Zobacz pełną wersję : wyzwalacze radiowe E-TTL Pixel Knight TR-332
tak mozna sterowac jak masz EX II regulujesz moc z nadajnika
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
kazad mozesz ustawic w osobna grupe i sterowac nimi neizaleznie nie podchodzac do lamp
dołączę się do tematu... Pixele kupione i Towersa z nowym softem.... działają rewelacyjnie w manualu jak i w TTL. Najbardziej jestem zadowolony ze przekładam nadajnik z 5DII do 40D i dalej błyskam 430EXII.
co do wyzwalania lamp studyjnych warto by bylo przeczytac specyfikacje takich lamp. Mam tu na mysli podany czas błysku. Wtedy by nikogo nie dziwiło ze nie można osiągnąć pełnej synchronizacji z czasem 1\8000s. Druga sprawa to ustawienie w menu aparatu szybkich czasów synch. Niektórzy o tym zapominają. Wiem ze w niektórych modelach nie da sie tak zrobić i wyjściem jest zamontowanie lampy w korpusie z ustawieniem szybkich czasów w manualu np na 1\128. Ale przecież za zwyczaj zawodowcy pracują w trybie manual przynajmniej w studio:mrgreen: i wtedy nie ma problemu. Pixele mam od kiedy sie pojawily w Polsce i jestem b zadowolony. Z EXII dziala wszystko tak jak by była na sankach w body. Jedna sprawa ważna to nie polecam montowania lampy bezpośrednio na odbiorniku. Po pierwsze nie sa dostepne przyciski funkcyjne pixela bo je zasłania dol lampy. Druga sprawa to zamontowanie odbiornika z exII na wysięgniku kończy sie glebą samej lampy z wyłamana stopką od pixela. U mnie stało sie to na pierwszej sesji. Idealnym rozwiązaniem jest użycie kabla ttl.Jego stopka jest metalowa i nie ma szans na złamanie a i pixel jest w pełni dostępny bo nie zasłonięte ma przyciski. O tym chinole nie pomyśleli a i widzę ze tez nikt nie opisał tego błędu co uważam za istotne. Mimo tej wady zdecydowanie polecam.U mnie działa idealnie. Ostatnio w otwartym terenie ponad 80m lampa sie wyzwalała co i mnie zadziwiło.
Jeszcze jedno co zapomniałem to zasilanie(cr2) szkoda ze tylko takie bo zauważyłem ze urządzenie lubi prąd.:mrgreen:
Dziwna rzecz. Kiedy mam wepniety nadajnik w aparat i ustawiam np. program P zachowuje sie tak jakbym mial wepnieta lampe. Kiedy wylacze nadajnik nadal sie tak zachowuje czyli sila rzeczy zdjecia sa niedoswietlone no bo lampa nei blysnie.
W momencie kiedy wypne nadajnik z aparatu, aparat zachowuje sie jak bez lampy.
Podsumowując. Samo wylaczenie pixela nic nie daje. Aparat uwaza, ze jest wpieta lampa. Trzeba go wypiąć z sanek, aby robic zdjecia bez flasha.
Czy to normalne, czy uwalony egzemplarz?
Zgadza sie kolego tak jest. Jedyne rozwiązanie żeby nie wypinać nadajnika z sanek to trzeba w jego menu włączyć opcje off. Wtedy aparat nie będzie go widzial. Natomiast wyłączenie zewnętrznym klawiszem power nie powoduje odłączenia komunikacji z aparatem. To jest dziwne. Ja odrobinę wysuwam z sanek nadajnik jak na chwile nie chce miec komunikacji bo tak jest szybciej. Parę niedorobionych rzeczy jest ale mimo wszystko cena pixeli rekompensuje to niedociągnięcie :-)
SeedyBee
22-05-2010, 04:21
mam jedno banalne moze pytanie:
jak dokonac korekcji samego blysku +/- majac ETTL na pixelach (580EXII) z nadajnika?
:P
tlumaczenie Google
Molsar - Jesli TX grupy kontroler jest ustawiony na TTL, to FEC + / - w aparacie moga byc uzyte.
Jezeli grupa kontroler jest ustawiony na Manual moc jak 1-8, 580EXII przyjmie ustawienia kontrolera. (Starsze Speedlite nie moga byc przez Pixel Knights, wiec 550EX ETTL bedzie ustawiona na pelna moc ognia. Jesli 550EX jest ustawiony na Manual poziomu mocy, to ogien na tym poziomie mocy.
W E-TTL - FEC moze modyfikowac aparatu oceny narazenia. W instrukcji - jest to odpowiedzialnosc fotografa.
English
Molsar - If the TX Controller group is set to TTL, then the FEC +/- on the camera can be used.
If the Controller group is set to a Manual power like 1-8, the 580EXII will adopt the setting of the Controller. (An older Speedlite cannot be set by the Pixel Knights, so a 550EX set to ETTL will fire full power. If the 550EX is set to a Manual power level, it will fire at that power level.
In E-TTL - FEC can modify camera's exposure evaluation. In Manual - it is the photographer's responsibility.
SeedyBee
22-05-2010, 10:56
Janki i fgutek - masz rację! dodam do mojego przeglądu i przewodnika.
Pozostawiając Knight TX w aparacie sprawia, że aparat ma myśleć flash na to, i to może mieć wpływ na ekspozycji w niektórych trybach.
Flash menu aparatu kontroli można to wyłączyć aparatu.
Canon Speedlite tego nie robi. Pixel Knight nie powinien, albo. Pikseli powinien to naprawić.
Może to wyjaśnić ciężkich drenażu na baterii aparatu i baterii CR2 TX.
Janki and fgutek - you are right! I will add this to my review and guide.
Leaving the Knight TX on the camera makes the camera think it has a flash on it, and this can affect the exposure in some modes.
The camera's Flash Control menu can be used to turn it off for the camera.
A Canon Speedlite does not do this. The Pixel Knight should not, either. Pixel should fix this.
This could explain the heavy drain on the camera battery and the TX CR2 battery.
KONKLUZJA:
Prawie wszytkie tutoriale strobist sa z wykorzystaniem pocket wizardów, które i tak TTLa nie przenoszą. Mierzac swiatlo jak w przypadku lamp studyjnych uzyskują niesamowite efekty. Na trybie manualnym. Albo mierzac swiatlomierzem, albo ustawiajać na czuja.
Przeciez trzeba rozstawic lampyi to torche trwa, czy ja bede rozstawial to dluzej bo pomierze sobei swiatlo nie sprawia mie roznicy. A wg mnie daje wieksza kotrole.
A przeciez iles fotrk probnych trzeba wykonac z racji braku swiatla modelujacego.
Bawilem sie tymi pixelami i sposob wydluzania czasu naswietlania, aby miec bardziej wyeksponowane tło - nie odpowiada mi.
Co z tego, ze uzyskam niby poprawne oswietlenie planu, skoro nie mam za bardzo wplywu co ma byc mocniej, a co slabniej naswietlone. Z automatu ustawia mi niby poprawinie. Pisze "niby" bo przedblysk * z pixelami nie dziala poprawnie, i zdjecia sa przewaznei niedoswietlone.
Podsumowując:
wady pixeli:
- brak mozliwosci wylaczenia - trzeba wykladac z sanek
- sadząc po ich konstrukcji po pol roku wyciagania i wkladania zaczna sie probelmy z kontaktowaniem
- brak powtarzalnosci produkcji - jedne przenosza ettla inne nie
- durny pomysl aby wylacznik pixla umiescic pod lampa co pwoaduje stale wkladanie i wyciaganie.
- koniecznosc dlzuzszego przytrzymania spustu migawki
zalety pixli:
- szybkie ustawienie i uzyskanie niby poprawnej ekspozycji
moje wnioski koncowe:
byc moze przyda się to do szybkich zdjęć, ale watpie czy uda sie uzyskac takie efekty jak na stronach strobist, gdzie cala zabawa polega na ustawianiu roznej mocy lamp, zrobieniu ilus testów ( no bo w koncu nie ma tam swiatla modelującego) i ustawia sie na oko.
Jesli ktos ma doswiadczenie w pracy przy swietle studyjnym, i chce traktowac to jako prenosne mini studio to wg. mnei lepiej sprawdza sie zwykle wyzwalacze nei przenoszace ettl. Taniej, wieksza kontrola, i mniej uzerania sie z tak nieudana konstrukcja jak pixle
SeedyBee
22-05-2010, 12:04
Tom - przy korzystaniu z Pixel Knights, tylko aparatu FEC Kompensacja błysku + / - może być używany. Flash własnych FEC jest ignorowany.
Pawel_G - miałem do testowania przed udzieleniem odpowiedzi na swoje pytania. Można ustawić kontroler do obsługi Knight TX 1 / 8 lub cokolwiek, i do zdalnego sterowania 580EXII lub 430EXII i jeszcze synchronizacji HSS wysokiej prędkości. Dodałem to do "składy" w moim Przegląd i Guide.
Tom - when using the Pixel Knights, only the camera's flash exposure compensation FEC +/- can be used. The flash's own FEC is ignored.
Pawel_G - I had to test before answering your question. You can set the Knight TX controller to Manual 1 / 8 or whatever, and control remote 580EXII or 430EXII and still have HSS high speed synchronisation. I have added this to the "Configurations" section of my Review and Guide.
orlen.ownlog.com
24-05-2010, 00:04
czy ktos ma juz doswiadczenia co do maxymalnego zasiegu tych zabawek ? :)
dzis nie mam przy sobie kabelka PC-PC i pytanie do userow 580EXII i pixelow:
czy przez polaczenie lampy tej z pixelem przez PC-PC przesylane sa wszystkie info?
E-TTL i HSS?
bo mysle nad lepszym-stabilniejszym mocowaniem zestawu (lampa+odbiornik) na stojakach...
Tylko OC-E3 i zamienniki. PC-PC ma 2 żyły - dość ciężko przesłać nim dane :D
SeedyBee
26-05-2010, 00:26
E-TTL wymaga 6 złącz. PC-sync kable są tylko 2, więc nie może współpracować z E-TTL.
Oczywiście, Rycerze do E-TTL poprzez emulację 6-drutu komunikacji radiowej.
Kupując Knights pozbyć się kabli!
E-TTL requires 6 connectors. PC-sync cables have only 2, so cannot work with E-TTL.
Of course, the Knights do E-TTL by emulating the 6-wire communication by radio.
You buy Knights to get rid of cables!
SeedyBee
26-05-2010, 05:06
Janki - Dziękujemy za wniosek. Oto kilka myśli na to, co mówisz (Przepraszam, jeśli Google Translate wprowadza w błąd mnie).
Dave Hobby zrobił wiele dla fotografowania z lampą błyskową, szczególnie w przypadku obrazów papieru gazetowego. Ale są też inne prowadzące fotografów flash jak Zack Arias, Syl Arena, i Tri-Coast. Każdy z nich działa w określonych dziedzinach, przy użyciu własnego zestawu technik i stylów. Na początku chciałbym się na początku Neil van Niekerk - proste flash jakości produkcji sztuki fotografii ślubnej. Większość z nich przeszła od ręcznego pomiaru do korzystania z cyfrowego aparatu narzędzi.
Pixel Knights świetnie nadają się do bardzo krótkich czasów ekspozycji. Działają dokładnie tak samo w 1/30thS lub 8S. Jest to, że fotograf i kontroli migawki aparatu (w tym kilka niestandardowych funkcji w trybie Av).
Prowadzenie kamery i Knight TX Controller żyje nawet wtedy, gdy jest wyłączony TX jest to żadna usterka. I wystąpić do Pixel na ten temat. Ale można go wyłączyć i lewo zamontowany w aparacie, za pomocą aparatu Flash menu sterowania.
Jest "mantra" o TTL - "to jest nieprzewidywalne, niespójne". Przypomina mi 1980 - Apple Mac w porównaniu z Microsoft DOS, lub zaledwie 8 lat temu - w porównaniu do aparatów cyfrowych filmów. Teraz - E-TTL. Mam mały problem z odtwarzalności.
Dowiedz się, jak go używać! ETTL są procedury matematyczne - tego samego wejścia zapewnia taki sam efekt. Tak, dostawanie ten sam wkład jest trudne i wymaga od umiejętności fotografa. Faktem jest, że wielu znanych fotografów oświetlenie używać ETTL do wielkich korzyści handlowych. To po prostu (duże) narzędzie w naszym polu narzędzi.
Znalazłem Pixel Knights być Wspaniałe zdjęcia Strobist typu, w tym w sytuacjach wymagających prostego uruchamiania.
Janki – Thanks for your conclusion. Here are a few thoughts on what you say (apologies if Google Translate misleads me).
Dave Hobby has done a great deal for flash photography, especially for newsprint images. But there are other leading flash photographers like Zack Arias, Syl Arena, and Tri-Coast. They each work in specific areas, using their own set of techniques and styles. On top I would place at the top Neil van Niekerk – simple flash producing art quality wedding photographs. Most have moved on from manual metering to using the digital camera’s tools.
The Pixel Knights are great for ultra-short exposure times. They work exactly the same at 1/30thS or 8S. It is the photographer and camera that controls shutter (including some custom functions for Av mode).
Keeping the camera and Knight TX Controller alive even when the TX is turned off is a defect. I have complained to Pixel about this. But, it can be switched off and left mounted on the camera, by using the camera’s Flash Control menu.
There is a “mantra” about TTL – “it is unpredictable, inconsistent”. It reminds me of the 1980s – Apple Mac versus Microsoft DOS, or just 8 years ago – digital cameras versus film. Now – it is E-TTL. I have little trouble with reproducibility.
Learn how to use it! The ETTL routines are mathematical – the same input provides the same output. Yes, getting the same input is difficult, and demands skill from the photographer. The fact is that many well-known lighting photographers use ETTL to great commercial benefit. It is simply a (major) tool in our box of tools.
I have found the Pixel Knights to be great for Strobist-type shots, including situations requiring simple triggering.
SeedyBee. Oczywiscie masz racje. Przenoszenie ETTL ma sens w przypadku szybkich zdjęć - wesele, reportaż, impreza...
Gdyby to była dobra konstrukcja, bez wad to pewnie bym w to zainwestował.
W moim przypadku, kiedy wykonuje zdjęcia ustawiane, scenografia itd, nie maja najmniejszego sensu, zwłaszcza kiedy mają tyle wad i problemów.
Zawsze i tak musze podejsć i przestawić lampę, zmienić kąt, i czy dokonam ustawień na niej czy w aparacie nie robi mi różnicy.
SeedyBee
27-05-2010, 00:43
Janki - Myślę, że zgadzamy się! Każda sytuacja ma swoje własne wymagania.
Dziękujemy za uwagi.
Janki - I think that we agree! Each situation has its own requirements.
Thanks for your thoughts.
Janki - Myślę, że zgadzamy się! Każda sytuacja ma swoje własne wymagania.
Dziękujemy za uwagi.
Janki - I think that we agree! Each situation has its own requirements.
Thanks for your thoughts.
ok, a co z krótkimi czasami? Nie używacie?
IREM: http://www.youtube.com/watch?v=LjOK2FK0Izs a moze cos takiego?
IREM: http://www.youtube.com/watch?v=LjOK2FK0Izs a moze cos takiego?
Znam, znam, dzięki. Zasugerowałem się bardziej mobilnymi rozwiązaniami, a Wy bardziej o rozwiązaniach studyjnych.
myslidar
27-05-2010, 13:56
Mnie też to interesuje. Jak zestaw sprawuje się w plenerze? Krótkie czasy itd. Jakby ktoś mógł zrelacjonować to będę wdzięczny.
dokladnie niby duzo napisane i pewnie wszystko jest zrozumiale dla posiadaczy ale ja po przebiciu przez topik mam metlik niby wiem ze dziala niby wiem ze ma wady ale na ile one przeszkadza w codziennym uzywaniu? Np. dla mnie wazne jest hs, i duza skutecznosc odpalania z odleglosci max 20m. lampki sobie w manualu poustawiam tylko czy jak lampa z wyzwalaczem bedzie schowana za softem to to zadziala? ehhhhhh jeszcze raz przeczytam watek to moze cos sie wyjasni.
pozdrawiam
to prosto. Jeśli masz lampki które pracują w HSS-ie to będzie działać na 100%, i bez żadnych przypadkowych nie-odpaleń. Mi działają na lampach canona i na lampach ELFO z 5DMKII bez problemu. Jeśli masz więcej pytań to napisz jakie body i jakie lampy.
pozdr.
SeedyBee
28-05-2010, 00:32
ok, a co z krótkimi czasami? Nie używacie?
Szybka synchronizacja działa płynnie nad x-sync prędkości do 1/8000th drugie, jeśli flash jest w stanie ETTL.
Inne światła mogą być używane w "hypersync" tryb, gdzie jest zwolniony zanim migawki jest otwarty, i używa długość czasu nagrywania na światło przedmiotu. Studio światła lepiej niż Speedlite w tym trybie. Maksymalny czas nagrywania Speedlite jest 1/830th sekundę. Studio światła na lub w pobliżu pełnej mocy palą się znacznie dłużej.
High speed synchronization works smoothly above the x-sync speed up to 1/8000th second, if the flash is ETTL capable.
Other lamps can be used in "hypersync" mode, where it is fired before the shutter is open, and uses the length of the burn time to light the subject. Studio lights work better than Speedlites in this mode. Maximum burn time of a Speedlite is 1/830th second. Studio lights at or near full power burn for much longer.
dokladnie niby duzo napisane i pewnie wszystko jest zrozumiale dla posiadaczy ale ja po przebiciu przez topik mam metlik niby wiem ze dziala niby wiem ze ma wady ale na ile one przeszkadza w codziennym uzywaniu? Np. dla mnie wazne jest hs, i duza skutecznosc odpalania z odleglosci max 20m. lampki sobie w manualu poustawiam tylko czy jak lampa z wyzwalaczem bedzie schowana za softem to to zadziala? ehhhhhh jeszcze raz przeczytam watek to moze cos sie wyjasni.
pozdrawiam
Wszystko działa nawet z softem i to u mnie spokojnie na 50m.Ostatnia MOJA PRACA W PLENERZE POKAZALA MI ZE SPOKOJNIE KOMUNIKACJA BYLA NA PONAD 80M. Ja osobiście bym nie narzekał. Za te pieniądze to jest na prawdę godne urzadzonko:-)
MM-architekci
28-05-2010, 17:59
Jak z lampami studyjnymi ?
Z CYK-ami działają na krótkich czasach ale np. Bowensów nie chcą wyzwolić.
MM-architekci
30-05-2010, 07:58
Nikt ich ze studyjniakami nie używa ? ;
ja używam z lampami ELFO, i z 5D II działa HSS a z 40d tylko do 1/400 s.
Ciekawostka jest to, że lampy maja w opisie czas błysku 1/800 s. a z 5D daje się używać nawet z 1/8000 s
Bo przy 1/8000 korzystasz z wycinku błysku lampy. Jeżeli lampy mają czas błysku 1/800, to przy 1/800 na aparacie korzystasz ze 100% ich mocy. Przy skracaniu czasu rejestrujesz coraz mniej światła błyskowego.
sebcio80
30-05-2010, 19:58
Bo przy 1/8000 korzystasz z wycinku błysku lampy. Jeżeli lampy mają czas błysku 1/800, to przy 1/800 na aparacie korzystasz ze 100% ich mocy. Przy skracaniu czasu rejestrujesz coraz mniej światła błyskowego.
raczej to tak nie działa przy migawce szczelinowej, przy niej aby cały kadr był naswietlony w miare rowno blysk lampy MUSI byc dluzszy niz czas synchronizacji, przeciez czy to przy czasie 1/250s czy 1/8000s to matryca (jakas jej czesc) odslonieta jest prawie tyle samo czasu,
a specyfikacje lamp studyjnych jesli chodzi o czas blysku czesto sa mocno naciagane
Też zależy jaki czas podają, czy t.5, czy t.1 czy może jeszcze inny...
MM-architekci
31-05-2010, 07:46
Generalnie z CYKiem trybi do tej 1/8000 , oczywiście jest zabawa z tym że to poustawiać , ale można dzięki temu robić na małej przysłonie z czasami 1/800-1/2000 i jest ok.
Gorzej że innych lamp w ogóle nie wyzwalają.
Poza tym na moje oko nawet jeśli mam czas ustawiony 1/160 to cyk wyzwala ok ale cyk->fotocela bowensa już nie ( tzn wygląda jakby miał opóźnienie "duże" i lampa 750ws świeci jak 200ws )
Czy ktos z Was korzystal z Pixeli podłączając do 1D mk2? Ja ostatnio próbowałem i nie wyzwala mi blysku. Zachowuje sie tak jak by robil jakies zwarcie a w lampie pracuje skokowo zoom i za chwile sie zatrzymuje. Co ciekawe na tych samych ustawieniach wpinam je do 40D i wszystko jest ok. Macie jakas wiedzę co to sie dzieje ze nie chca chodzic mi z jedynka?
SeedyBee
05-06-2010, 09:29
Przepraszamy, Pixel TR-332 nie jest zgodna z 1D Mark II lub aparat EOS z DIGIC lub Procesor DIGIC II.
Sorry, the Pixel TR-332 is not compatible with the 1D mark II or any EOS camera with a Digic or Digic II processor.
No to jestem zdziwiony bo na fotopolis w tescie czy opisie produktu byla podana specyfikacja i wyraźnie jest ze produkt zgodny miedzy innymi z 1D.
witam
od kilku dni mam Pxele i ogolnie jestem bardzo zadowolony ale...
nie blyska mi z CYKami, z Bowensami tez ale to chyba nikomu. Mam 5dmkII, nowa i stara wersje CYKow200 i ani razu mi nie blysnelo :( moze cos zle robie? Na jakich ustawieniach blyskacie? Pewnie i tak w studiu dalej bede uzywal starej radiowki bo nie widze sposobu zeby wyzwalac blysk w celu zmierzenia ilosci swiatla bez klapania migawka.
SeedyBee
06-06-2010, 02:36
fgutek - Nie może być zmiany pochodzących, które są zgodne z 1D Mark II i innych aparatów DIGIC II.
fgutek - There may be a revision coming which is compatible with the 1D Mark II and other Digic II cameras.
fgutek - Nie może być zmiany pochodzących, które są zgodne z 1D Mark II i innych aparatów DIGIC II.
fgutek - There may be a revision coming which is compatible with the 1D Mark II and other Digic II cameras.
Ok zgodził bym sie ale w instrukcji która firma daje razem z produktem WYRAZNIE nasmarowali ze są zgodne miedzy innymi z 1Dseries. A wiec pytam dla czego niby maja nie działać? Skoro producent pisze ze sa zgodne? W takiej sytuacji chyba trzeba to reklamować.
w instrukcji napisali tez ze wspolpracuje z lampami ktorych nie ma. Chociaz fakt moglo by to przenosic chociaz samo pstryk bez automatyki.
Wlasnie tez sprawdzalem na kolegi pixelach i na 1d nie dziala ..pockety smigaja az milo .. a na tych pixelach **** tylko mryga niebieska dioda.. i lampa sie nie wyzwala...
SeedyBee
07-06-2010, 00:45
inżynierów Pixel mają stałe problemy z kompatybilnością wielu modeli w tym niektóre modele 1D, ale poprawiona wersja nie jest jeszcze dostępne w sprzedaży.
Wielu twierdzi, zostały opublikowane przez Pixel, które były nieuzasadnione, i były bardziej mgliste nadzieje. Są one bardzo powoli poprawiać błędy.
Ich obsługa klienta nie została przemyślana, albo. Myślę, że Knights istniejące będą musiały być zwrócone do wymiany fabrycznych. Jeśli Pixel zgadza.
Pixel engineers have fixed compatibility issues for many models including some 1D models, but the improved version is not yet available for sale.
Many claims were published by Pixel which were without substance, and were more a vague hope. They are very slow to correct their errors.
Their customer service has not been thought through, either. I guess that existing Knights will need to be returned for factory replacement. If Pixel agrees.
janqueski
12-06-2010, 22:45
Czesc! Przede wszystkim chcialbym wszystkich przywitac jako nowy uzytkownik forum!
jako amator wpadlem jak sliwka w kompot przez ramke 1 x1,6 DIGIC 4 w 550D;)
zakupilem zestaw knight tr 332 zmysla ze bedzie wszystko hulac tymczasem nie wiele sie dzieje. postepuje zgodnie z instrukcja.. obiawy podobne do starego 5D, ktore byly poruszane wczesniej. lampa blada jak d...a , jesli w ogole zechce sie odezwac, przy czym ttl raz dziala raz nie, manual tak samo, czasem istnieje komunikacja w postaci zmian na wyswietlaczu lampy (zmieniana przyslona). zadnej kontroli z poziomu bady.
czy ktos z Was mial okazje testowac lub uslyszal opinie jak dziala Knight TR 332 w zestawie 550D 580exII lub 430exII ? (mniejszej lampy jeszcze nie testowalem, pozyczylem kumplowi).
janqueski
13-06-2010, 00:55
dodatkowo kilka rzeczy ktore wlasnie sprawdzilem:
ETTL:
Funkje lampy po resecie. Lampa ustawiona i sprawdzona na bady przed uzyciem zestawu TR332 (bady 550D + 580 exII). Akumulatory naladowane i nowe baterie w zestawie TR332.sprawdzone grupy i kanaly (A ch 1) transmiter na TTL. Funkcja SD na OFF.
Jezeli ETTL zadziala zoom ustawia sie jedynie po FEL ktory pali cala moca, przypadkowo - raz odpali raz nie, nastepnym razem kilkukrotnie.
Na wyswietlaczu odswierza sie przyslona i samodzielnie czasami wlancza sie HSS. Lampa blyska (jezeli jej sie uda) bardzo slabo i za pozno - przy krotkich czasach.
MANUAL:
Ustawienia dzialaja z poziomu transmitera, wyswietlaja sie na wyswietlaczu lampy. Lampa blyska jakby chciala a nie mogla, moze z 10 % mocy ktora powinna. Za pozno i za slabo, jak lornetka ze slabymi bateriami.
W obu trybach dziala miernik lampy.
Nie ma dostepu do kontroli lampy z poziomu bady - nie widzi lampy.
Po wlaczeniu funkcji SD na transmiterze, na wyswietlaczu lampy ETTL z zmienia sie TTL, reakcje - na ekranie lampy takie same, natomiast lampa w ogole sie nie odzywa.
przy wlonczonej na transmiterze funkcji SD (dedykowanej dal 5DmarkII) oraz na wlonczonej funkcji manual 1 - 0 ( tez na transmiterze), poprawia sie dzialanie lampy. Dziala zoom i czesciej pali jednak ciagle niemalze bez zadnej mocy i z ok. 2 sekundowym opuznieniem.
w zadnym z ustawien nie ma dostepu do ustawien lampy z poziomu bady.
nie mam pojecia o co chodzi.
kiedy wepne lampe w drugi odbiornik ktory zakupilem dodatkowo nic nie dziala!
chyba wsiade w transsyberyjska ;)
... przy wlonczonej na transmiterze funkcji SD (dedykowanej dal 5DmarkII) ...
Funkcja (którą się WŁĄCZA) to 5D i jest "dedykowana" dla starej 5-ki, lecz jak wskazują doświadczenia nie działa. Natomiast zadnych problemow z nowymi 5-kami
...W obu trybach dziala miernik lampy...
Czy możesz to rozwinąć ?
... Nie ma dostepu do kontroli lampy z poziomu bady - nie widzi lampy..
instrukcja (https://mega-pixel.iai-shop.com/data/include/cms/instrukcje/instrukcja_pixel_knight_tr332_2.pdf)
janqueski
13-06-2010, 21:14
mam na mysli czerwone swiatlo ktore emituje lampa, chyba po to zeby cos wybadac...
fakt, instrukcja moglaby byc troche lepsza ...
hyba robie wszystko jak powinienem:
uruchamiam odbiornik ustawiam grupe i kanal, (zostawiam ustawienia default)
zakladam lampe, zamykam stopke, uruchamiam lampe.
zakladam transmiter na bady (wylaczone;), uruchamiam sprawdzam zgodnosc grupy i kanalu. funkcja SD wylaczona - kozystam z bady 550D
Transmiter na TTL. uruchamiam bady dziala tak jak opisalem post wczesniej. rowniez bez zmian na manual...
nie wiem, moze cos pominalem, cos robie zle, ustawienia bady..
nie prosta sprawa... moze to wadaurzadzenia. Chcialbym sprawdzic na 5Dmark II.
SeedyBee
16-06-2010, 00:49
janqueski - jak t00mcio mówi "5D" ustawienie jest tylko wtedy, gdy stosowane są Rycerze z 5D Mark II, czy teraz z 5D oraz Knights wersji 2 już w sprzedaży. Należy "Off" dla pozostałych kamer.
Blokada błysku (FEL) nie działa. bracketing lutego nie działa.
Canon Wireless Master / Slave nie działa. Ani wskaźniki lub grupy Canon. Jeżeli flash "Slave Ready" jest na czerwonym świetle, włączyć tryb slave off. To nie jest zgodne z zakonu.
Pixel Knight nie wywołuje magii fix do braku kompetencji z Canon Flash - dodają lvel złożoności i wymaga innego sposobu myślenia. Ale wynik jest warte wysiłku!
Szczęście po powrocie z podróży pociągiem. :)
janqueski - as t00mcio says, the "5D" setting is only when the Knights are used with a 5D Mark II, or now with a 5D and the version 2 Knights now on sale. It must be "Off" for all other cameras.
Flash Exposure Lock (FEL) does not work. FEB bracketing does not work.
Canon Wireless Master/Slave does not work. Nor does Ratios or Canon Groups. If the flash's "Slave Ready" red light is on, turn slave mode off. It is not compatible with the Knights.
The Pixel Knight triggers are not a magic fix for a lack of competence with Canon Flash - they add a lvel of complexity and require a different way of thinking. But the result is worth the effort!
Good luck when you get back from your train trip. :)
janqueski
16-06-2010, 02:14
thanks SeedyBee and t00mcio. function 5D is clear for me but I had to check it. The problem is that pixel knight 332 does not want to work at all with a 580 or 430EXII and canon 550D bady, even in manual mode, does not works at any mode!! there is some comunikation but it looks every time diferent. all what hapen is changing displays at flash screean.
I do not know wich version I have, how can I recognize?
I would sey that my transmiter or reseivers are damaged..
is it some one who tryed pixel knight 332 on canon 550 bady?
canon 550 bady?Body. Nie bady. Już mnie to iryować zaczęło :D
janqueski
16-06-2010, 13:31
Trudno. Co zrobić...
SeedyBee
16-06-2010, 23:16
Jaka wersja jest Pixel Knights?
Korpus aparatu jest testowany w liście zgodności dla wersji Knight?
Czy flash Canon Speedlite?
Przykład: 5DII i 580EXII
Ustawienia aparatu: tryb M, 1/125th, powiedzmy f / 8, ISO 100 (przy założeniu, wewnątrz).
FEC zero. One shot AF. Single strzelanki.
Auto Lighting Optimizer "niepełnosprawnych".
przycisk migawki w "Pomiar i AF Start" (domyślne).
5D Knight Controller TX "On". (Nie, jeśli nie 5D serii.) Grupa "TTL".
RX Knight Remote Grupa "A".
580EXII zamontowany w bucie z RX (nie kabel PC-sync). panel z głową zwróconą do przodu i szeroki w pełni wycofane.
580EXII wartość TTL / ETTL, Master i Slave off. Auto zoom.
Naciśnij i przytrzymaj pół migawki i przestrzegać pierwotnego bloku transmisji na Kontrolera TX LED. Słuchaj na powiększanie głowy flash.
Kompletne naciśnij spust migawki. Obraz powinien mieć nawet ekspozycji (zapewniają jasność LCD jest poprawnie).
Powtórzyć w 1/200th i 1/400th.
550D przeszedł testy fabryczne dla wersji 1 i powinno działać. Jeśli to nie przejdzie powyższych badań, wróć do swojego dostawcy. (Można mieć "Beta" wersji, która była zła.)
What version are the Pixel Knights?
Is camera body in tested compatibility list for the Knight version?
Is the flash a Canon Speedlite?
Example: 5DII and 580EXII
Camera settings: M mode, 1/125th, say f/8, ISO 100 (assuming inside).
FEC zero. One shot AF. Single Shooting.
Auto Lighting Optimizer "Disabled".
Shutter button on "Metering and AF Start" (default).
Knight TX Controller 5D "On". (Off if not 5D series.) Group A "TTL".
Knight RX Remote Group "A".
580EXII mounted in shoe of RX (not PC-sync cable). Head pointing forward and wide panel fully retracted.
580EXII set to TTL/ETTL, Master and Slave off. Auto zoom.
Press and hold half-shutter, and observe the initial block of transmissions on the TX Controller's LED. Listen for flash head zooming.
Complete the shutter press. Image should have an even exposure (ensure LCD brightness is correct).
Repeat at 1/200th and 1/400th.
The 550D has passed factory testing for version 1, and should work. If it does not pass the above tests, go back to your supplier. (You could have a "Beta" version, which was bad.)
patric89
16-06-2010, 23:40
wszystkie moje zdjęcia wyglądają następująco...
Używam 5dII oraz 430 EXII
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img526.imageshack.us/img526/3847/img1594p.jpg)
Bardzo proszę o pomoc
MM-architekci
16-06-2010, 23:57
mam to samo jeśli chcę mieć czasy poniżej 1/200 , z krótszymi jest ok
w sumie muszę w końcu przestudiować instrukcje heh
z krótszymi jest okW sensie że z dłuższymi.
SeedyBee
17-06-2010, 00:27
Był 5D grupy na TX ustawiony na "On"?
Grupa była ustawiona na mocy TTL lub ręczny?
Jakie były ustawienia lampy błyskowej - Manual? Jeżeli tak, to moc?
Czy próbowali test w poście powyżej? Z jakim skutkiem?
Was group 5D on the TX set to "On"?
Was the group set to TTL or a manual power?
What were the settings on the flash - Manual? If so, what power?
Have you tried the test in the post above? With what result?
patric89
17-06-2010, 00:54
5d mode mam wyłączone podobno ono jest przeznaczone dla starej 5.
moc na TTL
Dziwne ale działa z czasem 1/250 i krótszym jeżeli czas wynosi 1/200 lub dłuższy efekty są takie.....>
źródło (http://img526.imageshack.us/img526/3847/img1594p.jpg)
Jak to należy ustawić????
Jeszcze jedno pytanie w RX coś w środku lata jakaś mała część. Przejmować sie tym i odsyłać czy jak wszystko działa to zostawić??
SeedyBee
17-06-2010, 01:43
To nie jest prawo. 5D trybie "On" jest potrzebny do 5D Mk II. 5D nie współpracuje z pierwszej wersji Knight.
W 1/60th, f / 4 i wysoka czułość ISO, można mieć poważne światło w obrazie. ETTL ustanawia zatem flash o niskiej mocy. Niska moc = bardzo krótki impuls światła.
Jak nie masz 5D ustawiony na "On", znajduje się przed synchronizacji migawki otwiera. Flash zaczyna zbyt szybko, zanim spust migawki jest w pełni otwarta i wyłącza się zbyt szybko.
That's not right. 5D mode "On" is required for the 5D Mk II. The 5D does not work with the first version of the Knight.
At 1/60th, f/4 and high ISO, you have significant ambient light in the image. ETTL therefore sets the flash to a low power. Low power = very short pulse of light.
As you do not have 5D set to "On", the sync is given before the shutter opens. The flash starts too soon, before the shutter is fully open, and shuts off too soon.
MM-architekci
17-06-2010, 08:02
W sensie że z dłuższymi.
nie z krótszymi piszę przecież ;]
1/320 luzik , 1/160 jak wyżej
No to w takim razie wyznaję inne pojęcie "poniżej" :D
mam to samo jeśli chcę mieć czasy poniżej 1/200
patric89
17-06-2010, 12:50
Jak u Was z jakością wykonania tych cudeniek?? Nie wiem czy przejmować się, że coś lata tam w środku
Jak u Was z jakością wykonania tych cudeniek?? Nie wiem czy przejmować się, że coś lata tam w środku
jakosc nie powala...
ja musialem dokrecic mala srobke pod klapka od baterii w odbiornikach bo sie caly zaczal rozwarstwiac... :P
MM-architekci
18-06-2010, 08:26
u mnie krzywo siedzi nadajnik ( czy tam odbiornik ) na aparacie , a poza tym ok
patric89
18-06-2010, 09:42
Po ustaieniu trybu 5d działa mi również na dłuższych czasach naświetlania, widze że jakość na podobnym poziomie wszyscy mają - więc tym sie nie przejmuje.
Jeżeli ktoś z forumowiczów zastanawia sie nad kupnem to szczerze polecam! Niesamowite możliwości za tak małą cene, w przyszłym miesiącu kupje dodatkowy odbiornik ;]
Dziękuje wszystkim za pomoc
molmagic
18-06-2010, 09:48
Z tą zaświetloną częścią kadru to wygląda to tak na mój gust, że błysk wyzwalany za późno i światło wpada przez szczelinę migawki (bo to migawka szczelinowa o przebiegu pionowym) już po pokonaniu przez nią pewnego dystansu. Zdarza mi się to przy innych wyzwalaczach na czasach krótszych niż 1/200 lub gdy jestem zbyt blisko odbiorników. Przy kadrach pionowych także, jakby to dodatkowo powodowało obciążenie migawki i jest późniejszy start. Oczywiście widać to tylko na niektórych fotach z błyskiem bo normalnie jest to nieodczuwalne.
u mnie krzywo siedzi nadajnik ( czy tam odbiornik ) na aparacie , a poza tym ok
dokladnie mam tak samo :] - nadajnik jest krzywy wzgledem aparatu
dokladnie mam tak samo :] - nadajnik jest krzywy wzgledem aparatu
Właśnie kurier przywiózł wyzwalacze. Nadajnik mam prosty, ale po zapięciu 580EXII lampa przechodzi w tryb TTL i nie ma HSS :-(
Co zrobić? :-(
Właśnie kurier przywiózł wyzwalacze. Nadajnik mam prosty, ale po zapięciu 580EXII przechodzi w tryb TTL i nie ma HSS :-(
Co zrobić? :-(
O psiakrew! Pospieszyłem się. Po pierwszym fotkach ETTL powrócił i HSS też. Kurczę czary jakieś :-(
A dokładniej. Zapinam lampę - jest TTL, wciskam spust do połowy - lampa przechodzi w ETTL (lub HSS). Też tak macie?
patric89
24-06-2010, 11:16
A dokładniej. Zapinam lampę - jest TTL, wciskam spust do połowy - lampa przechodzi w ETTL (lub HSS). Też tak macie?
Tak, też tak mam.
Ustawiony masz tryb 5d ON??
Mi wszystko chodzi jetem srasznie zadowolony...
Tak, też tak mam.
Ustawiony masz tryb 5d ON??
Mi wszystko chodzi jetem srasznie zadowolony...
Ustawiony. Ale w największym szoku jestem, że mogę w tym wszystkim jeszcze lampą wyzwolić podczerwienią drugą lampę. :-)
Handelson
24-06-2010, 19:28
Ja już też testuję :) Jak na razie wszystko gra :)
Ciekaw jestem opinii osób, które używają "pixli", w ETTL-e w zestawie z 3-4 lampami.
Planuję dojść do zestawu 4 x 430 exII i wszystko na pixlax. Ma ktoś taki lub podobny zestaw. Na ile korekta w body i na lampach pozwala bez większych problemów używać automatyki?
Może ktoś ma doświadczenia.
pozdr.
s.
MM-architekci
24-06-2010, 20:50
Trybia pixle z lampkami Quantuum u CYK-ami na krótkich czasach , to tak jakby kto chciał wiedzieć ;]
SeedyBee
03-07-2010, 05:32
O Pixel TR-332 TTL spust dla wersji Canon.
Pixel nie opublikowała szczegóły wersji uwolnieniu lub pod ID. Stworzyło błąd nabywców, dystrybutorów i recenzentów. Chociaż są pewne zmiany sprzętu, klucz z nich jest realizacja zawartych w ROM mikroprocesora, który nie jest widoczny.
Jako recenzent, a także związane z "elv0000", jest to jak widzę wersje.
"Beta" wersja była dostępna od listopada 2009 do marca 2010 roku. Nie było gotowe do sprzedaży. Ja nazywam to "Test w wersji Beta 1". Dystrybutorów, może być to pierwsza wersja otrzymali.
Wersja beta Test 1 Identyfikacja: To nie był oznaczony jako "rycerz".
W kwietniu, wersja robocza została wydana na rzecz dystrybutorów. Ten pracował dobrze dla ograniczonej liczby kamer Canon (7D, 5D II, 50D, 40D, 550D/T2i, 500D/T1i, 450D/XSi, 1000D/XS). Ja nazywam to wersji 1, ale dla dystrybutorów, może to być druga wersja mieli w sprzedaży.
Identyfikacja wersji 1: Oznaczenie "Knight", a po włączeniu (liczba 1-2-3), naciskając przycisk zasilania szybko nic nie zdziała.
W czerwcu została wydana kolejna wersja do testowania, ale nie zostały wprowadzone do sprzedaży w pierwszym jak rozumieć. Testy wykazują, że istnieje szereg poprawek i usprawnień, ale nie jest to poważny problem czasu, który Pixel pracuje. Twierdzi, że zgodność pikseli została dodana w 1D Mk III, 1D Mk II, 1D Mk II N, 5D, 30D, 400D/XTi, 350D/XT. Problem czasu sprawia, że trudno to ocenić. Ja nazywam to Beta Test Version 2.
Wersja Beta 2 Test Identyfikacja: Oznaczenie Knight, i po włączeniu (liczba 1-2), naciskając przycisk zasilania będą szybko przewijać grup (do tyłu) - A, E, D, C, B.
Mam nieco zrozumienia dla dystrybutorów! Jest brudny, ale nowa wersja powinna opłacać produktu. Rozumiem, że nie będzie dostępny drogą wymiany, kosztem obecnych użytkowników.
===
About Pixel TR-332 TTL trigger for Canon versions.
Pixel has not published details of versions they have released, or provided IDs. This has created confusion between buyers, distributors and reviewers. Although there are some hardware changes, the key one is the programming contained in the ROM of the microprocessor, which is not visible.
As a reviewer, and associated with "elv0000", this is how I see the versions.
A "beta" version was available from November 2009 to March 2010. It was not ready for sale. I call that "Beta Test Version 1". For distributors, it may be the first version they received.
Beta Test Version 1 Identification: It was not labelled "Knight".
In April, a working version was issued to distributors. This worked well for a limited number of Canon cameras (7D, 5D II, 50D, 40D, 550D/T2i, 500D/T1i, 450D/XSi, 1000D/XS). I call this Version 1, but for distributors, it may be the second version they had on sale.
Version 1 Identification: Labelled "Knight", and after turning on (count 1-2-3), pressing the power button quickly will do nothing.
In June, another version was issued for testing, but may not have been put on sale as I at first understood. Tests show that there are a number of fixes and improvements, but there is a serious timing problem which Pixel is working on. Pixel claims that compatibility has been added for 1D Mk III, 1D Mk II, 1D Mk II N, 5D, 30D, 400D/XTi, 350D/XT. The timing problem makes it hard to assess this. I call this Beta Test Version 2.
Beta Test Version 2 Identification: Labelled Knight, and after turning on (count 1-2), pressing the power button quickly will scroll through the groups (backwards) - A, E, D, C, B.
I have some sympathy for distributors! It is messy, but the new version should be a worthwhile product. I understand that there will be a replacement path available, at a cost to existing users.
Trybia pixle z lampkami Quantuum u CYK-ami na krótkich czasach , to tak jakby kto chciał wiedzieć ;]
A z jakimi lampami Quantuum sprawdzałeś, i jakie czasy udało Ci się osiągnąć?
Konkretnie ciekawy jestem współpracy z serią Dual Power
Panowie a czy Wam HSS też włącza się jakby "automatycznie" ?
U mnie pomimo czasu rzędu 1/60 znaczek HSS pojawia się na lampie.
Nie ma znaczenia czy pixele pracują w trybie ETTL czy M.
Znaczek HSS na lampie nie jest jednoznaczny z tym, że będzie błysk w trybie HSS.
Zainteresowalem sie tymi wyzwalaczami i interesuje mnie wspolpraca ich ze stara 5D. Wszedzie na ebay pisza, ze sa z nia kompatybilne. A na stronie producenta jest:
...
5. Multi-control is available.
6. Compatible with all Canon EOS cameras .
7. Compatible with Canon flash gun such as 580EXII,430EXII and studio light.
...
Czy ktos pracowal ze stara 5D i najnowsza wersja tych wyswietlaczy? Czy w porownaniu do pierwszych wersji poprawila sie ta wspolpraca, czy haslo o kompabitylnosci u producenta i ebay to tylko pic na wode?
SeedyBee
02-08-2010, 03:04
Stwierdzenie to spowodowane żal do wielu. Był to wyraz niejasne nadzieję, że nie, fakt,
Najnowsza wersja, wydana w lipcu 2010 r., jest podawana jako zgodne. Nie widziałem niezależnego potwierdzenia. My wymiany należy tutaj każdy dzień tak, że można rozpocząć badania.
That statement has caused grief to many. It was an expression of vague hope, not fact,
The latest version, released in July 2010, is reported as being compatible. I have not seen independent confirmation. My replacements should be here any day, so that testing can begin.
Stwierdzenie to spowodowane żal do wielu. Był to wyraz niejasne nadzieję, że nie, fakt,
Najnowsza wersja, wydana w lipcu 2010 r., jest podawana jako zgodne. Nie widziałem niezależnego potwierdzenia. My wymiany należy tutaj każdy dzień tak, że można rozpocząć badania.
That statement has caused grief to many. It was an expression of vague hope, not fact,
The latest version, released in July 2010, is reported as being compatible. I have not seen independent confirmation. My replacements should be here any day, so that testing can begin.
Can you let me know where you have that info from?
Is about 5D mk I ?????
SeedyBee
02-08-2010, 05:08
5D Mark II jest kompatybilny od pewnego czasu. Prywatnych odniesienia Pixel powiedział, że "teraz jest najnowsza wersja jest również zgodna z ... 5D.
Właśnie otrzymałem nowy zestaw TR-332 i będzie to test i sprawozdania, dokonać aktualizacji przeglądu w (chyba):
http://www.alphapics.com/pages/Pixel Knight TR-332.pdf
The 5D Mark II has been compatible for some time. A private reference from Pixel said that "now the latest version is also compatible with ... 5D."
I have just received a new set of TR-332, and will test it and report through an updated Review at (I think):
http://www.alphapics.com/pages/Pixel Knight TR-332.pdf
Correction:
http://www.alphapics.co.nz/Pages/Pixel%20Knight%20TR-332.pdf
piotrwzk
02-08-2010, 11:53
Kupiłem zestaw TR-332 i zauważyłem problem z samoczynnym wyłączaniem się modułu przy lampie. Włączam moduł i zakładam go na lampę, po czym włączam lampę i po chwili już nie mam komunikacji bo moduł się sam wyłączył. Powtórzyło mi się to kilka razy ale nie zawsze czasami działa przez kilka godzin. Ktoś może ma podobny problem? Kilka razy zdarzyło się że lampa odpaliła pełną mocą mimo pracy w TTL.
Mam w rękach najnowszą wersję tych wyzwalaczy i testuję ze starą piątką (5D1). Sprawdzam z 430EX, 430EXII, 580EXII. Więc... wszystko działa :D
Funkcje które udało mi się sprawdzić to:
- tryb ETTL
- tryb manualny
- h-sync z czasami krótszymi niż 1/200
Parę uwag:
Nie działa korekta mocy lampy ustawiana na lampie (tryb ETTL +/- 3), lampa zawsze wali jakby nie było korekcji. Za to działa korekcja błysku z poziomu aparatu (ale dla wszystkich lamp tak samo). Jeśli chce się korygować moc poszczególnych lamp to tylko tryb 'M'
Wyzwalacz przekazuje do odbiorników informacje o ogniskowej obiektywu, a także moc błysku w trybie 'M' jeśli lampa jest serii II (430EXII, 580EXII).
Niedługo przetestuję w plenerze i napiszę coś więcej.
Czekam niecierpliwie, bo bardzo jestem ciekaw jak moja Stara (piątka) sobie da radę.
Witam. Dzisiaj właśnie dostałem ten wyzwalacz wraz z dodatkowym odbiornikiem i mam mały problem z jedną lampa 430 EX II. TTL działa prawidłowo, ale na manualu wali pełna mocą bez względu na ustawienia. NA 580EX II działa wszystko w 100% zamieniałem odbiorniki i dalej to samo czy to wina lampy 430 ex II? Prosze o pomoc.Pozdrawiam
Już wszystko dziala sorki za ot.POzdrawiam
a czy nowa wersja współpracuje z amatorską półką 400d? Ktoś ma informacje?
Będę niezmiernie rad za pomoc.
M-Grzechu
14-08-2010, 15:00
Taki zestawik mam : 50D, 430 EX, 580 EXII ... próbował ktoś testować te pixelki na podobej konfiguracji? Żeby dwie lampki odpalać rozstawione gdzieś tam gdzieś tam? Na ttl-u tak bardzo mi nie zależy, bo i tak z reguły manualnie sobie wsio ustawiam ale ciekaw jestem jak z powtarzalnością błysków...robi to robote?
Dzięki za odp.
Jesli ci nie zalezy na TTL'u (i slusznie) to po co ladowac kase w wyzwalacze z obsluga TTL'a ktore beda 6x drozsze od zwyklych? Kup Yongnuo, dzialaja bardzo dobrze.
sebcio80
14-08-2010, 15:42
Jesli ci nie zalezy na TTL'u (i slusznie) to po co ladowac kase w wyzwalacze z obsluga TTL'a ktore beda 6x drozsze od zwyklych? Kup Yongnuo, dzialaja bardzo dobrze.
ale pixele i drozsze Pocketwizardy to nie tylko TTL, to także HSS i co chyba najwazniejsze regulacja mocy z poziomu body/nadajnika, dzieki temu mozna zaoszczedzic przynajmniej 6x wiecej czasu, a czas to pieniadz ;-)
HSS zgadza sie. Ale nie oszukujmy sie, nie uzywa sie tego codziennie i nie kazdemu jest potrzebny. A z tym oszczedzaniem czasu na chodzeniu do lamp to juz bez przesady. Zakladajac nawet ze masz fantazje robic zdjecia z odleglosci 100m, to sprawdzic ustawienie lamp mozesz stojac przy nich, a potem przeczłapac te 100m i pstrykac zdjecia do woli.
Oczywiscie ustawianie lamp z poziomu body pewnie moze byc przydatne, ale bez przesady, efektu koncowego na zdjeciu to nie zmieni.
M-Grzechu
14-08-2010, 18:32
100 metrów to zdecydowanie za dużo i z takich odległości na pewno nie planuję strzelać....ale zza rogu budynku chciałoby się i owszem - odbiornik musi "widzieć się" z nadajnikiem czy może być, np w drugim pomieszczeniu ?
SeedyBee
15-08-2010, 00:01
Moje testy z 50D, 1x i 3x 550EX 580EX II. Jeden test 2x 550EX w softbox jak Main; 580EX II w umbella jak wypełnić i 550EX jako podświetlenie. Żadnych problemów.
Powtórzenia miga? Miałem wspaniałą zabawę stwierdzenia, że Rycerze mogą obsługiwać wybuch z 11 strzałów na poziomie 6,3 klatek na sekundę. Jeżeli flash może to zrobić, Rycerze mogą realizacji!
TR-332 jest przeznaczony do "TTL" użytkowników. Pixel Soldier TF-371 jest przeznaczony do obsługi użytkowników.
My tests were with 50D, 3x 550EX and 1x 580EX II. One test was 2x 550EX in a softbox as Main; 580EX II in umbella as fill, and 550EX as backlight. No problems.
Repetition of flashes? I had great fun finding that the Knights could handle a burst of 11 shots at 6.3 frames per second. If the flash can take it, the Knights can deliver it!
The TR-332 is designed for "TTL" users. The Pixel Soldier TF-371 is designed for Manual users.
100 metrów to zdecydowanie za dużo i z takich odległości na pewno nie planuję strzelać....ale zza rogu budynku chciałoby się i owszem - odbiornik musi "widzieć się" z nadajnikiem czy może być, np w drugim pomieszczeniu ?
Nie musza sie widziec, to lacznosc radiowa.
M-Grzechu
15-08-2010, 20:10
Pięknie podziękował dobry Kolego :)
Pytanie - wymieniał już ktoś swoje starsze Pixele na zaktualizowaną wersję? Jeśli tak to jak to przebiegało?
Towers, jeśli to przeczytasz - spytam tu, bo w końcu sporo osób, tak jak i ja, u Ciebie kupowało - dałoby radę za Twoim pośrednictwem przeprowadzić taką operację u źródła? Oczywiście z opłaceniem wszystkich wymaganych przesyłek etc.
Witam.
Nie dosc ze wymienialem pixele na nowe. To jeszcze Towers sam mi o takiej mozliwosci powiedzial. Calosc wygladala tak ze wyslalem stary nadajnik i kilka dni pozniej dostalem nowy plus kilka rzeczy ktore jeszcze domowilem.
pozdrawiam
Komuś działają prawidłowo z 5D mkI ?
(najnowsze wersje)
Tom517 jesli jestes z Bialegostoku to zapraszam do mnie do studia i sobie potestujesz.
Komuś działają prawidłowo z 5D mkI ?
(najnowsze wersje)
Pisałem kilka postów wcześniej że nowa wersja działa prawidłowo z moim 5D1.
Widzę, że większość posiadaczy jest zadowolona z tego urządzenia.
Planuję go używać z zestawem 5d2+430ex2. Oprócz braku synchronizacji na drugą kurtynę nic mnie nie zaskoczy?
Oczywiscie ustawianie lamp z poziomu body pewnie moze byc przydatne, ale bez przesady, efektu koncowego na zdjeciu to nie zmieni.
To przez Pixele można zmieniać ustawienia lamp z poziomu body ?
ZTCP to niestety nie. A zmiana mocy na nadajniku jest uciążliwa.
Ale w automacie działają ok?
Handelson
23-08-2010, 15:23
Ale w automacie działają ok?
Ja nie narzekam. Musiałem się tylko nauczyć, że po wszelkich zmianach z poziomu nadajnika trzeba chwilkę poczekać aż przeniesie zmiany.
Króciutko ale ja jestem w gorącej wodzie kąpany :)
Sekunde albo i odrobine wiecej moge poczekac. Mam zamiar uzywac do makro oraz spokojnej sesji portretowej. Mam nadzieje, ze sie nada.
sebcio80
27-08-2010, 02:22
Pisałem kilka postów wcześniej że nowa wersja działa prawidłowo z moim 5D1.
a wie ktoś jak wygląda działanie na 1Ds Mark II?
SeedyBee. Oczywiscie masz racje. Przenoszenie ETTL ma sens w przypadku szybkich zdjęć - wesele, reportaż, impreza...
Mi jakoś nie sprawdzał sie ten ETTL na sali, jak rostawie 2-3 lampy to jeszcze korzystajac z podczerwieni slave - zawsze kadrze jakos bylo cos nie tak. Dopiero dobranie manualnych nastaw na lampach bylo przewidywalne. Jak spotykam innych fotografow to tez robia na manualnych. Mowia nastawisz i wiesz co masz w tej czesci sali.
Czy one działają z aparatami klasy 20D/300D i lampami EX bez II?
Dla potomnych:
20D, 430EX, TTL, 1/8000s ;)
https://canon-board.info/imgimported/2010/08/1_8000-2.jpg
źródło (http://i928.photobucket.com/albums/ad122/Krawat2/1_8000.jpg)
Sprzęt przyszedł, działa bez zarzutu na 5d2+430ex2.
Mam tylko pytanie:
gdzie najlepiej zamówić baterie CR2. Nie ma ich wiele...
sebcio80
01-09-2010, 14:34
Mam tylko pytanie:
gdzie najlepiej zamówić baterie CR2. Nie ma ich wiele...
nie ma z tym żadnych problemów:
http://allegro.pl/listing.php/search?sg=0&string=cr2&change_view=1&category=8847
Mi jakoś nie sprawdzał sie ten ETTL na sali, jak rostawie 2-3 lampy to jeszcze korzystajac z podczerwieni slave - zawsze kadrze jakos bylo cos nie tak. Dopiero dobranie manualnych nastaw na lampach bylo przewidywalne. Jak spotykam innych fotografow to tez robia na manualnych. Mowia nastawisz i wiesz co masz w tej czesci sali.
No bo tak jest najwygodniej i wie sie co sie ma przez caly czas.
Wystarczy poswiecic kilka(nascie) minut przed "impreza" i ustawic sobie odpowiednio lampy.
Na upartego dwie lampy w zupelnosci wystarczaja zeby rownomiernie oswietlic cala sale, jesli ktos oczywiscie tylko potrzebuje swiatla a nie koniecznie chce sie nim bawic. W takim ustawieniu TTL jest zupelnie nieprzydatny, podobnie jak zmienianie ustawien lampy. Wystarczy odpowiednio ruszyc ISO i przyslone zeby zmienic np glebie ostrosci caly czas zachowujac takie samo naswietlenie klatki.
No tak to jest jak się wpisuje CR 2 zamiast CR2. Spacja robi dużą różnicę...
Domyślam się, że Panasłonik da radę :-) Bo jakoś marka Eltec mnie nie przekonuje... No i chyba lepiej od razu hurtowo kilku sztuk kupić - jak w rzeczywistości jest z prądożernością rycerzy?
W trybie E-TTL z tymi wyzwalaczami używanie więcej niż jednej lampy nie ma sensu bo siła błysku wszystkich lamp jest ograniczona przez lampę dającą najmocniejsze światło w kadrze. To wynika z filozofii działania tych wyzwalaczy, która z grubsza wygląda tak jakby cały system udawał kabel E-TTL rozgałęziony na ilość użytych lamp. Aparat cały czas "myśli" że ma do czynienia z jedną lampą i dostosowuje siłę błysku do tej najmocniejszej. W praktyce więc lampy błyskają w trybie E-TTL z tą samą mocą, dopasowaną tak aby najmocniejsza lampa dała prawidłowe naświetlenie co siłą rzeczy powoduje że pozostałe lampy świecą słabiej.
ETTL z PixelKnight ma sens jeśli używamy jednej lampy, przy większej ilości lamp efekt jest zupełnie nieprzewidywalny. Co gorsza nie działa korekta ekspozycji ustawiana bezpośrednio na lampie i zawsze jest ta sama korekcja dla wszystkich lamp z ustawień aparatu.
W trybie manualnym wszystko działa świetnie. Przydałaby się druga wersja nadajnika z oddzielnymi przyciskami +/- dla każdej z grup lamp albo chociaż możliwość równoczesnej zmiany mocy wszystkich lamp bardzo przydatna podczas zmianie przysłony w aparacie.
Mam jedną lampę, więc może mnie poprawisz jeśli się mylę, ale jeśli wszystkie lampy będą np. 430EX2 to odpalą z taką samą mocą i problemu nie będzie (jeśli je dobrze rozmieścimy)
jeśli wszystkie lampy będą np. 430EX2 to odpalą z taką samą mocą i problemu nie będzie (jeśli je dobrze rozmieścimy)
W typowej sytuacji zdjęciowej lampy są w różnych odległościach od oświetlanych przedmiotów / ludzi, do tego stosuje się różne modyfikatory światła np. softboksy, wrota itp. co wymaga oddzielnej regulacji dla każdej z lamp. Nie ma możliwości takiego ustawienia lamp żeby wyszło dobre naświetlenie dla więcej niż jednej.
W sumie masz rację. Ja tam amator jestem :cry:
sebcio80
03-09-2010, 00:19
tak jak pisze MMM, E-TTL przy kilku lampach srednio sie sprawdza, (chyba ze dwie lub kilka lamp tworzy jedno zrodla swiatla, i oprocz tego ze wszystkie lampy blyskaja jednakowa mocą dochodza takze problemy z pomiarem przedblyskow, szczegolnie jak jakas lampa jest ustawiona na doswietlanie tla,
dobrym sposobem jest ustawienie glownego zrodla swiatla w E-TTL a kazde kolejne juz w M, niestety trzeba to robic recznie w Pixelach
W trybie E-TTL z tymi wyzwalaczami używanie więcej niż jednej lampy nie ma sensu bo siła błysku wszystkich lamp jest ograniczona przez lampę dającą najmocniejsze światło w kadrze. To wynika z filozofii działania tych wyzwalaczy, która z grubsza wygląda tak jakby cały system udawał kabel E-TTL rozgałęziony na ilość użytych lamp. Aparat cały czas "myśli" że ma do czynienia z jedną lampą i dostosowuje siłę błysku do tej najmocniejszej. W praktyce więc lampy błyskają w trybie E-TTL z tą samą mocą, dopasowaną tak aby najmocniejsza lampa dała prawidłowe naświetlenie co siłą rzeczy powoduje że pozostałe lampy świecą słabiej.
ETTL z PixelKnight ma sens jeśli używamy jednej lampy, przy większej ilości lamp efekt jest zupełnie nieprzewidywalny. Co gorsza nie działa korekta ekspozycji ustawiana bezpośrednio na lampie i zawsze jest ta sama korekcja dla wszystkich lamp z ustawień aparatu.
MMM widze ze masz duża wiedzę
możesz jakoś odnieść swoją powyższa wypowiedz do Pocketów?
W poniedziałek bede zamawiał system do wyzwolenia 2 aparatów i 2 lamp jednocześnie.
juz niby byłem zdecydowany na 3xTT5 i 1xTT1mini, ale ten sprzet jest duzo tańszy i niby też działa więc zgłupiałem.
chodzi o dość prestiżowy projekt i nie moge sobie pozwolić na najmniejsza wtopę i tak na 80% jestem zdecydowany na PW.
Co robić?
sebcio80
03-09-2010, 22:18
juz niby byłem zdecydowany na 3xTT5 i 1xTT1mini, ale ten sprzet jest duzo tańszy i niby też działa więc zgłupiałem.
chodzi o dość prestiżowy projekt i nie moge sobie pozwolić na najmniejsza wtopę i tak na 80% jestem zdecydowany na PW.
Co robić?
z tymi nadajnikami to jest tak jak z obiektywami,
taki przyklad:
28 1.8 = Pixele
24L = Pocketwizard
roznica w cenie ponad 3 krotna ale i tym i tym można zrobić dobrze, ale jednak.... sam musisz sobie odpowiedziec co wybrac
nie można zapominać jednak o Zone Controllerze do PW, z ta zabawka funkcjonalnosc systemu wzrosla o 100%
zonecontroller jest potrzebny dla 2 lamp?
sebcio80
03-09-2010, 22:31
to juz zalezy jak chcesz je wykorzystywac, nawet jak teraz nie jest potrzebny to warto wiedziec ze masz takie cos w systemie,
nie bez znaczenia jest tez fakt ze PW ma mozliwosc sterowania bezprzewodowo niektorych lamp studyjnych, moze poki co wachlarz nie jest duzy ale AlienBees-y sa strasznie ciekawe w plener i przyszlosciowo mysle wlasnie o nich,
moim zdaniem Pixele to dobre rozwiazania dla amatora, ktory nie zarabia albo bardzo rzadko zarabia na fotografii, dla kogoś kto regularnie czerpie zyski ze zdjęć zakup PW szybko się zwróci,
no i spimy tez spokojniej bo mamy pewnosc ze przy nowych body i nowych lampach PW dosc szybko wyda nowy soft, ktory sobie sami wgramy, pixele trzeba wysylac do aktualizacji,
z tymi nadajnikami to jest tak jak z obiektywami,
taki przyklad:
28 1.8 = Pixele
24L = Pocketwizard
roznica w cenie ponad 3 krotna ale i tym i tym można zrobić dobrze, ale jednak.... sam musisz sobie odpowiedziec co wybrac
nie można zapominać jednak o Zone Controllerze do PW, z ta zabawka funkcjonalnosc systemu wzrosla o 100%
o 100? wg mnie sporo więcej ;)
mam akurat 2 lampy i czekałem na ZC jak na zbawienie.. bez tego obie błyskają z taką samą mocą
to juz zalezy jak chcesz je wykorzystywac, nawet jak teraz nie jest potrzebny to warto wiedziec ze masz takie cos w systemie,
nie bez znaczenia jest tez fakt ze PW ma mozliwosc sterowania bezprzewodowo niektorych lamp studyjnych, moze poki co wachlarz nie jest duzy ale AlienBees-y sa strasznie ciekawe w plener i przyszlosciowo mysle wlasnie o nich,
moim zdaniem Pixele to dobre rozwiazania dla amatora, ktory nie zarabia albo bardzo rzadko zarabia na fotografii, dla kogoś kto regularnie czerpie zyski ze zdjęć zakup PW szybko się zwróci,
no i spimy tez spokojniej bo mamy pewnosc ze przy nowych body i nowych lampach PW dosc szybko wyda nowy soft, ktory sobie sami wgramy, pixele trzeba wysylac do aktualizacji,
amen ;)
Przydałaby się druga wersja nadajnika z oddzielnymi przyciskami +/- dla każdej z grup lamp albo chociaż możliwość równoczesnej zmiany mocy wszystkich lamp bardzo przydatna podczas zmianie przysłony w aparacie.Przydałby się Zone Controller dla Pixeli. Manualne ustawianie mocy każdej z lamp z poziomu body/nadajnika to moje marzenie. A na Pockety nie mam sumienia wydawać tyle kasy na razie.
Przydałby się Zone Controller dla Pixeli. Manualne ustawianie mocy każdej z lamp z poziomu body/nadajnika to moje marzenie. A na Pockety nie mam sumienia wydawać tyle kasy na razie.
nie martw się - przejdzie Ci jak na jakimś zlocoe czy gdzieś pobawisz się pocketami i z 20 czy 50 m będzie ci wszystko śmigać jak należy :mrgreen:
Przepraszam,bo chyba gdzieś to było...
ale może mi ktoś podeśle linka do stronki z odpowiedzią
Otóż 1D jest moim pierwszym aparatem z gniazdem PC
450D i 350D tego nie miały
Co będzie jak nastapi taka sytuacja...
W sanki 1D wpinam lampe (ja akurat Sunpacka PF 30.ETTL- OK)
Czyli wszystko ok
A teraz do PC podczepiam zwykła lampe błyskową .
Czy jak to wszysto zadziała (błysk z dwóch lamp) to będzie OK?
Czy błysk z lampy podłączonej przez PC zsumuje sie s Sunpakiem z sanek i potraktuje to jako jeden błysk?
Czy błysk z lampy PC zostanie potraktowany jako swiatło zastane przez miernik aparatu...?
( PC chyba nie przenosi ETTL-a)
No i oczywiście czy tego wszystkiego szlag nie trafi?
Dodam jeszcze że ta lampa na PC pracował pare razy w sankach 350d oczywiście bez ETTL.
Chciałbym by lampa na PC pracowała "odwrócona" i dawała błysk odbity od tylnej i bocznej ściany pomieszczenia,a Sunpack pracował w sankach z ETTL
No i oczywiście by zdjęcia były poprawnie naświetlonie
Na ewentalne pytanie dlaczego tak chce odpowiadam
Sunpack ma słaba moc .Wiec odbicie inna lampą od ściany powinno to poprawic
I na zakończenie do tych,którzy by odpowiedzieli "dlaczego nie sprawdzisz?"
Zwyczajnie boję sie uszkodzić coś .
Może ktoś coś wie na ten temat?
Widzieliście to?
http://www.pixelhk.com/Proshow.aspx?pid=255&id=101
http://www.lightingrumours.com/helios-radio-ttl-system-and-foton-flashes-by-phottix-769
Chyba Chińczycy na dobre rozgryźli E-TTLa :)
sebcio80
25-09-2010, 13:17
ten Phottix Helios to wyglada cool, w dodatku ma wspomaganie AF, to moze byc hit, ciekawe co na to Pocketwizard
A testował ktoś te wyzwalacze z Nissinami, Tumaxami czy podobnymi wynalazkami?
cybertoman
28-09-2010, 20:39
50D + DI622
Dziala:
TTL do 1/250 , korekcja blysku z korpusu.
Manualny do 1/250 ze zmiana mocy na lampie z tym, ze na nadajniku ustawiony byl tryb TTL.
Zmiana ogniskowej w ustawieniu glowicy pod katem prostym do korpusu lampy.
Wyzwalanie blysku modelujacego przyciskiem podgladu glebi ostrosci.
Nie dziala:
FEL - blysk pomiarowy jest wprawdzie generowany ale blysk glowny jest slabiutki, podejrzewam minimum mocy.
W trybie manual nadajnika lampa nie blyska.
Wspomaganie autofocusa.
50D + DI866
Dziala:
TTL do (tylko) 1/160. Przy 1/200 i 1/250 widac czarny pasek, dla 1/250 okolo 1/3 klatki.
HSS od 1/320 do 1/8000.
TTL i HSS z korekcja blysku z korpusu.
Manualny - do 1/200 (nadajnik na TTL lub manual), ustawianie mocy na lampie.
Zmiana ogniskowej (raczej malo przydatne...)
Wyzwalanie blysku modelujacego przyciskiem podgladu glebi ostrosci.
Nie dziala:
FEL jw.
Wspomaganie autofocusa
Korpus widzi niekompatybilna lampe, w menu nie mozna zmienic nawet trybu pomiaru a jaki jest tryb domyslny - nie wiem.
Po wylaczeniu nadajnika korpus dalej "widzi" lampe - troche niewygodne.
już o tym było gdzies w wątku,
mnie ciekawi jak to będzie działac (skutecznosc)
no i dziwi mnie ze cos takiego jest bo zeby takowe odbiorniki radiowe zrobic potrzeba licencji Canona na E-TTL II + wsparcie techniczne od Canona
chyba że skośnoocy rozkręcili Pocketwizardy i skopiowali ;-)
po zdjęciach widać, że straszyc bedzie samo wykonanie i materiały
Moim zdaniem żadnej licencji nie potrzebują .Ten bezprzewodowy gadget odpowiada przewodowemu połaczeniu między sankami aparatu a lampą,bez wnikania w to jekie sygnały idą,jaki jest protokół transmisji itp.To co napisałeś to jak to ,by chcieć licencji na HBO które transmitujesz bezprzewodowo transmiterem do drugiego pokoju,a odbierasz legalnie.Ja tak to widzę.
mam pytanko, czy jest jakaś różnica wizualna między pierwszą a drugą wersją tych wyzwalaczy, ew czy da się to jakoś rozpoznać, pomijając podpięcie do stare piątki ??
chcę kupić używane na allegro, pytam sprzedającego, a on odpowiada iż nie ma pojęcia która to wersja, on używał z 5d MKII i wszystko śmiga :confused:
sebcio80
29-09-2010, 23:48
wizualnie sie nie roznia, inny jest tylko firmware, i chyba nawet nie da sie tego sprawdzic
mam pytanko, czy jest jakaś różnica wizualna między pierwszą a drugą wersją tych wyzwalaczy, ew czy da się to jakoś rozpoznać, pomijając podpięcie do stare piątki ??
chcę kupić używane na allegro, pytam sprzedającego, a on odpowiada iż nie ma pojęcia która to wersja, on używał z 5d MKII i wszystko śmiga :confused:
Zapytaj kiedy kupił. Pierwsze egzemplarze z nowym firmware dotarły do Polski na początku sierpnia. A odpowiedź sprzedawcy raczej świadczy o tym że to stara wersja :-).
tylko to nic nie da kupującemu, bo znając PL handelek to jeszcze dlugo bedą wypchane z magazynów stare wersje na zasadzie a może sie uda.
Jak się otworzy klapkę od baterii, to w środku jest nalepka QC z datą. Poprawiona wersja od Towersa datowana jest na koniec lipca.
Ponadto w nowej wersji, po włączeniu nadajnika i odczekaniu ok. 2 sek., wciskając raz za razem lewy przycisk przełączamy info o grupach. Stara wersja zdaje się tego nie ma.
scyther5
02-10-2010, 18:56
Testowałem dziś pół dnia ten wyzwalacz (Pixel Knight TR-332) i jestem bardzo nie miło zaskoczony. Nie wiem czy trafiłem jakiś lipny egzemplarz czy to źle współpracuje z lampami (Powerlux VC300).
Mój aparat to Canon 50d, więc tutaj chyba nie powinno być problemu.
Problematyczne były dwie rzeczy:
1. odbiornik co jakiś czas się "przywieszał" (brak jakiejkolwiek reakcji), wystarczyło że wziąłem go w rękę i zaczynał dalej poprawnie pracować, niemniej takie "przycięcia" zdarzają się dość często
2. problemy z synchronizacją migawki, gdy była podłączona tylko jedna lampa stosowałem nawet czasy kilkutysięczne i był OK, natomiast gdy były już dwie lampy (druga wyzwalana fotocelą) powyżej 1/125 (1/160) ewidentnie widać na fotach migawkę
Jakaś pomoc w tym temacie albo sugestie? Czy od razu wysyłać wyzwalacz na gwarancję?
Sprawdzał ktoś jak to dział w zestawie 5d mkI plus nissin di866.ja kiedyś sprawdzałem z 400d i lampa zaczęła sama błyskać nic nie dało się zrobić nawet wyjęcie baterii nie pomagało dopiero serwisant doprowadził ją do normalnego stanu ale zajęło mu to z 10min chyba wyjął baterie i czekał aż nic nie zostanie w kondensatorach gdy spytałem sprzedawce czy sprawdzamy inny egzemplarz stwierdził że on by nie ryzykował więc dałem sobie spokój
Witam. Chciałem zapytać czy te wyzwalacze w wersji dla canona synchronizują się również na szybkich czasach migawki ze studyjnymi lampami w pełnym manualu?
Tak myślałem że bedzie trzeba samemu przetestować. Dzięki za pomoc...
jaroslaw.majcher
20-10-2010, 10:27
Lampy studyjne z natury nie synchronizują się z czasami krótszymi niż czas synchronizacji aparatu - nie licząc wynalazków typu lampa HSS -> fotocela -> lampa studyjna
Nadajnik/odbiornik nie ma tutaj nic do gadania.
aligator16
20-10-2010, 10:56
Lampy studyjne z natury nie synchronizują się z czasami krótszymi niż czas synchronizacji aparatu - nie licząc wynalazków typu lampa HSS -> fotocela -> lampa studyjna
Właśnie o to chodzi że to działa, pixele nawet w specyfikacji mają podane że wyzwalają lampy studyjne z krótkimi czasami. Ale może się zdarzyć żę lepsze lampy (np. bowens) nie chcą się wyzwalać, chińczyki natomiast (quantuum, powerlux, cyk'i) radzą sobie bez problemu ;]
jaroslaw.majcher
20-10-2010, 13:04
Tyle że hss działa zupełnie inaczej. Lampa po HSS błyska kilkakrotnie a tutaj mamy tzw efekt bezwładności palnika (palik jeszcze świeci jak już nie przepływa przez niego prąd). To tak jak z gaszoną żarówką.
Spróbuj zrobić zdjęcie szybko poruszającego się obiektu (włosy skaczącej osoby) na chinolu. Zobaczysz że włosy będą poruszone - właśnie dlatego że palnik świeci dłużej.
sebcio80
20-10-2010, 13:41
wyzwalacze z HSS dzialaja tak jakby lampy studyjne byly odpalane za pomoca fotoceli, bo sposob wyzwalania jest malo istotny, liczy sie czas kiedy lampa jest wyzwalana
niby to moment bezwladnosci palnika, ale dziala jak powinno, Pocketwizard nie chwali sie oficjalnie ze synchronizuje wszystkie lampy studyjne z krotkimi czasami, chwali sie tylko przy lampach do ktorych zrobil specjalne odborniki, czyli niektore Elinchromy i Alienbeesy
jaroslaw.majcher
20-10-2010, 14:29
To jest akurat logiczne. Przecież chodzi o moment w którym 1 błysk zostanie wyzwolony:
- bez HSS - kiedy 1 lamekla całkowicie odsłoni matrycę
- z HSS kiedy pierwsza lamelka zaczyna odsłaniać matrycę.
Czy nie jest zatem tak, że jeśli palnik zaczyna już stygnąć to daje zdeczka inne światło? Na chłopski rozum to część zdjęcia powinno być inaczej oświetlone (słabiej). Może dla amatorów takich jak ja nie ma to znaczenia ale w przypadku PW to wcale się nie dziwie że nie chwali się użyciem efektu ubocznego.
Pytanie o ile słabsze jest to światło?
Po 2 rozumiem że chodzi o użycie lamp studyjnych w plenerze? (uzyskanie mniejszej GO przez skrócenie czasu?)
Pracowałem nie raz na nowych pocketach z lampami quantuum i działa to świetnie na szybkich czasach. Jak to przetestuje na Pixelach to dam znać bo widzę że nikt nie potrafi na 200% powiedzieć że to działa. Co to jest ten moment bezwładności palinika?
Dokładnie tak, chodzi o plenery, praca na przysłonie 2,0 2,2...
jaroslaw.majcher
20-10-2010, 14:38
w skrócie palnik powinien świecić tylko jak przepływa przez niego prąd. Jak przestanie to palnik powinien natychmiast gasnąć. Jednak w tanich lampach tak się nie dzieje. Rozgrzane gazy w palniku wciąż świecą. Bezwładność to właśnie ten czas po odcięciu prądu do momentu aż palnik zgaśnie całkowicie.
Ma to swoje wady i zalety. Do zamrażania bardzo szybkiego ruchu (wpomniane włosy) się nie nadaje. Nad zaletą wciąż dyskutujemy ("HSS" w lampach studyjnych).
Tezet-gdynia
20-10-2010, 15:07
Tyle że hss działa zupełnie inaczej. Lampa po HSS błyska kilkakrotnie
HSS tak nie dziala, tak dziala tryb strobo.
a tutaj mamy tzw efekt bezwładności palnika (palik jeszcze świeci jak już nie przepływa przez niego prąd). To tak jak z gaszoną żarówką.
Zarnik zarowki swieci bo jest rozgrzany i jest zrobiony z materialu stalego ktory "dlugo" stygnie. Palnik blyskowy posiada gaz, ktory wygasza sie bardzo szybko, bezwładność jest bardzo mała. Chyba ze lampa jest zle zaprojektowana i zanim wygasnie - to kondensator jest juz naladowany na tyle, ze palnik moze dociagnac jakas resztke energii. Przy bardzo zle zaprojektowanych "szybkich lampach" dochodzi nawet do ciąglego swiecenia palnika - co bardzo negatywnie na niego wplywa.
To jest akurat logiczne. Przecież chodzi o moment w którym 1 błysk zostanie wyzwolony:
- bez HSS - kiedy 1 lamekla całkowicie odsłoni matrycę
- z HSS kiedy pierwsza lamelka zaczyna odsłaniać matrycę.
Lub chodzi o moment przed momentem gdy druga lamelka zaczyna zaslaniac matryce.
Czy nie jest zatem tak, że jeśli palnik zaczyna już stygnąć to daje zdeczka inne światło? Na chłopski rozum to część zdjęcia powinno być inaczej oświetlone (słabiej).
Stygnac ? Inne swiatlo ? Hmmm...
- Blysk palnika najczesciej ok 1/1000 sekundy - 1ms
- Czas synchro 1/200 sekundy - 5ms - pierwsza lamekla sie otwiera - nastepuje blysk - druga lamelka zamyka. Mamy caly blysk - lacznie z wygaszeniem sie lampy co moglo by zmienic barwe? Hmmm.
- Czas 1/250 sekundy - 4ms - i tu zaczyna sie ostra jazda bez trzymanki. Przy HSS zmniejsza sie moc blysku by go wydluzyc - palnik pobiera czesc energii i nie wygasa, tylko ciagnie dalej energie przez "waskie gardlo" az do jej wykorzystania. Bez HSS nastepuje blysk i lamelka niestety przyslania matryce, bo blysk zostaje wyzwolony przy otwarciu pierwszej lamelki (druga juz zaslania).
- Jak to rozwiazac w lampach studyjnych bez HSS ? Wyzwolic lampe w momencie gdy druga lamelka ma rozpoczac zamykanie matryce. W ten sposob pierwsza czesc zdjecia (z pierwsza lamelka na matrycy) jest naswietlona i w ciagu tej 1ms nastepuje pelne otwarcie matrycy i zamkniecie matrycy z drugiego konca.
- czas 1/400 - szczelina jest coraz wezsza pomiedzy lamelkami, ale i poruszaja sie one szybciej! Czyli znowu wystarczy odpalic w momencie gdy druga ma zaczac sie zamykac, a pierwsza zdazy sie w ciagu 1ms otworzyc do konca. Znowu mamy cale zdjecie naswietlone.
- czas 1/1000 - 1ms - tu zaczyna sie robic znowu bardzo prosto. Pierwsza sie otwiera, nastepuje blysk i rownoczesnie druga zaczyna zaslaniac. Szczelina sie przesuwa przez 1ms, czyli tyle ile czas blysku.
- czas 1/2000 - 0,5ms - tutaj szczelina leci dwa razy szybciej niz czas blysku - wiec spokojnie sie tez naswietli, ale... wykorzystana bedzie tylko polowa energii blysku.
itd ;) Chyba niczego nie pokrecilem ;)
sebcio80
20-10-2010, 15:31
dokładnie, mowiac prosto, liczac czas od synchro do 1/8000s przebieg migawki niezaleznie od czasu jest zawsze mniej wiecej taki sam, roznica przebiegu migawki miedzy 1/200s a 1/8000s to mniej niz 1/200s - jesli dobrze szacuje
Tezet-gdynia
20-10-2010, 15:34
Dokladnie. Tez mi tak wyszlo, migawka pracuje z taka sama predkoscia caly czas, a zmienia sie szerokosc szczeliny.
sebcio80
20-10-2010, 15:52
Dokladnie. Tez mi tak wyszlo, migawka pracuje z taka sama predkoscia caly czas, a zmienia sie szerokosc szczeliny.
i to jest wlasnie rozwiazanie zagadnienia dlaczego mozna synchronizowac lampy studyjne z krotkimi czasami,
niezaleznie od czasu migawki przebieg jej po matrycy jest zawsze mniej wiecej taki sam, jednyna roznica jest taka ze im krotszy czas tym matyryca lampie mniej swiatla,
no i dziala to z wszystkimi lampami a nie tylko tymi tanimi, ba! nawet z tymi drozszymi jak Elinchrom i inne dziala to jeszcze lepiej i pewniej
Może z innej beczki niż treść ostatnich postów ale chyba jak najbardziej na temat; kilka dni temu kupiłem zestaw Pixel Knight do Canon'a z dodatkowym odbiornikiem z przeznaczeniem do pracy z C 430 II i YN 468. Z lampą systemową oczywiście śmiga jak złoto jednak z YN nie ma sznas, co jest dość zaskakujące, bo lampa dedykowana z systemem ETTL no i "kraj pochodzenia" ten sam, co Pixel'e :-) Jest chyba jakiś konflikt sprzętowy, bo po po wsunięciu lampy w sanki odbiornika lampy nie można włączyć i to niezależnie od tego czy odbiornik jest włączony czy nie. Natomiast po włożeniu włączonej lampy nie można nic na niej ustawić, a lampa po ok. 30 sek. wyłącza się (nie usypia). Jednak póki jest włączona przez tych kilkanaście sekund i zdążymy nacisnąć spust migawki, to błyska i to nawet w TTL'u. Rozumie ktoś coś z tego ? :-(
No i żeby nie było zbyt łatwo - lampa w sankach body nie dość, że działa jak należy, to jest jeszcze do tego "sterowalna" z menu aparatu.
hekselman
24-10-2010, 12:37
.....
itd ;) Chyba niczego nie pokrecilem ;)
Chyba jednak.
Błysk HSS to jeden błysk a nie seria błysków wbardzo krótkim czasie?
No - co wrzuce w Google to wychodzi że seria.
przebrnąłem przez cały wątek, ale nie znalazłem info, czy ktoś testował nową wersje w układzie 30D+430EXII (430EX)?
forestowy
25-10-2010, 14:39
WrocArt - > http://www.alphapics.co.nz/Pages/Pixel%20Knight%20TR-332.pdf strona nr 4 na dole
WrocArt - > http://www.alphapics.co.nz/Pages/Pixel%20Knight%20TR-332.pdf strona nr 4 na dole
Dzięki za link do instrukcji, ale jak życie pokazuje (a użytkownicy 5D (wersja I) udowadniają) nie zawsze to co z w niej zawarte porywa się z rzeczywistością.
Jak ktoś używał z 30D to bym był wdzięczny za info :)
To podepnę się pod wątek i zapytam jeszcze o EOS-1D Mark II, ktoś testował?
Może łaskawie przeczytacie PDF'a podlinkowanego przez @forestowy
@Elajasz An Independent Review and Guide - nie jest tożsame z instrukcja
@beetle4 odpowiedz znajdziesz w omawianym pdfie :-)
Nie pytaliśmy o instrukcje a o opinie kogoś kto miał to ustrojstwo w ręku i testował z konkretnym aparatem. Nie zawsze teoria pokrywa się z praktyką.
forestowy - dzięki za link jednak chodzi o to, że lampa YN jest w ogóle "martwa" po ok. 30 sek. jeżeli zostanie włożona w sanki odbiornika włączona, a jeżeli wyłączona, to w ogóle nie daje się włączyć nawet jak odbiornik jest wyłączony. Z instrukcji wynika jedynie, że żadna automatyka nie działa.
Ponadto z instrukcji dołączonej do wyzwalaczy na 7 str. polskiej wersji językowej stoi: Lampy kompatybilne z odbiornikiem Knight TR-332 RX - lampy systemowe innych producentów kompatybilne z systemem E-TTL takie jak: Metz, Nissin, Tumax, itp."
No i to jest ta rozbieżność pomiędzy instrukcją, a praktyką :-(
plaucjusz
08-11-2010, 17:53
To podepnę się pod wątek i zapytam jeszcze o EOS-1D Mark II, ktoś testował?
Z 1DS mkII+ 580EXII jest wszystko ok, wydaje mi się że z 1 D mk II będzie tak samo.
Z 1DS mkII+ 580EXII jest wszystko ok, wydaje mi się że z 1 D mk II będzie tak samo.
Dziękuje
plaucjusz
08-11-2010, 19:57
Proszę bardzo. Dla uzupełnienia dodam, że z 430EX II również wszystko działa.
Przymierzam się do zakupu lamp błyskowych YONGNUO YN-460 II. Czy ktoś może powiedzieć czy z Pixel Knight TR-332 będzie to współpracować.
Jako główną lampę mam 580exII. Czy może 580 wyzwalać Pixelem a 580 wyzwoli te lampy YONGNUO.
dzięki za pomoc.
Strona wcześniej jest odpowiedź, nie współpracuje (model ciut inny 468)
plaucjusz
15-11-2010, 17:39
Muszę zweryfikować to co napisałem wcześniej na temat współpracy 1DS mk II + 580EX II i 430 EX II.
Dzisiaj sprawdziłem 5 zestawów pixeli i każdy z nich nie podejmuje współpracy w manualu, lampa błyska jak jej się chce, ustawiona na np 1/32 błyska pełną mocą .
Natomiast praca w ttl-u bez zastrzeżeń.
Dziękuje firmie Foto-Tip za pomoc i profesjonalizm.
No i ja tez jestem właścicielem Pixel Knight:)
napiszę jak to wygląda u mnie:
body: 5dII i 50d
lampy: 580EX i 580EXII
5dII + 580EX + 580EXII - ettl działa, sterowanie ettl niestety tylko z body(na lampie nie zapamiętuje), brak więc mozliwości osobnego sterowania każdą z lamp osobno. W manualu sterowanie z nadajnika ale tylko dla lampy 580EXII. W manualu działaja ustawienia na lampach.
Pozostaje zakupić drugą 580EXII żeby było bardziej sprawnie:)
Z ciekawostek to:
wciskając blokade ekspozycji(gwiazdka) na body aparatu wyzwalamy błysk ale juz po tym lampy nie doswietlają i jest bardzo ciemno. Czekałem nawet kilkanascie sekund więc to nie sprawa wolnego ładowania się lampy jak ktoś wcześniej to opisywał.
Z początku na 5dII czasy dłuższe od 1/250s dawały do połowy zaciemniony obraz(było juz wczesniej o tym) ale na 50d to się nie robiło. Okazało się że jak włączyłem funkcję 5d na nadajniku to wszystko na 5dII działa poprawnie na wszystkich czasach.
Bardzo rzadko potrafia wyzwolić mega mocny błysk, zdarzyło mi sie to 2-3 razy
Za te pieniądze to bardzo fajne wyzwalacze. Polecam!
Mysle ze sie mylisz a kolega jaroslaw.majcher ma racje
http://www.youtube.com/watch?v=l-BD_xD43oA&feature=player_embedded
2:30 minuta
Posiadam od niedawna Pixele. Aparat 5D Sprawdziłem z lampą 580EXII. Czy ktoś może mi powiedzieć dlaczego jeżeli ustawię lampę w trybie manualnym to ona po jakimś czasie sama przestawia się w tryb ETTL.
Przy lampie 430EZ stary tryb max czas synchronizacji to 1/125. Czy nie powinien to byc czas 1/250. W 580 jest chyba 1/250 i 5D.
Czy ktoś może pomóc mi to wyjaśnić.
Posiadam od niedawna Pixele. Aparat 5D Sprawdziłem z lampą 580EXII. Czy ktoś może mi powiedzieć dlaczego jeżeli ustawię lampę w trybie manualnym to ona po jakimś czasie sama przestawia się w tryb ETTL.
lampa przestawia sie w ettl bo na nadajniku masz ustawione ettl dla tej lampy. Priorytetem sa w tym wypadku ustawienia w odbiorniku a nie na lampie. Musisz ustawić w nadajniku manual i bedzie ok. No chyba że masz już ustawione dobrze to wtedy niemam pojęcia dla czego tak się dzieje
amroz
Dzięki wszystko się zgadza. Działa dziękuję. Przy ustawieniach manualnych lampa 430EZ działa już z trybem synchronizacji 1/250.
dziękuję.
czerwiniak
27-11-2010, 14:58
Czy ktoś z kolegów może mi podać nazwę " jakiegoś wyzwalacza" który będzie przenośił wszystkie informację z aparatu. TTL, e-TTL itp.
Aparat Canon 5D, 550ex i 580 exII.
ps. ew proszę o link
pocket wizard flex tt5 i tt1
http://www.pocketwizard.com/products/transmitter_receiver/flextt5-canon/
czerwiniak
28-11-2010, 11:05
Dzięki panowie -- artis i micles
Dzięki panowie -- artis i micles
oczywiście artus
sorki za błąd
The Pretender
04-12-2010, 02:17
Witam. Dzisiaj dotarł do mnie komplet wyzwalacz + odbiornik. Mam jednak pewien problem na zestawie 5Dmk2 + 580II w czasach poniżej 1/250 widać na zdjęciu migawkę - górna część zdjęcia jest zdecydowanie nie doświetlona. Od 1/250 do 1/8000 wszystko jest w porządku. Próbowałem rożnych konfiguracji ustawień i za każdym razem jest to samo. Przy zestawie 40D + 580II nie ma tego problemu i zdjęcia są porwanie naświetlone.
Czy ktoś z Was spotkał się z czymś takim i może mi coś poradzić?
Witam. Dzisiaj dotarł do mnie komplet wyzwalacz + odbiornik. Mam jednak pewien problem na zestawie 5Dmk2 + 580II w czasach poniżej 1/250 widać na zdjęciu migawkę - górna część zdjęcia jest zdecydowanie nie doświetlona. Od 1/250 do 1/8000 wszystko jest w porządku. Próbowałem rożnych konfiguracji ustawień i za każdym razem jest to samo. Przy zestawie 40D + 580II nie ma tego problemu i zdjęcia są porwanie naświetlone.
Czy ktoś z Was spotkał się z czymś takim i może mi coś poradzić?
Poczytaj dokładniej ten wątek, pisałem już o tym
"Z początku na 5dII czasy dłuższe od 1/250s dawały do połowy zaciemniony obraz(było juz wczesniej o tym) ale na 50d to się nie robiło. Okazało się że jak włączyłem funkcję 5d na nadajniku to wszystko na 5dII działa poprawnie na wszystkich czasach."
Jeśli to u Ciebie nie zadziała to już nie wiem
Daj znać czy podziałało.
The Pretender
04-12-2010, 12:40
Poczytaj dokładniej ten wątek, pisałem już o tym
"Z początku na 5dII czasy dłuższe od 1/250s dawały do połowy zaciemniony obraz(było juz wczesniej o tym) ale na 50d to się nie robiło. Okazało się że jak włączyłem funkcję 5d na nadajniku to wszystko na 5dII działa poprawnie na wszystkich czasach."
Jeśli to u Ciebie nie zadziała to już nie wiem
Daj znać czy podziałało.
Próbowałem już funkcji 5d wcześniej, ale niestety nie pomaga :(
Jednak wszystko działa z włączoną f-cją 5d. Musiałem jednak wyjąć baterie z obydwu urządzeń. Po ponownym uruchomieniu włączyłem 5d na [on] i wszystko dzieła poprawnie. Mimo wszystko jestem trochę zdziwiony, bo myślałem że z 5Dmk2 działa bez żadnych problemów, a gość z FotoTip'a zapewniał mnie że nadajniki są z najnowszego sortu. Mimo wszystko dziękuję Ci *amroz za radę :)
Piasek1989
04-12-2010, 15:06
no to jak to jest działa z już wszystko tak jak się należy z 5D mk ii czy nie Chińczycy poprawili już te wszystkie niedociągnięcia czy nadal jedynym wyzwalaczem który jest ok to pocket wizard.
u mnie z nowa 5d dziala wszystko ok.
Mysle jednak nad pocketami tylko co jakis czas slychac ze cos komus z nimi tez nie dziala :(
The Pretender
04-12-2010, 20:19
Z postów na forum i zabawy wyzwalaczami wnioskuje, że mając je ustawione w trybie TTL nie można regulować z poziomu body i nadajnika mocy błysku. Jednakże regulując na lampie EV nawet o +/-3 za każdym razem otrzymuję tak samo naświetloną klatkę. Czy ktoś z Was może mi podpowiedzieć z czego to wynika? Czy problem tkwi po mojej stronie czy stronie sprzętu.
Z postów na forum i zabawy wyzwalaczami wnioskuje, że mając je ustawione w trybie TTL nie można regulować z poziomu body i nadajnika mocy błysku. Jednakże regulując na lampie EV nawet o +/-3 za każdym razem otrzymuję tak samo naświetloną klatkę. Czy ktoś z Was może mi podpowiedzieć z czego to wynika? Czy problem tkwi po mojej stronie czy stronie sprzętu.
tylko na body można regulować poziom błysku w ETTL/TTL. Ustawianie nalampach nie działa.
The Pretender
04-12-2010, 22:31
dzięki amroz. podesłałem Ci wiadomość na PW ;)
borkomar
13-12-2010, 01:15
tylko na body można regulować poziom błysku w ETTL/TTL. Ustawianie nalampach nie działa.
Dokładnie - sam dziś walczyłem z tym gdyż chwilkę czasu znalazło się i zdziwiłem się, że tylko takim sposobem można siłę błysku regulować.
jak jest z manualem na 5D i 580ex MKI - jakoś bez względu na nastae wali z taką samą siłą. Coś nie tak ustawiłem? czy to możliwe, żeby manual nie działał?
Mam pytanie do posiadaczy w/w wyzwalaczy....
Czy możliwe jest takie działanie- 2 odbiorniki z 2 lampami (np systemowymi), na jednym odbiorniku lampa ustawiona na eTTL i HSS.... na drugim lampa w manualu- czy będzie synchro z migawkami powyżej 1/200s na lampie ustawionej na manual?
nie mam przy sobie, ale z tego co pomiętam tryb pracy manual lub e-ttl wybierasz w nadajniku więc takiej opcji nie da się ustawić
testowałem dzisiaj pixele z c7D + 1x580EXII.
w zakresie do 1/200 wszystko ok (eTTL)
dla 1/250 pojawia się czarny paseczek na dole kadru bez względu na ustawienia.
a teraz ciekawostka: testowałem ze szkłami 85/1.5 i 135/2 w HS
Dla obu szkieł na pełnej dziurce pixele wyzwalają ładnie do 1/8000
Wystarczy tylko lekko domknąć szkło i mam czarne zdjęcie :-(
próbowałem przełączać się w tryb 5D ale niczego to nie zmienia.
Czy ustawiam coś źle czy to raczej jakaś przypadłość pixeli raczej ?
goran, ja na Twoim miejscu chyba bym odesłał,
ja testuje te wyzwalacze od dzisiaj, coś więcej napiszę wieczorem,
Testuje te wyzwalacze od wczoraj, posiadam Canona 50D, lampy 430 ex wersje pierwszą i 430 exII, ponadto posiadam lampę Nikon SB-26,
Mój zestaw pracuje super, jak na razie.
W połączeniu z lampą EX II działają wszystkie funkcje.
W połączeniu z EX I tez działa u mnie automatyka błysku i jest możliwość kompensacji mocy błysku z poziomu body.
Działa hss.
Ale największa ciekawostką jest fakt, że po podpięciu do Nikona SB 26, :mrgreen:
działa w manualu łącznie z trybem hss !!! :-P
Synchronizacja do 1/8000 i klatka prawidłowo naświetlona, :razz:
pozdrawiam,
Swircek
Prześledziłem wątki z wyzwalaczami i zdecydowałem się na te Pixel Knighty.Tylko gdzie można je nabyć ? Bo zauważyłem,że coś kiepsko z dostępnością.Na Allegro były wczoraj z nowym oprogramowaniem i dziś chciałem kupić,niestety sprzedawca powiedział,że były to ostatnie i już ich nie będzie miał...Podobnie na stronie pixel nie ma dostepnego tego modelu.Jest jeszcze kilka na Alle ,tylko nigdzie nikt nie podaje czy to ostatnia wersja softu,na której mi zależy.Czy jest sens jeszcze szukać tego modelu wyzwalaczy,czy poczekać,bo gdzieś obiło mi się o uszy,że jakiś nowszy model z ettl wprowadzać mają o ile już tego nie zrobili...
http://www.mega-pixel.pl/product-pol-494-Wyzwalacz-Radiowy-Pixel-Knight-TR-332-do-Canon-E-TTL-E-TTLII-TTL-do-lamp-studyjnych-i-blyskowych.html
ja kupiłem tutaj,
ale można tez tutaj
http://www.foto-ivy.pl/index.php?option=com_virtuemart&page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=381&Itemid=64
ten drugi link jest do gościa z tego forum. Z postów wynika, że jest ok.
pozdr
Swircek
merida, co do Twojego pytania o nowe wyzwalacze, to ja bym jednak kupił te.
Życie pokazuje, że te NOWE to często niedopracowane produkty i trochę to trwa zanim będzie ok.
Pixele nie są idealne ale moim zdaniem ok.
Ale wybór należy do Ciebie. Poza tym ja też mogę się mylić.
Poza tym zawsze można wziąć Pocket Wizard, tylko ta cena....
Ja nic nie słyszałem, że maja je wycofywać.
pozdr
Swircek
Dzięki już zakupiłem i czekam na przesyłkę.Nie wiedziałem wcześniej,że polecany forumowy pewniak Towers pod tym nickiem sprzedaje na Allegro,na szczęście dostałem na pw taką informację i właśnie u niego zamówiłem . Wcześniej jeszcze sprawdzałem na tej stronie którą podałeś i podobnie jest teraz - "towar niedostępny"
Małe pytanie, czy skoro działa z nimi ETTL to czy wspomaganie AF również? Pytam bo posiadam RF-602 i właściwie są ok, ale brakuje mi wspomagania w ciemniejszych miejsach jakie daje ST-E2.
plaucjusz
07-01-2011, 11:43
Tak działa wspomaganie AF.
Małe pytanie, czy skoro działa z nimi ETTL to czy wspomaganie AF również? Pytam bo posiadam RF-602 i właściwie są ok, ale brakuje mi wspomagania w ciemniejszych miejsach jakie daje ST-E2.
Wspomaganie AF działa.
skydiver
08-01-2011, 15:28
Wspomaganie niby działa...ale niestety nie natychmiast. Trzeba poczekać chwilę i dopiero się odpala. Przy scenach statycznych oczywiście to żaden problem.
Piasek1989
08-01-2011, 17:12
zamierzam kupić te pixele do 5d mkII i do lampek ex430mkI i ex580mkII.
zależy mi na sterowaniu mocami lamp z poziomu body lub nadajnika w ustawieniu manualnym.
Jest taka możliwość?
Podejrzewam że 5d mkII i ex580mkII da się ustawić moc lamy na manualu z body, ale czy 430mkI takie coś obsługuje.
jak by ktoś mógł to sprawdzić był bym wdzięczny.
goran, ja na Twoim miejscu chyba bym odesłał,
ja testuje te wyzwalacze od dzisiaj, coś więcej napiszę wieczorem,
sprawa się rozwiązała :D wrzuciłem nowy soft do C7D (1.2.2 -> 1.2.3) i problemy z pixelami zniknęły ! Teraz ładnie współpracują (na tyle na ile je zdążyłem poznać). Oczywiście dla mnie największą ich wadą jest typ baterii oraz ich "żerność" ... zwłaszcza na zimnie.
ale można tez tutaj
http://www.foto-ivy.pl/index.php?option=com_virtuemart&page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=381&Itemid=64
ten drugi link jest do gościa z tego forum. Z postów wynika, że jest ok.
pozdr
ja właśnie zakupiłem u towersa, zresztą to nie pierwszy zakup u niego. Z dostępnością nie miał problemów.
goran - cieszę się. Ja planuje zakup drugiego odbiornika i też kupię u Towersa.
Mam takie pytanko do Was (wujek google niestety nic nie podpowiada). Ktoś może próbował lub wie - czy te pixele na G10-G12 lub innym kompakcie będą działać poprawnie?
Ja bawiłem się chwilkę na G12 znajomej i mojej 430exII,. Albo to nie ma prawa działać (coś nie doczytałem), albo coś źle robię - wszystkie zdjęcia niedoświetlone, nawet na manualu 1/16, kiedy w tych samych warunkach te same ustawienia przy lampie założonej na sanki aparatu dawały satysfakcjonujące rezultaty.
hmm wlasnie "pobawiłem sie " nowym nabytkiem :( ustawilem na nadajniku 5d ttl itd zgodnie z instr. odbiornik ten sam kanal itd zgodnie z instr. wylaczylem, podpiolem lampa580ex2 body 5dmk2 odplilem diody blyskaly na niebiesko..uznalem to za dobry znak wspomaganie af zadzialalo i tyle.. lampa zdechla :( podpieta pod body czy tez nie,tylko odpala sie na 1sc. i gasnie wyswietlacz, po wcisnieciu pilot pojawia sie wyswietlacz 1sec i znowu trup..heh mialem jutro testowac nowe zabaki a bede testowal serwis :((
lampa do tej pory dzialal idealnie.. heh
Najfajniejsze jest to, że powino się włączyć lampę i wyzwalacz po wsunięciu w szynę wyzwalacza, a nie ma takiej możliwości w wyzwalaczu ponieważ włącznik blokuje lampa. 7osiem nie zazdroszczę pierwszego wrażenia.
7osiem daj znać jak się historia zakończyła bo planuję zakupić TR-332 pod podobny zestaw do Twojego i nie ukrywam że mnie trochę zmroziło. A może to zwyczajnie baterie padają w lampie ?
Pozdrówka
serwis na zytniej w soboty ma wolne wiec poczekam do czwartku!? chyba ze uda mi sie wczesniej zrobic wyprawe do serwisu :(
aby byc dokladnym:) najpierw zamontowalem lampe na odbiorniku, wlaczylem ja, potem odpalilem odbiornik..nie latwa sztuczka ale daje rade ;)
i analogicznie po zalozeniu na sanki dopiero odpalilem body pozniej nadajnik..
w porownaniu do skyportow elichroma ktore posiadam to z pixelami zabawy co nie miara ..
heh zachcialo mi sie ttl :D
lampa na gwarancji? bo jak nie to chyba wiem co jej dolega.
a co do knightow to swoje przerobilem na aku. paluszki 2x aaa. Niby napiecie mniejsze ale wszystko chodzi super (co prawda monitoruje ze niski poziom napiecia ale po za tym zero problemow tak z pewnoscia dzialania jak z odlegloscia). baterie w koszyczku, z koszyczka, przewody wyprowadzone a zamiast oryginalnej braterii kawalek drewnianego kolka i 2 wkrety z doczepionymi przewodami zamiast + i -. Na calosc naciagnieta waska detka od kolarzowki i nie dosc ze nawet ladnie to wyglada to prad w radiach mam za free :)
O ile dobrze pamiętam, to należy najpierw włączyć odbiornik, a następnie nałożyć lampę na sanki i ją włączyć.
ok
czy ktos posiadajacy 5dmk2 i wspomniana lampe moze mi napisa jak ustawil i w jakiej kolejnosci odpala poszczegolne elementy? :)
powaznie step by step poprosze:)
dzieki
Tak jak napisał MC_: włączasz odbiornik, wsuwasz WYŁĄCZONĄ lampę, włączasz lampę.
z ostatniej chwili:D
lampa ozyla..tzn dziala wyswietlacz moge zmieniac ustawienia ale nie blyska :D
slychac jak przetwornica laduje kondensator czy nie? bo jak nie to jest tak jak u mnie i masz PW.
merida :D
Maggot dokladnie tak jest jak piszesz, dziala ale nie laduje, sciagam instr w pl moze cos pisza o resecie itd :) dzieki wielkie :)
pewnie nic nie pisza predzej jakas instr serwisowa ale to raczej powszechna procedura. Moj elektronik - naprawia na codzien sprzet medyczny wiedzial o tym bez zastanowienia.
1. Włączam odbiornik.
2. Wsuwam lampę na sanki.
3. Włączam lampę.
4. Wsuwam nadajnik na body.
5. Włączam nadajnik.
6. Włączam body.
Przy czym kolejność włączania body-nadajnik nie ma znaczenia.
MC_ dzieki i jeszcze jesli masz 5dmk2 mozesz dla pewnosci napisac co masz usawione na nadajniku i odbiornku/..sorki ze mecze ale dla pewnosci!:)
Maggot jeszcze raz dzieki za swiatelkow tunelu.. nie znam nikogo ze smykalka wiec i ak rozbije sie o serwis pytanie jak mnie policza :)
w pn bede sie pewnei widzial z elektronikiem to zapytam dokladniej. Mam tez 5dmkII i jak bym nie wkladal to i tak nic sie nigdy nie psulo. Najwyzej nie wyzwalalo i trzeba bylo jeszcze raz, poprawinie.
1. Włączam odbiornik.
2. Wsuwam lampę na sanki.
3. Włączam lampę.
4. Wsuwam nadajnik na body.
5. Włączam nadajnik.
6. Włączam body.
Przy czym kolejność włączania body-nadajnik nie ma znaczenia.
dokładnie ... tak jak napisał MC. Jest to jasno opisane w instrukcji (zresztą nie ma tam zbyt wiele innych informacji). Tak to jest jak się nie czyta ;)
MC_ dzieki i jeszcze jesli masz 5dmk2 mozesz dla pewnosci napisac co masz usawione na nadajniku i odbiornku/..sorki ze mecze ale dla pewnosci!:)
Maggot jeszcze raz dzieki za swiatelkow tunelu.. nie znam nikogo ze smykalka wiec i ak rozbije sie o serwis pytanie jak mnie policza :)
Tak, mam 5d2.
Ustawiony mam tryb 5D, bo bez niego nie chciało dobrze synchronizować i część klatki była czarna.
Ja jestem totalna d*** i amator, więc robię na e-ttl, manuala nawet nie sprawdzałem ;-) ale korekta błysku z body działa.
... masz PW.
A inni mogą poznać tą "tajemną" wiedzę ?
Pozdrówka
A inni mogą poznać tą "tajemną" wiedzę ?
Pozdrówka
Pocket Wizard... :roll::-|
nie nie zaden PW :) chodzilo o to ze kiedys kupilem uszkodzona lampe i zachowywala sie bardzo podobnie. pozniej sie okazalo ze byla zalana, po wyczyszczeniu nie startowala dalem elektronikowi on pomierzyl napiecia i wywnioskowal ze najprawdopodobniej zadzialal tryb zabezpieczajacy ktory blokuje lampe przed powazniejszymi uszkodzeniami jak wykryje cos zlego. Zdaje sie ze gdzies zrobil chwilowe zwarcie i lampa ozyla. Gdyby nie to ze lampa jest bardzo nie fajna do rozkrecania to bym mogl zaoferowac pomoc ale do nieswojego sprzetu wole rak nie pchac :)
Wielkie dzięki za odpowiedz Maggot :) - nawet nie wiedziałem że lampy taki resecik mają.
Pozdrówka
ja to sie zastanawiam a) czy to o czym rozmawiamy nie psuje watku ;)
i b) jak to sie moglo popsuc. Wielokrotnie stykalem piny lampy w roznych konfiguracjach. Czy to za pomoca kabla-ttl (przerobilem z oryginalnego na przedluzany), czy tez metalowej podstawki pod lampe ba nawet znany rf-602 ma metalowa stopke ktora latwo cos zewrzec i nigdy nic mi nie padlo.
Napewno mozna pomierzyc napiecia na tym felernym Knighcie i porownac z innym bo probowac z inna lampa to troche strach ;)
heh wlasnie tgo sie boje bo wielokrotnie mialem wszystko wlaczon e wsadzalem zdejmowalem skuporty i inne zabawki nigdy nic.. mysle ze moze przypadek?..:) zbieg okolicnosci :) ? ale przezegnam sie 2 razy nastepnym razem skoro to tak kaprysny sprzet ze wlaczyc go przed wlozeniem lampy lub po ma taaaaaaaaak kolosalne znaczeie ;)
Bardzo proszę o stosowanie się do regulaminu forum (w szczególności pkt.6.).
Pozdrawiam
K.
Nie wiem czy kapryśny czy nie, ale warto czasami instrukcję przeczytać.
heh kaprysny .. nie masz co powtarzac po innych z czytaniem instrukcji..zalapalem zlosliwosc :D
kaprysny kaprysny ,dla mnie normalne jest ze najpierw zakladam lampe na odbiornik i dopiero wtedy go odpalam to samo z lampa na aparacie najpierw zakladam pozniej on ? rozumiesz moj tok rozumowania? :) ok dzieki
i wyobraz sobie mam skyporty bawilem sie pocketami i nigdy nie mialem takiego problemu z powodu ze wlaczylem odbiornik po zalozeniu lampy..:))
uwazam ze mialem pecha i albo trafilem na wadliwy egzemplarz lub na fatalny zbieg okolicznosci lampa poprostu miala awarie i tyle :)
:)
Miałeś pecha, to jasne.
Ale musiałeś nieźle się postarać, żeby włączyć odbiornik z nałożoną lampą ;-)
Miałeś pecha, to jasne.
Ale musiałeś nieźle się postarać, żeby włączyć odbiornik z nałożoną lampą ;-)
heheheheh gdyby nie to ze wczensiej poczytalem na forum kilka topicow to bym sobie dorobil dzwigienke co by moc wylaczac knighty z podpieta lampa ;)
Odnośnie zasilania - występują akumulatorki cr2+ładowarka, np:
http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=320524041739
Mam takie z linku jw, już jakiś czas - polecam jak najbardziej - napięcie ponad 3v, bardzo długo trzymają.
Odnośnie zasilania - występują akumulatorki cr2+ładowarka, np:
http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=320524041739
Mam takie z linku jw, już jakiś czas - polecam jak najbardziej - napięcie ponad 3v, bardzo długo trzymają.
dobrze wiedzieć ... ile Cię kosztowała przesyłka do PL ?
Ja w tej chwili czekam na odpowiedź ze sklepu milhunt.pl
Mają tam podobno dobre ładowarki UltraFire WF188 i akumulatorki ultrafire CR2 (tych drugich nie widzę aktualnie na stanie ale niedawno kolega kupił kilka sztuk wiec czekam na odzew sklepu).
[QUOTE=goran;921006]dobrze wiedzieć ... ile Cię kosztowała przesyłka do PL ?
Przesyłka gratis - czas oczekiwania ma przesyłkę do 3 tygodni, ładowarka ma wtyczkę amerykańską.
a na ile aktywnego blyskania wystarczaja normalne bateryjki?:) czas czowania znam z instrukcji!!:D
a na ile aktywnego blyskania wystarczaja normalne bateryjki?:) czas czowania znam z instrukcji!!:D
oczywiscie na to pytanie nei da sie odpowiedziec. uzywajac automatyki zmienna ta jest zdeterminowana przez duzo czynnikow - ze tak sie naukowo wyraze:)
he :)
trampek a tak powaznie srednio starcza Ci na 400 zdjec..800?.. ?:)
ktos ma jakies szcunkowe dane naukowe?..bez dodatkowj bateryjki rozumiem nie odpalacie ?:)
he :)
trampek a tak powaznie srednio starcza Ci na 400 zdjec..800?.. ?:)
tak powaznie to pisalem serio. Zalezy to od:
jasnoisci szkla
iso
czasu
czy robisz duzo powyzej x-sync
sceny
kompensacji mocy
warunkow zastanych
i jescze pra zmiennych znalazlbym
Czy ktoś testował te wyzwalacze z Sigmą EF-530 DG ST (nie wersja Super)?
hmm wszystko rozumiem ..serio serio! :D ale mysle ze i tak mozna okreslic jakos zywotnosc 1 bateryjki.. ale ok juz nie zawracam glowy :))
zywotnosc bateryjki drastycznie spada jak sie zapomni radio wylaczyc lub przez przypadek samo sie wlaczy ;) o co wbrew pozorom nie trudno.
a ja teraz widze ze zle zrozumielem pytanie:) pozdrawiam:)
zywotnosc bateryjki drastycznie spada jak sie zapomni radio wylaczyc lub przez przypadek samo sie wlaczy ;) o co wbrew pozorom nie trudno.
temperatura otoczenia tez jest ważna ... na mrozie padły mi momentalnie ... wtedy chyba tylko kabelek się sprawdza.
uuuuuuuu to kiepsko z tym mrozem.. hmmm kabelek drogi nie jest, tylko kolejny "niezbedny zakup" :D
witam,
co do żywotności CR2 to w domu błyskam od około 2 tygodni,
rożnie z ttl i na manualu, do tej pory wykonałem lekko 400 fotek
i póki co działają. Na mrozie nie testowałem.
Ja planowałem zakup kilku sztuk CR2 z hurtowni
http://bratex.org/sklep/pl/p/Bateria-Duracell-CR2-litowa/15
i pewnie tak zrobię, ale te akumulatorki mnie zaskoczyły i
zainspirowały :)
Co do uruchamiania, tych wyzwalaczy i lampy,
to czasem mi szleją. Z reguły z mojej winy bo sobie coś
źle ustawie, ale zdarza się, że muszę na wyzwalacz
założyć już włączona i gotowa do błysku lampę
bo inaczej błyska mi 1/100 mocy, bez względu na
ustawione parametry.
pozdr
Takie pytanko już ktoś zadał, ale chyba nie było odpowiedzi. Czy rycerzykami można w manualu ustawić moc dla więcej niż jednej lampy z osobna z poziomu body lub nadajnika? Mam np 580ex2 a drugą np 430 (lub też innej firmy) i ustawiam sobie pierwszą jako podświetlenie cienia, a druga np. jedzie pełną mocą podświetlając sylwetkę od tyłu. Zastanawiam się też czy te wyzwalacze mają taką funkcje jak radiowe wyzwalanie migawki z opcją af, czyli to co mają yongnou.
Z innej beczki (nie znalazłem tego w tym wątku)
Jak pixele sprawują się ze zwykłymi lampami studyjnymi, jest ok? Bo co dwie funkcjonalności, to nie jedna ;-)
vulpes - nie da sie z poziomu body tak sterowac lampami
arek_Gd sprawuja sie bardzo dobrze tyle ze wolalem kupic sobie rf-602 - powod bateria i chyba nawet teraz jak knighty chodza u mnie na innych bateriach nadal wybralbym to rozwiazanie.
No dobra, pixele zamówione. Teraz tak się zastanawiam nad ich mocowaniem do sprzętu typu BK-3 , parasolki softbox, zwykłych uchwytów do lamp systemowych z AFE i innych których się trochę nazbierało. Do tej pory albo używałem we wnętrzach ST-E2, albo wyzwalaczy z FUNSPORTU połączonych z 580tkami przez kabel PC-PC.
Teraz aby korzystać z dobrodziejstw eTTL i krótkich czasów rozumiem, że pixele muszą wejść w stopkę lampy i całość ma iść na uchwyt. Jak jest z ich wytrzymałością? Jak takie pixele z lampami poradzą sobie np z takim uchwytem (Lastolite Triflash) :
źródło (http://img140.imageshack.us/i/triflash.jpg/)
będzie OK ?
Poza tym jak dobrze pamiętam w BK-3 580tka założona na sanki uchwytu palnikiem ledwo wchodzi w otwór, to jak będzie z odbiornikiem pixela... :roll:
Takie pytanko już ktoś zadał, ale chyba nie było odpowiedzi. Czy rycerzykami można w manualu ustawić moc dla więcej niż jednej lampy z osobna z poziomu body lub nadajnika? Mam np 580ex2 a drugą np 430 (lub też innej firmy) i ustawiam sobie pierwszą jako podświetlenie cienia, a druga np. jedzie pełną mocą podświetlając sylwetkę od tyłu. Zastanawiam się też czy te wyzwalacze mają taką funkcje jak radiowe wyzwalanie migawki z opcją af, czyli to co mają yongnou.
Z poziomu nadajnika masz ustawienia 5 grup a,b,c,d,e i dla każdej można bez problemu dać inne ustawienia czyli jest moźliwość osobnego sterowania mocą przy odrobinie wprawy jest to wygodniejsze niż z poziomu body ...
W instrukcji pisze ze działa to tylko z exII ale u mnie ma Metz`u tez idzie bez problemu
yyyy ale jak to? 5 grup ok ale chyba kazda oddzielnie uzywana. na zasadzie jak jest A to nie B itd. Nie mam pod reka zeby sprawdzic ale byloby zbyt pieknie zeby to dzialalo. Wlasnie dlatego planuje wymienic knighty na pockety.
Witam,
no mnie tez się tak wydaje. Mam na razie tylko jeden odbiornik :)
Ale są przecież kanały i grupy. Kanały służą by nie wchodzić sobie
w częstotliwość a grupy, do modyfikacji mocy lamp.
Powtarzam, jeszcze tego nie testowałem, ale brzmi logicznie.
U mnie jednak ta funkcja nie działa z EX I.
Używam 430 EX I i EX II
pozdrawiam,
hehe nie to nie tak. niestety...
Ja mam 2 odbiorniki jeden jest ustawiony na A drugi na B, oczywiście wszystko pracuje na tym samym kanale i na nadajniku ustawiasz sobie wszystko do woli ...
grupy błyskają razem, kanały osobno wiec powinno działać. W sobote przetestuję to jeszcze dokładnie. chyba że ktos potwierdzi że tak jest.
januszP.
27-01-2011, 13:38
czy po podłączeniu nadajnika do body a lampy 550EX na odbiorniku mogę przy użyciu
550 EX jako master uruchamiać i sterować 420 EX w trybie slave. Czy tez niezbędny jest drugi odbiornik. Przy połączeniu przewodem synchronizacyjnym takie operacje wykonywane są bez problemu. Domyślam się, że przy wyzwalaczu PK-TR 332 również. Ale może ktoś to sprawdzał!?
czy po podłączeniu nadajnika do body a lampy 550EX na odbiorniku mogę przy użyciu
550 EX jako master uruchamiać i sterować 420 EX w trybie slave. Czy tez niezbędny jest drugi odbiornik. Przy połączeniu przewodem synchronizacyjnym takie operacje wykonywane są bez problemu. Domyślam się, że przy wyzwalaczu PK-TR 332 również. Ale może ktoś to sprawdzał!?
Z 580EXII działa bez problemu starowanie druga lampą jaka slave. Z 55EX nie sprawdzalem bo nie mam.