Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: Softbox Stripe - Grid - pytanie do uzytkowników

Pełne uzależnienie Awatar JaBlam
    Miasto
    Farschafa

Domyślnie Softbox Stripe - Grid - pytanie do uzytkowników

Jako, że chcę kupic takowy, byc moze ktos kto uzywa podobnych i moglby mi pomoc.

do wyboru mam albo 20x90 cm albo 30x120 cm. Na razie wybieram miedzy tymi dwoma ale sklaniam sie ku temu dluzszemu. Lampy moje to 100 i 300K
    W ofertach sklepu znalazlem tez softbox z wentylacja i gridem. Koszt to okolo 80 zl wiecej niz normalny. Czy ktos moze mi powiedziec, czy grid w softboxach naprawde tyle daje , ze jest niezbedny? Jak bardzo wplywa na korzysc oswietlenia? Bylbym bardzo wdzieczny za wszelkie informacje, zwlaszcza od tych, ktorzy pracuja z takimi softami.
    Jarek
    ----------------------------------------
    Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JaBlam Zobacz posta
    czy grid w softboxach naprawde tyle daje , ze jest niezbedny? Jak bardzo wplywa na korzysc oswietlenia? Bylbym bardzo wdzieczny za wszelkie informacje, zwlaszcza od tych, ktorzy pracuja z takimi softami.
    Ale czego daje?

Sorry, chętnie podpowiem, choć mam większy 40x180, ale nie rozumiem pytania...
    papa 5D2 | EOS R | RF 24-105 L IS NANO| Sigma 15 | EF 24 L II | EF 16-35 L II | EF 50 L |EF 70-300 IS II NANO | TS-E 24 II

Miasto
    Farschafa

Domyślnie

Jaka jest roznica w pracy miedzy softboksem z gridem i tym bez niego? Z informacji lakonicznych wyczytalem ze lepiej jest rozproszone swiatlo. Miales okazje pracowania z takim softboxem bez i z gridem ? Przepraszam , ze nie sprecyzowalem pytania.
    Jarek
    Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje

Początki nałogu

Domyślnie

Nie ma co przepraszać Pisać treściwie :wink:

Grid to nakładka która "wyostrza" i kierunkuje światło.
    To nie będzie parasolką, ale nie da też takiego miękkiego światła jak sam soft.

IMO modyfikatory na sprzęt trzeba mieć wszystkie, żeby się nimi bawić i zrozumieć do czego służą.
    papa 5D2 | EOS R | RF 24-105 L IS NANO| Sigma 15 | EF 24 L II | EF 16-35 L II | EF 50 L |EF 70-300 IS II NANO | TS-E 24 II

Miasto
    Farschafa

Domyślnie

CZyli rozumiem, ze grida mozna odpiac tak samo jak ten dyfuzor w srodku.
    Jarek

Pełne uzależnienie Awatar wojkij
    Miasto
    Meksyk Europy

Domyślnie

Tak, przypinasz go przed zewnętrznym dyfuzorem. Grid się przydaje czasami a 80pln za ten dodatek to raczej nie dużo.

Miasto
    Farschafa

Domyślnie

No nie, to pewnie, jesli da sie go zmontowac to mam mozliwosc i taką i taką.

Sprawdze jeszcze jak jest z rozmiarami. Zdecydowalem sie co prawda na 30x120. 20x90 mysle ze bedzie troche przy maly, a ten wiekszy moze przyda sie przy siedzacej postaci i wiecej niz sameportretowe. ZObaczymy
    Jarek

Pełne uzależnienie Awatar wojkij
    Miasto
    Meksyk Europy

Domyślnie

20x90 to chyba do butelek czy innych packshotów, do ludzi im większy tym lepszy - zwłaszcza że w razie czego zawsze można część softa przesłonić i będzie świecił identycznie jak mniejszy.

Uprawnienia umieszczania postów