Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Z analoga na cyfrę

minor
21-09-2005, 08:27
Do tej pory fotografowałem na slajdach analogowym Canonem EOS 300 z kitem oraz obiektywami 50mm f/1,8 i 28mm f/2,8 oraz Tamron 80-210mm f/4,5-5,6. Od pewnego czasu zastanawiam się jednak nad kupnem lustrzanki cyfrowej i biorąc pod uwagę "zawarty związek" z Canonem i posiadanie 2 dość dobrych szkieł do tego systemu, sensowne wydawałoby się kupno aparatu tej właśnie marki, ale...
Obecnie z powodu cropa straciłbym najcenniejszą dla mnie ogniskową tzn. 28mm (w cyfrze byłoby to 44mm, natomiast szkło 50mm zmieniłoby się na 80mm) a na kupno jednocześnie dobrej szerokokatnej stałki do cyfry mnie nie stać. Wydatek na jaki sobie mogę pozwolić to ok. 3 000-3 500zł. Czy czekać, aż Canon 5D stanieje tak drastycznie 8) , jeśli to w ogóle możliwe? Czy standard Full Frame się upowszechni i będzie stosowany w lustrzankach amatorskich typu 300D, 350D? Jakie są prognozy? A może skusić się system 4/3 Olympusa i wybrać E-300 lub E-500 z dwoma (ponoć bardzo dobrymi) zoomami 14-45mm i 40-150mm pozbawiając się jednak możliwości korzystania z dobrych stałek, które mam do mojego Eosa? Co doradzacie? :confused:

Krakers
21-09-2005, 08:36
Jesli kupisz olimpusa to po pewnym czasie jesli bedziesz chial to sprzedac to dostaniesz za to paczke dropsow olimpus lansuje krop razem z panasoniciem, a mysle ze bedziesz chcial sprzedac ze wzgledu na upowszechnienie sie FF , jednak FF to przyszlosc a ceny beda spadac , ale to tylko maoje zdanie . Rada dla ciebie to kup se 350 z szerokim obiektywem w dobrej cenie napewno znajdziesz na allegro

gawryl
21-09-2005, 08:38
mysle, ze aby moc Ci cokolwiek doradzic, potrzebne jest informacja na temat Twoich zainteresowan fotograficznych - kiedy i jak czesto zakladasz 28mm i 50mm do swego lustra? pisz smialo

MarekC
21-09-2005, 09:12
najlepiej weź w ręce 350d + kit, sfoć nieco klatek i zobacz czy odpowiada Ci jakiśc tego szkła. Ono faktycznie od F8 robi się ostre. Jesli szerokiego kąta używasz głównie do panoramek, to kit może Ci wystarczy.
ja niedawno przesiadłem się z 500N ... choć 350d to droga zabawka, to IMHO warto ją mieć

minor
21-09-2005, 09:18
mysle, ze aby moc Ci cokolwiek doradzic, potrzebne jest informacja na temat Twoich zainteresowan fotograficznych - kiedy i jak czesto zakladasz 28mm i 50mm do swego lustra? pisz smialo

90% zdjęć, zgodnie z moimi zainteresowaniami to pejzaż (pozostałe to przyroda sensu lato), z czego ok. 60% jest robionych z 28mm, reszta z 50mm i telezoomem. Ostatnio próbuję sił z architekturą. Fotografia to moje chobby, które sprawia mi niesamiowitą radość i nie jestem "onanistą sprzętowym" :grin: , który zmienia swój dotychczasowy aparat z chwilą wejścia na rynek jego następcy, dlatego iż rzekomo ten pierwszy stał się nagle niepełnowartościowy. Wiem, że lepsze zdjęcia robi lepszy fotograf a nie lepszy aparat oraz że służy on do fotografowania a nie robienia zdjęć tablic testowych - po prostu lubię fotografować a nie ubolewać nad tym, że X ma minimalnie większe szumy przy ISO 1600 niż Y, etc.

gawryl
21-09-2005, 09:26
90% zdjęć, zgodnie z moimi zainteresowaniami to pejzaż (pozostałe to przyroda sensu lato), z czego ok. 60% jest robionych z 28mm, reszta z 50mm i telezoomem.
czyli rzeczywiscie potrzebujesz szerokiego kata. oczywiscie proponuje lustro Canona (a nie jakies inne firmy) - na poczatek standartowy kit (przymkniety do f8,f11 jest dobry) i jednoczesnie rozejrzenie sie za czyms staloogniskowego i szerokiego na M42 (i choc nie bedzie to AF, to chyba Ci to tak bardzo w pejzarzach niepotrzebne).

MarekC
21-09-2005, 09:34
90% zdjęć, zgodnie z moimi zainteresowaniami to pejzaż (pozostałe to przyroda sensu lato), z czego ok. 60% jest robionych z 28mm, reszta z 50mm i telezoomem. Ostatnio próbuję sił z architekturą. Fotografia to moje chobby, które sprawia mi niesamiowitą radość i nie jestem "onanistą sprzętowym" :grin: , który zmienia swój dotychczasowy aparat z chwilą wejścia na rynek jego następcy, dlatego iż rzekomo ten pierwszy stał się nagle niepełnowartościowy. Wiem, że lepsze zdjęcia robi lepszy fotograf a nie lepszy aparat oraz że służy on do fotografowania a nie robienia zdjęć tablic testowych - po prostu lubię fotografować a nie ubolewać nad tym, że X ma minimalnie większe szumy przy ISO 1600 niż Y, etc.

30.09-2.10 będę miał okazję przetestowania 350d z kitem na panoramkach tatrzańskich ;-) Pewnie moje fotki nie będą dziełami sztuki (też jestem amatorem) ale jakbyś chciał mogę kilka podesłać. Obadasz czy ich jakość Ci odpowiada i podejmiesz decyzję ;)
jeśli będą choc poprawne to umieszczę w galerii Canon-Info

minor
21-09-2005, 09:49
Dodam tylko, że kupno cyfrowego lustra i tak planuję dopiero na wiosnę a nie już teraz. Nie zamierzam robić plakatów, choć wisi u mnie na ścianie kilka wydruków 40x60cm, odbitek też raczej nie robię, generalnie albo slajdowisko na ścianie albo na ekranie monitora.
Nie chciałbym, aby zabrzmiało to jak autoreklama, ale moje przykładowe zdjęcia wynikające z moich zainteresowań fotograficznych można zobaczyć na http://plfoto.com/uzytkownik.php?authorname=minor9
Takie właśnie motywy najczęsciej fotografuję.

MareC - czekam zatem na zdjęcia :)

Pozdrawiam

KuchateK
21-09-2005, 15:52
Jeszcze sporo wody uplynie zanim bedzie mozna FF kupic za 3-4k pln.

No chyba ze bedzie to zepsuta jedynka na czesci ;)