało się wiązać z "błyskawicznym", jak piszesz, rozładowywaniem baterii, to zwróciłbym go do sklepu.
Co do wyzwalaczy Pixel Knight, to również uważam że skoro producent deklaruje 500/1000h w trybie czuwania na jednej baterii, to samoistne rozładowywanie się baterii w wyłączonym urządzeniu, w czasie 10-krotnie krótszym niż podany czas czuwania, musi być wadą. Swoje Knight'y posiadam niespełna tydzień i za wcześnie na wnioski dotyczące prądożerności. Jakkolwiek, moje dalej działają z bateriami dołączonymi fabrycznie, których nie wyjmuję.
@Lucs
Instrukcja mówi, żeby wyjmować baterie, kiedy zabawki mają być dłużej nieużywane, ale najczęściej chodzi o kwestię tzw. wylania baterii.......
Otóż to,wiem i zdaję sobie sprawę,że przy dłuższym nieużywaniu powinno się wyciągnąć bateryję ale w moim przypadku to kwestia kilku dni.Za pierwszym razem po 2 dniach ale pomyślałem,że poprostu kiepskiej jakości baterie dodali w zestawie więc kupiłem nowe z ważnością do 2019r. A te,nieużywane (niewyciągnięte) wytrzymały tydzień.No cóż,dzięki chłopaki za pomoc.
Kupię jeszcze jeden komplet i poobserwuję.Mam nadzieję,że to jednak wina baterii.
A jeśli chodzi o tego gripa to też uważam,że coś z nim nie tak
Miałem oryginalnego do 5d2 i nie posiadał takich "właściwości"
U mnie leżały Knighty z baterią 2 miesiące nieużywane i nie miało to żadnego wpływu.
Trochę szperałem wczoraj w anglojęzycznych materiałach i od czasu do czasu, oprócz stale powracającego wątku różnie układającej się współpracy z 5D, można znaleźć narzekania na pożeranie baterii przez wyłączone Knight'y (m.in na Flickr), więc to może być kwestia losowa. I jeszcze, ktoś zwrócił uwagę, że nadajnik pozostawiony na sankach aparatu, pomimo wyłączenia zużywał baterie. Nie sprawdzałem u siebie.
A jeśli chodzi o tego gripa to też uważam,że coś z nim nie tak
Miałem oryginalnego do 5d2 i nie posiadał takich "właściwości"
Ja pokusiłem się na zamiennik i trochę żałuję. Wiem że coś z nim nie tak ale odpuściłem sobie reklamację i jakoś sobie z tym radzę.
Co do pixeli to sprawdź je na tą ewentualność i będziesz przynajmniej pewien czy to ta przyczyna czy nie. Używaj je tylko na sesji i policz ile godzin w ten sposób baterie wytrzymają. A jak będzie lipa to reklamuj sprzęt.
No nic wysłałbym z reklamacją ale wyrzuciłem dowody zakupu.Pozostało zacisnąć zęby i zbierać na pockety :)
witam, też mam od jakiegoś czasu pixel knighty:
mam kilka pytań.
1. czy to normalne, że poniżej czasów 1/250 mam pół zdjęcia ciemnego pół oświetlonego ?? :/
2. Lampka ustawiona w manualu np 1/4 mocy blyska raz mocniej raz słabiej ?
3. Po ok minucie lampka przełącza się w tryb automatyczny
4. Poza tym wyzwalanie lampy to loteria raz wyzwoli raz nie...
posiadam dwa odbiorniki plus nadajnik. Pucha 5dmk2...
pomóżcie plsss...
Ad 1 - czy wybrałeś opcję 5D na Knightach?
Ad reszta - nie miałem takich problemów. Ale mogłem swoją drogą ich nie zauważyć...
A instrukcji to kolega nie dostał? Jeśli nie, to niech poszuka w internecie. Ja już jej nie mam, ale o ile pamiętam, to w taki sposób w jaki się zmieniało kanał.
no właśnie nie mam a w internecie jest problem by znaleźć, próbowałem kanałami i tam nic takiego się nie wyświetla jak tryb 5D, to ustawia się w nadajniku tylko czy w nadajniku i odbiorniku ?
Przepraszam, ale nie pamiętam. Wydaje mi się jednak, że i tu i tu.
greg7878
06-03-2012, 22:44
no właśnie nie mam a w internecie jest problem by znaleźć /.../
Proszę bardzo, oto instrukcja : http://www.foto-tip.pl/aukcje/Pixel/TR-332.pdf
no niby jest... ale dlaczego jak ustawie sobie na lapce 580ex II np siłę błysku 1/4
po chwili lampka przełącza się w tryb ETTL Auto plus HSS?
No i w menu aparatu sterowanie lampami speedlite piszę, żebym podłączył lampę? :|
O ile pamiętam, to przy Knightach nie było faktycznie sterowanie z aparatu dostępne.
Taki ficzer to dopier w Kingach.
no niby jest... ale dlaczego jak ustawie sobie na lapce 580ex II np siłę błysku 1/4
po chwili lampka przełącza się w tryb ETTL Auto plus HSS?
No i w menu aparatu sterowanie lampami speedlite piszę, żebym podłączył lampę? :|
dzieje sie tak ponieważ w nadajniku masz ustawione eTTL ;)
Każda zmiana parametrów bezpośrednio na lampce spowoduje, że nadajnik po chwili prześle informacje i lampka wróci do "jego" ustawień.
Zmień w nadajniku ustawienie z eTTL na energię błysku 1/4 (manualne ustawienie) ;)
Sterowanie lampami speedlite działa jak założysz lampę na sanki aparatu - przy zapiętych pixelach nie jest aktywne (5D2, 7D) ;)
Prośba do użytkowników pixeli knight i 5d mkII - przeleżały całą zimę w torbie, dziś zapiąłem do aparatu i zdziwienie: niby lampa reaguje na nastawy w nadajniku, niby wyzwolenie jest, ale na zdjęciu widać coś jakby tylko resztki tego błysku - totalnie niedoświetlone.
Wszystko ustawione na manual, moc 1/8 i 1/4 (takich akurat dziś potrzebowałem), aparat też w manualu, czasy 1/10 - 1/30. Funkcja 5d w nadajniku włączona.
Sprawdzałem z 580 exII i 430 exII - to samo.
Przy tych samych nastawach lampy i aparatu, ale lampie przełożonej w sanki aparatu zdjęcie wyraźnie doświetlone! Ktoś wie w czym może być rzecz?
Ja jeszcze o szybkim zużywaniu baterii, bo wcześniej się udzielałem. Jak juz wspominałem, moje Knight'y nie są "bateriożerne" ..przy używaniu lamp systemowych na sankach odbiornika. Wczoraj testowałem opcję z przewodem synchro i lampami Quantuum. Odbiornik padł tak szybko, że myślałem w pierwszej chwili ze szlag go trafił, ale bateria była w nim "od nowości". Po założeniu nowej baterii, po ok. półtorej godziny na odbiorniku pokazał się symbol słabej baterii. Ta nowa bat. to była co prawda chińszczyzna marki "Grejt Pałer" ;), ale podobno ze świeżej dostawy. Zaraz jadę po jakieś prawdziwe baterie, to się przekonam czy odbiornik rzeczywiście pożera baterie na śniadanie przy używaniu kabla synchro.
marcelch
11-06-2012, 20:28
Nie wiem lub nie doczytałem jeżeli tak to proszę o info czy można wyzwolić z pixela 332, 580 II, a ta żeby wyzwoliła jako master 430 II(slave)
Pixel Knight nie działa z 5DMk3 :-?
Czy ktoś z Was wyzwalał tymi Pixelami lampy Youngnuo??? Mam lampy Canona i wszystko bez problemu współpracuje. Chciałbym dokupić jeszcze takie dwa chińczyki do poniewierania. Proszę o informacje jakie są wasze doświadczenia.
Czy ktoś z Was wyzwalał tymi Pixelami lampy Youngnuo??? Mam lampy Canona i wszystko bez problemu współpracuje. Chciałbym dokupić jeszcze takie dwa chińczyki do poniewierania. Proszę o informacje jakie są wasze doświadczenia.
Bez problemu współpracuje u Ciebie z 5DMk3?
Co do Yongnuo, to posiadam pancerną YN560 i współpracuje bez problemu z Knight'em (nie pod 5DMk3), tyle że to jest lampa manualna, więc po prostu jest wyzwalana.
witam
Jak Cię interesuje to mam dwa odbiorniki, nadajnik i zapas baterii. Mało używane. Zmieniam system więc są mi niepotrzebne. Więcej na PRIV.
massurek
04-03-2013, 18:55
Witam, posiadam Nissina di866 mark II i pixel knight, sprzęt mam drugi dzień i staram się rozwiązać pewien problem otóż : gdy podłącze lampę do aparatu tryb manualny działa tak jak powinien, po podłączeniu nadajników radiowy automatycznie przeskakuje mi z trybu M na TTL. Bardzo proszę o pomoc
Witam, posiadam Nissina di866 mark II i pixel knight, sprzęt mam drugi dzień i staram się rozwiązać pewien problem otóż : gdy podłącze lampę do aparatu tryb manualny działa tak jak powinien, po podłączeniu nadajników radiowy automatycznie przeskakuje mi z trybu M na TTL. Bardzo proszę o pomocNadajnik ma swoje nastawy - musisz w samym nadajniku ustawić tryb manualny i będzie działać, o ile to jest lampa obsługująca TTL.
massurek
04-03-2013, 20:03
Nadajnik ma swoje nastawy - musisz w samym nadajniku ustawić tryb manualny i będzie działać, o ile to jest lampa obsługująca TTL.
Dokładnie posiadam pixel king II, czy możesz mnie nakierowac jak właczyć tryb manualny? Czy mam szukać w opcjach w aparacie?
Dokładnie posiadam pixel king II, czy możesz mnie nakierowac jak właczyć tryb manualny? Czy mam szukać w opcjach w aparacie?Kinga nie miałem, pytałeś o Knight'a - tam w opcjach nadajnika się ustawiało. W Kingach nie wiem, ale instrukcja obsługi Ci to wyjaśni.
massurek
05-03-2013, 00:10
Kinga nie miałem, pytałeś o Knight'a - tam w opcjach nadajnika się ustawiało. W Kingach nie wiem, ale instrukcja obsługi Ci to wyjaśni.
Tylko że mam instrukcję po japońsku ;), pozdrawiam
Ok znalazłem w necie instrukcję, biorę się za czytanie
Pozdrawiam
Może ktoś już spotkał się z problemem??
- 580EX z Kinght TR-332 nie wyzwala błysku lamp studyjnych, kiedy lampę 580EX mam na sankach aparatu - lampy studyjne wyzwalają się bez problemu.
Aparat i lampa w trybie M. Ręce opadają :) pomocy!
Jakie powinno być ustawienie grupy by wyzwolić lampę studyjną przez PC lub w pełni manualną z jednym stykiem?
Na żadnym ustawieniu nie chce błysnąć.
Odkopuję.
Może ktoś wie dlaczego nie ma kominukacji E-TTL pomiędzy nadajnikiem i odbiornikiem? Aparat Canon 1d mkIII, lampa 580 Ex II, manual wyzwala, nie zmienia parametrów lampy....
Kanały i grupy mam poustawiane... więc o co kaman?
Odkopuję.
Może ktoś wie dlaczego nie ma kominukacji E-TTL pomiędzy nadajnikiem i odbiornikiem? Aparat Canon 1d mkIII, lampa 580 Ex II, manual wyzwala, nie zmienia parametrów lampy....
Kanały i grupy mam poustawiane... więc o co kaman?
Nie wiem jak jest w pixelach, ale w YN można włączyć "nadrzędność ustawień na lampie" - wtedy lampa błyska tak jak ją ustawię (z poziomu lampy), a z poziomu nadajnika/aparatu nic się nie da zmienić - może masz podobnie i lampę masz ciągle w M.
Zresetuj ustawienia, poszukaj w instrukcji obsługi, czy coś o tym nie ma. Link do instrukcji, gdybyś nie miał ;) http://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&ved=0CCEQFjAA&url=http%3A%2F%2Fwww.foto-tip.pl%2Faukcje%2FPixel%2FTR-332.pdf&ei=doFTVdSyO4GtUfflgfAM&usg=AFQjCNGfBDAuZCjzQ4U3vopQItIfdxOe5w&bvm=bv.93112503,d.d24&cad=rja
Damian-str
17-11-2015, 01:37
Witam.
Odświeżę trochę temat.
Kupiłem zestaw knight tr332rx i dodatkowy odbiornik. Niestety po podłączeniu do aparatu (Canon 100d)i lampy YN 560II nie działa. Po naciśnięciu spustu migawki zarówno na nadajniku jak i na odbiorniku zaczyna migać niebieska dioda, ale lampa nie błyska. Nadajnik ustawiony na grupę A kanał 1 tak samo odbiornik. Czy trzeba je jakoś bindować ze sobą, żeby zaczęły działać poprawnie? Czy ktoś z Was miał może juz podobny problem? Dodam jeszcze, że czasami lampa podłączona do odbiornika błyskała samoczynnie.
Pozdrawiam Damian
cybertoman
19-11-2015, 00:23
Z 100D to raczej nie jest kompatybilny.
witam jak skonfigurować 6d z Pixel Knight TR-332 ( ex430 I i II )