PDA

Zobacz pełną wersję : Softbox Stripe - Grid - pytanie do uzytkowników

JaBlam
16-11-2009, 21:54
Jako, że chcę kupic takowy, byc moze ktos kto uzywa podobnych i moglby mi pomoc.

do wyboru mam albo 20x90 cm albo 30x120 cm. Na razie wybieram miedzy tymi dwoma ale sklaniam sie ku temu dluzszemu. Lampy moje to 100 i 300K
W ofertach sklepu znalazlem tez softbox z wentylacja i gridem. Koszt to okolo 80 zl wiecej niz normalny. Czy ktos moze mi powiedziec, czy grid w softboxach naprawde tyle daje , ze jest niezbedny? Jak bardzo wplywa na korzysc oswietlenia? Bylbym bardzo wdzieczny za wszelkie informacje, zwlaszcza od tych, ktorzy pracuja z takimi softami.

rauf
16-11-2009, 22:33
czy grid w softboxach naprawde tyle daje , ze jest niezbedny? Jak bardzo wplywa na korzysc oswietlenia? Bylbym bardzo wdzieczny za wszelkie informacje, zwlaszcza od tych, ktorzy pracuja z takimi softami.

Ale czego daje?

Sorry, chętnie podpowiem, choć mam większy 40x180, ale nie rozumiem pytania...

JaBlam
16-11-2009, 23:01
Jaka jest roznica w pracy miedzy softboksem z gridem i tym bez niego? Z informacji lakonicznych wyczytalem ze lepiej jest rozproszone swiatlo. Miales okazje pracowania z takim softboxem bez i z gridem ? Przepraszam , ze nie sprecyzowalem pytania.

rauf
16-11-2009, 23:07
Nie ma co przepraszać ;) Pisać treściwie :wink:

Grid to nakładka która "wyostrza" i kierunkuje światło.
To nie będzie parasolką, ale nie da też takiego miękkiego światła jak sam soft.

IMO modyfikatory na sprzęt trzeba mieć wszystkie, żeby się nimi bawić i zrozumieć do czego służą.

JaBlam
17-11-2009, 00:30
CZyli rozumiem, ze grida mozna odpiac tak samo jak ten dyfuzor w srodku.

wojkij
17-11-2009, 01:17
Tak, przypinasz go przed zewnętrznym dyfuzorem. Grid się przydaje czasami a 80pln za ten dodatek to raczej nie dużo.

JaBlam
17-11-2009, 01:24
No nie, to pewnie, jesli da sie go zmontowac to mam mozliwosc i taką i taką.

Sprawdze jeszcze jak jest z rozmiarami. Zdecydowalem sie co prawda na 30x120. 20x90 mysle ze bedzie troche przy maly, a ten wiekszy moze przyda sie przy siedzacej postaci i wiecej niz sameportretowe. ZObaczymy

wojkij
17-11-2009, 02:08
20x90 to chyba do butelek czy innych packshotów, do ludzi im większy tym lepszy - zwłaszcza że w razie czego zawsze można część softa przesłonić i będzie świecił identycznie jak mniejszy;).